Dodaj do ulubionych

Niski poziom cukru - skutek diety?

IP: *.* 24.04.02, 16:48
Dziewczyny!Dzisiaj u nas w szkole mierzono nam poziom cukru. No i mój wynik to 45 /norma 65-110/ :(. I teraz zastanawiam się, czy to skutek diety, czy może coś nie tak z tarczycą. Kiedy 2 lata temu podczas ciąży miałam robione te badania - poziom cukru był w porządku. No ale słodycze to ja jadłam ostatnio jakieś pół roku temu, herbaty nie słodzę, soków nie piję - a słodyczy z samej miłości nie wystarcza ;).Co Wy na to? Magda :hello:
Obserwuj wątek
    • Gość: Hermiona Re: Niski poziom cukru - skutek diety? PRZECZYTAJCIE TO WSZYSTKIE!!!! IP: *.* 24.04.02, 18:34
      Magdaleno! Wybacz mi to, co piszę, ale jestem zła. ZŁA.Kilka dni temu na tym forum skarżyłaś się na kłopoty z wzdęciami. Teraz cukier. Mam dziecko chore na cukrzycę i wiem, że przy tak niskim poziomie cukru jak Twój, mogłabyś stracić przytomność. Wiesz, dlaczego tak jest? Bo w czasie tej cudownej diety, kiedy nie dostarczałaś organizmowi właściwie żadnych węglowodanów ( z nich powstaje glukoza, a z niej energia), on nie brał energii bynajmniej ze szpinaku i jajek, albo kawy na czczo. Brał sobie zapasy glukozy, jakie gromadzą się w wątrobie. Wziął wszystkie, a te zapasy odbudowują się bardzo wolno. Nie wiem, jaki wpływ to może mieć na pracę wątroby, ale na pewno ją osłabi. Powinnaś przez kilka najbliższych dni zjeść dość dużo słodyczy i pokarmów bogatych w węglowodany ( chleb, ziemniaki, ryż, mleko). Jak widać sam efekt w postaci schudnięcia to nie wszystko, co może zostać po tej diecie. Zresztą, po jakiejkolwiek, równie nierozsądnej. Byłam na tyle głupio taktowna, że po cichu odwiodłam od takiego odchudzania się dwie dziewczyny, Żałuję, że nie zrobiłam tego na forum, bo może nie musiałabyś pisać tego postu. Jestem zła. Wściekła. I tak mi przykro, że zamiast radości z powodu ładnej figury wiele z Was będzie miało być może o wiele gorsze problemy, niż 10 kilo nadwagi.MonikaP.S. Dieta jest podobno opracowana przez szpital, chociaż ja też mogę sobie wymyślić dietę i powiedzieć, że to szpital ją opracował. A nawet jeśli, oznacza to, że przypuszczalnie można tego typu dietę stosować tylko w szpitalu, pod opieką lekarza.
      • Gość: Magdalena_mama_Gaby Re: Niski poziom cukru - skutek diety? PRZECZYTAJCIE TO WSZYSTKIE!!!! IP: *.* 24.04.02, 18:42
        Hermiona!Jestem Ci bardzo wdzięczna za Twoją fachową odpowiedź. Zdawałam i zdaję sobie sprawę, że skutki tak drastycznej diety to nie tylko utrata kilogramów, że wiąże się z tym także wiele innych rzeczy. Ale pokusa bycia szczuplejszą jest ogromna. Teraz po prostu staram się rozsądnie odżywiać - może oprócz poziomu glukozy nie wzrośnie dodatkowo waga ;).Magda :hello:
      • Gość: Gosia26 Re: Niski poziom cukru - skutek diety? PRZECZYTAJCIE TO WSZYSTKIE!!!! IP: *.* 25.04.02, 06:53
        Hermiona napisalam to samo jak tylko Siunia zaczynala. Ze dobrze jest zrobic sobie badania przed taka drastyczna dieta i ze jesli szpitalna to zaklada stosowanie jej pod kontrola lekarza.Dieta 30- diowa odchudzaja sie teraz wszyscy, ale moda....
      • Gość: olaj Hipoglikemia IP: *.* 25.04.02, 09:34
        Monika, mam dokładnie takie samo zdanie na ten temat co Ty.Mój tato jest chory na cukrzycę, a ja po 5 dniach stosowania tej diety dostałam niedocukrzenia. Dietę przerwałam. Niestety wizja lepszego wyglądu jest silniejsza od zdrowego rozsądku i stosuję ją, ale zmodyfikowaną. Ja ze względu na stan zdrowia zawsze konsultuję wszystko z lekarzem i nie powiem, tym razem zgodę otrzymałam. Jestem dzień 6 i czuję sie dobrze, nie boli mnie głowa, nie jestem osłabiona i głodna (tak było za pierwszym razem), ale tak jak wspomniałam wygląda to trochę inaczej.Jestem również zdania, że taką dietę może napisać każdy z nas.olaj
      • Gość: Siunia Re: Niski poziom cukru - skutek diety? PRZECZYTAJCIE TO WSZYSTKIE!!!! IP: *.* 26.04.02, 23:59
        Hermionka , miło, że martwisz się o nas. Ale to co napisałas dotknęło mnie i to bardzo. Dostałam tą diete od kogos i było napisane " ... opracowana przez Szpital Rządowy w Kopenhadze" - nie ja to wymysliłam- Siunia
        • Gość: Hermiona Re: Niski poziom cukru - skutek diety? DO SIUNI!!!! IP: *.* 27.04.02, 09:46
          Siuniu! Pisząc, że każdy może wymyślić dietę i nazwać ją bardzo naukowo, nie miałam na myśli tego, że to TY ją wymyśliłaś. Spotkałam się z nią też na forum Gazety Wyborczej. Chodzi mi o to, że jakkolwiek ona się nazywa, nie możesz mieć pewności, czy ten, kto ją wymyślił i podał do publicznej wiadomości, miał rzeczywiście jakąś wiedze na temat dietetyki. I wybacz, ale boję się, że żaden lekarz, z kliniki w Kopenhadze czy Koziej Wólce, nie zaleci na śniadanie kawy i niczego więcej. Ja tez często pije kawe z samego rana, a dopiero po godzinie jem śniadanie, ale zdaje sobie sprawę z tego, że za 10 lat mogę mieć z tego powodu kłopoty. Wątpię, czy lekarz - dietetyk zaleciłby taki początek dnia. Tak głodowe diety powinny być przeprowadzane nie tylko POD OPIEKĄ LEKARZA, ale wręcz w warunkach szpitalnych. I naprawdę uważam, że zamiast tracić 10 kilo w dwa tygodnie, lepiej zrobić to dwa razy dłużej - efekt może nie - piorunujący, ale na pewno zdrowiej. Wiem, że wszystkie byśmy chciały takie PSTRYK jak czarodziejską różdżką i już jestem piękna i szczupła, ale bądźmy realistkami, zapracowałyśmy sobie na nadwagę przez dobrych parę lat, byłoby nie w porządku pozbyć się tego w kilka dni.Jeśli poczułaś się urażona, to przepraszam, ale ja, podobnie jak Ty, nie boję się ujawniać swojego zdania, nawet wbrew większości.:hello: Monika
          • Gość: Siunia Re: Niski poziom cukru - skutek diety? DO HERMIONKI!!! + odrobina prywaty :) IP: *.* 28.04.02, 01:06
            Hermioncia, nie martw sie :)Ja wiem co miałaś na mysli, a napisałam tak dlatego, żeby inne panny nie zrozumiały tego opatrznie.Nauczyłam się na forum, że wszystko najlepiej wyjaśnic od razu, bo zawsze znajdzie sie ktos, kto wszystko przekręci dla afery :)Więc spoko, nie martw sie :)Po drugie, uważam, że jesteś na głupoty zby rozsądna- SiuniaPs. To kiedy przyjeżdżasz do teściowej? Bo musimy sie spotkac :)
    • Gość: Villi Re: Niski poziom cukru - skutek diety? IP: *.* 25.04.02, 12:36
      Magdalena, a spróbuj to, co mi lekarz poradził, kiedy po cesarce i mój poziom cukru wiele do życzenia pozostawiał: codziennie na 2 śniadanie zjedz 2 kromki razowego chleba posmarowane łyżeczką miodu. Kalorii dużo nie ma, a naprawde pomaga :)pozdrowieniaVilli
      • Gość: Magdalena_mama_Gaby Re: Niski poziom cukru - skutek diety? IP: *.* 25.04.02, 20:44
        Villi!Ale ja tak nie znoszę słodkiego na chlebie :(. Ani dżemu, ani miodu ani serków waniliowych... Ale chlebuś razowy - owszem, owszem ;).Dzięki :jap:!Magda :hello:
    • Gość: Magdalena_mama_Gaby Re: Niski poziom cukru - skutek diety? IP: *.* 26.04.02, 13:18
      Dziewczyny!To chyba była chwilowa niedyspozycja ;). Po dzisiejszym pomiarze jest 91 :bounce:. A waga? Wyobraźcie sobie, że biorąc pod uwagę fakt, że organizm gromadzi już wodę i że miesiączka tuż tuż - jest super!!! Po 13 dniach było 64,5 i nadal tyle!!! A po ciuchach widzę, że od końca diety jeszcze mnie mniej!!!Magda :hello:
      • Gość: Siunia Re: No widzisz Magdaleno, .... IP: *.* 27.04.02, 00:02
        ......... bo niby tak to miało byc :)- Siunia zadowolona z Twoich osiągnięć :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka