23.03.06, 11:41
czy chodziłyście na solarium w ciąży? jestem w 14 tygodniu i nie wiem czy
mogłabym sobie pozwolić na 15 minutek
Obserwuj wątek
    • llilly :-((( 23.03.06, 11:49
      Nie wolno niestety.Sama ubolewam, ale trudno.Przegrzewanie organizmu grozi
      poronieniem i wadami u dziecka. sad((
    • nchyb Re: solarium 23.03.06, 11:49
      Nie!

I pomijając już kwestie zdrowotne, dla mnie najważniejsze, ale kwestia gustu -
      zostają jeszcze kosmetyczne. Możliwość trwałych przebarwień jest bardzo duża.
      Zresztą wpisz w wyszukiwarkę to Ci mnóstwo postów na ten temat wyskoczy...
    • ahoff Nie warto ryzykowac 24.03.06, 01:31
      Znam ten bol, ale nie warto ryzykowac. kup sobie bardzo dobry samoopalacz.
      Temperatura w solarium jest wysoka i mozesz zaslabnac. Generalnie lepiej sie
      wstrzymac, ale wiem, ze bywaly przypadki, ze kobitki w ciazy chodzily. Pomysl,
      czy wybaczylabys sobie, gdybys przez to dostala jakiegos krwotoku, albo czegos.
      Ja wytrzymalam juz 33 tyg, ale tez mnie kusilo.
      • matuska Re: Nie warto ryzykowac 24.03.06, 07:28
        Ja rowniez absolutnie odradzam , nawed niebedac w ciazy solarka nie nalezy do
        zdrowych a co mowic majac w sobie malego czlowieczka, poczekaj lepiej na
        sloneczko prawdziwe, na solarium pojdziesz jak urodzisz
        • wodnik74 Re: Nie warto ryzykowac 24.03.06, 10:16
          a można przy karmieniu?
          • spatrycja Re: Nie warto ryzykowac 25.03.06, 08:57
            Nie mozesz jedynie doprowadzic do przegrzania, a czy 10min to jest dlugo?
            Poprzedniczka napisala, ze poczekaj na slonce no i coz przeciez to ta sama
            zasada rowniez nie powinna korzystac jezeli tak mysli. Sa juz mozliwe solaria
            dla kobiet w ciazy musisz poszukac moze w Twoim miescie tez. Ja mysle, ze 10 min
            zakrycie brzucha to to samo jakbys latem na slonce wyskoczyla. Oczywiscie nie
            wybieraj najmocniejszego solarium.
    • halszkabronstein Re: solarium 25.03.06, 10:32
      Ja już też nie moge wytrzymać !!!!!!!! Zrobiłam się już blada troche i nie moge
      wręcz na to patrzeć sad sad . Poza tym Solarium w zimie poprawiało mi humor - gdy
      światła słonecznego było tak mało . Niestety jednak zgadzam się z
      poprzedniczkami - trzeba poczekać , lepiej nie ryzykować sad.
      • patylda Re: solarium 25.03.06, 11:27
        Poza przegrzaniem, o któe chyba trudno w kabinie klimatyzowanej, pozostaje
        jeszcze problem ostudy - to jest takie przebarwienie skóry pod wpływem słońca a
        tym bardziej solarium, które nie schodzi po ciąży.
    • kasiap1981 Re: solarium 25.03.06, 11:45
      Moja lekarka zabroniła.. lepiej zrezygnować, niz zeby przez to były jakieś
      komplikacje. Za to opalałam się metodą natryskową, ale srednio ja
      polecam..chyba samoopalacz lepszy.
    • xkiniax Re: solarium 25.03.06, 13:08
      a mój gin powiedział mi, żebym nie używała samoopalacza - tylko w wyjątkowych
      przypadkach i tylko na twarz, szyję, dłonie (nie na całe ciało) bo przenika
      przez skórę. Powiedział mi też, że lepiej żebym poszła na solar (zwykły nie
      turbo) i tylko na chwilkę - tak, żebym nie zdarzyła się zagrzać.
      • agrease Re: solarium 25.03.06, 14:46
        Dziewczyny co za lekarz powiedział że można iść na solarium w ciąży???Fakt że w
        szkołach kosmetycznych uczą że solarium(oczywiście jeśli sie nie przesadza z
        ilością) jest mniej szkodliwe od słońca to przecież jest to promieniowanie
        które przenika głęboko w skórę i może wywołać wady u dzidziusia!!Poza tym jak
        coś co może być przyczyna raka skóry, przebarwień i bielactwa może być
        bezpieczne??Ja nie mówię żeby nie kożystać bo sama od czasu do czasu chodziłam
        ale NIE W CIĄŻY!!NIE WARTO RYZYKOWAĆ zdrowia dziecka!!Poza tym w każdym
        solarium powinna wisieć tabelka z wymienionymi przeciwwskazaniami a ciąża jest
        przeciwskazaniem do kożystania z solarium. Za to spokojnie można kożystać z
        solarium podczas karmienia piersią więc chyba warto poczekać,
        • agajader Re: solarium 25.03.06, 17:16
          Mój gin też mi powiedziała że 5-10 min solarium jeszcze nikomu nie zaszkodziło.
          Najważniejszy jest umiar, we wszystkim!A pzyczyną raka może być nawet jedzenie
          frytek.Więc dziewczyny, nie przesadzajmy. Jestem w 12tc, byłam w tym czasie
          kilka razy w solarium i nie czyni mnie to chyba wyrodną matką.Pozdrawiam
          wszystkie kończące I trymestr.PS.Czekam na słoneczko za oknemsmile
          • monika2821 Re: solarium 26.03.06, 19:26
            bylam w solarium w pierwszym miesiacu ciazy z 4 razy(nie wiedzialam ,ze jestem)
            raz po 15 min troche wyszlam zaczerwieniona,ale coz...na razie ciaza sie
            rozwija.
            mam nadzieje ,ze wszystko bedzie ok-nie straszcie tymi wadami.
            • justynnka Re: solarium 31.03.06, 11:46
              chodziłam do 16 tygodnia. dziecko ma rok i dwa miesiące i jest zdrowe, ja nie
              mam przebarwień a mój gin nie miał nic przeciwko.
              • joannakuffner Re: solarium 31.03.06, 17:22
                a ja wytrzymalam całą ciążę + 2 miesiące po bez solarium (tzn byłam raz ale na samym początku jak jeszcze nie wiedziałam o dzidzi smile ) i też nie mogłam wytrzymać a teraz jaka rozkosz hihi smilesmile bałam się że może to jakoś zaszkodzić dziecku a poza tym myślę, że naszej skórze tez się należą jakieś wakacje od ciągłego opalania (czyt. szybszego starzenia) a to chyba najlepszy moment.
                • joannakuffner Re: solarium 31.03.06, 17:23
                  aha no i oczywiście życzę cierpliwości i pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy
    • alicez Re: solarium 31.03.06, 18:15
      Ja chodziłam, sporadycznie, na 5-7 min, ale chodziłam. Wybierałam dobre,
      renomowane solarium i umawiałam się na rano, żeby łóżko było zimne. Mały się
      nie buntował. Fikał za to jak jechałam samochodem i słońce przygrzewało mi/mu
      przez szybę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka