gwiazdka19 27.08.05, 12:31 od kilku dni borykam sie z tym niby problemem bo juz sama nie wiem co w końcu tuczy :ziemniaki czy makaron??? Pomóżcie mi bo znów nie będę mogła spać w nocy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lila1974 Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 12:33 ani to ani to )) tucza nadmierne ilosci Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 12:34 Ani to ani to. Tuczą dodatki: omasta, tłuszcz na ziemniakach, ciężkie sosy (serowe, carbonara), śmietana. Odpowiedz Link Zgłoś
headonshoulders Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 12:38 tuczy laczenie weglowodanow ( ziemniaki makaron chleb ryz) z tluszczem. Poniewaz twoje cialo najpierw zabiera sie za spalanie weglowodanow a dopiero potem tluszczy, jezeli ma duzo weglowodanow do spalania, wtedy tluszcze zalegaja. najlepiej nie mieszac weglowodanow z tlustymi miesami, sosami, oraz zrezygnowac ze 'szkodliwych ' weglowodanow ktore moze i do konca nie szkoda ale maja zero wartosci odzywczych. To sa biale pieczywo, makaron, ryz. Przezuc sie na ich odpowiedniki w wersji pelnoziarnistej ktore maja duzo blonnika, sa smaczniejsze i przyspieszaja przemiane materii. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 12:52 Sa tacy, ktorzy twierdza, ze tucza złe weglowodany i złe tluszcze, te dobre zas -nie.Do złych "wegli" zalicza sie miedzy innymi ziemniaki(plus inne skrobiowe)oraz makarony z bialej maki.Dobre "wegle" to makarony z pszenicy durum (ale koniecznie gotowane al dente, bo te rozgotowane juz sa tuczace)oraz makarony z maki pełnoziarnistej.Mozna je spozywac z dobrymi tłuszczami- czyli oleje roslinne, sosy miesne z dobrego gatunkowo, chudego miesa. Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdka19 Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 12:38 a ja myslałam ze któreś z nich heheh no cóż co te media nie zrobią z człowieka hehe' Odpowiedz Link Zgłoś
agmusz Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 13:45 Tuczą kartofle- bo maja wysoki indeks glikemiczny. Natomiast makaron z pszenicy durum ugotowany al dente i połączony z warzywami nie Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 14:08 maja podobna zawartosc weglowodA Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 14:12 wlasnie sprawdzilam, ze w 100 gramach makaronu jest 75 gram weglowodanow, a w 100 gramach ziemniaka tylko niecale 20 gram. weglowodany to cukry. przykladowo w 100 gramach czekolady jest 54 gram weglowodanow. czyli zjedzenie calej tabliczki czekolady dostarczy ci mniej cukrow niz 100 gram makaronu. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 14:17 A Ty co, Maya, zmieniłaś specjalizację? ))))))) Zdałam wewnętrzny z prawka, napisałabyś jakieś gratulacje czy coś hehe Sorry za prywatę. Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 morgen_stern 27.08.05, 14:19 to dzis byl wewnetrzny??? gratuluje !! a ty mnie sledzisz? czy tylko interesujesz sie emama? to co? idziemy sie klocic na tlen? Odpowiedz Link Zgłoś
agmusz pisałam o IG a nie zaw. węglowodanów 27.08.05, 14:19 Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. np. IG wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu poziom glukozy wzrośnie o 70%, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy. Należy pamiętać, że nie może być on ustalony na podstawie jej składu lub wskaźników wchodzący w jej skład węglowodanów. Aby go wyznaczyć należy podać konkretny produkt konkretnej osobie. Badania potwierdzają, że średnia wartość jest powtarzalna u różnych grup ochotników. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Natomiast spożycie produktu o niskim IG powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 agmusz ja jak najbardziej wiem co to indeks glikem 27.08.05, 14:20 iczny ale trzeba w to jeszcze wierzyc Odpowiedz Link Zgłoś
agmusz to fajnie:) 27.08.05, 14:32 Ja wierzę- bo przetestowałam na sobie i u mnie się sprawdza w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 Re: to fajnie:) 27.08.05, 14:33 musze wiecej poczytac, bo to wyglada na sensowne Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa1 Ani ziemniaki ani makaron. 27.08.05, 14:12 gwiazdka19 napisała: > od kilku dni borykam sie z tym niby problemem bo juz sama nie wiem co w końcu > tuczy :ziemniaki czy makaron??? Pomóżcie mi bo znów nie będę mogła spać w > nocy jeśli jesz na sucho albo np. makaron z chudym sosem. Ale już polane tłuszczem, gęstym sosem, z cięzkim mięsem tuczą. Odpowiedz Link Zgłoś
mbkow Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 15:36 wg montignaca i chyba tez diety south beach oba produkty (makaron z bialej maki) nalezy wyeliminowac z diety. sama przetestwalam montignaca i schudlam w 3 mies 9kg, wiec dla mnie sprawa jasna. nie ograniczalam innych dozwolonych, np. dodawalam smietane 18% do zup, zjadalam czekolady z fruktoza czy tez slodzilam nia herbaty. wszystko pieknie zostalo juz wyzej opisane pozdr, monika Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa1 Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 15:46 mbkow napisała: > wg montignaca i chyba tez diety south beach oba produkty (makaron z bialej > maki) nalezy wyeliminowac z diety. sama przetestwalam montignaca i schudlam w 3 > > mies 9kg, wiec dla mnie sprawa jasna. nie ograniczalam innych dozwolonych, np. > dodawalam smietane 18% do zup, zjadalam czekolady z fruktoza czy tez slodzilam > nia herbaty. > wszystko pieknie zostalo juz wyzej opisane > pozdr, monika Ja nie jem białego pieczywa. Ziemniaka lubię od czasu do czasu. Makaron jak najbardziej. Nie głodzę się, jem wszystko ale z umiarem i ćwiczę. I nigdy nie bylam bardziej zadowolona ze swojej sylwetki jak teraz Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 18:21 a ja powiem tak... jedno i drugie .....zjedzone w nadmiarze tuczy tak jak i sałata jesli zjeszczwięcej niz 30 główek...)) Odpowiedz Link Zgłoś