Dodaj do ulubionych

jak schudnąć????

07.02.12, 23:05
Wszystko wiem, odchudzałam się w swoim życiu prawie 30 razy do 10 lat wstecz z samymi sukcesami. Dobija mnie, że:
jak dziecko niedoje jakiegoś chleba albo obiadu, to trzeba wyrzucić, nie cierpię wyrzucać jedzenia
wszystko idzie super, tylko czasem jestem za długo na mieście i nie mam przygotowanej za wczasu tej jarzyny z mięsem
jestem na diecie i muszę się wpatrywać, jak ktoś (np. dziecko) męczy z trudem jakąś apetyczną, acz kaloryczną potrawę (ziemniaki, pełne drugie danie, itp.).
W ten sposób od 10 lat niezmiennnie wszystkie moje diety osiągają pewien punkt, po czym biorą w łeb, a ciężar mojego ciała zsuwa się po równi pochyłej i niestety rośnie.
Nie mówiąc o tym, że czuję do siebie takie obrzydzenie, że o gimnastyce nawet nie może być mowy. Im większe czuję do siebie obrzydzenie, tym bardziej nie mogę się zdecydować na gimnastykę.
Jak to zmienić????
Bardzo proszę nie przenosić tego na mama cud, bo tam prawie nikt nie zagląda i wątki wiszą latami z 3 wpisami pod nimi.
Obserwuj wątek
    • mysia-mysia Re: jak schudnąć???? 07.02.12, 23:19
      jak zsuwa się po równi pochyłej to nie rośnie tylko spada smile
      gotuj dla wszystkich to samo tylko jedz mniejszą porcję, a ziemniaki nie są wcale kaloryczne (100g to ok 80 kcal) tylko mięsno-śmietanowo-olejowe sosy, z którymi je się zazwyczaj w Polsce jada
      jak lubisz z sosem (ja sama nie cierpię suchego jedzenia) to rób wersje niskokaloryczne
      nie jedz słodyczy wieczorem, pij wodę zamiast innych napojów, niewielkie ale regularne posiłki... a zresztą to już pewnie wiesz sama smile a czy wiesz także że będzie ci trudno utrzymać wagę jeśli odpowiedzialność za to będziesz zwalać na czynniki zewnętrzne (np. "jakby dziecko wszystko zjadło to bym nie musiała dojadać po nim i byłabym szczupła) albo będziesz szukać wymówek ("obżarłam się, jestem beznadziejna, bycie na diecie nie ma sensu) jeśli nie potrafisz tego sama opanować to lepiej zamiast nowej diety poszukaj jakiejś konsultacji psychologicznej
      • mysia-mysia Re: jak schudnąć???? 07.02.12, 23:20
        albo też powiedz sobie, że lubisz jedzenie i zamierzasz się nim cieszyć, w końcu nie każdy musi być chudy, ale na pewno każdy powinien być zadowolony z życia jakie sam sobie tworzy
        • kota_marcowa Re: jak schudnąć???? 07.02.12, 23:25
          > albo też powiedz sobie, że lubisz jedzenie i zamierzasz się nim cieszyć,

O to, to. Bo może po prostu lubisz jeść i masz wyrzuty sumienia, a nie powinnaś. Pomyśl czy będziesz bardziej szczęśliwa głodna i szczupła, czy przy kości ale korzystająca z życiasmile
    • kota_marcowa Re: jak schudnąć???? 07.02.12, 23:22
      Jest jedyna skuteczna metoda - "mniej żreć, więcej ćwiczyćsmile"
      Wszystkie diety są o kant (_,_) potłuc, tzn. dobre są dla kogoś kto chce na szybko ze trzy kilo zgubić. Żeby się odchudzić i utrzymać wagę trzeba zmienić sposób odżywiania, no i się ruszać.
      Ja chodzę na fitness, tak często jak mi czas pozwala, uwielbiam to uczucie porozciągania, zrelaksowania po ćwiczeniach, no i plusem jest towarzystwo, bo motywujesmile Próbowałam się kiedys zmusić w domu, ale jakoś tak zawsze się jakaś wymówka znajdzie żeby nie ćwiczyćwink

> Nie mówiąc o tym, że czuję do siebie takie obrzydzenie, że o gimnastyce nawet n
      > ie może być mowy. Im większe czuję do siebie obrzydzenie, tym bardziej nie mogę
      > się zdecydować na gimnastykę.
      > Jak to zmienić????

No tego to już nie potrafię zrozumieć. Tzn. rozumiem, że ktoś może siebie nie akceptować, ale jako wymówka od ćwiczeń jakoś mi to się dziwne wydaje. Znajdź sobie taka formę aktywności jaką lubisz, fitness, modna ostatnio zumba, bieganie, siłownia,basen, aqua aerobic, rower, tańce itp. itd.
    • anna_geras Re: jak schudnąć???? 07.02.12, 23:25
      Ziemniaki tuczą, po co uczysz dziecko je jeść? Odstaw ziemniaki, białe pieczywo, cukier i mocno przetworzone produkty a schudniesz i to szybko. Dojadanie po dziecku jest obrzydliwe.
      • kasia191273 Re: jak schudnąć???? 07.02.12, 23:46
        ziemniaki nie tucza- 100 gr na obiad, podobnie jak tyle samo ugotowanego makaronu/ryzu + 75 g miesa/ryby + zielenina to calkiem spora i zdrowa porcja, a jednoczesnie na tyle mala, zeby chudnac i nie patrzec wyglodnialym wzrokiem na reszte domownikow

a poza powyzszym jeszcze 4 male posilki i 2 litry wody

i beda efekty

po dziecku NIE dojadac, od razu wyrzucac resztki
    • madzioreck Re: jak schudnąć???? 07.02.12, 23:52
      Dostaniesz tysiąc porad w stylu:
      -diety są do dupy, wystarczy przecież mniej żreć
      -wystarczy jeść mało a często
      -wystarczy się ruszać.
      Założę się, że te rady pochodzą od osób, które nigdy w życiu nie przekroczyły masy ciała bardziej niż o kosmetyczne 5kg i dlatego chrzanią, aż przykro czytać.
      Niestety w motywacji i ogólnym zaplątaniu przyczyna sad Jak chcesz, napisz do mnie na gazetową, może coś podpowiem. Na forum o odchudzaniu już mi się dyskutować nie chce... a trochę wiem o tym smile
      • for.malina Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 01:30
        Błagam, jeśli możesz to do mnie też wyślij, bo za chiny nie mogę się odchudzićcrying
        • madzioreck Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 17:21
          Formalino, chętnie służę wsparciem, ale obawiam się, że nie znam żadnej cudownej recepty na schudnięcie wink
          • for.malina Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 22:15
            jak znajdziesz chwile to napisz mi prosze na mejla gazetowego, wszelkie rady mile widziane, z góry bardzo dziękujęwink

problem mam duży ze schudnięciem, cieżko mi to idzie, ale już atrzeć na siebie nie moge
            • madzioreck Re: jak schudnąć???? 09.02.12, 21:14
              Napisałam smile
    • donkaczka Re: jak schudnąć???? 07.02.12, 23:53
      www.sos-odchudzanie.pl/
      mozesz tu sprobowac, efektywni sa
    • kiszczynska Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 00:38
      prawdziwy_ewelina22 napisała:
      > Nie mówiąc o tym, że czuję do siebie takie obrzydzenie, że o gimnastyce nawet n
      > ie może być mowy. Im większe czuję do siebie obrzydzenie, tym bardziej nie mogę

Mam tak samo: im grubsza, tym bardziej nie moge
      dotykac sowjego ciala
      patrzec na nie

ale ja gruba nie jestem
      waze 55kg.
    • gulcia77 Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 09:04
      Ja z rozmiarów płetwala błękitnego (156 kg w krytycznym momencie) zeszłam do rozmiarów morsa/foczki (73kg na chwilkę obecną). U mnie to był efekt zaburzeń odżywiania, które zaczęly mi się w wieku lat 17. Najpierw zdążyłam z siebie zrobić potwora, zanim wpadłam na to, żeby olać komentarze i skorzystać z pomocy lekarza. Niestety, nie ma diety - cud. Jedyna sensowna to mż (mało żryj) i się ruszaj. Przestań np. korzystać z samochodu. Jak pogonisz na przystanek to zawsze będzie jakiś ruch. Nie musisz od razu przebiegać maratonu. No i każdy ma jakąś formę ruchu, którą lubi. Ja np. kocham pływać. Ale u każdego to coś innego.
      Fakt, ze mnie w tym chudnięciu pomógł guz na tarczycy, jak się okazało, ale czy tak czy tak chudłam od jakiegoś roku regularnie, choć początkowo pomału. A do tego staram się mieć w lodówce tylko raczej drogie pyszności, których się kupuje mało, bo są drogie. Ja np. uwielbiam łososia i anchois, wię jem np. plaster grahamki z tym co lubię, żeby zaspokoić "pypcia". Jeśli natomiast masz np. napady wilczego głodu - to do psychiatry. Innego wyjścia nie ma.
    • moofka Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 09:21
      moje dzieci jedza bardzo malo
      i mnie to cieszy i sie od nich ucze
      wole im potem dolozyc jak smakuje niz wyrzucac z zalem
      zupy nalewam pol miski
      a drugie danie i sobie i im tez nakladam na sniadaniowym talerzyku
      wystarczy kilka tygodni zeby przyzwyczaic zoladek do innego trybu - czesto, malo
      czlowiek czuje sie lzejszy i ma wiecej energii
      oraz 30 dni na wydeptanie nowej neuronowej sciezki w glowie wink
      a to dopiero poczatek zmian
      jesli chcesz, to sie uda
      no ale tez nie piszesz ile masz do zgubienia
    • nangaparbat3 Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 09:23
      1. Nie dojadać po nikim.
      2. Nie podjadać.
      3. Mniej jeść.
      4. Więcej spać.
      5. Więcej sie ruszać.
      I - uczył Marcin Marcina, od dwóch lat walczę z 15 kilogramami, i d-u-p-a.
      • aqua48 Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 10:31
        Madzioreck jeśli sadzisz, że te 5 kg łatwo się zrzuca, to się mylisz, trzeba tyle samo samozaparcia i czasu, z wiekiem niestety chudnięcie zajmuje coraz więcej czasu.
        A do rad wyżej dodałabym:
        -picie dużej ilości wody niegazowanej
        -niekupowanie i nieposiadanie w domu słodyczy
        -używanie wyłącznie małych talerzyków do posiłków
        • madzioreck Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 17:55
          Nie twierdzę, że zrzuca się łatwo, tylko wiesz, tu pomagają korekty nawyków. Natomiast nie wiemy, ile autorka ma do zgubienia, ale jeśli ktoś ma porządną nadwagę, to rady typu jeść mało a często są do potłuczenia o kant tyłka. Zresztą w ogóle całe to jedzenie "mało" jest przyczyną wielu nieszczęść, jeśli chodzi o wagę.
          • aniorek Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 21:31
            wlasnie. jesli zjesz duzy talerz warzyw to jest to malo czy duzo? to takie pytanko do tych wszystkich madrych. najwazniejsze jest to CO jesz. wcale nie musi byc tego malo.
            • nutka07 Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 22:14
              Jak zjem talerz warzyw to w przeciagu 30min. bede czula ssanie w zoladku.
              Objetosciowo jest duzo ale pomimo tego jestem zaraz glodna.
          • franczii Re: jak schudnąć???? 10.02.12, 05:03
            Korekty nawykow pomogaja ale dopoki jest ktos kto stoi z batem.
            Mam kolezanki, ktore bardzo ladnie, spokojnie ale konsekwentnie chudly pod okiem dietetyka. Wlasnie takiego nastawionego na zmiane nawykow. No i co? Klops wielki bo dopoki lazily raz w miesiacu na wizyte to trzymaly sie w ryzach a jak przestaly to powolutku i podstepnie te stare nawyki wrocily na swoje miejsce.
      • edelstein Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 10:31
        Nalozyc mniej dziecku,dolozyc zawsze mozesz,a jak nie zje,wywalic,wywalam bez zalu,gotuje mniejsze porcje,oprocz tego dwa razy w tyg moje jedzenie wyglada nastepujaco,jogurt dla diabetykow z otrebami,maslanka,soczewica na obiad.W pozostale dni jadam normalnie,ale staram sie nie przekroczyc 1000kalorii,efekty sa,ale ja cwicze i specjalnie cwicze w takich strojach by widziec wszystkie miejsca do poprawki.
        • for.malina Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 12:48
          a jak ćwiczysz jeśli można spytać? sama w domu czy chodzisz gdzieś?
          • edelstein Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 13:22
            Opisalam w watku ponizej co robie,cwicze w domu,sama,ewentualnie z facetem,ale wole bez niego,bo on ma kupe muskul i moje cwiczenia to dla niego pestka i robi podwojnie to co robie raz,postanowilam,ze tez bede taka wysportowana jak onwink
            • for.malina Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 14:14
              nie mogę znaleźć tego wątku, podaj tytuł chociażwink
              • edelstein Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 15:39
                Tytul “wszystko mnie boli“ wink
                • moofka Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 15:50
                  ale weider nie jest na schudniecie niestety smile
                  • donkaczka Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 18:06
                    wrecz jest dla juz schudnietych, pod tluszczem miesni widac nie bedzie
                    • edelstein Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 18:45
                      Po pierwsze nie robie tylko 6,po drugie ja widze efekty,cudtongue_out
                      • donkaczka Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 19:07
                        sensu nie zlapalas chyba - szostka nie jest cwiczeniem na odchudzanie po prostu, ale na rzezbe, polecanie jej komus kto chce schudnac (w domysle duzo, nie 2 kilo) jest bez sensu
                        • edelstein Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 19:37
                          No coz mam inne zdanie,uwazam,ze da sie schudnac cwiczac 6,dla mnie spadek masy tluszczowej jest chudnieciem.
                          • donkaczka Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 20:18
                            ile da sie schudnac? 30 kilo? cwiczac miesnie proste brzucha? nie rozmieszaj mnie, herbate pije smile
                            • edelstein Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 20:29
                              W zyciu nie musialam chudnac 30kg,dla mnie to waga nie do ogarniecia.
        • donkaczka Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 18:08
          albo zle liczysz kalorie i jesz sporo wiecej niz 1000, albo jestes na prostej drodze do duzej otylosci
          normalne zapotrzebowanie jest mniej wiecej 2 razy wieksze, niedojadanie spowalnia przemiane, przestawia w tryb glodowy i po jakims czasie jest prosta droga do nabrania wagi przy najmniejszym nadmiarze kalorii
          wtedy na 1200 sie tyc zaczyna
          • edelstein Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 19:39
            Ani nadwagi nie mam,ani otyla nie jestem 1000mi starcza i jestem najedzona.
            • edelstein Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 19:41
              2000 potrzebuja ludzie o innym trybie zycia niz ja mam.
              • melancho_lia Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 19:50
                1000 kalorii to chyba przy leżącym trybie życia wystarcza wink
                • edelstein Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 19:55
                  Taki wlasnie mam,no i?
                  • zefirek1612 Re: jak schudnąć???? 09.02.12, 17:14
                    a ja mam tak że żadne diety, nawet najlepsze, z dietetykiem konsultowane nie pomagają, jeśli się nie głodzę to nie chudnę i tyle.
                • donkaczka Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 20:17
                  przy lezacym tez nie, podstawowa przemiana materii z tego co pamietam, dla 50 kilowej kobiety 150 wzrostu to 1300 kalorii - czyli to co pochlaniaja wszelkie procesy w organizmie

nie chodzi o glod, anorektyczki tez glodu nie czuja, mozna przywyknac do zmniejszonych racji zywieniowych
                  cala rzecz polega na tym, by przemiane rozkrecic, nie zdusic, by jesc i nie tyc, a nie ograniczac podaz kalorii

ale z tego co piszesz malo zorientowana jestes, wiec rozumiem konfuzje, poczytaj troche, zwlaszcza na forach sportowych ile trzeba jesc i jak, zwlaszcza gdy sie cwiczy, bo popelniasz bardzo typowe bledy
                  • edelstein Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 20:36
                    Ale mi jest bardzo dobrze z moim planem,moimi cwiczeniami i moja iloscia kalorii.Juz raz ta diete stosowalam z powodzeniem i trzymalam wage rok normalnie jedzac.
                    • donkaczka Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 20:39
                      well, mozna konia prowadzic do paszy, nie mozna zmusic zeby jadl smile zrobisz jak uwazasz
                      • marianna72 Re: jak schudnąć???? 09.02.12, 13:30
                        Tez mnie zastanowilo te 1000kal ., moim zdaniem krzywde sobie robisz ,zwlasze ,ze z tego co piszesz jestes dosc aktywna.Ja mam troche inne podejscie bo juz nie mam 20 lat i wiem ,ze zrujnowanego zdrowia nikt mi zwroci wiec wole powoli i z glowo schudnac .6 waidera cwiczylam 2 lata temu ale nie doszlam do konca chociaz miesnie mi sie wyrobily ( ale pod tluszczemwink)) Mam niestety taka figure ,ze tyje glownie na brzuchu choc duzo do zrzucenia nie mam 173 cm i 68 kg ten brzuch nie jest ciekawy.Mnie pomoglo bieganie (dzieki niemu zrzucialm brzuch) chociaz przy duzej nadwadze nie jest polecane (zbyt obciaza stawy)lepiej zaczac od szybkiego marszu.
      • prawdziwy_ewelina22 Re: nangaparbat 08.02.12, 13:46
        Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.
        Pozdrawiam, wink)
        • moofka Re: nangaparbat 08.02.12, 14:41

> Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.
          > Pozdrawiam, wink)

18 innych wpisow cie nie zainteresowalo?
    • nanuk24 Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 19:42
      kupic swinie. Tylko pamietac, by po niej nie dojadactongue_out
      • jak_matrioszka Re: jak schudnąć???? 08.02.12, 20:00
        Ja nie mam swini, ale leze i kwicze sama big_grin
    • franczii Re: jak schudnąć???? 10.02.12, 04:57
      Jezeli to dojadanie jest takim problemem i nie mozesz sie powstrzymac to gotuj dziecku mniejsze porcje, tyle ile jest w staie zjesc. Uzywaj wagi kuchennej. Ja jestem lakomczuchem i musze sie pilnowac bo jesli cos zostanie na dnie garnka to tez nie wyrzuce bo mi szkodabig_grin Waga u mnie jest podstawowym sprzetem w kuchni. Odmierzam kazdemu porcje, problem z glowy. Nic nie zostaje.
    • nawynos Re: jak schudnąć???? 10.02.12, 13:59
      Polecam wizytę u Psychiatry, pod jego okiem od września schudłam 37 kg. Walczyłam ze sobą przez 7 lat, tyłam po 10-15 kg rocznie, stosowałam różne diety i nic,nic,nic.
      Psychiatra wyprowadził mnie z depresji i zajadania problemów. Moje leczenie trwa nadal, pozostało mi jeszcze około 20 kg do zrzucenia, ale mogę powiedzieć, że jestem już inną osobą:
      wrócił uśmiech, energia i chęć do wszystkiego. Z diety usunęłam chleb, ziemniaki, cukier, słodycze i zaczęłam regularnie chodzić na basen. Ostatnio kupiłam sobie piżamę w rozmiarze 44 i jestem najszczęśliwsza pod słońcem. Z dumą spakowałam do kartonu swoje ubrania w rozmiarze 54. Wszystko się da, trzeba tylko uwierzyć w siebie.
      • prawdziwy_ewelina22 Re: jak schudnąć???? 12.02.12, 01:17
        Witam Cię serdecznie nawynos,
        Czy mogłabyś mi dać namiary na tego psychiatrę o ile to jest w W-wie?
        Pozdrawiam,
        ewelina
        • nawynos Re: jak schudnąć???? 14.02.12, 15:51
          Ewelina , podaj mi adres swojej skrzynki to wyślę Ci namiary.
    • ola33333 Re: jak schudnąć???? 12.02.12, 07:13
      > Jak to zmienić????

Nie wiem niestety jak dlugofalowo schudnac, na pewno warto dbac o zdrowe odzywianie i zdrowy tryp zycia, ale wydaje mi sie ze przede wszystkim powinnas zmienic nastawienie do siebie. Dlaczego czujesz do siebie obrzydzenie ?? Nawet jesli jestes gruba, no to jestes, ale przeciez "Kochanego ciala nigdy za wiele" smile. Szanuj swoje cialo, bo dalo ci zapewne wspaniale dziecko.. A nikt nie jest idealny, wiec dlaczego stawiasz sobie takie wysokie wymagania? Jak schudniesz to fajnie, jak nie to trudno, ale bym sie az tak tym nie przejmowala.. Zawod pewnie juz jakis masz i nie musisz byc modelka prawda ? smile
      Pozdrawiam
    • mil.a Re: jak schudnąć???? 30.11.12, 21:28

Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi, ale waga wracała. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego! Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie głodowałam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciłasmile Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj twojaidealnafigura.pl
    • paul_ina Re: jak schudnąć???? 10.01.13, 11:56
      Przestać czuć do siebie obrzydzenie, przestać dojadać po dziecku, jak nie masz jarzyny z mięsem to zjedz np. trochę chudego białego sera - dostępny w każdym sklepie, no i zacząć ćwiczyć. Jak córka była noworodkiem, to nie miałam na nic siły, ale już po miesiącu dziecko miało niezły ubaw, jak matka robiła przed nim pajacyki czy kręciła rowerki. A miałam do zrzucenia pociążowe jakieś 25 kg.
      Teraz, w końcówce drugiej ciązy, mam do zrzucenia co najmniej tyle samo smile
    • duzia11 Re: jak schudnąć???? 29.01.13, 00:13
      System żywieniowy pod nazwą dieta south beach składa się z trzech, kolejno po sobie następujących faz, z których każda kolejna jest coraz mniej restrykcyjna. Twórcy systemu wyszli z założenia, że otyłość i związane z nią choroby, są skutkiem nadmiernego spożywania węglowodanów przetworzonych i tłuszczów nasyconych. Z tego powodu podczas stosowania south beach eliminuje się te szkodliwe składniki z jadłospisu zastępując je produktami "dozwolonymi" – przypisanymi do poszczególnej fazy. Spożywa się 3 główne posiłki w ciągu dnia i 2 przekąski pomiędzy nimi.

Taki rozkład posiłków zapewnia uczucie sytości właściwie przez cały dzień i nie chodzi tu tylko o niezbyt długie przerwy między nimi. Kluczowe jest spożywanie tzw. Węglowodanów złożonych, które są trawione w dość długim czasie przez co uwalniają niewielkie, stabilne ilości energii do organizmu. dietasouthbeach.info.pl/artykuly.html
      • 35joanna78 Re: jak schudnąć???? 29.01.13, 08:54
        Jak ktoś ma ochotę przejść do konkretów to zapraszam do dołączenia się do mojego wątku "przytyłam 10 kg". Staram się przejść od etapu obrzydzenia do siebie do działania. Wszelkie chętne do wzajemnego motywowania się osóbki - mile widziane. Nie jestem jakąś oszołomką ze słomianym zapałem, która chce szybko zrzuć dużo w krótkim czasie smile
    • klaudka186 Re: jak schudnąć???? 07.05.13, 13:35
      Witam, moja mama miała dokładnie ten sam problem, pomógł jej dietetyk który ułożył specjalną dietę, jest na prawdę nie drogi (tylko 30 zł za dietę miesięczną). Mama schudła 10 kg w 2 miesiące może tobie też pomoże.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka