be-er81 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 25.03.10, 13:01 Witam! Bardzo proszę o radę jaki fotelik wybrać. Córka ma 7,5 m-ca, waży ok. 9500g i ma 76cm. Mąż znalazł w internecie fotelik Kiddy, nie pamiętam modelu dokładnie, wiem tylko że był do 36kg. W sklepie polecano nam Coneco Zenith i chyba Espiro Optima jako cieszące się największą popularnością. Mamy Renault Megane i Clio. Jaki Pana zdaniem byłby najlepszy? Niekoniecznie z tych które wymieniłam. Z góry dziękuję za poradę i pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lapwing123 maxi cosi do volvo s80 2005 26.03.10, 09:08 czy będzie pasował? i głupie pytanie: jak mam sprawdzić czy w moim samochodzie jest system isofix? Odpowiedz Link Zgłoś
1alfa1 Re: maxi cosi do volvo s80 2005 26.03.10, 09:25 maxi cosi, ale który ? to dobra firma i ma trochę tych fotelików. system isofix to takie metalowe zaczepy/uchwyty, które są pomiędzy oparciem i siedzeniem samochodu - musisz poprostu włożyć tam łape i sprawdzić czy coś tam jest. Możesz też zadzwonić do salonu samochodowego Volvo i zapytać, możesz też sprawdzić na stronie producenta samochodu listą samochodów w których możesz zamontować dany fotelik (pokazują tam nawet na których fotelach). Ja nie bardzo się znam na samochodach ale w 2005 roczniku to już chyba będą. Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman-mark Re: maxi cosi do volvo s80 2005 31.05.10, 21:30 w Volvo tego typu rzeczy to praktycznie standard Odpowiedz Link Zgłoś
1alfa1 Re: maxi cosi do volvo s80 2005 26.03.10, 10:47 ąda na to że masz isofix cybex-online.com/site/uk/products/car-seats/solution-xfix/extras/typelist.html?no_cache=1Wygl Odpowiedz Link Zgłoś
1alfa1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 26.03.10, 09:47 Pewnie chodzi o ten fotelik www.allegro.pl/item969944003_new_2010_fotelik_kiddy_comfort_pro_9_36_z_misiem.html Jeden z najlepszych fotelików na rynku. Ja miałam wcześniejszy model, który różni się od obecnego sposobem regulacji wysokości zagłówka i osłon bocznych ramion - teraz robi się to jedną ręką nawet jak dziecko siedzi w foteliku. Moje uwagi; zalety ; 1. bezpieczny (ogranicza ruch głowy do przodu przy zderzeniu czołowym). 2. prosty w instalacji wady ; aby ustawić go w pozycji do spania trzeba odpiąć pasy (dziecka nie trzeba wyjmować) przesunąć to "coś" do tyłu i ponownie zapiąć pasy. UWAGA ; nie każde dziecko che jeździć w tym foteliku z osłoną tułowia!!! Jeden synek jeździł i nic nigdy nie wybrzydzał, dla drugiego kupiłam taki sam fotelik i gość niestety po przejechaniu kilku kilometrów tak się darł i wyginał, że trzeba było odpinać pasy i go poprawiać. Po kilkunastu poprawkach i postojach daliśmy sobie spokój z tą osłoną tułowia - niestety teraz wiem że jazda bez tej osłony nie była dla niego bezpieczna. Parę dni temu przetestowałam na córce i też nie będzie, więc sprawdź czy Twoje nie ma nic przeciwko- może ma ktoś znajomy? i pożyczy na jeden wyjazd. 18+5+2,5+1 Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 26.03.10, 09:56 Stosunkowo spore te dziecię każdy z wymienionych nie będzie dobrym rozwiązaniem. Musi jeszcze jeździć tyłem, a taką możliwość daje z wymienionych Optima, jednak jest dość krótka. Rozwiązaniem jest zakup dobrego fotelika combi ,lub odczekanie jeszcze dwóch miesięcy i kupno fotelika montowanego przodem. Odpowiedz Link Zgłoś
kubasiorka Casual play Protector 26.03.10, 09:07 Mam pytanie odnoście fotelika Casual Play protektor czy bez problemu zmieści mi się w samochodzie Opel Vectra B kombi. Mam zamiar pojechać przymierzyć ale nie wiem czy warto. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Casual play Protector 26.03.10, 09:58 Będzie pasował, bo ma możliwości dostosowania do każdego fotela. Odpowiedz Link Zgłoś
beti-as Audi 80 B4, prosze o rade 26.03.10, 09:51 Moj synek ma 22 miesiace, wazy 15kg, ma 92cm wzrostu, "grubokościsty". Musze mu zmienic fotelik (ma obecnie ZIBOS 0-18kg, montowany tylem i przodem do kierunku jazdy, tylko jak go ustawi sie tylem to jest bardzo niestabilny. Kupiony przez dziadka, jakos nie ufam temu fotelikowi, nawet nie moge juz go znalesc z necie). Czy moglby juz jezdzic w foteliku od 15kg z pasami samochodowymi? Czy ktorys z nizej wymienionych mozna dopasowac do wzrostu synka? -Maxi Cosi Rodi XR -Moby Bebe Confort -Cybex solution X albo inne propozycje Zalezy mi zeby mial 4*, zeby cena byla do ok 500zl i ze jak synek zasnie w podrozy, zeby glowa nie leciala do przodu. Nie mam mozliwosci przymierzenia synka do fotelikow, zostaje mi allegro, bo po sklepach sa glownie Baby Design Junior, Graco, chicco neptun (ktory ma 1*bezpieczenstwa). Zostaje mi tylko Allegro. Prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Audi 80 B4, prosze o rade 26.03.10, 10:00 Odpiszę mailem, bo jest to skomplikowany problem. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi110 Re: Audi 80 B4, prosze o rade 26.03.10, 10:21 Mam wrazenie, ze moj post z 17.03 umknął Czy mogłabym prosic o odpowiedz Czy Cybex Solution x-fic (15-36) pasuje do Tiguana? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Audi 80 B4, prosze o rade 26.03.10, 11:04 Tak po roku 2007, siedzenie 2 i 4 czyli za kierowcą i pasażerem, montowane na isofix, inne siedzenia bez isofixu. Odpowiedz Link Zgłoś
1alfa1 do Ilhenny 26.03.10, 14:20 w końcu się zdecydowałam - proszę, odbierz pocztę Odpowiedz Link Zgłoś
ireland1 Re: do Ilhenny 26.03.10, 14:32 no właśnie odbierz! Wczoraj wysłałam emaila i ciągle czekam na odp. Haloo Odpowiedz Link Zgłoś
beti-as Re: Audi 80 B4, ilhenny 26.03.10, 12:34 Czekam z niecierpliwoscia na meila, bo nie wiem co robic, jestem skolowana bo nie chce popelnic bledu. Odpowiedz Link Zgłoś
nissanmicra Re: wszystko o fotelikach samochodowych 26.03.10, 16:13 Wracając do fotelika Mini Kid Merkury o którym Pan pisał wcześniej. Łudząco podobny jest do niego Caretero Diablo. Który z nich to orginał? Który z nich warto kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.03.10, 03:09 W Chinach wszystko produkowane jest bardzo podobnie, albo nawet tak samo, tylko zmieniają naszywkę, często w jednej fabryce dla kilku firm. Nie łamałem Diablo, ale jak pojawiły się foteliki ala coneco zenit , rozwaliłem kilka podobnych, między innymi Ibize i był to mięciutki plastik. Odpowiedz Link Zgłoś
nissanmicra Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.03.10, 09:03 To co wybrać pomiędzy Mini Kid Merkury a Coneco Zenith? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.03.10, 09:22 Może lepiej jakiś sprawdzony, który ma crash testy, ja na pewno nie polecę żadnego, jest to za duża odpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
nissanmicra Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.03.10, 09:37 To proszę doradzić fotelik dla 2.5 latki , 93cm, z funkcją spania.Najlepiej żeby to był 9-25kg Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.03.10, 20:14 Zależy jeszcze ile waży jeśli już ma 15 kg to można kupić Besafe Izi Up X2 15-36 kg producent dopuszcza montaż fotelika już dla 2,5 latka. Jeśli nie ma jeszcze odpowiedniej wagi to 9-36 kg Recaro Young Sport Britax Evolva . Odpowiedz Link Zgłoś
agulek.3 Re: fotelik 15-36 kg 27.03.10, 17:11 Mam jeszcze jedno pytanie - jakie wady ma romer kid plus? przyznam,że przymieżałam dziecko w sklepie do cybexa solutoion,ale siedzisko w foteliku wydawało mi się dość krótki i niewygodne - inne foteliki wydawały mi się wygodniejsze.Czy wspomniany romer będzie dobrym pomysłem? Wspomnę jeszcze,że sprzedawca od razu odradził nam mc rodi za regulowanie bogi i ogólnie niepochlebnie się o nim wyrażał,że moda i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
agulek.3 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.03.10, 17:34 Mam jeszcze jedną sprawę - jakie wady ma romer kid plus? Przyznam,że przymieżałam dziecko do cybexa solution,ale siedzenie wydawało mi się krótkie i niewygodne.Czy wspomniany romer będzei dobrym pomysłem,wydaje mi się bardzo wygodny. Wspomnę jeszcze,że sprzedawca od razu odradził nam mc rodi xr za regulowane boki,które nie dają żadnego bezpieczeństwa - stwierdzi,że to wyłączne moda. Owszem powiedział,że w przedziale 0-13 to tak,ale 15-36 to do kitu. Ja już sama nie wiem co wybrać.A concord lift evo? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.03.10, 20:20 Na pewno MC Rodi XR jest bardzo dobrym fotelikiem , tak samo jak Cybexy i Romer Kid. Właśnie dla tego trzeba przymierzyć dziecko i wybrać ten, który najlepiej pasuje dziecku i do samochodu. W tym przedziale wagowym jest bardzo dużo dobrych fotelików, na dole link. fotelik.info/pl/testy/grupa:15-36/ocena/malejaco/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
meg.26 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.03.10, 23:04 Witam. Właśnie przymierzamy się do zakupu fotelika z przedziału 15- 36 kg. Myśleliśmy o Maxi-Cosi Rodi (syn od początku jeździ w Maxi- cosi - najpierw Cabriofix, teraz Tobi i jesteśmy zadowoleni z tej marki) lub Cybex Solution x-fix. Czy oba te foteliki (Maxi-cosi Tobi i Cybex Solution x-fix) będą pasowały do samochodów Seat Toledo (2008r) i Ford Fusion (2005r).? Jedyną wadą Maxi -cosi, które do tej pory mieliśmy jest to że synek szybko z nich wyrósł - teraz ma 2,5 roku , 17 kilo i 100 cm wzrostu i w Tobim ledwo się mieści... Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 28.03.10, 00:17 W Toledo na pewno, a w Fusion prawdopodobnie masz isofix, warto go wykorzystać zwłaszcza w tym przedziale wagowym . Ma on niewielki wpływ na poprawę bezpieczeństwa ,ale znacznie podnosi komfort użytkowania. Jeden i drugi powinien pasować. Tobi jest ciasnym fotelikiem i zalecany jest dla drobnych dzieci, dla większych lepiej sprawdza się Priori XP. Odpowiedz Link Zgłoś
meg.26 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 06.04.10, 16:31 Witam Ponownie proszę o poradę dotyczącą wyboru fotelika 15-36 kg. Do dotychczasowych moich ypów Maxi cosi rodi xr i Cybex solution doszedł jeszcze Casualplay Protector. Czy może Pan wyrazic swoją opinię o tym ostatnim foteliku? Czy któryś z tych fotelików powinnam wyeliminowac ze wględu na to że synek ma dpiero 2,5 roku (wagę i wzrost 3 latka)tzn czy któryś jest nieodpowiedni dla tak małego dziecka? Czy któryś z tych fotelików jest wybitnie przeznaczony dla dzieci szczuplutkich i nie nadaje się dla tych pulchniejszych (tak jak użytkowany przez nas tobi, którego synek bardzo szybko wyrósł)? Który z tych fotelików najlepiej (najdalej) rozkłada się do pozycji półleżącej (synek jezcze bardzo często zasypia w samochodzie i nie chcę żeby główka opadała mu do przodu)? Który z tych fotelików jest najpostszy i najwygodniejszy w obsłudze? Często jeżdże z dzieckiem sama i nie chcialabym mocowac się fotelikiem przy jego obsłudze. I jeszcze jedno pytanie: przy montowaniu Tobiego w seacie toledo miałam wrażenie że przez kształt tylnej kanapy nóżki dziecka są za bardzo w górze a brzuszek ma ściśniety? W Fordzie fusionie nóżki dziecka nie unosiły się do góry? Czy któryś z wymienionych wyżej fotelików pomoże zniwelowac tą wadę Toledo? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagarcia proszę o radę 27.03.10, 23:28 Muszę kupić dla syna fotelik (3,5 roku, 14 kg, 98 cm, zdecydowanie szczupły). Po pierwsze czy mogę go już wsadzić do 15-36, jeśli tak to który wybrać: Maxi Cosi Rodi XR Besafe izi up x2 Cybex Solution x Concord lift evo pt Bebe Confort Moby Chciałabym żeby poza bezpieczeństwem, miał łatwą regulacje zagłówka z małymi przeskokami, łatwo ustawianą pozycje spoczynkową w zasięgu ręki z przedniego fotela. Musi pasować do nissana primery 2005. Dziękuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: proszę o radę 28.03.10, 00:40 Nissan Primera ma isofix, warto go wykorzystać. Zaproponował bym inny zestaw fotelików. Wszystkie wymienione są bardzo dobre, ale tylko MC Rodi i Besafe Izi Up X2 można rozkładać z przedniego siedzenia. Łatwiej rozkłada się foteliki isofixowe Cybexa Solution X-Fix i Casualplay Protektor. Nie powinien jeździć w fotelikach 15-36 kg ,chyba że ma wypchane kieszenie monetami i wtedy będzie 15 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: proszę o radę 28.03.10, 21:43 Potrzebny fotelik tyłem dla rocznego faceta. Samochód - nowy Renault Grand Scenic z isofixami. Cena fotelika bez znaczenia. Z góry dziękuję za rady Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: proszę o radę 29.03.10, 05:36 Aktualnie praktycznie została tylko jedna firma ,która ma w ofercie foteliki montowane tyłem. Najlepszym fotelikiem jest Besafe Izi Combi X3 Isofix . Daje możliwość montowania tyłem, oraz przodem, jest bardzo bezpieczny, obszerny i bardzo solidny. Pasuje do Scenica bo zamontowałem go dwa miesiące temu dla jednej z osób z forum, okazał się nią lekarz karetki pogotowia z mojego miasta . Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re:proszę o radę: rodi xr, cybex free, rec. monza 29.03.10, 09:25 proszę o pomoc w zakupie. córka ma 2,5 roku. jest wysoka (nieco ponad 1 metr), waży 16kg. od kilku miesięcy w mieście jeździ w cybex solution, w trasie w chicco key isofix. jest tak z tego powodu, że ciężko jest ją zapiąć w chicco w kurtce, ale w sweterku spokojnie się mieści. jesteśmy zmuszeni kupić kolejny fotelik, a w zasadzie dwa. córka często zasypia w samochodzie, zwłaszcza jak jedziemy gdzieś dalej, jak zaśnnie w solution to główka jej leci do przodu, a cała jes pogięta (pomimo odchylonego zagłówka). mam trzy typy wymienione w tytule. wiem, że mc rodi xr odchyla się, że można to robić bez wyciągania dziecka. podoba mi się też to, że siedzisko nieco się odchyla, myślę, że córka nie będzie zjeżdżała. nie wiem jak wygląda to z pozostałymi. czy może pan coś doradzić? z góry dziękuję. budżet mam dość ograniczony, bo nie chciałabym przekroczyć 600-700zł za szt. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re:proszę o radę: rodi xr, cybex free, rec. monza 29.03.10, 09:50 Wnioskuję, że samochód ma isofix, więc warto go wykorzystać, tym bardziej że poza stabilnością foteliki łatwiej się wychylają do pozycji spoczynkowej. Poza MC Rodi XR, bez isofix rozkłada się Besafe Izi Up X2 i Casualplay Protector, o innych tylko się pisze że mają taką pozycję. Z isofixem jest kilka Cybex Free, Sunshine Monterey mieszczą się w cenie i droższe, Cybex Solution X-Fix, Casualplay Protector Isofix i kilka innych. Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re:proszę o radę: rodi xr, cybex free, rec. monza 29.03.10, 10:08 jeden ma isofix, drugi go nie posiada. a czy ridi xr nie odchyla się lekko do tyłu? to jest mój główny typ. Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re:proszę o radę: rodi xr, cybex free, rec. monza 29.03.10, 10:24 jeśli chodzi o samochody to są to nissan almera i mitsubitshi lancer (ten ma isofix). Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re:proszę o radę: rodi xr, cybex free, rec. monza 29.03.10, 10:28 MC Rodi XR odchyla się, jednak jak dziecko nabierze kilogramów ciężko to zrobić z przedniego siedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nissanmicra do ilhenny 29.03.10, 10:33 Proszę doradzić w wyborze fotelika dla 2.5 latki, 93cm, szczupłej, fotelik z funkcją rozkładania, czyli albo z wysokim oparciem 9-18kg albo 9-25kg Odpowiedz Link Zgłoś
hulieta_1 tak dla odmiany prośba o poradę :) 29.03.10, 10:51 Pana cierpliwość nie zna granic - sądzę po wątku, więc mam nadzieję, że i na moje pytanie Pan odpowie. Prześledziłam wątek, ale może nie na tyle dokładnie by mieć pewność, że fotelik, który wybrałam będzie pasował do mojego samochodu (wybór fotelika oczywiście na podstawie wątku). Mieszkam w Gorzowie,a tu niestety sprzedawcy w sklepach nie są na tyle kompetentni, by udzielić odpowiedzi. Przechodząc do meritum - romer king (dziecko ma 7 mcy i już 10 kilo, więc na wakacje trzeba będzie się przesiąść do następnego fotelika), samochód opel corsa c 2001 -czy ta kombinacja będzie ok? Muszę Panu powiedzieć, że gdyby nie ten wątek, to ciężko byłoby mi przekonać męża, że wydatek prawie tysiąca ma sens. Koledzy z pracy twierdzą, że nie ma, bo przecież na allegro można tanio Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: tak dla odmiany prośba o poradę :) 29.03.10, 14:22 Napiszę szybko, NIE KUPUJ Kinga, bo będzie za ciasny dla dziecięcia. Rozwine się wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
hulieta_1 Re: tak dla odmiany prośba o poradę :) 29.03.10, 17:22 no to dobrze, że do Pana napisałam z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: tak dla odmiany prośba o poradę :) 29.03.10, 23:05 Wszyscy dbający o dzieci wiedzą, że King jest jednym z najlepszych fotelików w klasie. Mimo, iż to minimalne różnice, Priori XP jest troszeczkę większy, tak samo jak Besafe X3 . Jeśli teraz ma 10 kg to ciekawy jestem ile będzie miało za 3 miesiące. Jeśli będzie więcej niż standard, to trzeba będzie pomyśleć nad 9-36 kg i nie dla tego żeby dziecko jeździło w nim 11 lat dla oszczędności ,ale po to żeby zmieściło się do fotelika w wieku 4 lat. Spokojnie zaczekaj z zakupem, może waga źle działała. Odpowiedz Link Zgłoś
hulieta_1 Re: tak dla odmiany prośba o poradę :) 30.03.10, 10:06 hehe, waga działa młody też jest długi, więc zakup fotelika to dosyć bliska kwestia. powiem szczerze, że jakoś sceptycznie podchodziłam do tych 9-36, bo zawsze mam wrażenie, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego z tego co pamiętam, to polecałeś chyba cybex pallas w tej kategorii - do mojego furaka będzie ok?? -- Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: tak dla odmiany prośba o poradę :) 30.03.10, 10:53 Pallas też nie, tak jak pisałem wcześniej 9-36 kg, jak Evolva, albo Young Sport, traktowane jak 9-18 kg i jak dziecko będzie miało 5 lat, papa i nowy 15-36 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
hulieta_1 Re: tak dla odmiany prośba o poradę :) 30.03.10, 11:46 a będzie możliwe kupno fotelika u Ciebie?? zakup tego fotelika to dla mnie naprawdę ważna sprawa i nie chciałabym mieć przebojów z niezorientowanymi sprzedawcami. Odpowiedz Link Zgłoś
hulieta_1 Re: tak dla odmiany prośba o poradę :) 30.03.10, 18:38 ok, to jak przyjdzie na nas czas, za jakiś miesiąc, na pewno się odezwę. Odpowiedz Link Zgłoś
bregula1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.03.10, 12:55 Witam, jaki poleca Pan fotelik dla dziecka 9 miesiecy i 11,5 kg wagi (synek jest grubiutki i boje sie ze nie w kazdym foteliku mu bedzie wygodnie), samochod peugeot partner, dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
ballonee Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.03.10, 15:44 ja również zagłębiam się w temat bo 0-13 u nas powoli odchodzi do lamusa, lecz pomimo mniejszej większej świadomości nie sądziłam, że fotelik może "nie pasować" do auta. mam almerę bez iso-fix , zastanawiam się nad maxi-cosi priori 9-18...dziecko ma prawie 9 mcy i tyleż kilo, raczej drobna...co jeszcze mogę wziąć pod uwagę? dziękuję z góry Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.03.10, 17:18 Będzie OK Priori pasuje. Jest kilka lepszych, co za tym idzie droższych. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.03.10, 17:20 Sporo waży, w ciemno wejdzie do Evolvy i Recaro Young Sporta. Tylko, że Evolva nie pasuje do kilku samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
bregula1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.03.10, 13:51 A nie wie Pan czy do Peugeota Partnera Evolva będzie pasować? Koleżanka kupiła ostatnio fotelik BABY DESIGN ESPIRO OPTIMA 0-25 i jest zadowolona ale jej syn jest chudszy co Pan o nim myśli? A ROMER KING PLUS ROEMER? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bregula1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.03.10, 13:54 Acha i jeszcze jedno pytanie a może od razu kupić 9-36 kg? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.03.10, 20:16 Żeby Evolva pasowała, zamek, czyli zapięcie pasów musi być przy samym oparci i minimalnie wystawać z siedzenia. Zobaczymy czy za rok koleżanka będzie zadowolona z Optimy, jak jej pasy będą wychodziły z pod dziecka, a nie z nad ramion. King był jest i pewnie długo będzie jednym z najlepszych fotelików 9-18 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
bregula1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.03.10, 21:18 Dziekuje za odpowiedz, ogladnelam oba polecane przez Pana foteliki (narazie na necie) i teraz wybieram sie do sklepu do "przymiarki" ale bardziej podoba mi się racaro young sport, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.03.10, 21:33 Fajny fotelik z bardzo dobrą tapicerką, super rozwiązanie dla wysokich dzieci, ale nie kupisz jednego na 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
wika1 Re: Fotelik 9-36 kg 01.04.10, 13:35 Bardzo proszę o radę jaki fotelik będzie najlepszy dla synka wzrost około 110 cm waga około 19 kg ( szczupłe dziecko). Samochód to Suzuki Grand Vitara 2009 i Opel Astra 2004(bez isofix) Pozdrawiam i życzę wytrwałości w odpisywaniu na wszystkie posty Myślałam o Recaro Young Plus albo Cybex, który wg pana lepszy a może jakiś inny typ? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Fotelik 9-36 kg 01.04.10, 13:40 Żaden, bo dziecko ma już ponad 18 kg, a do takiej wagi obliczone są pasy. Zobacz foteliki 15-36 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
wika1 Re: Fotelik 9-36 kg 01.04.10, 14:41 To dlaczego w przedziale wagowym są to foteliki od 9-36kg skoro mogą być tylko używane do 18 kg? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Fotelik 9-36 kg 01.04.10, 18:16 Jak dziecko uzyska wagę 18 kg trzeba zdemontować pasy i zapinać pasami samochodowymi. Jest sporo fotelików 4* w atrakcyjnych cenach ,Recaro Monza do nich nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
wika1 Re: Fotelik 9-36 kg 01.04.10, 21:55 Wiem, że fotelików jest wiele dlatego pytałam Pana o radę jaki by Pan polecił w przedziale 18-36 kg Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Fotelik 9-36 kg 01.04.10, 22:41 Nie chcę narzucać jakiejś firmy, ale polecam 4* fotelik z isofixem chowanym, żeby mógł się zapiąć również w Astrze. Dla szczuplaków sprawdza się Cybex Solution X-Fix, może być również, Romer Kid ,i jeszcze kilka innych. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.macka mc tobi czy nada się dla dziecka 01.04.10, 13:42 które ma rok i 4mce waży niecałe 9,5 kg i wzrost ok 78-80 cm? (taka pospolita chudzinka) Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: mc tobi czy nada się dla dziecka 01.04.10, 18:13 Do dziecka się nada, ale jeszcze samochód musi mieć długie pasy i nie może mieć pionowej kanapy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.macka Re: mc tobi czy nada się dla dziecka 01.04.10, 19:19 mamy forda mondeo 1998, kiedyś montowaliśmy tobiego u nas od koleżanki i po zamontowaniu zostawało jeszcze ciut pasa- jakieś max 20 cm zapasu- fotelik był baardzo stabilny- sprawiał wrażenie że zintegrowany jest z siedzeniem-ani drgnął więc wnioskuję po tamtej przymiarce ze pasuje do naszego mondziaka. teraz chciałam dopasować do dziecka- st ad padło wcześniejsze zapytanie jeśli się mylę w moim wywodzie z montażem to proszę o oświecenie Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: mc tobi czy nada się dla dziecka 01.04.10, 19:52 Nie mylisz się pasuje bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
wika1 Re: Fotelik 15-36 kg 01.04.10, 13:45 Miało być w przedziale 15-36kg czyli widzę że tu jest Recaro Monza i np Romer KId Fix ( z Romera Kinga byliśmy bardzo zadowoleni). A jak np wyglada róznica pomiędzy Monza a Young Plus czy starcza na tak samo długo ? Odpowiedz Link Zgłoś
bregula1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 01.04.10, 18:44 Ja wiem ze nie kupie jednego na 10 lat chodzi mi tylko o wygode bo jak pisalam Mlody jest nie tyle wysoki co grubiutki 9 miesiecy i 11,5 kg, teraz to juz sama nie wiem który Odpowiedz Link Zgłoś
tomczynskam Pytanie fotelik na 2 latka-15 kg wagi? 01.04.10, 20:51 Witam. Proszę o podpowiedź odnośnie wyboru fotelika-obecnie synek jeździ Romer King plus, ale fotel jest juz dla niego za niski. Nie jestem jednak jeszcze przekonana do fotela 15-36 kg, zwłaszcza zapinanego pasem samochodowym. Oglądaliśmy z mężem romera kidfix 15-36 i jesteśmy skłonni go kupić. Jakie ma Pan propozycje w tej sytuacji? Mamy Opla Vectrę kombi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Pytanie fotelik na 2 latka-15 kg wagi? 01.04.10, 22:45 Za wcześnie na 15-36 kg, w fotelikach 9-18 kg głowa może wystawać do wysokości oczu, więc myślę, że jeszcze do zimy pojeździ w Kingu. Odpowiedz Link Zgłoś
rockman1 Fotelik do Audi 80 B3 01.04.10, 23:04 Pozwolę sobię zapytać Pana o opinię. Wybieram między Recaro Young Sport a Starlight SP - czy będą pasować do Audi 80 B3? Jeżeli nie to co innego może Pan polecić w segmencie 9-36kg? Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Fotelik do Audi 80 B3 01.04.10, 23:33 To ten sam fotelik z wskazaniem na Recaro, ze względu na bardzo dobrą tapicerkę. Fotelik pasuje do B3. Odpowiedz Link Zgłoś
tomczynskam Fotelik dla dużego dwulatka 02.04.10, 08:37 Z tym jeżdżeniem do zimy będzie problem. Syn ma w tej chwili 93 cm wzrostu i pasy są mu tak na styk, a główką jest na równo z góra fotelika. Czy popiera Pan kupno wózków 9-36 kg, czy jeśli coś jest do wszystkiego, to.... Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Fotelik dla dużego dwulatka 02.04.10, 20:40 Jak najbardziej jestem za 9-36 kg, bardzo często wykorzystuję je dla dzieci, które są wyższe, lub grubsze od innych . Na pewno nie nadają się, jako jeden fotelik na cały czas użytkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
free.groszek Co kupić? 02.04.10, 22:01 Córka niedługo wyrośnie z fotelika 0-9 na długość a waży dopiero 7400g, ma 10 miesięcy. Można kupić fotelik 9-13, czy lepiej 0-18? I jaki będzie pasował i do Subaru Imprezy i do Seicento? Odpowiedz Link Zgłoś
gosia604 STM Starlight SP 9-36 kg 02.04.10, 22:21 czy poleca pan ten fotelik? nie wiem czy ktos u nim pisal, ale watek jest tak długi... Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: STM Starlight SP 9-36 kg 03.04.10, 09:00 Foteliki STM były już przerabiane wielokrotnie ,ale wiem że wątek jest nie do przejścia, chociaż poznałem szaleńców którym udało się to przeczytać od początku. Firma STM to upadła niemiecka firma produkująca średniej klasy foteliki, zastała wykupiona przez Recaro i wpompowano w nią duże pieniądze żeby dalej tworzyć foteliki. Fotelik STM Starlight to odpowiednik Recaro Young Sport, z tym że, w Recaro są zdecydowanie lepsze tapicerki, uważam iż aktualnie to właśnie Recaro ma najlepsze tapicerki na rynku. I największy problem przy zakupie fotelika STM na rynku jest bardzo dużo fotelików z przed kilku lat kiedy firma upadała i sprzedawała wszystko co miała i sprowadzono wiele fotelików poza dystrybucyjnych, dlatego nie warto kupować fotelika bez OFICJALNEJ GWARANCJI RECARO , STM są o 100 zł tańsze od Recaro uważam że nie warto oszczędzać bo jakość tapicerek Recaro rekompensuje wydatek. A co do samych fotelików 9-36 kg świetnie sprawdzają się jeśli mamy dzieci wyższe lub szersze niż standard, jako dyżurny fotelik dla kilku dzieciaczków i przejściówka między jednym a drugim. Na pewno bez sensu jest kupno jednego fotelika na 10 lat dla jednego dziecka. System rozkładania do pozycji spoczynkowej mimo iż jest o tak małym skoku sprawdza się bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny oni tego nie cztali 03.04.10, 16:55 www.tvn24.pl/-1,1650675,0,1,pijana-mama-wiozla-corke-co-na-to-pijany-tata,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Beat 05.04.10, 08:57 Witam serdecznie! Udało mi się trochę prześledzić wątek o wyborze fotelików i widzę, co zresztą łatwo zauwazyć, że Pana pomoc jest nieoceniona! Mam pytania dotyczące fotelika z przedziału 9-25 (Casualplay Beat Fix) -Dlaczego w sklepie powiedziano mi, że ma 4 gwiazdki w testach ADAC (w internecie znalazłam, że 3, rozumiem, że tam powinniśmy brac pod uwagę ogólną ocenę - czy to możliwe, że sprzedawca wybrał samą kategorię bezpieczeństwa?; przy okazji - czemu są tam dane o tym foteliku jako 9-18 a nie 25?)) -Czy na pewno wersja FIX jest lepsza niż S; chodzi mi o to, że przy wersji bez isofix-a podają info o amortyzacji pasami -system evolution, której brak w tej niby lepszej wersji (jesli auto ma znaczenie - skoda fabia sedan) -Jak prawidłowo ustawić tam naciąg pasów (według ciężko chodzi pas regulacji i nie wiem według czego zmienić położenie TMS); czy w modelach 2010 są jakieś zaczepy podtrzymujące pasy przy wsadzaniu dziecka?) -Co oznacza, żeby nie używać isofix w grupie 2 (jak zamocowac fotelik gdy dziecko waży powyżej 15 kg) Zalezy mi, aby 1,5 roczne dziecko (12 kg) mogło jak najdłużej ale i bezpiecznie jeździć w nowym foteliku - do czasu zmiany na podkładkę lub ostatni fotelik, najlepiej dopiero za min. 4 lata - stąd wybór przedziału 9-25, a nie 9-18. (Planowałam 9-36 Recaro Young Sport, ale podobno wąski i nierealne, że starczy do końca, a przyznam, ż etaki fotelik by mnie satysfakcjonował najbardziej, zwłaszcza, że cena jest do 800 zł). A może powinnam, według Pana rozsądnej oceny, zdecydować się na często polecane Romer King Plus lub MC Tobi/Priori ew. Chicco Key 1? Bardzo proszę Speca o odpowiedzi i rozwianie moich wątpliwosci, ale także o radę co w moim przypadku będzie optymalnym wyborem. Pozdrawiam (i życzę mokrego Dyngusa) Ewa Fajny konkretny mail , ale brakuje maila zwrotnego i wzrostu dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: Beat 05.04.10, 12:01 Dziękuje za informacje nt BeSafe do Scenica. Niedługo odbieramy samochód i wtedy chętnie zgłosiłabym się w sprawie jego montażu. Skąd Pan jest? Mam jeszcze pytanie nt fotelika dla 3,5 letniej córki (102cm, prawie 17 kg). Obecnie jeżdzi w Maxi Cosi Rodi. Czy w związku z zakupem nowego samochodu z isofixem warto rozważyć coś innego (z mocowaniem isofix)? Czy może przesadzić ją spowrotem do Tobiego, którego chwilowo odstąpiła młodszemu bratu (przynajmniej na wakacje - wybieramy się w dłuższą trasę i w Tobim lepiej jej sie śpi). Dziękuję z góry za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Beat 05.04.10, 21:48 Metrowe dziecko nie zmieści się w Tobim. Jeśli masz zwykłego Rodi, to pewnie że lepiej kupić coś lepszego, ale jeśli masz Rodi XR, to nie warto. Jeśli chcesz więcej szczegółów to proszę o maila. Odpowiedz Link Zgłoś
meg.26 Re:Rodi XR,Cybex Solution czy Casualplay Protector 06.04.10, 16:34 Witam Ponownie proszę o poradę dotyczącą wyboru fotelika 15-36 kg. Do dotychczasowych moich ypów Maxi cosi rodi xr i Cybex solution doszedł jeszcze Casualplay Protector. Czy może Pan wyrazic swoją opinię o tym ostatnim foteliku? Czy któryś z tych fotelików powinnam wyeliminowac ze wględu na to że synek ma dpiero 2,5 roku (wagę i wzrost 3 latka)tzn czy któryś jest nieodpowiedni dla tak małego dziecka? Czy któryś z tych fotelików jest wybitnie przeznaczony dla dzieci szczuplutkich i nie nadaje się dla tych pulchniejszych (tak jak użytkowany przez nas tobi, którego synek bardzo szybko wyrósł)? Który z tych fotelików najlepiej (najdalej) rozkłada się do pozycji półleżącej (synek jezcze bardzo często zasypia w samochodzie i nie chcę żeby główka opadała mu do przodu)? Który z tych fotelików jest najpostszy i najwygodniejszy w obsłudze? Często jeżdże z dzieckiem sama i nie chcialabym mocowac się fotelikiem przy jego obsłudze. I jeszcze jedno pytanie: przy montowaniu Tobiego w seacie toledo miałam wrażenie że przez kształt tylnej kanapy nóżki dziecka są za bardzo w górze a brzuszek ma ściśniety? W Fordzie fusionie nóżki dziecka nie unosiły się do góry? Czy któryś z wymienionych wyżej fotelików pomoże zniwelowac tą wadę Toledo? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re:Rodi XR,Cybex Solution czy Casualplay Protecto 07.04.10, 08:33 Wybacz skrót, ale nie wyrabiam ostatnio. Zostają dwa Casualplay Protector i MC Rodi XR do przymiarki. Jak zobaczysz je na żywo rozwinę się z teorią, że są to niby foteliki od 3 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_k jaki fotelik 9-18 montowany tyłem na Isofix? 07.04.10, 11:36 jak w tytule czy jest jakiś fotelik z grupy 9-18 montowany tyłem ale nie na pasach tylko na zaczepach Isofix ? cały czas waham się między zakupem Romera SafeFix Plus TT a jakiegoś fotelika montowanego tyłem ale nie mam zaufania do fotelików montowanych na pasach bezpieczeństwa, bardzo proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
c_a_j Re: jaki fotelik 9-18 montowany tyłem na Isofix? 07.04.10, 12:04 ze sie wtrace , sprawdz BeSAfe Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: jaki fotelik 9-18 montowany tyłem na Isofix? 07.04.10, 21:23 Besafe kilka modeli Fair G 0/1 Recaro Polaric Odpowiedz Link Zgłoś
mamaanta Re: wszystko o fotelikach samochodowych 07.04.10, 12:56 Witam, mam prośbę o radę. Potrzebuję fotelika 15-36 dla prawie 4-letniego synka. 116cm i około 20 kg - budowy średniej. Obecnie jeździ w cybexie solution x w maździe 6 i hondzie legend, ale ze względów logistycznych potrzebujemy drugiego fotelika do drugiego samochodu. Jestem z cybexa bardzo zadowolona odchylany zagłówek sprawdza się w 100%, regulacja wysokości to bajka a jedyny mankament fotelika to to, że dziecko się nieco zsuwa do przodu podczas snu (pupa przesuwa się do przodu). Nie mam porównania, być może w każdym foteliku tak się dzieje. Dlatego też waham się przed kupnem solution x fix, może inny model będzie bardziej odpowiedni? Cena do 800 zł. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamaanta Re: wszystko o fotelikach samochodowych 07.04.10, 13:43 Chciałam jeszcze dodać, że oprócz wspomnianego cybexa zastanawiam się nad kupnem Casualplay Protector fix. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 07.04.10, 21:27 Casualplay Protector dla większości dzieci jest lepszym rozwiązaniem, bo ma więcej możliwości regulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaanta Re: wszystko o fotelikach samochodowych 07.04.10, 22:02 Bardzo dziękuję za odpowiedź. A czy ewentualnie jakieś inne modele fotelików są warte rozważenia? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 07.04.10, 22:13 Każdy fotelik 4* jest godnym uwagi, bo do tej kwoty kupisz każdy. Tylko jak zaczniemy się znowu zagłębiać co tu wybrać i analizować każdy po kolei, to i tak dojdziemy do Protectora Isofix. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza007 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.04.10, 02:06 Poproszę o radę, przekopałam już chyba wszystkie testy, porównania i opinie, teraz spytam eksperta: fotelik 0-13kg, bez mocowania isofix, VW Bora. Dziecko-dziewczynka, raczej drobna, ma miesiąc i waży 3700. z moich poszukiwań wyłoniłam trzy: 1. Cybex Aton, 2. Roemer Baby safe plus 3. Maxi cosi cabrio proszę o podpowiedź, który z nich będzie najbardziej bezpieczny. wiem, że Maxi cosi i Roemer mają dobre wyniki w testach ale z mocowaniem isofix. Jak to wygląda bez tego systemu. A może poleci mi Pan jeszcze coś innego czego nie wytypowałam sama? z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
mysza007 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.04.10, 02:44 zapomniałam dodać, że posiadam wózek X-lander XA i fajnie by było gdyby fotelik się wpinał ale nie jest to dla mnie ważne, najważniejsze by fotelik był jak najbardziej bezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza007 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.04.10, 02:47 wiem też że Bora posiada isofix ale ze względów finansowych wolałabym bez bazy. przy okazji mam pytanie wiem, że nie poleca się stosowania fotelików "z drugiej ręki", a co z bazami isofix? czasem ożna kupić używaną ale boję się o niezawodność takiego elementu, czy słusznie? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.04.10, 08:38 Zostają Cybex Aton i MC każdy z aktualnych modeli, jest jeszcze Besafe. Wszystkie te foteliki montują się na X-landera i są to foteliki bardzo bezpieczne. Teraz tylko musisz odpowiedzieć, co jest najważniejsze cena, waga, czy komfort dziecka. Sam niedawno sprzedałem bazę i MC Cabrio za 500 zł z roczną gwarancją i napisałem oświadczenie, że urządzenia są bezwypadkowe. Foteliki 0-13 mogą posłużyć nawet dla 4 dzieciaczków, warunek musi być to fotelik z oficjalnej dystrybucji, czyli w dniu sprzedaży rok produkcji musi być ten sam (wiadomo że w styczniu nie kupimy tegorocznych) ,a nie jak to często bywa z przed 3-4 lat. I całkowicie zaufane sprawdzone źródło że foteliki jest bezwypadkowy. Jeśli chcesz montować na isofix to samochód również musi być bezwypadkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
bursz co dla 6-latki? 09.04.10, 10:35 Witam, nie przeczytałam wątku, nawet nie dałabym rady przejrzeć))Jesteśmy posiadaczami maxi cosi, ale jest już za mały. Co dalej podkładka, fotelik? jaki? Dzięki, pozdrawiam,jola Odpowiedz Link Zgłoś
mysza007 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.04.10, 11:33 dziękuję za odpowiedź, oczywiście bezpieczeństwo dziecka na pierwszym miejscu, na drugim komfort, na końcu cena choć też nie jest bez znaczenia. Nie mogę sobie w tej chwili pozwolić na kupno nowego fotelika MC z bazą. Spotkałam sie z opiniami, że MC bez bazy jest niebezpieczny w użytkowaniu i w testach wypada dużo gorzej. Wpinanie do wózka nie jest dla mnie priorytetem dlatego brałam pod uwagę także Roemera Baby Safe mam jeszcze kilka pytań: 1. czy może Pan wymienione foteliki (MC Cabrio i Roemer Baby safe bez baz isofix oraz Cybex Aton) uszeregować pod względem bezpieczeństwa i komfortu jazdy oraz dostosowaniem do WV Bory. 2. Co Pan sądzi o Cybexie? nie znam tej marki, mało się o niej słyszy. Dodatkowo niska cena zastanawia mnie. czy wynika z gorszej jakości materiałów? gorszego wykonania, mniejszego bezpieczeństwa. jakoś pokutuje przekonanie, że im tańsze tym gorsze. 3. czy jest możliwość zakupu u Pana używanego MC z bazą? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.04.10, 19:40 Spokojnie możesz kupić Cybexa Atona, bardzo fajny fotelik, mam teraz ich wózek Callisto. MC Cabrio bez bazy jest 4*, jak byłby kiepski to bym go sam nie używała, a jak się cofniesz kilka miesięcy na tym wątku pisałem, w czym jeździ moja córka. Romer, nie wpina się do X-landera, którego ja nadal używam i jest za ciężki. Same odniesienia do sprzętów sprawdzanych osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.04.10, 19:42 Jadę dzisiaj szkolić sprzedawców, więc przez kilka dni nie odpowiadam. Do wtorku. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza007 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 13.04.10, 22:36 zdecydowałam sie na Cybex Aton ale mam jeszcze pytania: 1. czy są jakieś różnice w konstrukcji fotelików z kolekcji 2009 i 2010? 2. który z nich był badany w testach bezpieczeństwa? 3. generalnie - czy kolekcja 2010 różni się czymś od kolekcji 2009 Ceny obu kolekcji są porównywalne ale zastanawiam się czy np. testowany był model 2009, a w 2010 coś zmieniono i może nie być już taki bezpieczny, albo warto kupić model 2010 bo ma lepszy materiał tapicerki itp. czy mogę prosić o jakieś wskazówki? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 00:37 Atona 2010 nie ma jeszcze w Polsce i z tego co wiem, to nie będzie. Foteliki jakie widziałem w Niemczech, były takie same, tylko inna kolorystyka. Jednak w Cybex Solution X, dołożono warstwę zmiękczającą siedzisko. Może i w finalnym Atonie są zmiany, zawsze to co pokazywane jest w prototypach na targach, różni się od produktu finalnego. Tak samo jest z Pallasem, w którym zmieniono regulacje. Jednak mimo wszystko nie ma tam zmian jakie miałyby wpływ na bezpieczeństwo. Spokojnie można go kupić i używać. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza007 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 00:53 znalazłam takie: www.90n.pl/sklep/product/p/1204/cybex,aton.html to chyba kolekcja 2010? tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20721;104/st/20071022/dt/-6/k/980a/preg.png[/img]%20%20[/url] Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 09:27 To jest nowa kolekcja z 2010r, jednak zadzwoń i zapytaj czy mają. Odpowiedz Link Zgłoś
damajandi Re: wszystko o fotelikach samochodowych 11.04.10, 22:16 Witam Serdecznie proszę o radę odnośnie fotelika dla dziecka w wieku od 8 miesięcy, należącego do tych raczej z wysokich i niezbyt drobnych. Samochód to ford mondeo kombi z 2002 r. bez isofix. Preferuję jednak fotelik z isofix, ponieważ w ciągu kilku najbliższych miesięcy zamierzam zmienić samochód na nowszy (nie wiem niestety jeszcze jakiej marki), zapewne już z isofix. Co więc byłoby w miarę uniwersalnego? Wstępnie myśleliśmy o czymś z przedziału 9-18kg. Może chicco? Cena nie jest priorytetem, tylko bezpieczeństwo oraz wygoda dziecka. Z góry dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 00:02 Jeśli nie jest priorytetem cena, tylko bezpieczeństwo, to foteliki Maxi-Cosi, Romer, Besafe i kilka innych, ale nie Chicco. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 00:09 Jeśli nie jest priorytetem cena, tylko bezpieczeństwo, to foteliki Maxi-Cosi Romer Besafe i kilka innych ale nie Chicco. Odpowiedz Link Zgłoś
damajandi Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 13:09 a który wobec tego najlepszy byłby model dla nas? do mondeo kombi 2002r, dziecko po 8 mies, z masywniejszych raczej,samochod bez isofix ale docelowo bedzie z isofix, wiec i fotelik z isofix?dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 20:32 O ile warto zainwestować w isofix w przedziałach 0-13 kg i 15-36 kg, tak przy 9-18 kg nie walczę o foteliki isofixowe. Bo niby po co kupować fotelik droższy o kilkaset zł, który nie jest znacznie bezpieczniejszy. Do 900 zł można kupić Kinga ,Tobi, Comforta i kilka jeszcze fotelików, które różnią się systemem mocowania, a są równi bezpieczne. Dla dzieci większych poleca się Priori XP lub Priori Fix. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 20:56 Nowe forum Nowe forum forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
agnese1987 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 12.04.10, 14:12 Witam prosze o rade w zakupie fotelika mamy pegeot 306 1.9D wersja sedan myslimy nad zakupem Baby Guard 9-25kg ale nie mamy jeszcze tak naprawde pewnosci ze to wlasnie ten fotelik kupimy. Mala ma 6miesiecy wiem mamy jeszcze troche czasu zwlaszcza ze ona chudziutka Prosze o rade i propozycje zakupu. Odpowiedz Link Zgłoś
meg.26 Rodi XR czy Casualplay Protector 12.04.10, 23:29 Witam ponownie. Widziałam oba foteliki na żywo i niestety nie zdecydowłam się na żaden z nich. Duża w tym zasługa osób z obsługi sklepu które chyba nie bardzo miały pojęcie co sprzedają. Casualplay bardzo mi się spodobał (wykonanie, świetna regulacja i wydaje mi się że lepiej dopasował się do tylnej kanapy w toledo). Nie otrzymałam jednak odpowiedzi od sprzedającego czy po odłączeniu pleców można go stosowac jako siedzisko-podkładkę dla starszych dzieci - analogicznie jak MC Rodi. Po rozmontowaniu pleców pozostał nam przy siedzisku aluminiowy pałąk. MC Rodi - trudniejsza regulacja i po doświadczeniach z Tobim boje się, że jeśli mój synek nadal będzie tak dobrze wyglądął jak teraz to za jakiś czas będzie mu znów za ciasno w tym foteliku ( wydaje się węższy od Protectora). Z drugiej strony MC Rodi rozmontowuje się do podkładki, tylko nie mając doświadczenia ze starszymi dziecmi zastanawiam się czy ta podkładka rzeczywiście jest potrzebna? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Rodi XR czy Casualplay Protector 14.04.10, 00:17 Już trwają prace nad wprowadzeniem zakazu wożenia dzieci na podstawkach. Wszędzie na świecie stosowane są dla dzieci powyżej 7-8 lat i wtedy miało to sens. U nas jak zwykle dzicz i na podstawki sadza się 3 letnie dzieci, które nie mają najmniejszych szans na przeżycie wypadku. Większość producentów już teraz wprowadziło zakaz rozłączania oparcia od siedziska, a producenci jak Casualplay, Besafe, Maxi-Cosi poszło jeszcze dalej i technicznie ich foteliki są nierozbieralne i wystarczają do 150 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 13.04.10, 15:46 Jakie w praktyce są najlepsze przedziały fotelików? 0-13 kg i co dalej? Dwa, jeden? Również w kontekście tego, że już nie wozi się dzieci na poddupnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 00:27 Dalej jest 9-18 kg, później 15-36 kg. Mimo najlepszych tapicerek jakie oferuje rewelacyjny fotelik Recaro Young Sport, nie przetrwa 10 lat ciągłego użytkowania, więc lepiej kupić dwa. Fotelik takiego typu 9-36 kg, trzeba zostawić jako fotelik dyżurny, albo dla dzieci większych niż standard. Odpowiedz Link Zgłoś
magie36 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 16.04.10, 19:43 Witam, bardzo proszę o pomoc w wyborze fotelika dla mojego 4 miesięcznego synka który jest dużym chłopcem, waży około 8 kg, wzrost około 75 cm, samochód nissan primera. Zastanawiam się nad kategorią fotelika i teraz nie wiem czy 0-13 czy 0-18. Dodam że bardzo dużo będą jeżdziła w mieście jak i w dłuższe trasy. Zależy mi na najbezpieczniejszym fotelikiem cena nie odgrywa znaczącej roli. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 16.04.10, 20:46 forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
t_wrobel123 Re: MAXI COSI 9-18kg - Który wybrać?????????? 27.04.10, 01:29 Witam, Dwa pytania: 1) Który z fotelików wybrać: MC Priori XP, MC Tobi czy MC PrioriFix. Pytanie być może naiwne, ale słyszałem mnóstwo opinii, ze Priori XP jest wystarczająco stabilny i nie ma potrzeby dodawać bazy ISOFix. Jeśli PrioriFix jest bezkonkurencyjny spośród w/w - prośba o informację. Synek 11,5kg, samochód - Focus 2008. 2) dotychczasowe 0-13kg, które wykorzystywaliśmy, to MC Cabrio bez bazy. Jak wygląda kwestia uniwersalnej bazy do 0-13 i 9-18kg. Czy jeśli kupimy MC Pearl, to później tą bazę będzie można jeszcze wykorzystać do MC Cabrio (z myślą o drugim dziecku)? I jak się ma MC Pearl do PrioriFix? Generalne pytanie - który spośród powyższych jest najlepszy. Chętnie poproszę o kontakt mailowy - jeśli to jest możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: MAXI COSI 9-18kg - Który wybrać?????????? 27.04.10, 09:23 pisz maila faktycznie Priori XP można zamontować bardzo stabilnie nowa baza Maxi Cosi- FAMILY FIX posuje do Cabrio Fix,Pebble,Pearl forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
wierzba-13 15 - 36 kg Sunshine Kids?opinie prosze 10.05.10, 11:36 potrzebuję fotelik z grupy 15-36. Widziałam w sklepie wiekszość modeli cybex, reecaro, rodi, ...itd. I w dalszym siągu nie wiem co wybrac, wszystkie są bardzo twarde. Ostatnio napotkałan na fotelik 15 - 36 kg Sunshine Kids. Cena, testy, są ok.proszę o opinie, Odpowiedz Link Zgłoś
2005tina Proszę o opinię NANIA Racer SP 9 - 36 kg ? 27.05.10, 13:23 Witam zastanawiam się nad kupnem fotelika, w testach fotelik firmy NANIA Racer SP, w testach wyszedł zadowalająco , jest tani. Czy ktoś posiada taki fotelik proszę o opinię ? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 00:08 To na pewno nie jest bezpieczny fotelik, bo tak napisał sprzedawca. Bezpieczny fotelik, to taki który w testach uzyskał minimum 3 gwiazdki i ceny zaczynają się od 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_wojtusia2 Mocowanie bazy easy fix maxi cosi 13.04.10, 09:56 Czy tą bazę można przymocować pasami? Mamy jeden samochód z iso a drugi bez... A bazę planujemy zakupić jedną Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Mocowanie bazy easy fix maxi cosi 14.04.10, 00:21 Nie, tylko na isofix, ale sam fotelik można zapiąć pasami i też jest bezpiecznie. Warto przeczytać instrukcję, jak napiąć pas samochodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_wojtusia2 Re: Mocowanie bazy easy fix maxi cosi 14.04.10, 09:31 dzięki czyli muszę kupić easy base. Ja jeżdżę coedziennie po 5-6 razy na krótkich trasach i z bazą będzie wygodniej wpiąć fotelik. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Mocowanie bazy easy fix maxi cosi 14.04.10, 20:14 Jeśli już, to warto kupić FAMILY FIX, jest nie wiele droższa, a pasuje później do następnego fotelika. Z zasady nie zaleca się kupować używanych, jednak warto zastanowić się i znaleźć bezę z pewnego źródła. Często są one jeszcze na gwarancji, bo Poltrade oficjalny importer, daje na dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_wojtusia2 Re: Mocowanie bazy easy fix maxi cosi 16.04.10, 11:13 Myślałam o tym, ale w moim samochodzie nie ma isofix a family fix jest chyba tylko do iso... Odpowiedz Link Zgłoś
todob1 Porównanie - zgłupiałem 16.04.10, 12:28 Czy ktoś może podać czym kierować się przy niżej wymienionych modelach no oprócz porównania isofix a brak isofixu bo zgłupiałem... wszystkie mają 4* więc: -Casualplay protector fix -Concord transformer xt, livt evo pt, livt eco ?? - cyber solution x fix -maxi cosi rodi xp - roemerkid fix, kid plus, kid lus 06 jak szukać różnic ?? I czy są może foteliki z tej grupy które można najbardziej wysunąć do poz. śpiącej. Dzięki i pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
agnese1987 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 10:13 Ponawiam moje pytanie bo chyba mnie Pan pominal odpowiadajac... Mamy Pegeot 306 wersja 1,9D z 1995r. Myslimy nad zakupem Baby Guard 9-25 ale sie wahamy. Moze nam Pan cos doradzic? Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 10:39 Ten wątek jest na prawdę niestrawialny. Dlaczego nie założy Pan osobnego forum. Przecież fotelik to równie ważny, a raczej ważniejszy temat od wózków. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 20:18 Wątek powstał żeby wsadzić kij w mrowisko, nawet mój nik, jest ostry. Pisałem już do gazety żeby oddali mi już istniejące forum, niestety bezskutecznie. Dzisiaj zakładam nowe forum fotelikowe. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-maria3 do agnese1987 14.04.10, 10:58 A mnie się wydaje, że to jest odpowiedź na Twoje zapytanie forum.gazeta.pl/forum/w,583,102038711,110023007,Re_wszystko_o_fotelikach_samochodowych.html Odpowiedz Link Zgłoś
agnese1987 Re: do agnese1987 14.04.10, 11:37 Mi tez tak sie wydawalo ale wole sie upewnic... Odpowiedz Link Zgłoś
i.da Maxi-Cosi Rodi AirProtect 14.04.10, 16:13 Witam. A czy coś wiadomo o tym foteliku, Maxi-Cosi Rodi AirProtect? Na stronie producenta o nim przeczytałam, czy pojawią się wkrótce na polskim rynku? Muszę kupić dla syna (2 lata 8 miesięcy, prawie 18 kg, 104 cm wzrostu)fotelik i zdecyduję się chyba na MC Rodi, z przyzwyczajenia do marki bo teraz mamy MC Tobi i sprawdził się świetnie. Rozważam jeszcze cybexa ale ciężko mi podjąć decyzję bo bazuję jedynie na danych z internetu. Jeździmy oplem vectrą bez isofix. Od września synek będzie codziennie dojeżdzał do przedszkola (ok. 20 km w jedną stronę), kilka razy w roku dłuższe wyjazdy- po ok. 300 km. Mały lubi sobie pospać trochę w aucie. Jeśli można to proszę o utwierdzenie mnie, lub wskazanie jakiegoś innego fotelika? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Maxi-Cosi Rodi AirProtect 14.04.10, 20:37 Wiem tylko, że będzie miał wypełnienie powietrzne i nie będzie można oddzielić siedziska od oparcia, reszta jak w Rodim XR. Odpowiedz Link Zgłoś
smeagoul Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 17:42 super ten air protect http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.maxi-cosi.com/ot-en/customcontent/1712&ei=X-HFS96QIpyXOM7DjKYP&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=2&ved=0CBoQ7gEwAQ&prev=/search%3Fq%3DMaxi-Cosi%2BRodi%2BAirProtect%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26hs%3D1ak%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official ciekawe jaka cena?? Odpowiedz Link Zgłoś
smeagoul Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 17:44 MC air ciekawe jaka cena?? Odpowiedz Link Zgłoś
i.da Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 18:13 U naszych sąsiadów akurat promocja www.babystyle.cz/autosedacky-maxi-cosi/maxi-cosi-rodi-airprotect Cenowego szoku nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
aguska8009 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 21:25 Witam!Proszę o radę, zamierzam kupić fotelik dla syna 9 miesięcznego, waga ok 11kg, ok 80cm wzrostu do peugeota 206. Myślałam o Chicco Key 1 albo Maxi Cosi Tobi.Czy będą pasowały do mojego samochodu? Jaki ewentualnie inny fotelik Pan poleca. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 21:47 nowe forum forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
bursz BeSafe Izi Up X2 15-36 kg 15.04.10, 20:37 Witam, czy taki ma być, dla 6-latki?Czy ma Pan sklep? jaki jest koszt? www.ceneo.pl/3262108Dziękuję, pozdrawiam, jola Odpowiedz Link Zgłoś
ibobas Re: BeSafe Izi Up X2 15-36 kg 16.04.10, 08:58 Nowe forum forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html Tak, to bardzo dobry fotelik, zwłaszcza dla większych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
todob1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 16.04.10, 12:40 Czy ktoś może podać czym kierować się przy niżej wymienionych modelach no oprócz porównania isofix a brak isofixu bo zgłupiałem... wszystkie mają 4* więc: -Casualplay protector fix -Concord transformer xt, livt evo pt, livt eco ?? - cyber solution x fix -maxi cosi rodi xp - roemerkid fix, kid plus, kid lus 06 jak szukać różnic ?? I czy są może foteliki z tej grupy które można najbardziej wysunąć do poz. śpiącej. Dzięki i pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 16.04.10, 14:11 forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
magie36 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 16.04.10, 20:45 Witam, bardzo proszę o pomoc w wyborze fotelika dla mojego 4 miesięcznego synka który jest dużym chłopcem, waży około 8 kg, wzrost około 75 cm, samochód nissan primera. Zastanawiam się nad kategorią fotelika i teraz nie wiem czy 0-13 czy 0-18. Dodam że bardzo dużo będą jeżdziła w mieście jak i w dłuższe trasy. Zależy mi na najbezpieczniejszym fotelikiem cena nie odgrywa znaczącej roli. Odpowiedz Link Zgłoś
bregula1 co wybrac? 19.04.10, 21:06 Witam, mam jeszcze jedno pytanko okazalo sie ze nasz samochod Peugeot Partner ma isofix jaki w takim razie wybrac fotelik dla 10 miesiecznego dziecka, 11,5 kg wagi i lubi sobie uciac drzemke w czasie jazdy? Zastanawialam sie nad: RAMATTI VENUS COMFORT 9-18kg , CHICCO KEY 1 X-PLUS 9-18kg, MAXI COSI PRIORI. Jesli nie te to co Pan innego poleca? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: co wybrac? 20.04.10, 20:42 forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiowa_mama opel insignia i be safe izi kid x1 - prośba o opin 20.04.10, 09:37 piszę z prośbą o opinię. Mamy opla insignię i musimu kupić do niego nowy fotelik. Mały waży prawie 10 kilo, ma 10 miesięcy i do tej pory (ostatnie 3 miesiące) jeżdził w Espiro Optima montowanym tyłem. Z fotelika byliśmy prawie zadowoleni - świetnie się montował w Hondzie Civic, ale jego podstawową wada jest to, że jak synek uśnie, to brak w foteliku oparcia dla głowy dziecka (po rozłożeniu do pozycji spoczynkowej) i mały jedzie zgięty jak rogalik. Po przeczytaniu opini i zapoznaniu się z wynikami testów fotelików zdecydowaliśmy się na izi kid x1 be safe isofix. Stąd moje pytanie - czy nadaje się do Insignii? czy Twoim zdaniem Ilheny wart jest swojej ceny? i ostatecznie - czy mozna liczyć, że syn będzie miał większy komfort jazdy w pozycji spoczynkowej? Z góry dziękuję za odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: opel insignia i be safe izi kid x1 - prośba o 20.04.10, 20:43 forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
ajusia7 bezpieczny 20.04.10, 22:33 Witam czy ja tez mogę prosic Pana o opinię i poradę. Chcemy kupic bezpieczny fotelik dla naszego synka. W tej chwili ma 8 i pól miesiąca, waga przeszło 9 kilo, ale do nowego się przymierzamy bo szykuje się dłuższa droga w czerwcu. Samochód passat combi z '93r. Myśleliśmy o Tobim byliśmy w sklepie sprzedawca zachwalał, przymierzyliśmy do samochodu był nieruchomy, nasz smyk też wyglądał na zadowolonego, a ch i jeszcze testy tez niezłe wyniki. Pozdrawiam fajnie że na forum jest "ktoś" z taką wiedzą i chęcia pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: bezpieczny 20.04.10, 23:54 forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html teraz tu jestem fotelik bardzo fajny, w takim zestawieniu jak Wasze, też będzie bardzo dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
arana85 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.04.10, 10:28 bardzo prosiłabym o poradę, mam zamiar kupić fotelik z przedziału 0-18 i myślę nad fotelikiem Nextconfort lub Omega firmy RENOLUX. Mój maluszek zaczął 4 miesiąc i do tej pory jezdzi w foteliku gracco 0-13 ale pasy robią się ciasne bo to duże dziecko (prawie 8kg). Proszę o poradę odnośnie modelu fotelika i który by lepiej pasował do Opla Corsy z 1994r. bo będę zmuszona zakupić przez internet gdyż w mej okolicy jest kiepski wybór fotelików i zawyżone ceny (Bieszczady). I jeszcze jedno: gdzie na necie można kupić dobry fotelik? lepiej na allegro czy innj stronie? Odpowiedz Link Zgłoś
monai81 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.04.10, 22:08 witam musze kupic ju nowy fotelik dla dziecka 8 miesiecznego, waga 8 kilo. jezdze peugotem 407, na fotelik moge przeznaczyc maksimum 400 zl. prosze o porade Odpowiedz Link Zgłoś
wierzba-13 15 - 36 kg Sunshine Kids-opinie prosze 10.05.10, 12:35 potrzebuję fotelik z grupy 15-36. Widziałam w sklepie wiekszość modeli cybex, reecaro, rodi, ...itd. I w dalszym siągu nie wiem co wybrac, wszystkie są bardzo twarde i w każdym coś mi nie pasuje. Ostatnio w jakimś samochodzie widziałam fotelik 15 - 36 kg Sunshine Kids. Wizualnie przypadł mi do gustu. Odszukałam go na internecie. Cena, testy, są ok.proszę o opinie i radę czy on naprawdę jest taki fajny? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: 15 - 36 kg Sunshine Kids-opinie prosze 15.05.10, 08:17 forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
kachax Honda Civic '96, 5 drzwiowa 17.06.10, 19:50 Nie dam rady przeczytać 1200 postów, litości! Kompletuję przed narodzinami dziecka, jakie foteliki bezpieczne, z atestami mogę zamontować w tym samochodzie? Z przodu nie ma poduszki pasażer, tylko kierowca, z tyłu w ogóle brak poduszek, no ale nie mam kasy na nowy wóz. Ucieszyłby mnie maxi cosi, bo pasuje do wózka który kupię. Bardzo poprosze o konkretną pomoc i z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaoli Re: 15 - 36 kg Sunshine Kids-opinie prosze 17.06.10, 20:16 My kupiliśmy Concord Lift Core, www.emaluszek.pl/aaa_kj/concord/lift_core/f1.jpg Pierwsze wrażenia: bardzo wygodny, duże siedzisko, i co bardzo ważne dziecko nie poci się. Poprzedni mieliśmy Maxi Cosi i synek w ciepłe dni miał mokre plecy, w tym nie nawet w upały. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: 15 - 36 kg Sunshine Kids-opinie prosze 24.06.10, 19:35 forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
lapwing123 maxi cosi volvo s80 2005 08.06.10, 15:55 czy możliwe jest, że pasy są za krótkie i nie da się poprawnie i bezpiecznie zapiac fotelika? co mozna z tym zrobic. teraz wiem, ze przed kupnem powinnam byla przymierzyc fotelik do samochodu- czego nie zrobilam Odpowiedz Link Zgłoś
mona_roma78 Re:pytanie o fotelik 13.06.10, 08:19 witam...mam pytanko do Ciebie który fotelik wybrać?samochód renoult megane combi,wiek dziecka 7m-cy(10kg),zależy mi żeby był wygodny,miękki,duży,i rozkładany do spania.Moimi typami jest Britax first class i king plus,ale nie bardzo znam różnice między nimi i nie wiem który byłby lepszy?czy może poleciłbyś mi jeszcze jakiś inny?z góry dziekuje za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
kachax do Hondy Civic 1.4, '96 rok 17.06.10, 19:51 Nie dam rady przeczytać 1200 postów, litości! Kompletuję przed narodzinami dziecka, jakie foteliki bezpieczne, z atestami mogę zamontować w tym samochodzie? Z przodu nie ma poduszki pasażer, tylko kierowca, z tyłu w ogóle brak poduszek, no ale nie mam kasy na nowy wóz. Ucieszyłby mnie maxi cosi, bo pasuje do wózka który kupię. Bardzo poprosze o konkretną pomoc i z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: do Hondy Civic 1.4, '96 rok 24.06.10, 19:36 forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
republikagm prośba o radę ilhenny 28.06.10, 09:57 poproszę o rade w sprawie zakupu fotelika.przeczytałem wiele postów i dalej mam wątpliwości.Córeczka ma 15 miesięcy ,około 80 cm wzrostu i 11 kg wagi.samochód to mazda 626 1996 rok.Chodzi mi o bezpieczny fotelik pasujący do tego auta. Czy istnieje dobry fotelik z tzw średniej półki do 600 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
setlersik prośba o radę do ilhenny 15-36kg 14.07.10, 22:16 Witaj, stoimy przed wyborem fotelika dla córki: w grudniu skończy 4 lata, aktualnie 15,5kg, 102cm - jeździ w Tobim. Stawiamy na maksymalne bezpieczeństwo i wygodę dziecka - nie mamy swojego typu i cena nie gra tu roli - na pewno Isofix. Fotelik będzie używany w Ford Focus 2009 Combi (Isofix) oraz w Audi A4 Combi z 2000 (tu chcemy dokupić mocowanie). Bardzo będziemy wdzięczni za wskazówki. Odpowiedz Link Zgłoś
dragonia Re: prośba o radę do ilhenny 15-36kg 15.07.10, 09:46 Pozwolę sobie napisać swoje uwagi zanim ilhenny odpisze. Ja mam dwójkę dzieci które pod koniec października skończą 4 lata. szukaliśmy foteelików z isofixem i też stawialiśmy na bezpieczeństwo. Okazało się, że wśród fotelików z isofixem z grupy 15-36 kg mających wysokie oceny (czyli 4 i 5 - przy czym 5 to nie ma w testach)w testach jest bardzo mały wybór. W ogóle nie rozważlaiśmy fotelików które miały ocenę 3. W zasadzie w grę wchodził tylko Concord transformer XT isofix (odpadł ze względu na wysoką cenę a my mielismy kupić dwa oraz nie pasował do jednego z naszych samochodów - dlatego Concordy koniecznie trzeba mierzyć do samochodu bo mogą nie pasować i jeszcze jedno fotelik był bardzo ciężki); Roemer Kidfix oraz Cybex Solution X-fix. W testach z wysokimi notami były jeszcze :casual play protector fix, hts besafe izi up x2, sunshine kids monterey booster - te odrzuciliśmy bo nie udało nam się namierzyć w sklepie stacjonarnym i nie mieliśmy możliwości zmierzenia. Ostatecznie wybraliśmy Cybexa, bo był lżejszy od Romera i miał regulowane ramiona. Jest jeszcze Cybex Free fix z oceną 4 z tego roku ale nie ma regulowanych bocznych osłon (ramion). Także wybór w sumie był prosty dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: prośba o radę do ilhenny 15-36kg 17.07.10, 15:05 forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
blue_romka maxi cosi mobi czy 9-18? 10.07.10, 23:35 Nie wiem, co kupić. Z jednej strony mówi się, że tyłem do kierunku jazdy jest najbezpieczniej, więc tu np. Maxi Cosi Mobi (9-25). Z drugiej strony mówi się, że im mniejsza rozpiętość wagowa fotelika, tym lepiej, więc 9-18. Nie da się tego pogodzić. Więc którą opcję wybrać? Dodam, że synek jest drobniutki. Wiem, że te duże foteliki mają wkładkę redukującą, ale ona podobno nie jest całkiem bezpieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: maxi cosi mobi czy 9-18? 17.07.10, 15:07 forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
nikkkaa Taradycyjnie fotelik 15-36 :) 23.08.10, 10:51 Witam ! Bardzo prosze o pomoc. Jestem przed zakupem fotelika 15-36 kg. Mój synek 4 letni ( niemal) wazy juz ponad 17 kg i mierzy 100 cm. Posiadamy samochód citroen xsara picasso z 2008 r. Dziecko am chorobę lokomocyjną więc najlepiej by był to fotelik rozkładany do spania ( gdy spi to nie wymiotuje jak wiadomo, więc staramy się jeździć nocą) Teoretycznie mamy na dwóch skrajnych fotelach isofix, ale z racji mdłości synek jeździ na środkowym siedzeniu by miał szeroki widok przed sobą i by łatwo było mi w czasie drogi podawać mu torebkę ( hmm ;/) Dla starszego ( 6 latka)mamy cybexa solution plus - ale niestety w czasie snu leci mu główka do przodu. Chętnie skorzystam z każdej pomocy w szerokim przecież wyborze.. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesiunia25 Fotelik do seicento:) 23.08.10, 20:16 A ja mam takie pytanie czy fotelik Ramatti Venus Comfort pasuje do seicento?? A jak nie to jaki pasuje najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
krooowka RomerKingPlus - do kilku aut? 30.09.10, 22:29 Witam, po przeczytaniu wątku jestem prawie zdecydowana na Romera King Plus, ale gnębi mnie jeszcze kwestia dopasowania do samochodów - w tej chwili jeździmy F. Mondeo, ale jest to auto firmowe, które za kilka miesięcy możemy zmienić. Poza tym już 2x się psuło i jako zamienne dostalismy wtedy VW Passata, a potem Nissana jakiegośtam - ale to nieistotne, bo nigdy nie da sie przewidzieć jakie zastępcze auto dostaniemy. Ponadto moi rodzice jeżdżą Seatem Leonem. Córka ma 11 miesięcy i waży 11 kg. Jeździmy stosunkowo niewiele - w zasadzie nie więcej niż 2razy w tygodniu, dłużesze trasy nie więcej niż raz na kilka tygodni (córka nie znosi być unieruchomiona - czy to w foteliku, czy w wózku, czy w autobusie). Dlatego nie wchodzi w grę np. kupowanie dwóch fotelików do samochodu dziadków i naszego - czy Romer nada się do Mondeo i Leona? Czy bedzie ok ewentulanie do Toyoty Yaris (jeśli kiedyś taką kupimy)? Będę wdzięczna za sugestie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
samole1 Re: RomerKingPlus - do kilku aut? 03.11.10, 10:19 też zastanawiam sie nad zakupem tego fotelika, koleżanka powiedziała mi że mozna go montować tyłem do kierunku jazdy czy to prawda bo nigdzie w instrukcjach obsługi nie mogę znaleźc tej informacji a jest to dla mnie ważne ze względów bezpieczeństwa (polecane i stosowane przez Szwedów)?czy ktoś się moze podzielić opinią na temat tego fotelika????? Odpowiedz Link Zgłoś
samole1 Re: RomerKingPlus - do kilku aut? 03.11.10, 10:28 P.S. zastanawiam sie też nad fotelikiem cybex pallas i ewentualnie romer king plus tylko nie wiem który wybrać , dodam że cybex jest uniwersalny w grupie 9-36 a romer 9-18 kg oba foteliki mają dobre oceny w testach i podobne ceny, no może romer troche tańszy ale czy lepszy? z kolei o uniwersalnych słyszałam, ze nie zawsze pasują wielkością do małych dzieci (gniotą je w okolicach karku bo są za duże)???, mój syn waży 11kg , ma 14 m-cy, ale na razie go wożę w foteliku od 0-13 chicco, czy warto dokupić opcję do tych fotelików isofix (około 200 zł różnicy)???proszę o opinię Odpowiedz Link Zgłoś
magdulababula Re: pytanie do ilhenny 22.07.11, 14:52 Zosia ma 13 miesiecy, waży 8,3kg, już sie nerwowo wierci w bebe confort 0-13 i pasy są już poniżej lini barkowej, dlatego szukam fotelika odpowiedniego dla niej i dla Renault Scenic 99r. oraz fiata punto 2011r. Najwiekszym problemem jest nowa umiejetnosc mojej corci- przekladanie rączek pod pasami i wychodzenie z nich. Pasy sa napiete chyba juz do granic. mam nadzieje ze w nowym foteliku wraz ze zmiana pozycji juz nie bede sie o to martwic. Prosze o rade: Chicco key 1 x-plus, MC priori, Romer king? Na droższe mnie nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_ania Re: wszystko o fotelikach samochodowych 22.10.10, 10:12 Witam! Bardzo zaciekawiło mnie to forum poniewaz jestem przed kupnem fotelika. Napisze tak- nie mamy samochodu ktory przechodzil testy bezpieczeństwa,jeszcze do tego wiekowy i pewnie sie "zloży" przy każdym uderzeniu. Fotelik ktory chce kupic to Chicco key 2-3 lub Cybex solutions X. Nie moge sie zdecydowac. Moze kilka rad zeby mi bylo latwiej podjac decyzje. Dziecko ma 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
romanticca Jest forum zamiast wątku 03.11.10, 12:49 "Ekipa doradcza" przeniosła się na forum: forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.htmlPozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
romanticca Re: Jest forum zamiast wątku 03.11.10, 12:52 romanticca napisała: > "Ekipa doradcza" przeniosła się na forum: > forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html Poprawiony link - powinien działać. Odpowiedz Link Zgłoś