Dodaj do ulubionych

Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efekty?

30.04.11, 15:16
Nasłuchałam się wiele pozytywów na temat diety białkowej, szczególnym jej plusem jest utrata dużej ilości kilogramów co mi osobiście baaardzo by się przydało wink
Jednak słyszałam, że dieta ta mocno wyniszcza organizm, że można dostać od niej skazy białkowej?
Co jest faktem, a co bzdurą wyssaną z palca?
Czy któraś stosowała ją? Opowiedzcie smile
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efe 30.04.11, 16:07
      Nie spróbujesz nie dowiesz się.Każdą dietę w razie nieprawidłowej reakcji organizmu można przerwać czyż nie?
    • niebieski_lisek Re: Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efe 30.04.11, 16:15
      Nie stosowałam ale czytałam o niej niedawno artykuł na stronach wyborczej. Przez specjalistów została uznana za jedną z pięciu najgorszych diet 2011 roku.

chudnąć oznacza żywić się tłuszczem i cholesterolem. Gdy tracimy 10 kg, w naszej krwi krąży tyle cholesterolu i trójglicerydów, jakbyśmy zjedli 10 kg masła lub smalcu. Wypełniona toksycznymi tłuszczami krew zalewa tętnice i odkłada się na ściankach naczyń krwionośnych. Siadają nerki, wątroba, może dojść do niedożywienia mózgu. Dlatego diety nie powinno się powtarzać więcej niż raz czy dwa razy w życiu.

Cały artykuł - przeczytaj do końca
      • gryzelda71 Re: Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efe 30.04.11, 16:17
        Mnóstwo osób czepia się tej diety,może dlatego,że taka skuteczna?
        • niebieski_lisek Re: Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efe 30.04.11, 16:24
          Nie przeczytałaś zalinkowanego przeze mnie artykułu, prawda? W chudnięciu nie chodzi o to, żeby schudnąć bez względu na koszty zdrowotne. Równie dobrze można by zarażać się tasiemcem - po tym się też chudnie, prawda? Jeśli dieta ma wyniszczać organizm, to moim zdaniem należy odpuścić.

> Mnóstwo osób czepia się tej diety,może dlatego,że taka skuteczna?

Kolejna teoria spiskowa? Przecież w wielu miejscach (gazety, lekarz) propaguje się zdrowe odżywanie, walkę z otyłością i nikt tego nie neguje.
          • gryzelda71 Re: Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efe 30.04.11, 16:26
            Ale ta dieta NIE JEST OBOWIĄZKOWA.
            Są osoby którym pasuje i nie zaobserwowały wyniszczenia organizmu.
    • madzioreck Re: Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efe 30.04.11, 16:36
      Schudłam na Dukanie ponad 30kg, bez względu na to, jak strasznych historii się naczytałam, na zdrowie mi się nie rzuciło wink
      • moje.m Re: Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efe 30.04.11, 17:08
        madzioreck napisała:

> Schudłam na Dukanie ponad 30kg, bez względu na to, jak strasznych historii się
        > naczytałam, na zdrowie mi się nie rzuciło wink

mi jakoś też nie, i jestem teraz zdrowsza, chudsza
    • moje.m Re: Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efe 30.04.11, 17:06
      rewelacja!
      Nie mogłam kilka lat schudnąć!
      Nie ma lepszej diety, pozbyłam sie 9kg, miałam isc na operacje odchudzającą ale jakoś usłyszałam o tej diecie, polecam
      • dziub_dziubasek Re: Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efe 30.04.11, 17:43
        Jestem od ponad 2 tyg. na Dukanie. Schudłam 5 kg, jeszcze 6 przede mną. czuję się fantastycznie, a co najważniejsze wygladam swietnie, skóra jędrna, nic mi nie wisi, mimo tak szybkiego tempa. No i nie łażę głodna. Na razie rewelacja.
        Moja mama schudla 16kg w zeszłym roku i jakoś do tej pory nic jej nie wróciło, mimo że już praktycznie wróciła do starego trybu jedzenia.
    • beataj1 Re: Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efe 30.04.11, 20:37
      Na diecie jestem 2 miesiące i na razie schudłam 12 kilo. A mój organizm broni się jak może przed schudnięciem bo mam problemy hormonalne. Dla mnie to dieta idealna bo uwielbiam mięso. I mogę praktycznie żyć tylko na mięsie. Czuje się świetnie, mam super skórę (aż sama się dziwię).
      Wyniki mi sie poprawiły (cholesterol, cienienie itp) a badam sie na bieżąco.

Czy to dieta dla Ciebie tylko ty możesz zdecydować. Dokładnie przeczytaj książkę i zastanów sie czy twój stan zdrowia i nawyki na to pozwolą.
      A jesli sie zdecydujesz to miłej zabawy i łatwego chudnięcia.
    • mirkad Re: Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efe 30.04.11, 20:48
      od 2miesięcy na diecie, 11 kg mniej; wcześniej też dieta (ciemne pieczywo, warzywa, chyde mięso itp itd), ćwiczenia i od pewnego momentu waga nie chciała pokazać mniej; teraz czuję się świetnie, ubrałam ciuchy które schowałam głęboko w szafie (tzn. sprzed ciąży), żadnej obwisłej skóry; mój mąż był w szoku gdy po powrocie z delegacji zobaczył mnie po 7 dniach fazy uderzeniowej - pytał w żartach czy to na prawdę ja smile
      badań jeszcze nie robiłam, ale na 100% spadło mi ciśnienie które męczyło mnie od ciąży (i było przyczyną jej rozwiązania przez cc w 29 tc)
      ja polecam
    • kfiatuszkowa Re: Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efe 02.05.11, 16:36
      Dziewczyny to proszę jeszcze doradźcie mi książkę o diecie Dukana bo ponoć internetem nie warto się kierować, dlatego że jest często wiele kłamstw
      • lidek0 Re: Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efe 03.05.11, 19:07
        forum.gazeta.pl/forum/f,95274,Proteinki_dieta_Dukana.html tu masz całe forum a tu przepisy dukan.blox.pl/html
        • nienarzekam7 zdrowo! :) 05.05.11, 10:40
          ja bym się w to nie pakowała, słyszałam, że dieta Dukana potrafi baaaardzo wyniszczyć organizm. To fakt, jest skuteczna, ale jak patrzyłam, co musi jeść moja koleżanka, która ją stosowała, to myślałam, że się załamię... A załamałam się jak tego spróbowałam, obrzydlistwo bez smaku (jakieś pieczone chlebki czy wafelki). Wniosek jeden - można tak schudnąć ale kosztem zdrowia i wielu miesięcy wyrzeczeń... Zamiast tego polecam zdrowe sposoby na gubienie kilogramów i jednocześnie ostrzegam przed ortoreksją!
          homedicspolska.blogspot.com/2011/04/porady-chudnij-latwo-czyli-technologia.html
          swolniak.blogspot.com/2011/04/ortoreksja.html
          • lidek0 Re: zdrowo! :) 07.05.11, 19:47
            Rozbrajające są teksty typu "słyszałam" jak przetestujesz na sobie to wtedy może napisz co i jak. Koleżanka je to co chce i w zasadzie to jej wina, ze to mało smaczne jest, bo przepisów jest cała masa i to na bardzo smaczne rzeczy, wbrew pozorom przyprawy nie są zabronione i potrawy moga mieć fajny smak. Tak jak każda dieta nie jest dla każdego i nie każdy powienien się o niej wypowiadać, a juz na pewno osoby nie mające bladego pojęcia.
      • scianka13 Re: Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efe 02.06.11, 19:59
        w obecnej chwili jest 6 książek dr Dukana :
        wszystkie znajdziesz tu i przeczytasz opisy - skocz.pl/pdukan

Pierwsza podstawowa książka od której zacznij jeśli chcesz stosować te dietę
        to
        Nie potrafię schudnąć - znajdziesz tam opis całej diety.
        Przeczytaj ją całą zanim zaczniesz dietę(to tylko moja rada)

Oczywiście możesz zacząć od
        Metoda Doktora Dukana
        gdzie również masz opis 4 faz i całej diety
        ale również masz spis 100 produktów które jesz bez ograniczeń
        dodatkowo 60 przepisów oraz jeszcze kilka bardzo cennych informacji dla osiągnięcia wymarzonej wagi.

Pozostałe książki to praktycznie przepisy ale warto je mieć bo daje to dużą różnorodność posiłków dzięki czemu niby jesteś na diecie a jesz do syta i naprawdę smacznie.
        Wszystko po to żeby dieta nie była męką, a przyjemną drogą do zrzucenia zbędnych kilogramów.

• creolla Re: Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efe 06.05.11, 07:59
      Ja "przez" tą dietę zaszłam w ciążę. A raczej przez to, że w końcu schudłam i mój organizm a przede wszystkim hormony zaczęły funkcjonować prawidłowo.
      Schudłam 10 kilo w 2,5 miesiąca. Oczywiście dieta nie jest dla każdego, bo najbardziej obciąża nerki, ale dla zdrowej, "przeciętnej" wink) kobiety jak najbardziej. Trzeba jednak przestrzegać zaleceń pana Ducana.
      W ciąży nie stosowałam diety. W sumie przytyłam 11 kg a do wagi sprzed ciąży wróciłam już 3 tyg po porodzie.
      Ja osobiście polecam, jeśli nie masz problemów ze zdrowiem.
      Aha, no i jak przestanę karmić biustem to wracam do diety, bo mi jeszcze 15 kilo zostało do zrzucenia.
      Pozdrawiam
    • alexandra74 Re: Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efe 03.06.11, 10:14
      ja stosowałam ja ponad rok temu, schudłam 7 kilo, miałam po prostu te kilka kg nadwagi. Do dzisiaj wpadło mi 2-3 kg, ale to skutki zaniedbań (brak cwiczeń fizycznych przez ostatnie 2 miesiące, pozostała tylko jazda na rowerzesmile plus grzeszki złego odżywiania. W takich sytuacjach staram się stosowac tę dietę przez okres kilku dni, momentalnie waga redukuje sie o ta nadwyżkę. Polecam też urozmaicanie warzywami, właściwie można je stosować z proteinami cały czas.
    • alba27 Re: Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efe 20.08.11, 13:26
      2 lata temu schudłam na dukanie 5kg, czyli tyle ile zamierzałam. Bardzo mi pasuje ta dieta, bo uwielbiam nabiał, ryby i warzywa, nie chodziłam głodna, znikneła mi oponka na brzuchusmile Na początku problemem było dla mnie picie dużej ilości wody, bo przy tej diecie jak się za mało pije to można sobie nerki uszkodzić,
      Co do szkodliwości, uważam, że zawsze w przypadku jak ktoś chce schudnąć więcej niż 6-7kg powinien być pod opieką lekarza lub dietetyka, dukan , jak wiele innych diet jest dietą monotonną (dozwolone 100produktów), można przyżądzać fajne potrawy ale po pewnym czasie jakiś tam mikroelementów i witamin może nam brakować, dlatego jeżeli ktoś na tej diecie jest kilka miesięcy to powinien regularnie się badać.
      Teraz od tygodnia znowu jestem na tej diecie bo niestety przez pól roku nie byłam świadoma że mam niedoczynność tarczycy i przytyłam, ale biorę leki, jestem pod opieką endokrynologa i waga spada w dółsmile
    • paul_ina Re: Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efe 28.08.11, 20:21
      Dzięki Dukanowi w ciągu jednego miesiąca schudłam 9kg. Nie wróciło. Teraz odpoczęłam, pojadłam warzyw i owoców, lodówsmile i biorę się jeszcze za kolejne 10kg - już ostatniesmile
    • nomya Re: Dieta Dukana- czy któraś stosowała? Jakie efe 07.09.11, 10:01
      Byłam na diecie Dukana długi okres czasu i schudłam 32 kg. Organizmu nie mam wyniszczonego, wręcz przeciwnie, na co dowodem jest fakt, że po schudnięciu zaszłam naturalnie w ciążę pomimo tego, że od 10 lat żyłam w przekonaniu, iż jestem bezpłodna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka