Dodaj do ulubionych

Cztery pory roku

IP: *.* 20.02.03, 10:35
Gryzie mnie pytanie - jaka jestem pora roku? Waham sie pomiedzy zima, a latem.Czy jest jakis niezawodny sposob na okreslenie tego? Czy jest moze jakas mama, ktora na podstawie zdjecia powiedzialaby mi, kim ja wlasciwie jestem?S.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewunia Re: Cztery pory roku IP: *.* 20.02.03, 11:46
      Hihihi Sylwia, zima a lato to duza roznica :lol:U mnie w pracy jest kobitka, ktora kiedys pracowala jako konsultantka kolorystyki czy jak to sie tam nazywa :what: Ona mnie okreslila jako zime (ciemne wlosy i oczy, ale "chlodna cera", tzn z podkolorowaniem niebieskim). Chyba trafila w dziesiatke, bo jak nosze kolory z "zimnej" palety, to jakos lepiej sie czuje, a nawet komplementy sie zdarzaja :sol: :grin:Lato nalezy do "cieplych" kolorow, tzn cera z podkolorowaniem zoltym, zlocistym. Podobno dobry test to spojrzenie na nadgarstek, jesli zylki maja zabarwienie niebieskie, to jestes "zimna", czyli Wiosna albo Zima, a jesli zielonkawe - to jestes "ciepla" czyli Lato albo Jesien. Nie nalezy sie sugerowac jasnoscia cery, bo sniada cera tez moze byc "zimna".Poza tym, jesli bardziej do twarzy Ci w kremowym, to jestes "ciepla", jezeli w bialym to "zimna".Jak przyjade w kwietniu, to przywioze ksiazke na temat tych por roku.To tyle z mojej skarbnicy wiedzy ;) teraz spadam sie uczyc (jestem na "study leave") bo jutro mam egzamin z Financial Mathematics - nie zyczylabym najgorszemu wrogowi, koszmar :cry: :cry: :cry:
    • Gość: marzenna Re: Cztery pory roku IP: *.* 21.02.03, 10:20
      Chyba nie jest tak jak pisze Ewunia. Zima i lato są chłodne, a wiosna i jesień ciepłe. Zima powinna nosić kolory zimne i czyste, lato zimne i przygaszone. Jestem latem więc dobrze czuję się w złamanej bieli, popielach, niebieskich, różach, czerwieni malinowej i delikatnym żółtym. Zima to czerń i biel, czerwień ostra, amarant, chaber. Jeżeli Sylwio dobrze się czujesz i wyglądasz w czerni to jesteś zimą. Tylko zimy wyglądają super w tej barwie, ona nie gasi jej urody tylko ją podkreśla. Drugim dobrym wyznacznikiem jest cera: jeśli jest jasna, nawet blada, ale szybko i ładnie się opala to zima. Może być porcelanowa z domieszką kości słoniowej lub oliwki.Jeśli masz pytania to pisz,jestem kosmetyczką, interesuję się kolorystyką i wizażem.
      • Gość: beatka22 Re: Cztery pory roku - do Marzenny IP: *.* 21.02.03, 11:50
        Zainteresowalo mnie to co napisalas i chcialabym sie dowiedziec jaka jestem pora roku. Jestem ciemna blondynka, mam szaroniebieskie oczy, cere jasna ale moja opalenizna ma kolor jasno brazowy a nie czerwony. Zle sie czuje w ciemnych kolorach tzn.czarny, szary,braz,rudy,zielen,fiolet odpadaja.Nie znosze takich kolorow i raczej zle w nich wygladam.Generalnie lubie kolory pastelowe i delikatne - jasny roz,blekitny,morski,kremowy ewentualnie czerwien. Czy mozesz napisac jakie sa Twoje wnioski na podstawie mojego opisu.Z gory dziekuje i pozdrawiam,Beata
      • Gość: Ewunia Re: Cztery pory roku - do Marzenny IP: *.* 21.02.03, 17:53
        mama Zuzi i Misi napisała/ł:> Chyba nie jest tak jak pisze Ewunia. Zima i lato są chłodne, a wiosna i jesień ciepłe. Marzena, pewnie masz racje, mnie sie cos chyba poplatalo :craz: Jedno wiem na pewno, ze jestem zima ;)> Drugim dobrym wyznacznikiem jest cera: jeśli jest jasna, nawet blada, ale szybko i ładnie się opala to zima. Może być porcelanowa z domieszką kości słoniowej lub oliwki.Marzenna, teraz to juz nic nie rozumiem. Moze u nas w Anglii sa inne pory roku :grin: Bo w tej ksiazce, ktora mi kobitka pokazala, byly "zimy" Murzynki. A one raczej cery jasnej ani bladej nie maja :craz:
    • Gość: marzenna Re: Cztery pory roku do beatki22 IP: *.* 21.02.03, 15:26
      Sam opis to jest trochę mało. Odcienie blond są też różne: blond mysi, popielaty będzie zimny; może być ciepły jeśli ma domieszkę złota lub miedzi. Jeśli masz oczy szaroniebieskie (jak ja) i mysie włosy, jasną chłodną cerę to prawdopodobnie jesteś latem - powinnaś nosić barwy pastelowe o chłodnym odcieniu, lepiej jasne niż ciemne. Generalnie w jasnych zawsze się wygląda młodziej i świeżej. Zazwyczaj intuicyjnie wyczuwamy w czym nam dobrze. A fascynacja jakimś kolorem, wg chromoterapii świadczy o tym, że czegoś nam akurat brakuje (np.czerwień-musimy dodać sobie energii, fiolet-rozwój duchowy, zieleń-spokój itp).
    • Gość: MałgośkaR Re: Cztery pory roku-do Marzenny:) IP: *.* 21.02.03, 16:04
      Witaj. To ja też poproszę o podpowiedż. Otóż mam brązowe oczy i ciemno brązowe włosy, skórę przy tym mam śniadą. No i mój problem to jestem jesień, czy zima. Uwielbiam czerń i chyba jest mi w niej do twarzy, ale wolę żeby wypowiedziała się specjalistka, czy zima może mieć śniadą cere???Dziękuję za odpowiedż. Pozdrawiam. Gosia.
      • Gość: marzenna Re: Cztery pory roku-do MałgośkiR IP: *.* 21.02.03, 18:40
        Zima może mieć śniadą cerę-trzeba tylko określić czy kolor twoich oczu, skóry i włosów jest ciepły czy zimny. To już są niuanse,które wymagają bezpośredniego kontaktu ze specjalistą. Sama wiesz,czy dobrze czujesz się w barwach ciepłych czy chłodnych. Wolisz biel czy ecru, zieleń jodłową czy zgniłą, róż czy rudy, brąz ceglasty czy czekoladowy? To oczywiście uproszczenie, ale mniej więcej wiadomo o co chodzi.
        • Gość: MałgośkaR Re: Cztery pory roku-do MałgośkiR IP: *.* 21.02.03, 18:54
          Dziękuję Ci bardzo. Wyszlo mi na to, że jestem zimą, no przynajmniej wolę te zimne kolory :)Pozdrawiam :hello:
        • Gość: E.T. Re: Cztery pory roku-do MałgośkiR IP: *.* 22.02.03, 02:47
          Z tymi porami roku to jakas bzdura. Z nich wynika ze jestem zima (ciemne wlosy, szare oczy, jasna cera, chlodne barwy) - tylko dlaczego opalam sie na czerwono, nie cierpie wscieklego rozu lub fioletu papieskiego (ogolnie roz, blekit i fiolet to od jakiegos czasu moje ulubione kolory) i czuje sie rownie dobrze w bieli jak i kremie? A czy pory roku moga zmienic sie z wiekiem? Kiedys uwielbialam czarny, granat i bialy, a dzisiaj nie posiadam ani jednej czarnej rzeczy tylko same niebieskie pastele. Zieleni i brazow nigdy nie cierpialam. Ja chyba jestem kwiecien - troche zimy troche lata...
    • Gość: marzenna Re: Cztery pory roku do E.T. IP: *.* 22.02.03, 09:38
      Masz rację, możesz być pośrednia pomiędzy zimą a latem. To, że opalasz się na czerwono może świadczyć o lecie-lato też może mieć ciemne włosy. A to, że nie lubisz niektórych kolorów? Przecież nie musisz lubić wszystkich barw ze swojej palety. Ja też nie lubię zieleni i brązu i nie noszę ich. Gust też się z wiekiem zmienia. Ale to, że np.ufarbujesz włosy nie zrobi z ciebie innej pory roku. Noś to co lubisz trzymając się chłodnej palety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka