Dodaj do ulubionych

Problem z depilacją - alergia

06.06.11, 13:25
Mam dość.
Idzie lato, jest upał a ja mam jak zwykle problem.
Nie mogę używać depilatora, bo wrastają mi włoski i kończy sie to wizyta u dermatologa i smarowaniem jakąs papką przez 2 tygodnie.
Pianki do depilacji też nie bo mam nogi ja poparzone.
Wosku boje się.
Goliłam wobec tego, ale jeśli częściej niz co 2 dni, nogi były całe w czerwonych kropkach.
Ostatnio nawet golić nie moge bo swędzą mnie nogi, nie mam wysypki ale nie jestem w stanie wytrzymać. Zawsze używam balsamu po goleniu, a te problemy z zaczerwienieniem wychodzą po kilku godzinach. Jestem uczulona na nikiel...

Macie jakieś rady?
Obserwuj wątek
    • czarnaalineczka Re: Problem z depilacją - alergia 06.06.11, 13:30
      depilacja na cukrowa ?
      mniej boli niz wosk
    • czarnaalineczka Re: Problem z depilacją - alergia 06.06.11, 13:30
      albo laser
    • sadosia75 Re: Problem z depilacją - alergia 06.06.11, 13:31
      Mam to samo uncertain
      Przed depilacja robie peeling z kawy, później po depilacji ( depilatorem ) zostawiam nogi w spokoju na jakąś godzinę ( chociaż swędzi strasznie ) i smaruję balsamem ( z serii AA , albo Cetaphil wszystko do kupienia w aptece)
      są też śmietanki do ciała chyba z Erisa też są dobre ale u mnie się nie sprawdzały ze względu na konsystencję.
      Możesz też golić nogi nitką w niektórych salonach kosmetycznych taką depilację oferują. możesz też sama potrenować na tubie jest pełno filmików z instrukcją.
      • zuzanna56 Re: Problem z depilacją - alergia 06.06.11, 13:39
        Dodam jeszcze, że mam bardzo grube i obfite owłosienie. Własnie siedze w pracy i usiłuje się nie drapać. Nogi goliłam wczoraj wieczorem.
        • sadosia75 Re: Problem z depilacją - alergia 06.06.11, 13:45
          A jaki masz balsam? smarowałaś rano nogi?
          może są przesuszone bardzo? masz możliwośc smarowania nóg w pracy? trzeba nawilżyć bardzo dobrze nogi a to trochę czasu zajmuje i później problem swędzenia znika. o ile to swędzenie jest spowodowane suchością skóry.
          • zuzanna56 Re: Problem z depilacją - alergia 06.06.11, 16:50
            Balsam Ziaja kokosowy.
            Rano już nóg nie smarowałam niczym.

Teraz po południu mam wysypkę, taką jakby kaszkę czy pokrzywkę, ale tylko tam, gdzie sie drapałam.
    • atatinka Re: Problem z depilacją - alergia 06.06.11, 13:36
      Mam to samo więc chętnie poczytam odpowiedzi ale podzielę się też swoim jedynym sposobem na usunięcie owłosienia. Tylko i wyłącznie maszynka do golenia ale elektryczna(rozumiem, że ty piszesz o goleniu maszynką taką zwykłą, z ostrzem?). Ja mam depilator 2 w 1, w zależności od założonej końcówki albo depiluje albo goli po prostu. No i takie golenie sie sprawdza. A na taki problem (kropki, swędzenie) dermatolog jedyne co poradziła to nie depilować się... Super nie, chodzić z włochami na nogachsmile
    • marghe_72 Re: Problem z depilacją - alergia 06.06.11, 13:38
      a dermatolog co na to?
      • zuzanna56 Re: Problem z depilacją - alergia 06.06.11, 16:46
        Że tak już mam. Poszłam też w sprawie alergii na słońce, której nabawiłam się rok temu. Usłyszałam, że nie powinnam w ogóle na słońce wychodzić, nawet z filtrem 50. Z wiekiem mam coraz gorzej, 10 lat temu nie miałam aż takich problemów...

Golę się zwykła maszynką, może faktycznie spróbuje elektryczną.
        • pitahaya1 Re: Problem z depilacją - alergia 24.06.11, 23:43
          Ja sobie kilka lat temu tak dekolt załatwiłam. Przez kilka kolejnych sezonów na całym dekolcie miałam pęcherze jak po oparzeniu. Swędziało i piekło na zmianę jak jasna ch.lera.
          Przeszło ale teraz mam na zmianę filtr 30 i 50, czyli w zasadzie blokersmile
          Ręce opalone a dekolt i twarz niesmile
    • malila pasta cukrowa n/t 06.06.11, 13:47
      • zuzanna56 Re: pasta cukrowa n/t 06.06.11, 16:51
        Poszukam czegos na ten tematsmile
    • zdecydowana_brunetka Re: Problem z depilacją - alergia 06.06.11, 17:30
      Dobrze zrobiony wosk nie boli. Dla mnie gorszy jest cukier.
      Fajna jest fotodepilacja i rozwiązałaby parę problemów, ale alergia ze zmianami skórnymi jest silnym przeciwwskazaniem. Poza tym ta opcja raczej nie w lecie - przed zabiegiem należy pozwolić włosom na "chwilkę" swobodnego wzrostu. Przy silnym owłosieniu takie coś wymaga naprawdę duzego samozaparcia wink
    • marghe_72 Re: Problem z depilacją - alergia 06.06.11, 17:34
      skoro po depilatorze masz problemy to obawiam się, że żadna mechaniczna metoda nie będzie dobra.\
      Mam podobnie. Tak naprawdę wchodzi w grę li i jedynie maszynka do golenia, na mydło..
      Zresztą z uczuleniem na słońce też smile
      Chociaz u mnie z wiekiem jest lepiej (w kwestii słońca)
      • zuzanna56 Re: Problem z depilacją - alergia 06.06.11, 21:06
        Maszynka plus żel to była ostatni możliwy sposób, cała reszta powodowała problemy.
        Teraz od miesiąca jest nawet z tym problem. Mam od wczoraj nogi w strasznym stanie, całe czerwone, z wysypką i krostkami, po goleniu.
        • ewcia-k26 Re: Problem z depilacją - alergia 06.06.11, 21:44
          Ja też od jakiegoś czasu miałam czarne kropki od razu po goleniu i czerwone krostki następnego dnia. Goliłam zawsze zwykłą maszynką na piankę. Po depilatorze masakra. Krostki, wrastające włoski. Przetrzymałam to i depiluję dalej, co kilka dni. Teraz mam głaciutkie nóżki bez krostek, własków i czarnych kropek. Depiluję dalej co kilka dni 3-4. Zaro bólu i problemów. U mnie się sprawdziło. Co prawda nogi mnie nie swędziały. Często smaruję też balsamem. Koniecznie po depilacji. Balsam wybieram delikatny, dla malutkich dzieci - Nivea.
        • atatinka Re: Problem z depilacją - alergia 06.06.11, 22:04
          Ja kiedyś też mogłam się golić zwykłą maszynką a nawet depilatorem. Teraz po wszystkim jest masakra - swędzi i mam kropki. Jedynie ta maszynka elektryczna nie powoduje podrażnień. Aż się boję pomyśleć co zrobię jak i to przestanie być dla moich nóg dopuszczalnesad Przymierzam się do laserowego usunięcia włosów ale to dopiero zimą.
          • zuzanna56 Re: Problem z depilacją - alergia 07.06.11, 11:39
            O laserze też myślałam. Na razie zastanawiam się nad pasta cukrową.

