Dodaj do ulubionych

co tuczy- ziemniaki czy makaron???

27.08.05, 12:31
od kilku dni borykam sie z tym niby problemem bo juz sama nie wiem co w końcu
tuczy :ziemniaki czy makaron??? Pomóżcie mi bo znów nie będę mogła spać w
nocy tongue_out smile
Obserwuj wątek
    • lila1974 Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 12:33
      ani to ani to smile))
      tucza nadmierne ilosci
    • triss_merigold6 Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 12:34
      Ani to ani to. Tuczą dodatki: omasta, tłuszcz na ziemniakach, ciężkie sosy
      (serowe, carbonara), śmietana.
      • headonshoulders Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 12:38
        tuczy laczenie weglowodanow ( ziemniaki makaron chleb ryz) z tluszczem.
        Poniewaz twoje cialo najpierw zabiera sie za spalanie weglowodanow a dopiero potem tluszczy, jezeli
        ma duzo weglowodanow do spalania, wtedy tluszcze zalegaja.
        najlepiej nie mieszac weglowodanow z tlustymi miesami, sosami, oraz zrezygnowac ze 'szkodliwych '
        weglowodanow ktore moze i do konca nie szkoda ale maja zero wartosci odzywczych.
        To sa biale pieczywo, makaron, ryz. Przezuc sie na ich odpowiedniki w wersji pelnoziarnistej ktore maja
        duzo blonnika, sa smaczniejsze i przyspieszaja przemiane materii.
        • lola211 Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 12:52
          Sa tacy, ktorzy twierdza, ze tucza złe weglowodany i złe tluszcze, te dobre
          zas -nie.Do złych "wegli" zalicza sie miedzy innymi ziemniaki(plus inne
          skrobiowe)oraz makarony z bialej maki.Dobre "wegle" to makarony z pszenicy durum
          (ale koniecznie gotowane al dente, bo te rozgotowane juz sa tuczace)oraz
          makarony z maki pełnoziarnistej.Mozna je spozywac z dobrymi tłuszczami- czyli
          oleje roslinne, sosy miesne z dobrego gatunkowo, chudego miesa.
    • gwiazdka19 Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 12:38
      a ja myslałam ze któreś z nich smile heheh no cóż co te media nie zrobią z
      człowieka smile
      hehe'
    • agmusz Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 13:45
      Tuczą kartofle- bo maja wysoki indeks glikemiczny. Natomiast makaron z pszenicy
      durum ugotowany al dente i połączony z warzywami niesmile
      • maya2006 Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 14:08
        maja podobna zawartosc weglowodA
        • maya2006 Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 14:12
          wlasnie sprawdzilam, ze w 100 gramach makaronu jest 75 gram weglowodanow, a w
          100 gramach ziemniaka tylko niecale 20 gram. weglowodany to cukry. przykladowo w
          100 gramach czekolady jest 54 gram weglowodanow. czyli zjedzenie calej tabliczki
          czekolady dostarczy ci mniej cukrow niz 100 gram makaronu.
          • morgen_stern Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 14:17
            A Ty co, Maya, zmieniłaś specjalizację? smile)))))))
            Zdałam wewnętrzny z prawka, napisałabyś jakieś gratulacje czy coś hehe
            Sorry za prywatę.
            • maya2006 morgen_stern 27.08.05, 14:19
              to dzis byl wewnetrzny??? gratuluje !! a ty mnie sledzisz? czy tylko
              interesujesz sie emama? smileto co? idziemy sie klocic na tlen?smile
              • morgen_stern Re: morgen_stern 27.08.05, 14:23
                Dobra! smile))))))))
          • agmusz pisałam o IG a nie zaw. węglowodanów 27.08.05, 14:19
            Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom
            glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi
            po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez
            poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. np. IG wynoszący 70
            oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu poziom glukozy wzrośnie o 70%,
            tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy. Należy pamiętać, że nie może być
            on ustalony na podstawie jej składu lub wskaźników wchodzący w jej skład
            węglowodanów. Aby go wyznaczyć należy podać konkretny produkt konkretnej
            osobie. Badania potwierdzają, że średnia wartość jest powtarzalna u różnych
            grup ochotników. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru
            we krwi po spożyciu danego produktu. Natomiast spożycie produktu o niskim IG
            powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie
            niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia.
            • maya2006 agmusz ja jak najbardziej wiem co to indeks glikem 27.08.05, 14:20
              icznysmile ale trzeba w to jeszcze wierzycsmile
              • agmusz to fajnie:) 27.08.05, 14:32
                Ja wierzę- bo przetestowałam na sobie i u mnie się sprawdza w 100%.
                • maya2006 Re: to fajnie:) 27.08.05, 14:33
                  musze wiecej poczytac, bo to wyglada na sensownesmile
    • 18lipcowa1 Ani ziemniaki ani makaron. 27.08.05, 14:12
      gwiazdka19 napisała:

> od kilku dni borykam sie z tym niby problemem bo juz sama nie wiem co w końcu
      > tuczy :ziemniaki czy makaron??? Pomóżcie mi bo znów nie będę mogła spać w
      > nocy tongue_out smile

jeśli jesz na sucho albo np. makaron z chudym sosem.
      Ale już polane tłuszczem, gęstym sosem, z cięzkim mięsem tuczą.
    • mbkow Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 15:36
      wg montignaca i chyba tez diety south beach oba produkty (makaron z bialej
      maki) nalezy wyeliminowac z diety. sama przetestwalam montignaca i schudlam w 3
      mies 9kg, wiec dla mnie sprawa jasna. nie ograniczalam innych dozwolonych, np.
      dodawalam smietane 18% do zup, zjadalam czekolady z fruktoza czy tez slodzilam
      nia herbaty.
      wszystko pieknie zostalo juz wyzej opisane smile
      pozdr, monika
      • 18lipcowa1 Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 15:46
        mbkow napisała:

> wg montignaca i chyba tez diety south beach oba produkty (makaron z bialej
        > maki) nalezy wyeliminowac z diety. sama przetestwalam montignaca i schudlam w
        3
        >
        > mies 9kg, wiec dla mnie sprawa jasna. nie ograniczalam innych dozwolonych,
        np.
        > dodawalam smietane 18% do zup, zjadalam czekolady z fruktoza czy tez
        slodzilam
        > nia herbaty.
        > wszystko pieknie zostalo juz wyzej opisane smile
        > pozdr, monika

Ja nie jem białego pieczywa. Ziemniaka lubię od czasu do czasu. Makaron jak
        najbardziej. Nie głodzę się, jem wszystko ale z umiarem i ćwiczę. I nigdy nie
        bylam bardziej zadowolona ze swojej sylwetki jak teraz
    • bea.bea Re: co tuczy- ziemniaki czy makaron??? 27.08.05, 18:21
      a ja powiem tak...smile
      jedno i drugie .....zjedzone w nadmiarze tuczysmile
      tak jak i sałata jesli zjeszczwięcej niz 30 główek...smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka