lobuziara1984 Re: Post warzywno-owocowy - cd 08.05.05, 21:04 Bardzo prosze o wyslanie mi książeczki * Odpowiedz Link Zgłoś
lobuziara1984 ja tez poprosze o książeczkę:)) 08.05.05, 21:31 z góry bardzo dziękuję)) bardzo bardzo milleneczka@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
joma01 Re: ja tez poprosze o książeczkę:)) 09.05.05, 08:44 Witajcie wszystkie odchudzające się! A teraz do starej kadry, która jakoby ustąpiła miejsca nowym dietowiczkom. Wiosna, maliza, anet22, inia25,kasiakasz co u was słychać? Czy nadal trzymacie starą uzyskaną po diecie wagę? Czy może się musimy znowy skrzyknąć na powtórkę? Napiszcie prawdę. Ja niestety wróciłam do dawnego sposobu odżywiania, ale przybyło mi tylko 2 kilo ( zgubiłam wtedy 9,5 kilo, a chciałam zgubić 20). Jakoś się trzymam, ale nie jestem z siebie zadowolona, myślę cały czas o powtórzeniu postu. Przyznaje się, że już raz zaczynałam powtórkę, ale po pierwszym dniu się zniechęciłam. A jak bylo u Was? Czy którejś udało sie jeszcze raz go zrobić niedawno. Jak trzymacie wagę? Napiszcie jeszcze raz dla przypomnienia, jaką miałyście wagę wyjściową i kiedy oraz jaką macie teraz i co w tym czasie robiłyście - mam na myśli dietkę. Odpowiedz Link Zgłoś
wio_sna Re: stara kadra:)) 09.05.05, 09:42 Witajcie otóż u mnie tak: przed dietą ponad 77kg bezpośredni po diecie: 62,5 dwa tygodnie po diecie:64,5 i tak już trwa ponad miesiąc. są oczywiście okresowe wahnięcia przed babskimi przypadłościami, ale potem wszystko wraca do normy. Ja stosuję zasady zdrowego żywienia, niezbyt rygorystycznie, ale jednak. Nie myślałam żeby powtarzać dietę i nie zamierzam tego robić conajmiej przez następnych kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: stara kadra:)) 09.05.05, 09:54 cześć ja przed dietą 73kg, po 4 tyg postu (nie wytrwałam 6) 67,5. Później mi przybyło 3 kg, które szybko zgubiłam (w tydzień). teraz trwam przy tej wadze z whnieciami +/- 1kg. Nie trzymam niestety zdrowego sposobu odżywiania, bo niestety nie potrafie się zmotywować. No ale mam plan trak od czerwca znowu zrobić sobie jakieś 3-4 tygodnie postu (przed wakacjami) Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 Re: do wio_sny i ini25 09.05.05, 18:09 Dziewczyny!!!!!!Ja od początku prawie z Wasmi,ale jakoś zawsze po kilku dniach rezygnowalam,choć w sumie schodłam trochę.....Jednak dziękuję Wam za Wasze posty podsumowujące, bo mnie MEGA motywują. Czy mogłabym tak napisać do Was na priva(i jeśli tak,to na jaki adres) po malutką ,prywatną motywację???? pozdrawiam i życzę WSZYSTKIM wytrwania w diecie!nata Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 nata76 09.05.05, 19:27 cześć, jasne że możesz napisać do mnie najlepiej na adres gazetowy: inia25@gazeta.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maliza Re: dalsze losy... 10.05.05, 11:28 Joma01 ja przyznaję się bez bicia, że zdarza mi się również strasznie nagrzeszyć. waga przed dietą - 85 kg waga po diecie - 69 kg waga obecna - 71 kg Niestety muszę się ciagle strasznie pilnować, bo jeśli dalej będę sobie folgować to natychmiast przytyję. W zasadzie teraz to mam huśtawkę dietetyczną, czyli w tygodniu staram się bardzo przestrzegać diety, a w weekendy mniej - ach te ciągłe spotkania ze znajomymi przy jedzeniu i grillu Niemniej jednak zaraz po urlopie mam plan ponownego postu - do 100%-wej realizacji. Myślę, że zacznę w okolicach 13 czerwca. Co Ty na to? Będą już chyba młode marchewki, kalarepki i inne cudne warzywka. Mniam, mniam... Kochane warzywka! Odpowiedz Link Zgłoś
fionna Re: Post warzywno-owocowy - cd 10.05.05, 13:20 witam, ostatnio nie mam siły zajrzeć do komputera - mam w tym tygodniu parę egzaminów dziś właśnie kończę pierwsze jabłko i sporo wody Odpowiedz Link Zgłoś
kata74 Re: Post warzywno-owocowy - cd 11.05.05, 08:44 och pierwszy cięzki dzień za mną. Kiedy czytałam wasze wypowiedzi a szczegolnie anet - myśle sobie 6 tygodni- pryszcz- spokojnie się uda. ALe widze ciężko jest... na razie próbuje dalej. Pozdrawiam wszystkie mobilizujące się!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: Post warzywno-owocowy - cd 11.05.05, 08:47 kata74 napisała: > och pierwszy cięzki dzień za mną. Kiedy czytałam wasze wypowiedzi a szczegolnie > > anet - myśle sobie 6 tygodni- pryszcz- spokojnie się uda. ALe widze ciężko > jest... na razie próbuje dalej. Pozdrawiam wszystkie mobilizujące się!!!! nie łam się, ciężkie są pierwsze 4-5 dni, później już luzik serio! Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Dziewczęta piszcie! 11.05.05, 10:41 Właściwie to bardzo mi brakuje postów na forum tych, które też teraz poszczą. Za mną już dwa tygodnie, a więc 1/3 postu i tak jak pisała wios_sna dokładnie po dwóch tygodniach, bo od wczoraj po prostu przestało mi się chcieć jeść. Mam od 10 dni stan podgorączkowy 37 stopni i trochę mnie to martwi. Niby wiem, że tak może być, ale w książce napisali kilka dni, a u mnie to już trwa długo. Schudłam około 4 kilogramów, ale też więcej chyba nie potrzebuję, bo teraz ważę 50 kg. Ostatnie dwa tygodnie albo chociaż tydzień chciałabym sobie zrobić tylko na sokach (oczwyiście tych z sokowirówki, a nie kupnych) i zakwasie z buraków, w którym się zakochałam. Piszcie co u Was, to naprawdę pomaga, działa mobilizująco, chociaż motywacji mi chyba nie barkuje. ale zawsze miło Was czytać. Pozdrawiam Kate74 - fajnie, że zaczęłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
fionna Re: Dziewczęta piszcie! 11.05.05, 13:15 A czy sama robisz ten zakwas? jeśli tak to poproszę o prezpis. Ja tez uwielbiam soczek jabłkowo-buraczany. Będę się częściej odzywać od piatku - po ostatnim examie Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Dziewczęta piszcie! 11.05.05, 14:16 Zakwas robię wg przepisu z książki Dąbrowskiej: do glininego garnka, który specjalnie zakupiłam w tym celu, wkładam pokrojone w plastry, obrane rzecz jasna buraki (1 kg), wkładam ząbki czosnku - całe albo rozgniecione, szarą sól, listki laurowe można, pieprz, ziele angielskie (nie trzeba, jak chcesz), zawijam w gazę piętkę od chleba żytniego robionego na zakwasie (z piekarni), zalewam wodą źródlaną (2 litry), może być ciepła, przykrywam gazą. Po trzech dniach wyjmujesz chleb, przecedzasz i gotowe - można trzymać w lodówce do jednego miesiąca. Ja mieszam od czasu drewnianą łyżką jak się ten zakwas robi, żeby nie spleśniał czy co. Dobrze go trzymac w ciepłym miejscu, u mnie w kuchni stoi i jest OK. Powodzenia na egzaminie Odpowiedz Link Zgłoś
joma01 Re: Dziewczęta piszcie! 11.05.05, 21:32 cześć dziewczęta, dziękuję że odpisałyście (mam na myśli stara kadrę)i opisałyście ile było przed, ile po i co dalej z tym szczęściem robicie . Widze, że problemy mamy podobne z tym dalszym utrzymywaniem wagi. Ja mam wręcz ogromne i chyba tylko opatrzność nademną czuwa, że jeszcze nie powróciłam do poprzedniej swojej wagi, ale jak mówisz maliza, to tylko krok. Trzeba sie otrząsnąć i co przedsięwziąć. Po prostu powtórka z rozrywki - ponowny post. Ja w każdym razie jestem już coraz bliżej dnia, w którym rozpocznę znowu ten post, bo jednak podczas jego trwania najlepiej się chudnie i człowiek się dobrze przy tym czuje. Piszcie koleżanki jak tam Wasze postanowiena. Odpowiedz Link Zgłoś
bubenka Re: Dziewczęta piszcie! 11.05.05, 22:30 Witam! Ja kończę dziś piąty dzień postu. Na początku myślałam, że to jakiś wymysł mojej lekarki, która stwierdziła, że powinnam to przejść, bo 1) za często przeziębiam się, co prowadzi do zapalenia oskrzeli i czasem zapalenia płuc - ok. 4 razy kuracja antybiotykowa w czasie jednej zimy, 2) mam pewne pojawiające się objawi walki organizmu z pewnymi substancjami np. szampony, itd. - czyli objawy skórne mniej lub bardziej widoczne. I tak zaczęłam... Do tego doszły jeszcze te dni, więc nie wiem, czy bóle mięśni jak wchodzę po schodach i lekki ból głowy od dwóch dni to efekt pierwszego, czy objaw drugiego. Nie mniej, bardzo się cieszę, że dziś Was tu namierzyłam i w końcu wiem, że nie jestem sama. Ściągnęłam już książkę, część przeczytałam i dopiero zaczynam widzieć w tym sens (choć lekkie nawiedzenie też tam odczytuję ). Nastawiałam się na jakieś 2-3 tygodnie i powrót do normalnego jedzenia, ale teraz będę musiała chyba lekko zweryfikować plany. Na razie jadłam dodatkowo babany i pomarańcze, więc nie wiem co z tym zrobić... Macie pomysły? Pozdrawiam wszystkie postujące . Odpowiedz Link Zgłoś
bubenka Re: Dziewczęta piszcie! 11.05.05, 22:33 I zapomniałam spytać o najważniejsze - pojawiły się dziś na mojej twarzy lekkie czerwone plamy na policzkach (dosyć duże), czuję je, bo jakby lekko piekły. Nie wiem, czy w tym przypadku objaw, że coś jest nie tak i powinnam natychmiast przerwać, czy wręcz przeciwnie i wytrwać? Odpiszcie jak najszybciej, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
joma01 Re: Dziewczęta piszcie! 11.05.05, 22:47 cześć bubenka, nie przerywaj postu, uważam jednak, ż musisz go zmodyfikować i robić tak jak zaleca książka. Te czerwone plmy na twarzy to może być objaw oczyszczania sie organizmu, ale też może uczulenia na jakiś owoc lub warzywo. Ja na przykład dostałam wysypki i podejrzewałam grapefruity. Okazało się, że to po ogórkach kiszonych, na które nie byłam wcześniej uczulona. Teraz też mogę je jeść, ale wtedy uczulenie trzymało mnie przez tydzień i okropnie swędziało. Odpowiedz Link Zgłoś
bubenka Re: Dziewczęta piszcie! 12.05.05, 09:14 Dziewczyny, czy byłyście w czasie postu pod opieką lekarza czy tak zupełnie same? Moja mama wie o tym poście i cały czas słyszę, że będę osłabiona, zabraknie mi mikroelementów, żelaza, itd... A wcale nie czuję się osłabiona - dziś wręcz przeciwnie. Jakoś z jednej strony mi lżej, a z drugiej jakbym była lekko pobudzona. Odpowiedz Link Zgłoś
kata74 Re: Dziewczęta piszcie! 12.05.05, 11:03 uff 3 dzień. najgorsze mam popołudnia nie wiedzieć czemu. mam trzy pytanka: -mozna sobie ugotowac coś na kształt pomidorowej= chyba nie ma żadnych przeciwskazań skoro pomidory można jeść. -lubie surowki ale nie moge się przekonac do tych z diety. np. uwielbiam z kiszonej z jablkiem ale zawsze dawalam oleju. teraz nie można- czy macie sposob żeby skłądniki surowki ze sobą jakoś połączyć - jaka ma byc stosowana sół= zwyczajna jest zakazana czy nie??? 3/40!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Dziewczęta piszcie! 12.05.05, 11:25 możesz sobie ugotować niby pomidorową, ale z dopuszczalnych składników, chyba lepsze są gęstsze zupy typu leczo ja daję do suróki ogóek kiszony, jabłko, cebulę, szczypiorek, jak się trochę potrzyma w lodówce, to przegryzają się sól ma być nieoczyszczana, niejodowana - ze sklepu ze zdrową żywnością podoba mi się bardzo Twój podpis 3/40 Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Dziewczęta piszcie! 12.05.05, 11:30 niczego podczas prawidowo przeprowadzonego postu (banany i mandarynki precz! Ci nie zabraknie jedz tylko to, co w książce możesz sie przez kilka dni gorzej czuć (ale nie musisz) jeśli nie bierze się leków (przewlekłe choroby), w czasie postu nie trzeba być pod opieką lekarza jakbyś miała wątpliwości, pisz ja teraz ściągnę z Kata74 i napiszę sobie 16/40 dzisiaj idę na megakolację (bal) na dwieście osób przy stole z ekstrakolacją, a ja sałata zielona i grejpfrut dziewczyny pamiętajcie - ochota przychodzi i odchodzi (ja sobie to powtarzam) na razie Odpowiedz Link Zgłoś
joma01 Re: Dziewczęta piszcie! 12.05.05, 21:59 jeżeli chodzi o zupę pomidorową to możesz ją zagęścić zmiksowaną marchewką. Ugotuj marchew np. mrożonka z Hortexu z vegetą i ją zmiksuj i zaciągnij tym zupę. Można tak samo postąpić z zupami warzywnymi. Zamiast zaciągania marchewką, można zastosować zmiksowaną i ugotowaną jw. mrożonkę z kalafiora, zupka będzie bielsza. Jeżeli chodzi o łączenie składników surówki, to mnie to też zawsze bolało. Sama jeszcze nie próbowałam, ale może jakimiś zmiksowanymi warzywkami można to zrobić? Zawsze będzie się trzymalo to wszystko razem. Odpowiedz Link Zgłoś
maliza piątek 13-tego! 13.05.05, 09:02 Joma01 vegety nie można przecież dawać... A co do sałatek, to ja dosyc drobno kroiłam i było OK. Za sos robił sok, który wyleciał z pomidorów Teraz od kilku dni robię sobie coś na kształt 13-tki (dieta kopenhaska) ale z malutkimi modyfikacjami. I juz wracam do normy powolutku. Dziewczyny, ktore zaczęły - trzymajcie się i nie przerywajcie diety. Wszystkie dolegliwości miną. A tych wszystkich, którzy tak martwia się o wasze zdrowie zapytajcie dlaczego nie martwili się gdy miałyście nadwagę. Przecież to właśnie nadwaga jest źródłem wielu chorób. Ja im tak mówię i sie odczepiają z "dobrymi" radami i "troską". To naprawdę działa i człowiek jest taki lekki. Teraz może gorzej się czujecie ze względu na pogodę. Ja też ciagle chodzę senna i wykończona Ale już niedługo wakacje ... Odpowiedz Link Zgłoś
gabinia24 Re: piątek 13-tego! 13.05.05, 09:46 Witam ponownie dziś 6 dzień.Jest poprostu super.Czuję jak mój organizm się oczyszcza .Brzuszek zmalał.A spodnie zrobiły się lużne. 3-4 dnia męczył mnie ból głowy ,ale był do wytrzymanaia.Potem strasznie zaczęło boleć mnie ucho.Po jednym dniu jednak przeszło. Czuję się rewelacyjnie.Strasznie się cieszę ,że znalazłam wasz post o poście Acha , nie mam wagi więc nie wiem ile kg spada ,ale czuję po ciuchach i cm. Odpowiedz Link Zgłoś
bubenka Re: piątek 13-tego! 13.05.05, 13:06 Wczoraj minął pierwszy tydzień! Rzeczywiście czuję się dosyć lekko, choć jakiegoś super przypływu energii też nie czuję. Mam wrażenie, że lekko zmniejszył mi się cellulit na udach, ale nie chcę zapeszyć. Spodnie może odrobinę luźniejsze, ale jeszcze nie spadają )). Od kilku dni za to strasznie chce mi się spać i nie wiem, czy to wina niskiego ciśnienia za oknem, czy diety. Napiszcie proszę ile mniej więcej trwa to ciągłe bieganie do toalety (parcie na pecherz), bo jeśli przez całą dietę, to niezbyt ciekawie się zapowiada. W pracy jest to trochę uciążliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
kata74 Re: piątek 13-tego! 13.05.05, 19:07 ja mam dzis kryzys ssie mnie. zjadłabym coś...oczywiście dobrego niezdrowego ale się trzymam jak nie wiem co. poczytała wasze posty i nabieram mobilizacji. zrobilam dziś golabki ale mi nie smakują. jesli jecie coś co wam smakuje a stanowi waszą kombinację produktów, wasze pomysly to piszcei może uda się coś "skopiowac" do dietowego menu. dziekują bardzo za porady. soli szarej kupić nigdzie nie moge 4/40 prawie 5.... Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: piątek 13-tego! 14.05.05, 10:22 i jak Kata lepiej? mnie dziś boli głowa i rano było mi niedobrze, może to dlatego, że ostatnio bardzo dużo pracuję, a mało śpię a jak Fionna Twój egzamin? Odpowiedz Link Zgłoś
kuka9 witam na pokładzie! 14.05.05, 15:10 Ja stosuję od 10 dni i mam na minusie 5,5kg. Dostałam ją od znajomego, który zleciał na niej 11 kg i twierdził, że to jego dieta ) Dzisiaj weszłam do Was i okazało się, że mnie bujał. Ale to nic skoro chudnę W każdym razie on kazał mi stosować ją przez dwa tygodnie, więc cieszę się, że mogę dłużej bo jak na razie to jeszcze 7 kg chce zrzucić. Co do jedzonka to jem dużo szparagów - 1 pęczek dziennie. Kapustę kiszoną, kalarepkę, buraczki tarte, jabłka, ogóreczki kiszone, rzodkiewki, dozwolone mieszanki warzywne gotuje itd. Jedynym problemem jest kawa, której nie mogę sobie odmówić i to z mlekiem - jedną dziennie wypijam i może dlatego tak mało zleciałam. Ogólnie mam problem z piciem - jestem typem, który mało pije. Staram się jak mogę - dużo czerwonej herbaty pije - przynajmniej staram się. Wydaje mi się, że mam problem z wypróżnianiem się więc kupię sobie jakieś ziółka. A wy jakie pijacie na przeczyszczenie. sorki za chaos Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: witam na pokładzie! 14.05.05, 15:15 wiesz, to szkoda, że pijesz tę kawę, bo niestety to nie oczyszcza tak, jak powinno, tak naprawdę cały czas jesteś na odżywianiu zewnętrznym a szkoda, skoro tak sobie świetnie radzisz z trzymaniem tej diety (warzywa i mrożonki) pewnie chudniesz, ale niestety się nie oczyszczasz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fionna Re: witam na pokładzie! 15.05.05, 01:16 W egzaminie najważniejsze jest to, że już jest za mną ) Mam nadzieję, że do przodu (i tak nie ma poprawek, tylko co najwyżej spadnę w rankingu). Ale mam już prawie wakacje (tzn. od poniedziałku mam staż, ale to będzie luzik w porównaniu z normalnymi zajęciami). Zakupiłam wszystkie produkty na barszczyk, tylko gara glinianego nie mam (w Tesco nie było, a nie miałam czasu jeździć po mieście). Na razie zrobię w słoju po ogórkach. Na próbę. Szwedko - gdzie kupiłaś ten gar? Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: witam na pokładzie! 15.05.05, 12:53 ja kupiłam w Warszawie w sklepie na Senatorskiej taki ze szkłem sklep i to też było w hipermarketach powinno być, może spróbuj nie w Tesco ja we wtorek kończę 3 tygodnie skóra jakaś sflaczała mi się zrobiła, mam tyle roboty, że o ćwiczeniach nie ma mowy Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 Re: znów zaczynam 15.05.05, 19:19 dziewczyny,a ja Was czytam od początu i tysiące razy już zaczynałam od poniedziałku i....wiecie, nie wytrwałam. Dietę znam, ponieważją stosowałm piec lat temu. MOja znajoma była wtedy 6 tyg. w Gołubiu Dobrzyniu i wyleczyła sie z reumatyzmu i chorych nerek. To mnie wtedy zmobilizowało bardzo. A teraz, cos nie mogę znależć silnej woli,ale dzisiaj cały dzien na warzywkach jestem,no i znów Was czytam i postanawiam sobie,ze dotrwam,bo...lato idzie,trza będzie to i tamto odsłonić.... No więc ja dzisiaj jestem 1/40................... wspierajmy się!!!!pozdrawiam,nata Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: znów zaczynam 16.05.05, 12:32 ja Cię Nata wspieram i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Post warzywno-owocowy - cd 15.05.05, 20:21 witam owocowo-warzywne mamy-cud podziwiam Wasze samozaparcie, Wasz upór i gratuluję sukcesów bardzo chciałabym równie energicznie i skutecznie wziąć się za siebie za pomocą warzyw i owoców (warzywa uwielbiam, owoce mniej), ale zanim co, muszę mieć podbudowę ideologiczną i w związku z tym błagam o namiary o jakąś publikację dr Dąbrowskiej w formie elektronicznej muszę zrzucić to i owo, zanim zajdę w ciążę, bo się zamęczę z dodatkowym bagażem i z przodu, i z tyłu ) Odpowiedz Link Zgłoś
bubenka Re: Post warzywno-owocowy - cd 16.05.05, 09:36 Wczoraj zważyłam się u rodziców i po tygodniu i jednym dniu mam 4 kg mniej!!! Hurrrra! Nawet nie wiecie jak się cieszę. Strasznie chciałam zgubić z 8 kg do wakacji i szczerze mówiąc nie wierzyłam, że mogę. A jednak mogę! Trochę boję się tego co będzie po odstawieniu diety, ale ... pomyślę o tym potem )). Wiem, że na tle niektórych to żadne osiągnięcie, ale mnie strasznie cieszy. Czuję, że wyszczuplał mój gruszkowaty tyłeczek. Chciałabym, żeby jeszcze trochę - uda, tyłeczek i brzuszek. Trzymajcie kciuki. Mobilizację na następny tydzień mam. WIELKĄ. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Post warzywno-owocowy - cd 16.05.05, 12:35 jak to żadne osiągnięcie?, to wielkie osiągnięcie! ja też się dziś ważyłam u mamy (ale przed zjedzeniem czegokolwiek) i po trzech tygodniach postu ważę.... 47.5 (ważyłam 55) chyba już więcej chudnąć nie chcę, ale 6 tygodni chciałabym zrobić (dla oczyszczenia) z ciekawostek - mam wysypkę na ręku i robi mi się wrzód (nie pryszcz) na nosie, który miałam jako 13-latka czyli oczyszczanie działa P.S. To dziwne, że się cieszę, że coś takiego mi się buduje, prawda? Dziś robię młodą kapustę z koperkiem i dymką i młodą marchewką. Mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
kata74 Re: Post warzywno-owocowy - cd 17.05.05, 12:13 1. mozna jesc szparagi 2. Szwedko_kredko jak robisz młodą kapustę z koperkiem i dymką i młodą marchewką-na ciepło czy surówke? 3. ja mam 3 kg mniej. 4. mój kryzys ciagnął się przez weekend- podjadalam- raz pół widelca ziemniaków, malutki kawalek chleba z szynką i landrynke miętową= przyznaje się bez bicia. czyuje że weekency będa najgorsze- zawsze to się wtedy najwięcej naszykuję jedzenia dla rodziny i wtedy kusi 5. czy mozna brac witaminy? pozdrawiam Kasia 8/40 Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Post warzywno-owocowy - cd 17.05.05, 13:55 szparagi też planuję młodą kapustę zrobiłam na ciepło z dymką i koperkiem, solą i pieprzem, bardzo dobra wyszła witamin się nie bierze (w ogóle witaminy syntetyczne to nic dobrego) Kata droga, czytałaś książkę Dąbrowskiej? właściwie to jak podjadasz, to nie ma sensu, bo przerwałaś odżywianie wewnętrzne (podobno, jak stosuje się post, a jednocześnie podjada, to organizm nie dostaje wszystkich składników i jest to niebezpieczne), także może przerwij i spróbuj ponownie za kilka tygodni a ja mam taki objaw, że jak się nawącham i naptarzę na jedzenie, to mi już wystarcza byłam na dwóch "wypsionoych" bankietach, były pyszne rzeczy, wąchałam mojemu mężowi na talerzu w ramach najedzenia się a dziś zrobiłam zupkę z młodej włoszczyzny - zalałam warzywa (z tym zielonym z selera i pietruszki), gorącą wodą, pogotowałam 15 mniut, dodałam prawdziwej papryczki chili i zmikswoała, piję sobie ją teraz z kubka i jest bardzo dobra pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kata74 Re: Post warzywno-owocowy - cd 17.05.05, 14:19 książkę czytałam. ale ja nie podjadam tylko raz zjadłam to wydaje mi się jest różnica. no i przedewszyskim są to wg mnie ilości minimalne. mam nadzieję że przemkną gdzieś mojemu organizmowi niezauważone, chyba że je oczy zdradzą ) a może się mylę. w każdym razie nie przerywam bo drugi raz chyba się za to nie wezmę. a ciebie to podziwiam za samozaparcie na bankietach Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Post warzywno-owocowy - cd 17.05.05, 15:22 ok, może przemknęło niezauważone Odpowiedz Link Zgłoś
kuka9 Re: Post warzywno-owocowy - cd 17.05.05, 18:01 witam! ja mam 5,5 kg mniej a dzisiaj jest 12 dzień mojego postu. Jak już wspominałam piłam jedną kawę dziennie ale od niedzieli już nie piję i czuję się całkiem nieźle. Wczoraj zrobłąm bigos według książki Dąbrowskiej i smakował mi prawie tak jak z mięsem Ponieważ jestem bardzo zadowolona z efektów nie kusi mnie "inne" jedzonko mimo, że gotuje dla męża obiady. Odpowiedz Link Zgłoś
brunetaa Re: Post warzywno-owocowy - cd 17.05.05, 18:03 hej czy ja bym rownież mogla o ksiażke poprosić? bardzo bardzo prosze kotaa@op.pl z checia bym sie z toksyn oczyścila, ale nadwagi nie mam, raczej przeciwnie. ale to chyba można stosowac i tak nie?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
estocek Re: Post warzywno-owocowy - cd 17.05.05, 22:36 Witam serdecznie, czy tę dietę można stosować karmiąc piersią? I gdzie mogę przeczytać coś o tej diecie? Pomóżcie mam do zrzucenia z 20 kilo (to tak spokojnie) a ok. 30 żeby było idealnie Odpowiedz Link Zgłoś
bubenka Re: Post warzywno-owocowy - cd 18.05.05, 09:20 Chyba bym poczekała z dietą do zakończenia karmienia. Dziecko i tak "wyciąga" z Ciebie to co najlepsze, więc nie wiadomo, czy w rezultacie dobrze by się to dla Ciebie skończyło. Ja ze względu na problemy z wchłanianiem mojego dziecka musiałam być na ścisłej diecie przez dobrych kilka miesięcy (ziemniaki, marchew, indyk - w skrócie) i mimo, że minęło kilka lat mój układ odpornościowy nadal "leży", stąd pomysł lekarza rodzinnego z postem owocowo-warzywnym. Dziś 13 dzień mojej diety, ale tak strasznie wszystko mi pachnie... (( Marzę o chrupiącej bułeczce z masłem, o ziemniaczkach z sosem... hmmm... ale muszę jakoś wytrzymać... Odpowiedz Link Zgłoś
kata74 Re: Post warzywno-owocowy - cd 18.05.05, 10:42 aaa cytat oczywiście jest z książki dr Dąbrowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Post warzywno-owocowy - cd 18.05.05, 11:55 o, kurcze tu mnie Kata zmartwiłaś, bo ja nie rozcieńczałam soków - ani z marchewki, ani z buraka, to co teraz ?! ale jak mogę zjeść marchewkę albo buraka, to sok chyba też mogę wypić, hę? Odpowiedz Link Zgłoś
kata74 Re: Post warzywno-owocowy - cd 18.05.05, 14:43 wydaje mi się że skoro soki są z grupy pokarmów które można spożywać to chyba nie jest żaden problem. po prostu teraz zacznij je rozcieńczać i już chociaż mnie się wydaje że gdzieś w książce było napisane - rozcieńczać soki owocowe- ale nie moge tego odszukać.ale się postaram znaleść )) Odpowiedz Link Zgłoś
fionna Re: Post warzywno-owocowy - cd 18.05.05, 23:40 Hmmm - ja też nie rozcieńczałam soków, ale myślę, że to nie jest jakieś straszne przestępstwo. Wiadomo - jak się rozcieńczy, to dostarczy się mniej kalorii, a więcej wody. To taka sztuczka przy odchudzaniu się. Odpowiedz Link Zgłoś
angelka2 Re: Moge z wami? 19.05.05, 08:20 Za szybko nacisnelam, sorki.To juz moj drugi dzien postu, ale pisze teraz bo nie wiedzialam czy sie nie wycofam. Ale mam do was kilka pytan.Ile do tej pory schudlyscie? Kiedy zauważylyscie 1 spadek wagi.A kiedy najwiekszy?Czy mozna trwac tylko 3 tygodnie i ile moze mi spac przez ten czas.mam chciny i musze ladnie wygladac!A wogole to jestem pod wrazeniem waszej wytrzymalosci! Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Moge z wami? 19.05.05, 10:22 Możesz stosować trzy tygodnie, minimum dwa. Waga leci dość szybko, kilka dni i już czujesz zmiany Ja się nie ważę regularnie, więc dokładnie nie odpowiem na Twoje pytania. Weim tylko, że po dwóch tygodniach postu schudłam 7 - 7.5 kilograma. Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Post warzywno-owocowy - cd 19.05.05, 10:24 Dąbrowska zaleca na przykłąd, żeby przy dolegliwosciach żołądkowych pić 3 dni tylko sok z marchwi, więc chyba możemy być spokojne. Wiem tylko (z Tombaka), że sok z buraków należy wypić po dwóch godzinach od przygotowania, bo jest bardzo kaloryczny. Jak tam Fionna samopoczucie? Mnie cieszą młode warzywa, dziś chyba zrobię botwinkę. Pozdrawiam Was! I piszcie posty o poście Odpowiedz Link Zgłoś
fionna Re: Post warzywno-owocowy - cd 19.05.05, 12:03 Moje samopoczucie ok, tylko pogoda mnie dobija - żeby już było ciepło. Mialam sobie wczoraj coś ugotować, ale niestety w mrożonkach były ziemniaki, wieć nic z tego. Mam ochotę na bigosik z młodej kapusty... Odpowiedz Link Zgłoś
bubenka Re: Post warzywno-owocowy - cd 19.05.05, 23:27 Dziewczyny, a co w przypadku choroby? Zaczynam mocno kaszleć, rano mam założone całe gardło. Czy mogę wziąć jakieś leki, czy lepiej poczekać i sprawdzić czy organizm sam sobie poradzi? Jutro będą pełne dwa tygodnie. Zważę się w niedzielę. Czuję, że chyba znów trochę poszło... ale nie do końca tam, gdzie życzyłabym sobie najbardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
angelka2 Re: Post warzywno-owocowy - cd 20.05.05, 07:12 dzis jest moj trzeci dzien postu.wiem bede mogla sie pochwalic jak bedzie 30 dzien ale ja myslelam ze nawte dnia nie wytrzymam wiec jestem z siebie zadowolona.Dla mnie bylo najgorsze tov ze ja malo lubie z tych rzeczy dozwolonychwiec zostalo mi niewiele do jedzenia: marchewka, jablka, rzodkiewki, kapusta i kalafior. Kiedy mi sie to przejje pewnie szybko! Odpowiedz Link Zgłoś
bubenka Re: Post warzywno-owocowy - cd 20.05.05, 08:43 Musisz sobie urozmaicać jakoś to jedzenie. Przyznaję, że jakoś teraz ogólnie chce mi się mniej jeść. Wczoraj przeżyłam na 2 jabłkach, 2 pomidorach i buraku. A do tego miałam gości, dla których robiłam mięsko w jabłuszkach i tak mi pachniało... ((( i ciasta mi się zachciało... ((. Ja chcę wytrwać jeszcze tydzień - do następnej niedzieli. I wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kata74 Re: Post warzywno-owocowy - cd 20.05.05, 15:57 + kupiłam wreszcie sól + zrobiłam sobie dobrą zupe szparagową + polubiłam czerwone grejpfruty bez cukru - supeer + schudłam 3,5 kg - nie mam pomysłów na coś smacznego. nudzi mi się to co jem - kryzysy zawsze wieczorem i po południu a najbardziej boję się że dotrwam do końca ale potem rzuce się na rożne smakołyki. wprawdzie przygotowuje się do zdrowego zywienia ale wiem że ciezko będzie. ubytek wagi bardzo mnie cieszy i super się czuję oby się to nie zmieniło. ktoraś z was pytała jak się chudnie: przez pierwsze 4 tyg średnia ok 0,48 kg na dobe, potem 0,4 a potem 0,28 u mnie się sprawdza pozdrawiam 11/40 ale chyba jednak 11/20 Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Post warzywno-owocowy - cd 21.05.05, 10:25 ale Kata dlaczego chcesz skońćzyć, sokro tak dobrze Ci idzie? zrób sobie normalną kapustę z jabłkami albo leczo - cukinia, papryka, sos pomidorowy ja naprawdę nie chodzę głodna pa! Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Post warzywno-owocowy - cd 21.05.05, 10:26 nie powinno przerywać się postu, i nie aplikować żadnych leków ja też przeszłam przez przeziębienie w pierwszym tygodniu (może to był ten kryzys ozdrowieńczy) Odpowiedz Link Zgłoś
bubenka Re: Post warzywno-owocowy - cd 21.05.05, 23:13 Oby to był ten kryzys, bo czuję, że kaszel zaczyna przerzucać mi się na płuca. Mam jeszcze jedno pytanie - tak się dziś zastanawiałam, w jaki sposób należy schodzić z diety. Na pewno nie wszystko od razu. Ale od czego zaczynałyście? I w jakim tempie wprowadzałyście produkty? Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Post warzywno-owocowy - cd 22.05.05, 00:45 tu Ci nie pomogę, bo jeszcze nie jestem na ttym etapie może Fiona coś powie albo przeczytaj początek (a raczej środek) tego długiego wątku na początku zaczyna się chyba od kasz dodawanych w małych ilościach tylko raz dziennie ale nie chcę mieszać, może źle pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
fionna Re: Post warzywno-owocowy - cd 23.05.05, 10:00 ha ha - ja jestem jeszcze dalej do końca niż Szwedka-kredka - jeszcze o tym nie myślę, co będę jeść po - tak naprawdę wcale nie myślę ojedzeniu - ostatnio mam ochotę głównie na sok jabłkowy. Ja w każdymrazie zamierzam nie jeść mięsa i przede wszystkim stosować zasadę niełączenia (białek z węglowodanami). Jak jest ciepło to od razu lepiej idzie post - zimą było o wiele trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Post warzywno-owocowy - cd 23.05.05, 13:52 Fionna, wskazałam na Ciebie, bo Ty już robiłaś ten post i go jakoś zakończyłaś, tzn. "wyszłaś z niego", prawda? to co się je w tym okresie przejściowym? podziwiam Cię, że nie myślisz o jedzeniu, ja myślę nie chcę jeść mięsa, zrobię sobie na pewno zupę fasolową i naleśniki później i papryki nadziewane kaszą gryczaną z pieczarkami i ziołami, i żurek postny bez mięsa, i kluski śląskie, i wiele innych rzeczy, naprawdę nie mogę się doczekać, pa Odpowiedz Link Zgłoś
fionna Re: Post warzywno-owocowy - cd 23.05.05, 14:46 tak, tylko że to trwało ze 2 tygodnie i pozwalałam sobie na kawę z mleczkiem i np.kiwi, więc nie byłam zbyt strict - jestem strasznym zmarźluchem i na samych warzywkach było mi ciężko teraz jestem grzeczna i jem tylko to co wolno - jak jest tak ciepło, to wcale nie chce się jeść. no dobra - jak skończę post to chyba juz będą truskawki i czereśnie- zrobię sobie parę dni owocowych. Odpowiedz Link Zgłoś
bubenka Re: Post warzywno-owocowy - cd 23.05.05, 09:51 Tak jak pisałam - zważyłam się wczoraj. I ku memu wielkiemu zaskoczeniu okazało się, że w drugim tygodniu postu schudłam 1 (słownie JEDEN) kilogram. Przyznam, że byłam i jestem w szoku. I tak się tylko zastanawiam co to może znaczyć, bo na pewno nie to, że nie ma z czego spadać. Jeszcze trochę tłuszczyku na udach i tyłeczku mi zostało, choć garnitur z zeszłego roku jest co najmniej o rozmiar za duży (wczoraj musiałam spodnie spinać agrafką). Zamierzam być na tym poście 3 tygodnie, a tu... takie zaskoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Post warzywno-owocowy - cd 23.05.05, 13:49 a jesteś pewna, że jadłaś tylko dozwolone rzeczy? poza tym może potrzebujesz trochę więcej czasu? hmmm.... Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 Re: Post warzywno-owocowy - cd 23.05.05, 14:15 Bubenka, kiedys wycięlam sobie ze "super linii" list od Pani, która odchudzła się postem ow-warz. w Gołubiu. Pisła,że była na turnusie 2 tyg. jadła tylko wyznaczone i tam przygotowywane potrawy i schudła....2 kg.wracła załamana do domu, jednak postanowiła przetzymac i w domu dokończyła post, stosując go jeszcze 4 tyg. w rezultacie schudła 18 kg.ponieważ w domu watga leciała, po kilkogtramie na dzien prawie. moze wiec wszystko zależy od organizmu? pozdrawiam,nata PS a ja własnie jem surowke z mlodej kapusty kiszonej z utartą marchwią i jabłuszkiem Odpowiedz Link Zgłoś
fionna Re: Post warzywno-owocowy - cd 23.05.05, 14:49 ja dziś jednego bobofruta, za tojak wróce do domu, to sobie zrobietaką młodą surową kapuste z solą (na surowo oczywiście) przeczytałam właśnie w newsweeku (albo innym tygodniku), że powinno się jeść dużo surowych rzeczy, to dobrze działa na skórę i przemianę materii Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: Post warzywno-owocowy - cd 23.05.05, 15:25 Cześć Dziewczyny Zaczęłam czytać Wasze posty i bardzo mnie zmotywowałyście. Nie przebrnęłam jeszcze przez cały wątek, bo strasznie długaśny - jestem dopiero przy dacie 5.02.2005 - czyli jeszcze w starym wątku. Czy wysyłacie jeszcze książkę z zasadami diety drogą elektroniczną ? Jeśli tak, czy mogłabym ją dostać na adres basia-bma@o2.pl ? Bardzo proszę ! A może można kupić ją gdzieś w Warszawie albo w necie ? Zaczęłam Waszą dietę w piątek, czyli dziś jest 4 dzień, ale jej zasady znam tylko z Waszych postów, a chciałabym się dowiedzieć więcej, aby nie popełnić jakiegoś błędu. Na razie dieta bardzo mi odpowiada, może dlatego, że zawsze jadłam dużo owoców i warzyw, chociaż oczywiście pachną mi zakazane rzeczy i to wcale nie słodycze, tylko np. normalny obiad, kanapka na chrupkim pieczywie, zakazane owoce, które uwielbiam. Mam nadzieję, że wytrwam zalecane 40 dni. Mam do zrzucenia ok 10 kg. Czy ta dieta pomoże też na cellulit ? Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Post warzywno-owocowy - cd 23.05.05, 15:29 pomoże! zamieni skórkę pomarańczową w brzoskwiniową ja książki nie posiadam wirtualnej, tlyko normalną Odpowiedz Link Zgłoś
kuka9 Re: Post warzywno-owocowy - cd 23.05.05, 16:58 wysłałam Ci książkę. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kamila9910 Re: Post warzywno-owocowy - cd 26.05.05, 20:55 Witam. Bardzo proszę także o książkę. Czytam Wasze posty od dawna i nie mogłam się zdecydować na dietę. Mam jeszcze 10 kilo na koncie no i zakład do wygrania, więc pora coś zrobić.Dzięki serdeczne i życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: Post warzywno-owocowy - cd 27.05.05, 13:05 Cześć dziewczyny Dzisiaj mój 7 dzień diety i ... jak na razie jakiś spektakularnych efektów nie widzę, ale pewnie za dużo bym chciała (przestrzegam diety ściśle - żadnych grzechów ). No ... ubrania są jakby trochę luźniejsze, ubytku wagi nie znam, bo się nie ważyłam, zresztą najbardziej zależy mi na wymiarach i ogólnym wyglądzie. W lustrze dalej się sobie nie podobam - najbardziej denerwuje mnie celulitis, mam nadzieję, że po 40 dniach diety zmniejszy się on chociaż trochę. Jak na razie trwam dalej - muszę schudnąć ! Za tydzień wyjeżdżam nad morze i dieta może być trochę utrudniona, zwłaszcza coś gotowanego, bo nie będę miała dostępu do kuchenki. Zostanie mi surowizna, no i będę zadana na to co dostanę w tamtejszym warzywniaku (mam nadzieję, że będą jakieś jabłka i mam nadzieję, że wytrwam na samej surowiźnie). Jeśli chodzi o samopoczucie - mam nawet nie najgorsze i liczę na jego poprawę w miarę chudnięcia . Niestety mam wzdęcia i związane z tym lekkie bóle brzucha (pewnie dlatego, że w mojej diecie przeważa surowizna i mam siedzącą pracę). Nie wiecie czasem jak sobie z tym poradzić ? Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: Post warzywno-owocowy - cd 27.05.05, 13:06 Kamila - wysłałam Ci książkę - powodzenia ! Basia Odpowiedz Link Zgłoś
uleczkaj Re: Post warzywno-owocowy - cd 27.05.05, 13:39 Basiu, Czy ja też mogę poprosić o książkę, z góry dziękuję. Ulka Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Post warzywno-owocowy - cd 27.05.05, 17:17 czy jest jakiś cień szansy, że też się załapię i ktoś mi użyczy książki? proooszę... Odpowiedz Link Zgłoś
kama6 do Basi:-) 27.05.05, 17:55 Basiu, ja też bardzo serdecznie proszę o książkę Muszę się pozbyć 15 kg balastu((( Pozdrawiam, Kama Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 witam 29.05.05, 20:40 ja ze "stare kadry dietetyczek", widzę że same nowe (albo prawie nowe) nicki. Od jutra zaczynam znowu post, mam zamiar wytrwać 3-4 tygodnie i w tym czasie chciałąbym się pozbyć 5-7 zbednych kilogramów. Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: witam 29.05.05, 20:44 inia25 napisała: > ja ze "stare kadry dietetyczek", raczej DIETOWICZEK hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
puma42 Re: witam 29.05.05, 20:51 Może i mi ktoś pomoże i wyśle mi pocztą elektroniczną książkę i ćwiczenia- bardzo proszę.Adres:puma60@interia.pl.Mam duuuużo do zgubienia a niedługo wyjazd nad morze-ech musze schudnąć.Do tej pory byłam na trzynastodniowej ale już nie mogę patrzeć na jajka a owoce i warzywka lubię.Bardzo proszę bo od jutra biorę się za dietę-trzymajcie kciuki.Pozdrawiam wszystkich odchudzających.Bożena Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakasz Re: witam 30.05.05, 08:53 Ja też ze starej gwardii, wracam od dziś na min 4 tygodnie. @ kg mi eróciły wiec do celu mam teraz ok 10. Pozdrawiam Ciepło Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: witam 30.05.05, 10:31 cześć Kasiu, fajnie że ktoś ze starszyzny się pojawił ja też mam amiar wytrwać 4 tyugodnie! Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Post warzywno-owocowy - cd 30.05.05, 20:37 A mnie został jeszcze jeden tydzień - i jest mi coraz ciężej - chce mi się wreszcie gotowac coś fajnego. W długi weekend brałam udział w ognisku, gdzie siedziałam z pomidorem nabitym na patyk, wyobrażacie sobie jak nisko upadłam Od kilku dni post bardzo mi ciąży, ale z drugiej strony, to już tylko tydzień... Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynazalabamy Re: Post warzywno-owocowy - cd 30.05.05, 11:06 dziewczyny ja na przelomie kwietnia/maja zaczelam - okolo 3 tyg bez grzechu potem z malymi i coraz wiekszymi w ten weekend. Stracilam okolo 5 kg plus taki ze po ostatnim objadaniu sie i piciu alkoholu nie przybralam na wadze. W zasadzie ukonczylam ten post. W tej chwili czesciowo wprowadzam np jajka czy wedline. Oczywiscie zero chleba ziemniakow itp... a do postu wroce w wakacje - nawet kg do tylu to jest cos. Zwlaszca ze na innych dietacj czlowiek sie meczy i nie widac efektow albo efekt jest krotki a potem jojo...(( Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: pytanie do zaawansowanych :) 30.05.05, 13:28 Cześć Dziewczyny, Dziś mój 10 dzień diety i nareszcie widzę efekty. Jestem szczuplejsza ! Ubrania są luźniejsze i lepiej wyglądam ! Oczywiście wytyczonego celu mam jeszcze daleko, ale mam teraz większą motywację. Udaje mi się wytrzymać dietę bez problemów - aż sama w to nie wierzę. Nawet nie jestem specjalnie głodna, tylko czasem zoś mi zapachnie np. ostatnio ciasteczka jabłkowo-owsiane, które wcinała moja córcia (na zwykłe, "niezdrowe" ciastka bym nie spojrzała ). Chciałam poradzić się dziewczyn, które już dłużej stosują dietę lub mają ogólne rozeznanie w temacie (czytały ksiązkę i nie tylko): - biorę pigułki antykoncepcyjne z estrogenem i gestagenem (Diane 35), czytałam że przyjmowanie hormonów hamuje dobroczynne działanie diety (zależy mi nie tylko na spadku wagi,ale też na poprawie stanu skóry i włosów), bardzo chcę pozbyć się cellulitu - odstawić tabletki ????? może to przez nie mam ten diabelski cellulit, ale ryzykuję rozregulowaniem okresu (miałam z tym problemy wcześniej) no i mam mniejsze zabezpieczenie przed ciążą, której nie planuję - jak sobie pomóc przy wzdęciach, które niestety mam przy tej diecie (sprzyja temu też siedzący charakter pracy) Proszę, proszę - może mi ktoś coś doradzić ? Pozdrawiam Basia P.S. Wszystkim zainteresowanym wysłałam książkę - być może się zdublowałam, ale wyjechałam na weekend Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: pytanie do zaawansowanych :) 30.05.05, 13:42 nie wiem co z tabletkami niestety... ale jeśli chodzi o wzdęcia, to u mnie pomogło odstawienie jabłek i picie ziółek przeczyszczających. Odpowiedz Link Zgłoś
kuka9 Re: pytanie do zaawansowanych :) 30.05.05, 16:48 ja po trzech tygodniach niestety nie wytrzymałam. Lody, tortilla, makaronik, jajeczka, chlebek. no i nic nie przytyłam) zostało mi jeszcze 5 kg i w związku z tym od dzisiaj dietka. co do cellulitisu to stosuje sposób kawowy i zaczełam zauważac efekty no i hula-hop na brzuszek. pozdrawiam i wytrwałości Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: pytanie do zaawansowanych :) 30.05.05, 23:51 A co to za sposób kawowy ? Szkoda, że nikt nic nie może doradzić w sprawie tych pigułek. Jutro powinnam zacząć brać następne opakowanie, czyli do jutro mam czas na decyzję - odstawić czy nie. Czy może któraś z Was pozbyła się cellulitu stosując dietę o-w ? Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
kuka9 Re: pytanie do zaawansowanych :) 31.05.05, 00:14 link do kawowego eliksiru forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=580&w=12858202 a co do pigułek to nie wiem, natomiast cellulit ponoć się zmniejsza. Ja widzę, że jest lepiej, ale jeszcze trochę to potrwa niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakasz Re: post 31.05.05, 07:25 Hej dziwewczyny! Wczoraj wytrwałam na samych jarzynkach. Ale też wczoraj na zajęciach aerobiku z jedną grupą zaczełyśmy rozmowe o odchudzaniu, chodzi też tem jedna babka co schudla 40 kg w pół roku, odchudzała sie pod okiem lekarzy w przychodni otyłosci, od schudnięcia praytyła tylko 5 kg a to już 3 lata. Podała nam zasady. I zastanawiam sie czy zamias drugi raz poddać sie postowi to nie skorzystać z jej rad. Podczas pierwszego postu zrzuciłam 13 kg, wróciło ok 3 , chce jeszcze 10 do 15.Sama nie wiem. A jak Wam idzie wytrwanie po raz 2 albo 3 na poście ? Odpowiedz Link Zgłoś
kuka9 Re: post 31.05.05, 09:42 to powiedz jakie to zasady mi jest bardzo trudno wrócić ale jak dotąd waga stoi, dzisiaj rano był nawet delikatny spadek. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakasz Re: post 02.06.05, 08:12 Witajcie. przeszłam jenak na diete na której pod okiem lekarzy koleżanka schudła 40 kg 2 raz jedan na samych warzywach nie wytrzymam, tym bardziej ze jestem zdrowa i oczyszczona. W skrócie opisze wam jak jaj sie to udało i może założe osobny wątek. W zalezności od ilości kg do zgubienia trzeba sobie to rozłożyć w czasie np 10 kg w 8 tygodni. na czzo woda, czerwona herbata, można 2 filiżanki kawy śniadanie , kromka razowego bądź chrupkiego chleba z bardzo cienkim plasterem szynki albo sera albo białego sera albo pasty z ryby ale bez pomidora i innych ewentualnie szczypior, oczywiście bez masła do obiadu czyli do ok 16 można 2 przegryzki ale lepiej jedną np.1 ogórek zielony albo 1 pomidor albo 1 mandarynka albo 1 grapefruitlub 1 kalarepa , ewentualnie 4 migdały lub 4 orzeszki ziemne itp. obiad - na deserowym talerzu 3/4 surówki badź sałatki i 1/4 mięska albo ryby albo jajko albo pieczony seler. Mięsko raczej gotowane lub pieczona na 1/2 łyżeczki oliwy. Po 16 już tylko piś , najlepiej zrobić sobie 3 dzbanki różnych herbat koniecznie 1 czerwonej i pić na zmiane powiedzcie co o tym sądzicie Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 kasiakasz 02.06.05, 08:38 załóż osobny wątek - ja się przyłącze do Ciebie, bo ja też drugi raz w tak małym odstępie czasu to nie wiem czy ten post pociągne. Tym bardziej że tak jak piszesz Ty , ja też jestem zdrowa i oczyszczona. Jesli masz jeszcze jakies wytyczne co do diety to napisz koniecznie w nowym wątku, np: jakie można przyprawy stosowac co jest zabronione itd. ja sie do nowego watku przylacze! Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynazalabamy Re: pytanie do zaawansowanych :) 01.06.05, 13:00 Co do pigulek to porozmawiaj ze swoim lekarzem ale moim zdaniem jedno nie wyklucza drugiego. Podczas oczyszczania organimzu zdrowo sie jesz wiec nie powinno przeszkadzac tylko pytania takie najlepiej zadawac ginekologowi. Twoj lekarz jest zorientowany - bo przeciez na jakiejs podstawie dal Ci recepty. Jesli chodzi o męzczyzn to jak najbardziej moga oni stosowac ten post nie jest on przeciez przepisany tylko i wylacznie dla kobiet. Kilka moich kolegow stosuje podobne zasady - jeden jadl truskawki i wlaczyl piers z kurczaka gotowana. Ja wiem ze to nie to samo co post ale schudl. I nadal trzyma sie dobrze (nie tyje). Odpowiedz Link Zgłoś
baetka na wzdęcia 17.06.05, 14:44 kminek jest dobry - dodawac do wszystkiego, moze jeszcze jakieś inne zioła? Odpowiedz Link Zgłoś
magda1975 Re: Post warzywno-owocowy - cd 31.05.05, 10:50 Witajcie Dziewczyny - przeczytałąm cały wątek i jestem pod wrażeniem!!! Ja już w swojej przeszłości stosowałam dietę dr Dąbrowskiej i byłam wtedy bardzo zadowolona. Wiem jednak, że jest ciężko. zamierzam zacząć - od czwartku uda się Teraz jednak przygotowuję sie dzielnie. Niestety ksiązkę pożyczyłam i już jej nie odstałam z powrotem. Możecie mi ją przesłać? Poza tym będę wdzieczna za rady przygotowawcze do diety: 1. oczyszczenie jelit- chcę wypić sól i może lewatywę? 2. kupić wszytko co trzeba - warzywa, sól nieoczyszczoną - co jeszcze??? 3. możecie podać jeszcze swoje ulubione przepisy na dozwolone potrawy? 4. mąż mój też chce robić dietę - więc myślę, że będzie łatwiej niż oststnio 5. oczyszczam lodówkę ze wszystkiego co niepotrzebne Mam do zgubienia 10 kg!!! i masę celilitu, roztępów i tym podobnych defektów Chce stosować peeling z kawy, a potem jak schudnę pójdę na usunięcie rozstępów. Muszę sie za siebie zabrać. Dodajcie mi otuchy. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
magda1975 Re: Post warzywno-owocowy - cd 31.05.05, 10:52 zapomniałam podac maila - proszę o książkę: szymc@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
magdata Re: Post warzywno-owocowy - cd 31.05.05, 11:53 Cześć dziewczyny! Czytam i czytam i nadziwić się nie mogę!! No i chciałabym spróbować!! w czasie ciąży przytyłam 33 kilo. urodziłam w grudniu i jak dotąd spadło mi 17 kg. przed ciąża ważyłam 64 i chciałabym conajmniej do tego wrócić a jak się uda to nawet te 4 kilo mniej. więc zostało mi jeszcze ok 20 do zrzucenia. na tą dietę wpadłam zupełnie przypadkowo i przypadkowo was znalazłam. W związku z tym mam prośbę czy mogła bym dostać od was tą książkę na maila: magda_t_25@o2.pl ? jak bym ją miała to z wielką przyjemnością się dołączę! i małe pytanko czy faceci też mogą z tej diety korzystać? bo odzchudzamy się razem z mężem. Z góry dziękuję i życzę wszystkim wielkich rezultatów. magda Odpowiedz Link Zgłoś
kuka9 Re: Post warzywno-owocowy - cd 31.05.05, 15:57 ksiazke wam kobitki wysłałam. sa tam tez przepisy na bardzo smaczne dania i odpowiedzi na wasze pytania. a chłopy jak najbardziej tez moga stosowac dietke. Odpowiedz Link Zgłoś
magda1975 Re: Post warzywno-owocowy - cd 31.05.05, 18:19 KUKA9, bardzo dziękuję za książkę. To do dzieła!!! Od czwartku dołączam. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
magdata Re: Post warzywno-owocowy - cd 31.05.05, 18:33 Wielkie dzięki! Poczytam i chętnie spóbuję chociaż trochę się obawiam takich diet. Ale po waszych wynikach jest to baaardzo kuszące... Pozdrowionka! Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Post warzywno-owocowy - cd 31.05.05, 22:26 ale czego się obawiasz? to nie jest kolejna dieta, tylko oczyszczający organizm post powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
magdata Re: Post warzywno-owocowy - cd 01.06.05, 14:05 obawiałam się : efektu jojo, anoreksji i mnóstwa chorób związanych z głodówkami ale książka mnie przekonała no i wy babki oczywiście. postanowiłam zacząć od jutra! Dzisiaj zakupy, wymiana zawartości lodówki żeby nic nie kusiło! dzisiaj się przygotowuję psychicznie. najgorzej będzie z papierosami! Ale bez nich wytrzymałam całą ciążę i okres karmienia więc powinnam i teraz dać radę! trzymajcie kciuki jutro wieczorem napiszę jak mi idzie! pa Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynazalabamy Re: Post warzywno-owocowy - cd 01.06.05, 15:11 Napisalam posta i gdzies znikna. Nie wiem czy uda mi sie w calosci go odtworzyc. Wiec po kolei - jesli chodzi i pigulki anty.. to najlepiej skonsulwtowac sie z lekarzem on Ci powie bo w koncu na jakiejs podstawie przepisal ci je. W sumie nie jest to dieta ale post oczyszczajacy wiec tutaj nie jest to na zasadzie glodowek ktore moga powodowac np zatrzymanie miesiaczki na wskutek utraty wagi. Wszystko zalezy od umiejetnego stosowania posilkow wg wskazowek. Co do tego czy mężczyzni moga stosowa. No jasne przeciez nie jest to dieta tylko i wylacznie dla kobiet - jest ona dla wszystkich - zwlaszcza dla osb ktore maja nadcicnienie czy podwyzszony poziom cukru. One pomagaja w roznych dolegliwosciach. Moi koledzy stosuja taki post i wiedze po nich efekty. jeden kolega troche go zmodyfikowal. (sporo cwiczy wiec i spala) i wprowadzila jaja i piers z kurczaka. Wiem to nie to samo co post ale jako dieta tez moze byc. W sumie po poscie nalezy zdrowo sie odzywiac a jesli niektorzy nie daja rady na samych warzywkach to moga zamiast tego takie zdrowe odzywanie - efekty widac. Moze nie po 1 tyg. no ale po miesiacu tak. Odpowiedz Link Zgłoś
magda1975 Re: Post warzywno-owocowy - cd 01.06.05, 20:41 Dziewczyny mam dylemat - czy zacząć od jutra, bo za 2 tyg jadę na tydzień do teściów i tam na pewno nie uda mi sie stosować diety - po pierwsze teściowa ciężka i krzywo się patrzy na moje wydziwasy i bedzie kusić różnymi smakołykami. Poza tym mąż nie zacznie, własnie z powodu wyjazdu. Poza tym czeka mnie podróż - 1 dzień jazdy samochodem w jedną stronę, a w drodze cięzko zachowac dietę i nie mieć problemów (przeżyłam już to wiem) Co myslicie? Zaczełybyście pomimo wszystko? Proszę doradźcie. To nie jest ucieczka od postu - zrobię ją na pewno - tylko zastanawiam się czy teraz czy po powrocie z wyjazdów. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Post warzywno-owocowy - cd 02.06.05, 12:36 Wiesz co, to jest trochę jak z rzucaniem palenia - chyba żaden momnet nie jest dobry. Zawsze będzie jakaś okazja, wypadnie jakieś przyjęcie, gdzie będzie dobre jedzenie. Zostało mi jeszze 6 dni postu, zamykam więc 6. tydzień, z czego pólłtora tygodnia uzbierałoby się z: bankietów zawodowych, ognisk, grillów z przyjaciółmi, siedzenia przy stole z różnymi smakołykami - trudno. Przeczekałabym może podróż służbową jednodniową, ale nie odkładałabym tego z powodu, że za dwa tygodnie jedziesz do teściowej. Chyba możesz sobie u niej sama ugotować coś? Jak wytrwasz dwa pierwsze tygodnie, to chyba niestraszna Ci będzie wizyta u kogokolwiek. A uwagi będą, zapewniam Cię (przykład mojej teściowej i nie tylko teściowej Odpowiedz Link Zgłoś
magdata Re: Post warzywno-owocowy - cd 02.06.05, 13:51 ja też miałam ten sam problem bo na początku lipca wyjeżdżamy na wakacje na 2 tygodnie czyli mam cztery tygodnie na post. Zdecydowałam się zacząć bo potem to nie wiadomo jak będzie też może coś znowu wypaść a myślę że jeżeli wytrzymam te 4 tygodnie to pozostałe 2 na wyjeździe też jakoś przejdą. No i dzisiaj 1 dzień jak narazie idzie mi nieźle! nie jestem głodna i czuję sie super! tylko te zakichane papierochy nie mogę sobie ich darować. Odpowiedz Link Zgłoś
magdata Re: Post warzywno-owocowy - cd 07.06.05, 09:27 cześć dziewczyny ! coś tu cicho? czy tylko ja jestem teraz na diecie? Magda1975 zaczęłaś? fajnie by było jak byśmy szły razem i się wspierały. dzisiaj to mój piąty dzień. kurcze szybko ten czas leci. Martwi mnie tylko to że jak narazie ubył mi tylko kilogram. i to mnie zniechęca. ale na razie sie trzymam trochę na przekór wszystkim bo nikt nie wierzy że wytrwam. nie bede wypisywać co jadłam bo to wiadomo co się je ale popełniłam dwa grzeszki: w piątek wypiłam piwo no i drugi to taki że nie mogę odstawić palenia. niestety to zadużo jak dla mnie. Więc palę ale ograniczam sie. czy któraś z was też tak mało chudła na początku? No bo to chyba nie przez fajki? Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynazalabamy Re: Post warzywno-owocowy - cd 07.06.05, 09:36 Ja w czasie postu nie schudlam tj dziewczyny pisaly. Mi wolno spadly kg i w efekcie ubylo ich 5 a teraz jestem juz po wszystkim i nadal sie ograniczam. Dodatkowo spadl mi kolejny kg wiec nie jest zle. Magdata wszystko tez zalezy ile wazysz??? A kg tygodniowo to z moich doswiadczen wynika ze jest duzo. Najwazniejsze aby ta tendencja sie utrzymala. I nie łam sie ze Ci nie spada jak innym osobą. Sprawdz po ciuchach - czasami tak jest ze waga stoi w miejscu a centymetry leca. Poczekaj jeszcze kolejny tydzien i stan na wage ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: Post warzywno-owocowy - cd 07.06.05, 11:14 magdata niestety ten powolny spadek wagi moze byc spowodowany fajkami. zeby chudnac szybko nalezy trzymac sie scisle postu. jak wypilas piwo to przerwalas wewnetrzne odzywianie niestety. Dodatkowo pamietaj, ze jak bedziesz tuz przed okresem i w trakcie, to kg wolniej leca, a nawet czasami masz zludzenie ze troszke przybywa. nie martw sie tym. A jeden kg w 5 dni to i tak nie jest zle. Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka A ja dziś ostatni dzień 07.06.05, 13:45 z sześciu tygodni dwa ostatnie były już naprawdę straszne obżerałam się (niby tymi dozwolonymi rzeczami), ale chce mi się tylu rzeczy! pozdrawiam Was i pewnie do ozbaczenia wkrótce Odpowiedz Link Zgłoś
puma42 Re: A ja dziś ostatni dzień 08.06.05, 10:27 Mi minął dziesiąty i prawie sześć do tyłu-hurra.Jutro wyjeżdżam na turnus z dzieckiem i mam nadzieję,że i tam dam radę a jak nie to napewno zacznę od nowa jak wrócę.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdata Re: Post warzywno-owocowy - cd 09.06.05, 19:48 dzieki dziewczyny ale to była przyczyna okresu. skończył sie i mam 4 kilo w plecy!!! Dzisiaj mija tydzień i noo niecałe 4 kilo to jak dla mnie to zadawalający wynik! na początku ważyłam 79kg teraz jest 75,5kg. i niestety dalej palę. Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 a ja mam pytanie 08.06.05, 14:14 od mojej koleżanki - czy można jeść grzyby? ja tego nie wiem, ale wydaje mi sie ze nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynazalabamy Re: a ja mam pytanie 08.06.05, 15:49 Nie grzybow nie wolno - To jest post owocowo-warzywny i na pocztaku postu spisane ale dla przypomnienia; można jeść - tutaj wklejam; " jabłka, grapefruity, cytryny, kapustę ( zalecana także kiszona), sałatę, marchew, pietruszkę, seler, buraki, por, kalarepę, dynię,kabaczek, cukinię, ogórki (szczególnie kiszone- zalecane codziennie), paprykę, pomidor, cebulę, czosnek, szczypior,koper, rzeżuchę, rzodkiewkę, kalafior, brokuły. Do tego herbaty ziołowe, dużo wody mineralnej i.... to wszystko". Kobiety w ciąży i karmiące - nie powinny stosowac postu. Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: a ja mam pytanie 08.06.05, 19:10 a z owocow mozna tez melona - podobno Odpowiedz Link Zgłoś
eni7.08 książka E. Dąbrowskiej 08.06.05, 21:49 czy ktoś może mi przesłać książkę na maila eni7.08@wp.pl? zaczynam od jutra Odpowiedz Link Zgłoś
higa Re: Post warzywno-owocowy - cd 09.06.05, 08:37 no nic - prosiłam i prosiłam i nic ale może się uda tym razem -please, czy ktoś się z lituje i prześle mi te książkę??? tabasco76@wp.pl dzięki, co do mnie to byłam na poście 3 tygodnie i trzymałam się go skrupulatnie - schudłam 5 kilo. teraz dwa mi wróciły. a bo rózne rzeczy się działy, m.in. sesja itp. zamierzam zacząć jeszcze raz i wytrzymać 6 tygodni ale błagam prześlijcie mi tę książkę! ))) Odpowiedz Link Zgłoś
magdata Re: Post warzywno-owocowy - cd 09.06.05, 19:51 wysłałam wam książkę! życzę miłego czytania od samego tego nie chce się jeść! Odpowiedz Link Zgłoś
eni7.08 Re: Post warzywno-owocowy - cd 09.06.05, 21:10 dziękuję bardzo za książkę, jestem już po pierwszym dniu...jakoś nie jestem głodna i nie mam ochoty na słodkie, co się rzadko zdarzało do tej pory pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brunetaa Re: Post warzywno-owocowy - cd 11.06.05, 15:49 Dziewczyny, bardzo bardzo chciałabym Was poprosić o tę książkę Mogę? PLiiiiiiiiiiz pozdrawiam brunetaa Odpowiedz Link Zgłoś
eni7.08 nowy wątek 12.06.05, 21:25 może ktoś rozpocznie nowy wątek? ktoś kto stosuje post owocowo-warzywny Odpowiedz Link Zgłoś
brunetaa Re: Post warzywno-owocowy - cd 13.06.05, 11:42 dziekuję bardzoooooooooooooooooooooooo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamamikolaja6 Re: Post warzywno-owocowy - cd 17.06.05, 20:06 Czy mogę prosić o książeczkę z tą dietą? Z góry dziękuję. Adres k.rek1@chello.pl Odpowiedz Link Zgłoś
morym Re: Post warzywno-owocowy - cd 21.06.05, 15:42 A czy ja także mogę nieśmiało poprosić na morym@megapolis.pl Z góry bardzo serdecznie dziękuję, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
iva_marti Re: Post warzywno-owocowy - cd 25.04.06, 21:03 Czy ja też mogę prosić o ksiazke. Prosze na ivonka_krakow@o2.pl . Bardzo dziekuje!! Odpowiedz Link Zgłoś
edwarda78 Re: Post warzywno-owocowy - cd 03.05.06, 12:04 witam wszystkie moje bohaterki czy moge prosic o wersje elektroniczna tej ksiazeczki bo niestetypo ciazy zostalo mi jeszcze ze 12kg a o cwiczeniach nie ma mowy gdyz i tak brakuje mi dnia pozdrawiam i trzymam za was kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
martewa11 Re: Post warzywno-owocowy - cd 04.05.06, 21:02 ja też bardzo proszę o książkę martewa11@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
evelak Re: Post warzywno-owocowy - cd 28.05.06, 22:02 ja tez bardzo bardzo proszę o tę książkę evelak@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
evelak Re: Post warzywno-owocowy - cd 28.05.06, 22:10 evelak@gazeta.pl prosze bardzo was o książkę Odpowiedz Link Zgłoś
mami666 Re: Post warzywno-owocowy - cd 21.06.06, 10:07 Ja też bardzo proszę: mami666@gazeta.pl Z góry dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś
magda-k76 Re: Post warzywno-owocowy - cd 30.06.06, 21:17 Czy ja mogę kogoś poprosić o książeczkę z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
beciatwin Re: Post warzywno-owocowy - cd 04.07.06, 23:15 Jeśli można to też poproszę książkę - u mnie16 dzień postu - 7 kg pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aniammt Re: Post warzywno-owocowy - cd 27.07.06, 15:39 Czy mogłabym poprosić o przesłanie ksiązki dr Dąbrowskiej na adres aniam@daminet.pl Z góry dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
narcyz00 Re: Post warzywno-owocowy - cd 03.08.06, 23:29 Jeżeli jeszcze można prosić o przesłanie książki, to bardzo proszę na adres: marcin-1295@wp.pl z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
maciejania Re: Post warzywno-owocowy - cd 10.08.06, 22:07 Czy i ja mogę prosić o elektroniczna wersję książki. Chciałabym zacząć ten post, ale potrzebuje wsparcia i towarzystwa. czy ktoś się przyłączy? ANia Odpowiedz Link Zgłoś