Poza tym mam wysypke na całym ciele, do tego golenia doszedł chyba problem ze słońcem. Nie opalalam sie, tylko troche byłam na słońcu.
            • zuzanna56 pasta cukrowa 24.06.11, 20:27
              Byłam u kosmetyczki w poleconym gabinecie, gdzie używają pasty cukrowej. Trochę bolało, ale ból do zniesienia. Nogi w okropnych kropkach, ale powolutku kropki znikają. Wyrwane mam niestety nie wszystkie włosy, troszkę zostało, tak ma podobno być. Kosmetyczka mówi, że tak jest pierwszym razem przy obfitym owłosieniu. Tylko koszt 160 zł, ale co zrobić. Na około 2 tygodnie mam spokój, dopiero po 2-3 zabiegach będzie podobno na 4-5 tygodni, no zobaczymy, nie jest źle.
              • anika772 Re: pasta cukrowa 24.06.11, 20:31
                Skoro dałaś radę z pastą, to i wosk przeżyjesz. Wolałam wosk, bo szybciej to szło niż z pastą.
                Teraz mam spokój, bo od września robiłam laser, w sumie 6 zabiegów.
                • zuzanna56 Re: pasta cukrowa 24.06.11, 20:38
                  Boję się wrastania włosków, kiedyś miałam wielki problem, długo leczyłam to u dermatologa. Ale po depilatorze elektrycznym.

Laser. Dziś kosmetyczka mi mówiła, że po 5 zabiegach i tak odrastają włosy...prawda? Troche się zdziwiłam. Jak cenowo?
                  • anika772 Re: pasta cukrowa 24.06.11, 21:06
                    Odrastanie to bardzo indywidualna rzecz. Znam dziewczyny które po 3. zabiegu miały sprawę z głowy. Ja po 6 mam na razie spokój, ale może być tak, że za pół rok czy za rok będę chciała powtórzyć. Podobno brunetki lepiej reagują na laser niż blondynki.
                    Koszt- 200 za bikini i 250 za pachy.
                    Aha, i w żadnym wypadku nie rób sobie tego na żywo. Wyłącznie z Emlą.
                  • edycja_kopiuj_wklej Laser 25.06.11, 11:52
                    Sa rozne lasery, prawde mowiac sama sie za bardzo nie orientuje na czym polegaja roznice.
                    Ja robilam 2 razy w tamtym roku bikini, odrosly, w tym roku 2 razy i dalej odrastaja ale piec wloskow na cm2. Widocznie rzadsze, a mowie o bikini, gdzie wlosy sa naprawde mocne i geste. Pewnie na jesieni jeszcze raz albo dwa bede musiala bikini zrobic.
                    Lydki sobie robilam 2 razy, rezultat w 80% skuteczny.
                    Cenowo wychodzi drogo, ale jak ostatnio pojuje na laser na promocyjnych typu grupon czy gruper itp i trafiaja sie po 40-60 zl za jeden zabieg. Jak jestes z duzych miast to bedzie ci latwije skorzystac z promocji
                    Jedyny problem, ze wiekszosc depilacji laserowych jest to depilacja swiatlem lasera wiec nie mozna w lecie przed i po opalaniu jakis czas. Kieys widzialam jakas ktora nie miala ograniczenia na opalane, ale nie pamietam jak sie nazywala.

Acha, czytalam jeszcze o oleju z krokosza do depilacji, ale nie znalazlam zbyt wiele obiektywnych opini, chociaz sie w ta tematyke nei wglebialam za bardzo
                    • zuzanna56 Re: Laser 25.06.11, 14:48
                      dzięki smile

O laserze to chyba pomyślę jesienią.

Po wczorajszej depilacji cukrowej miałam okropne podrażnienie skóry, ale dziś jest dobrze smile
                      Tylko nadal mam troche włosów, też myśle że tak 80% jest usuniętych. I tak będe musiała reszte golić co 2 dni. Ale to i tak nieźle, normalnie mam bardzo ciemne i gęste owłosienie.

Przyznam, że myślałam że usuną mi 99% włosów.
                      • lidek0 Re: Laser 20.07.11, 21:16
                        Skoro i tak planujesz golić to bez sensu chodzić na pastę cukrową. Jadno włosy osłabia,drugie wzmacnia. Dla mnie golenie stałe jest uciążliwe, chodzę na wosk regularnie co miesiąc od ponad 15 lat, po wosku możesz zrobić peeling /po 2-3 dniach/ i włoski nie wrastają. Skuteczna delipalcja daje efekty ja k tosujesz ją cały rok. A podrażnioną skórę po paście cukrowej czy wosku możesz pormarować Trioboc -em, ale dosłownie zaraz po zamiast balsamu, potem wieczorem na noc i zero podrażnień. Dla mnie tylko wosk ma sens /bo i cenowo przystępny/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka