Dodaj do ulubionych

wszystko o fotelikach samochodowych

• be-er81 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 25.03.10, 13:01
      Witam!
      Bardzo proszę o radę jaki fotelik wybrać. Córka ma 7,5 m-ca, waży
      ok. 9500g i ma 76cm. Mąż znalazł w internecie fotelik Kiddy, nie
      pamiętam modelu dokładnie, wiem tylko że był do 36kg. W sklepie
      polecano nam Coneco Zenith i chyba Espiro Optima jako cieszące się
      największą popularnością. Mamy Renault Megane i Clio. Jaki Pana
      zdaniem byłby najlepszy? Niekoniecznie z tych które wymieniłam.
      Z góry dziękuję za poradę i pozdrawiam!!!
      • lapwing123 maxi cosi do volvo s80 2005 26.03.10, 09:08
        czy będzie pasował?

i głupie pytanie: jak mam sprawdzić czy w moim samochodzie jest system isofix?
        • 1alfa1 Re: maxi cosi do volvo s80 2005 26.03.10, 09:25
          maxi cosi, ale który ? to dobra firma i ma trochę tych fotelików.
          system isofix to takie metalowe zaczepy/uchwyty, które są pomiędzy oparciem i
          siedzeniem samochodu - musisz poprostu włożyć tam łape i sprawdzić czy coś tam
          jest. Możesz też zadzwonić do salonu samochodowego Volvo i zapytać, możesz też
          sprawdzić na stronie producenta samochodu listą samochodów w których możesz
          zamontować dany fotelik (pokazują tam nawet na których fotelach). Ja nie bardzo
          się znam na samochodach ale w 2005 roczniku to już chyba będą.
          • ilhenny Re: maxi cosi do volvo s80 2005 26.03.10, 10:06
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/se/gd/ni40/IuvViGBJKDsKduInKB.jpg
            • stuntman-mark Re: maxi cosi do volvo s80 2005 31.05.10, 21:30
              w Volvo tego typu rzeczy to praktycznie standard
        • 1alfa1 Re: maxi cosi do volvo s80 2005 26.03.10, 10:47
          ąda na to że masz isofix
          cybex-online.com/site/uk/products/car-seats/solution-xfix/extras/typelist.html?no_cache=1Wygl
      • 1alfa1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 26.03.10, 09:47
        Pewnie chodzi o ten fotelik
        www.allegro.pl/item969944003_new_2010_fotelik_kiddy_comfort_pro_9_36_z_misiem.html
        Jeden z najlepszych fotelików na rynku. Ja miałam wcześniejszy model, który
        różni się od obecnego sposobem regulacji wysokości zagłówka i osłon bocznych
        ramion - teraz robi się to jedną ręką nawet jak dziecko siedzi w foteliku.
        Moje uwagi;
        zalety ; 1. bezpieczny (ogranicza ruch głowy do przodu przy zderzeniu czołowym).
        2. prosty w instalacji
        wady ; aby ustawić go w pozycji do spania trzeba odpiąć pasy (dziecka nie trzeba
        wyjmować) przesunąć to "coś" do tyłu i ponownie zapiąć pasy.
        UWAGA ; nie każde dziecko che jeździć w tym foteliku z osłoną tułowia!!! Jeden
        synek jeździł i nic nigdy nie wybrzydzał, dla drugiego kupiłam taki sam fotelik
        i gość niestety po przejechaniu kilku kilometrów tak się darł i wyginał, że
        trzeba było odpinać pasy i go poprawiać. Po kilkunastu poprawkach i postojach
        daliśmy sobie spokój z tą osłoną tułowia - niestety teraz wiem że jazda bez tej
        osłony nie była dla niego bezpieczna. Parę dni temu przetestowałam na córce i
        też nie będzie, więc sprawdź czy Twoje nie ma nic przeciwko- może ma ktoś
        znajomy? i pożyczy na jeden wyjazd.
        18+5+2,5+1
      • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 26.03.10, 09:56
        Stosunkowo spore te dziecię każdy z wymienionych nie będzie dobrym rozwiązaniem.
        Musi jeszcze jeździć tyłem, a taką możliwość daje z wymienionych Optima, jednak
        jest dość krótka. Rozwiązaniem jest zakup dobrego fotelika combi ,lub odczekanie
        jeszcze dwóch miesięcy i kupno fotelika montowanego przodem.
    • kubasiorka Casual play Protector 26.03.10, 09:07
      Mam pytanie odnoście fotelika Casual Play protektor czy bez problemu zmieści mi
      się w samochodzie Opel Vectra B kombi. Mam zamiar pojechać przymierzyć ale nie
      wiem czy warto.
      Pozdrawiam
      • ilhenny Re: Casual play Protector 26.03.10, 09:58
        Będzie pasował, bo ma możliwości dostosowania do każdego fotela.
    • beti-as Audi 80 B4, prosze o rade 26.03.10, 09:51
      Moj synek ma 22 miesiace, wazy 15kg, ma 92cm wzrostu, "grubokościsty". Musze mu zmienic fotelik (ma obecnie ZIBOS 0-18kg, montowany tylem i przodem do kierunku jazdy, tylko jak go ustawi sie tylem to jest bardzo niestabilny. Kupiony przez dziadka, jakos nie ufam temu fotelikowi, nawet nie moge juz go znalesc z necie).

Czy moglby juz jezdzic w foteliku od 15kg z pasami samochodowymi?
      Czy ktorys z nizej wymienionych mozna dopasowac do wzrostu synka?
      -Maxi Cosi Rodi XR
      -Moby Bebe Confort
      -Cybex solution X
      albo inne propozycje

Zalezy mi zeby mial 4*, zeby cena byla do ok 500zl i ze jak synek zasnie w podrozy, zeby glowa nie leciala do przodu.

Nie mam mozliwosci przymierzenia synka do fotelikow, zostaje mi allegro, bo po sklepach sa glownie Baby Design Junior, Graco, chicco neptun (ktory ma 1*bezpieczenstwa).
      Zostaje mi tylko Allegro.

Prosze o pomoc
      • ilhenny Re: Audi 80 B4, prosze o rade 26.03.10, 10:00
        Odpiszę mailem, bo jest to skomplikowany problem.
        • gabi110 Re: Audi 80 B4, prosze o rade 26.03.10, 10:21
          Mam wrazenie, ze moj post z 17.03 umknął wink
          Czy mogłabym prosic o odpowiedz smile
          Czy Cybex Solution x-fic (15-36) pasuje do Tiguana?

Pozdr.
          • ilhenny Re: Audi 80 B4, prosze o rade 26.03.10, 11:04
            Tak po roku 2007, siedzenie 2 i 4 czyli za kierowcą i pasażerem,
            montowane na isofix, inne siedzenia bez isofixu.
            • 1alfa1 do Ilhenny 26.03.10, 14:20
              w końcu się zdecydowałam - proszę, odbierz pocztę
              • ireland1 Re: do Ilhenny 26.03.10, 14:32
                no właśnie odbierz! Wczoraj wysłałam emaila i ciągle czekam na odp.
                Haloo wink
        • beti-as Re: Audi 80 B4, ilhenny 26.03.10, 12:34
          Czekam z niecierpliwoscia na meila, bo nie wiem co robic, jestem skolowana bo nie chce popelnic bledu.
    • nissanmicra Re: wszystko o fotelikach samochodowych 26.03.10, 16:13
      Wracając do fotelika Mini Kid Merkury o którym Pan pisał wcześniej.
      Łudząco podobny jest do niego Caretero Diablo. Który z nich to
      orginał? Który z nich warto kupić?
      • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.03.10, 03:09
        W Chinach wszystko produkowane jest bardzo podobnie, albo nawet tak samo, tylko
        zmieniają naszywkę, często w jednej fabryce dla kilku firm. Nie łamałem Diablo,
        ale jak pojawiły się foteliki ala coneco zenit , rozwaliłem kilka podobnych,
        między innymi Ibize i był to mięciutki plastik.
        • nissanmicra Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.03.10, 09:03
          To co wybrać pomiędzy Mini Kid Merkury a Coneco Zenith?
          • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.03.10, 09:22
            Może lepiej jakiś sprawdzony, który ma crash testy, ja na pewno nie polecę
            żadnego, jest to za duża odpowiedzialność.
            • nissanmicra Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.03.10, 09:37
              To proszę doradzić fotelik dla 2.5 latki , 93cm, z funkcją
              spania.Najlepiej żeby to był 9-25kg
              • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.03.10, 20:14
                Zależy jeszcze ile waży jeśli już ma 15 kg to można kupić Besafe Izi Up X2 15-36
                kg producent dopuszcza montaż fotelika już dla 2,5 latka. Jeśli nie ma jeszcze
                odpowiedniej wagi to 9-36 kg Recaro Young Sport Britax Evolva .
          • agulek.3 Re: fotelik 15-36 kg 27.03.10, 17:11
            Mam jeszcze jedno pytanie - jakie wady ma romer kid plus?
            przyznam,że przymieżałam dziecko w sklepie do cybexa solutoion,ale
            siedzisko w foteliku wydawało mi się dość krótki i niewygodne - inne
            foteliki wydawały mi się wygodniejsze.Czy wspomniany romer będzie
            dobrym pomysłem? Wspomnę jeszcze,że sprzedawca od razu odradził nam
            mc rodi za regulowanie bogi i ogólnie niepochlebnie się o nim
            wyrażał,że moda i nic więcej.
          • agulek.3 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.03.10, 17:34
            Mam jeszcze jedną sprawę - jakie wady ma romer kid plus? Przyznam,że
            przymieżałam dziecko do cybexa solution,ale siedzenie wydawało mi
            się krótkie i niewygodne.Czy wspomniany romer będzei dobrym
            pomysłem,wydaje mi się bardzo wygodny.
            Wspomnę jeszcze,że sprzedawca od razu odradził nam mc rodi xr za
            regulowane boki,które nie dają żadnego bezpieczeństwa - stwierdzi,że
            to wyłączne moda. Owszem powiedział,że w przedziale 0-13 to tak,ale
            15-36 to do kitu. Ja już sama nie wiem co wybrać.A concord lift evo?
            • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.03.10, 20:20
              Na pewno MC Rodi XR jest bardzo dobrym fotelikiem , tak samo jak Cybexy i Romer
              Kid. Właśnie dla tego trzeba przymierzyć dziecko i wybrać ten, który najlepiej
              pasuje dziecku i do samochodu. W tym przedziale wagowym jest bardzo dużo dobrych
              fotelików, na dole link.
              fotelik.info/pl/testy/grupa:15-36/ocena/malejaco/index.html
              • meg.26 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.03.10, 23:04
                Witam. Właśnie przymierzamy się do zakupu fotelika z przedziału 15-
                36 kg. Myśleliśmy o Maxi-Cosi Rodi (syn od początku jeździ w Maxi-
                cosi - najpierw Cabriofix, teraz Tobi i jesteśmy zadowoleni z tej
                marki) lub Cybex Solution x-fix. Czy oba te foteliki (Maxi-cosi Tobi
                i Cybex Solution x-fix) będą pasowały do samochodów Seat Toledo
                (2008r) i Ford Fusion (2005r).?
                Jedyną wadą Maxi -cosi, które do tej pory mieliśmy jest to że synek
                szybko z nich wyrósł - teraz ma 2,5 roku , 17 kilo i 100 cm wzrostu
                i w Tobim ledwo się mieści...
                • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 28.03.10, 00:17
                  W Toledo na pewno, a w Fusion prawdopodobnie masz isofix, warto go wykorzystać
                  zwłaszcza w tym przedziale wagowym . Ma on niewielki wpływ na poprawę
                  bezpieczeństwa ,ale znacznie podnosi komfort użytkowania. Jeden i drugi powinien
                  pasować. Tobi jest ciasnym fotelikiem i zalecany jest dla drobnych dzieci, dla
                  większych lepiej sprawdza się Priori XP.
                • meg.26 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 06.04.10, 16:31
                  Witam
                  Ponownie proszę o poradę dotyczącą wyboru fotelika 15-36 kg. Do
                  dotychczasowych moich ypów Maxi cosi rodi xr i Cybex solution
                  doszedł jeszcze Casualplay Protector. Czy może Pan wyrazic swoją
                  opinię o tym ostatnim foteliku?
                  Czy któryś z tych fotelików powinnam wyeliminowac ze wględu na to że
                  synek ma dpiero 2,5 roku (wagę i wzrost 3 latka)tzn czy któryś jest
                  nieodpowiedni dla tak małego dziecka?
                  Czy któryś z tych fotelików jest wybitnie przeznaczony dla dzieci
                  szczuplutkich i nie nadaje się dla tych pulchniejszych (tak jak
                  użytkowany przez nas tobi, którego synek bardzo szybko wyrósł)?
                  Który z tych fotelików najlepiej (najdalej) rozkłada się do pozycji
                  półleżącej (synek jezcze bardzo często zasypia w samochodzie i nie
                  chcę żeby główka opadała mu do przodu)?
                  Który z tych fotelików jest najpostszy i najwygodniejszy w obsłudze?
                  Często jeżdże z dzieckiem sama i nie chcialabym mocowac się
                  fotelikiem przy jego obsłudze.
                  I jeszcze jedno pytanie: przy montowaniu Tobiego w seacie toledo
                  miałam wrażenie że przez kształt tylnej kanapy nóżki dziecka są za
                  bardzo w górze a brzuszek ma ściśniety? W Fordzie fusionie nóżki
                  dziecka nie unosiły się do góry? Czy któryś z wymienionych wyżej
                  fotelików pomoże zniwelowac tą wadę Toledo?
                  Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • kasiagarcia proszę o radę 27.03.10, 23:28
      Muszę kupić dla syna fotelik (3,5 roku, 14 kg, 98 cm, zdecydowanie szczupły). Po
      pierwsze czy mogę go już wsadzić do 15-36, jeśli tak to który wybrać:
      Maxi Cosi Rodi XR
      Besafe izi up x2
      Cybex Solution x
      Concord lift evo pt
      Bebe Confort Moby

Chciałabym żeby poza bezpieczeństwem, miał łatwą regulacje
      zagłówka z małymi przeskokami, łatwo ustawianą pozycje spoczynkową w zasięgu
      ręki z przedniego fotela.
      Musi pasować do nissana primery 2005.
      Dziękuje za pomoc smile
      • ilhenny Re: proszę o radę 28.03.10, 00:40
        Nissan Primera ma isofix, warto go wykorzystać. Zaproponował bym inny zestaw
        fotelików. Wszystkie wymienione są bardzo dobre, ale tylko MC Rodi i Besafe Izi
        Up X2 można rozkładać z przedniego siedzenia. Łatwiej rozkłada się foteliki
        isofixowe Cybexa Solution X-Fix i Casualplay Protektor. Nie powinien jeździć w
        fotelikach 15-36 kg ,chyba że ma wypchane kieszenie monetami i wtedy będzie 15 kg.
        • pitu_finka Re: proszę o radę 28.03.10, 21:43
          Potrzebny fotelik tyłem dla rocznego faceta. Samochód - nowy Renault Grand
          Scenic z isofixami. Cena fotelika bez znaczenia. Z góry dziękuję za radysmile
          • ilhenny Re: proszę o radę 29.03.10, 05:36
            Aktualnie praktycznie została tylko jedna firma ,która ma w ofercie foteliki
            montowane tyłem. Najlepszym fotelikiem jest Besafe Izi Combi X3 Isofix . Daje
            możliwość montowania tyłem, oraz przodem, jest bardzo bezpieczny, obszerny i
            bardzo solidny. Pasuje do Scenica bo zamontowałem go dwa miesiące temu dla
            jednej z osób z forum, okazał się nią lekarz karetki pogotowia z mojego miasta .
    • silje78 Re:proszę o radę: rodi xr, cybex free, rec. monza 29.03.10, 09:25
      proszę o pomoc w zakupie. córka ma 2,5 roku. jest wysoka (nieco
      ponad 1 metr), waży 16kg. od kilku miesięcy w mieście jeździ w cybex
      solution, w trasie w chicco key isofix. jest tak z tego powodu, że
      ciężko jest ją zapiąć w chicco w kurtce, ale w sweterku spokojnie
      się mieści. jesteśmy zmuszeni kupić kolejny fotelik, a w zasadzie
      dwa. córka często zasypia w samochodzie, zwłaszcza jak jedziemy
      gdzieś dalej, jak zaśnnie w solution to główka jej leci do przodu, a
      cała jes pogięta (pomimo odchylonego zagłówka).
      mam trzy typy wymienione w tytule. wiem, że mc rodi xr odchyla się,
      że można to robić bez wyciągania dziecka. podoba mi się też to, że
      siedzisko nieco się odchyla, myślę, że córka nie będzie zjeżdżała.
      nie wiem jak wygląda to z pozostałymi. czy może pan coś doradzić? z
      góry dziękuję. budżet mam dość ograniczony, bo nie chciałabym
      przekroczyć 600-700zł za szt.
      • ilhenny Re:proszę o radę: rodi xr, cybex free, rec. monza 29.03.10, 09:50
        Wnioskuję, że samochód ma isofix, więc warto go wykorzystać, tym bardziej że
        poza stabilnością foteliki łatwiej się wychylają do pozycji spoczynkowej. Poza
        MC Rodi XR, bez isofix rozkłada się Besafe Izi Up X2 i Casualplay Protector, o
        innych tylko się pisze że mają taką pozycję. Z isofixem jest kilka Cybex Free,
        Sunshine Monterey mieszczą się w cenie i droższe, Cybex Solution X-Fix,
        Casualplay Protector Isofix i kilka innych.
        • silje78 Re:proszę o radę: rodi xr, cybex free, rec. monza 29.03.10, 10:08
          jeden ma isofix, drugi go nie posiada. a czy ridi xr nie odchyla się
          lekko do tyłu? to jest mój główny typ.
          • silje78 Re:proszę o radę: rodi xr, cybex free, rec. monza 29.03.10, 10:24
            jeśli chodzi o samochody to są to nissan almera i mitsubitshi lancer
            (ten ma isofix).
          • ilhenny Re:proszę o radę: rodi xr, cybex free, rec. monza 29.03.10, 10:28
            MC Rodi XR odchyla się, jednak jak dziecko nabierze kilogramów ciężko to zrobić
            z przedniego siedzenia.
            • nissanmicra do ilhenny 29.03.10, 10:33

Proszę doradzić w wyborze fotelika dla 2.5 latki, 93cm, szczupłej,
              fotelik z funkcją rozkładania, czyli albo z wysokim oparciem 9-18kg
              albo 9-25kg
    • hulieta_1 tak dla odmiany prośba o poradę :) 29.03.10, 10:51
      Pana cierpliwość nie zna granic - sądzę po wątku, więc mam nadzieję, że i na
      moje pytanie Pan odpowie.
      Prześledziłam wątek, ale może nie na tyle dokładnie by mieć pewność, że fotelik,
      który wybrałam będzie pasował do mojego samochodu (wybór fotelika oczywiście na
      podstawie wątkusmile). Mieszkam w Gorzowie,a tu niestety sprzedawcy w sklepach nie
      są na tyle kompetentni, by udzielić odpowiedzi.
      Przechodząc do meritum - romer king (dziecko ma 7 mcy i już 10 kilo, więc na
      wakacje trzeba będzie się przesiąść do następnego fotelika), samochód opel corsa
      c 2001 -czy ta kombinacja będzie ok?
      Muszę Panu powiedzieć, że gdyby nie ten wątek, to ciężko byłoby mi przekonać
      męża, że wydatek prawie tysiąca ma sens. Koledzy z pracy twierdzą, że nie ma, bo
      przecież na allegro można tanio wink
      • 1alfa1 do ilhenny 29.03.10, 13:58
        zerknij na pocztę
      • ilhenny Re: tak dla odmiany prośba o poradę :) 29.03.10, 14:22
        Napiszę szybko, NIE KUPUJ Kinga, bo będzie za ciasny dla dziecięcia.
        Rozwine się wieczorem.
        • hulieta_1 Re: tak dla odmiany prośba o poradę :) 29.03.10, 17:22
          no to dobrze, że do Pana napisałamsmile z góry dziękujęsmile
          • ilhenny Re: tak dla odmiany prośba o poradę :) 29.03.10, 23:05
            Wszyscy dbający o dzieci wiedzą, że King jest jednym z najlepszych fotelików w
            klasie. Mimo, iż to minimalne różnice, Priori XP jest troszeczkę większy, tak
            samo jak Besafe X3 . Jeśli teraz ma 10 kg to ciekawy jestem ile będzie miało za
            3 miesiące. Jeśli będzie więcej niż standard, to trzeba będzie pomyśleć nad 9-36
            kg i nie dla tego żeby dziecko jeździło w nim 11 lat dla oszczędności ,ale po to
            żeby zmieściło się do fotelika w wieku 4 lat. Spokojnie zaczekaj z zakupem, może
            waga źle działała.
            • hulieta_1 Re: tak dla odmiany prośba o poradę :) 30.03.10, 10:06
              hehe, waga działasmile młody też jest długi, więc zakup fotelika to dosyć bliska
              kwestia.
              powiem szczerze, że jakoś sceptycznie podchodziłam do tych 9-36, bo zawsze mam
              wrażenie, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczegosmile
              z tego co pamiętam, to polecałeś chyba cybex pallas w tej kategorii - do mojego
              furaka będzie ok??
              --
              • ilhenny Re: tak dla odmiany prośba o poradę :) 30.03.10, 10:53
                Pallas też nie, tak jak pisałem wcześniej 9-36 kg, jak Evolva, albo
                Young Sport, traktowane jak 9-18 kg i jak dziecko będzie miało 5
                lat, papa i nowy 15-36 kg.
                • hulieta_1 Re: tak dla odmiany prośba o poradę :) 30.03.10, 11:04
                  dzięki bardzosmile
                • hulieta_1 Re: tak dla odmiany prośba o poradę :) 30.03.10, 11:46
                  a będzie możliwe kupno fotelika u Ciebie??
                  zakup tego fotelika to dla mnie naprawdę ważna sprawa i nie chciałabym mieć
                  przebojów z niezorientowanymi sprzedawcami.
                  • ilhenny Re: tak dla odmiany prośba o poradę :) 30.03.10, 17:15
                    pisz maila
                    • hulieta_1 Re: tak dla odmiany prośba o poradę :) 30.03.10, 18:38
                      ok, to jak przyjdzie na nas czas, za jakiś miesiąc, na pewno się odezwę.
    • bregula1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.03.10, 12:55
      Witam, jaki poleca Pan fotelik dla dziecka 9 miesiecy i 11,5 kg wagi (synek jest
      grubiutki i boje sie ze nie w kazdym foteliku mu bedzie wygodnie), samochod
      peugeot partner, dziekuje
      • ballonee Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.03.10, 15:44
        ja również zagłębiam się w temat bo 0-13 u nas powoli odchodzi do lamusa, lecz
        pomimo mniejszej większej świadomości nie sądziłam, że fotelik może "nie
        pasować" do auta. mam almerę bez iso-fix , zastanawiam się nad maxi-cosi priori
        9-18...dziecko ma prawie 9 mcy i tyleż kilo, raczej drobna...co jeszcze mogę
        wziąć pod uwagę? dziękuję z góry
        • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.03.10, 17:18
          Będzie OK Priori pasuje. Jest kilka lepszych, co za tym idzie
          droższych.
      • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.03.10, 17:20
        Sporo waży, w ciemno wejdzie do Evolvy i Recaro Young Sporta. Tylko,
        że Evolva nie pasuje do kilku samochodów.
        • bregula1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.03.10, 13:51
          A nie wie Pan czy do Peugeota Partnera Evolva będzie pasować? Koleżanka kupiła
          ostatnio fotelik BABY DESIGN ESPIRO OPTIMA 0-25 i jest zadowolona ale jej syn
          jest chudszysmile co Pan o nim myśli? A ROMER KING PLUS ROEMER? pozdrawiam
          • bregula1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.03.10, 13:54
            Acha i jeszcze jedno pytanie a może od razu kupić 9-36 kg?
          • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.03.10, 20:16
            Żeby Evolva pasowała, zamek, czyli zapięcie pasów musi być przy samym oparci i
            minimalnie wystawać z siedzenia. Zobaczymy czy za rok koleżanka będzie
            zadowolona z Optimy, jak jej pasy będą wychodziły z pod dziecka, a nie z nad
            ramion. King był jest i pewnie długo będzie jednym z najlepszych fotelików 9-18 kg.
            • bregula1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.03.10, 21:18
              Dziekuje za odpowiedz, ogladnelam oba polecane przez Pana foteliki
              (narazie na necie) i teraz wybieram sie do sklepu do "przymiarki"
              ale bardziej podoba mi się racaro young sport, pozdrawiam
              • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.03.10, 21:33
                Fajny fotelik z bardzo dobrą tapicerką, super rozwiązanie dla wysokich dzieci,
                ale nie kupisz jednego na 10 lat.
                • wika1 Re: Fotelik 9-36 kg 01.04.10, 13:35
                  Bardzo proszę o radę jaki fotelik będzie najlepszy dla synka wzrost
                  około 110 cm waga około 19 kg ( szczupłe dziecko). Samochód to
                  Suzuki Grand Vitara 2009 i Opel Astra 2004(bez isofix)
                  Pozdrawiam i życzę wytrwałości w odpisywaniu na wszystkie postysmile
                  Myślałam o Recaro Young Plus albo Cybex, który wg pana lepszy a może
                  jakiś inny typ?
                  • ilhenny Re: Fotelik 9-36 kg 01.04.10, 13:40
                    Żaden, bo dziecko ma już ponad 18 kg, a do takiej wagi obliczone są
                    pasy. Zobacz foteliki 15-36 kg.
                    • wika1 Re: Fotelik 9-36 kg 01.04.10, 14:41
                      To dlaczego w przedziale wagowym są to foteliki od 9-36kg skoro mogą
                      być tylko używane do 18 kg?
                      • ilhenny Re: Fotelik 9-36 kg 01.04.10, 18:16
                        Jak dziecko uzyska wagę 18 kg trzeba zdemontować pasy i zapinać
                        pasami samochodowymi. Jest sporo fotelików 4* w atrakcyjnych
                        cenach ,Recaro Monza do nich nie należy.
                        • wika1 Re: Fotelik 9-36 kg 01.04.10, 21:55
                          Wiem, że fotelików jest wiele dlatego pytałam Pana o radę jaki by
                          Pan polecił w przedziale 18-36 kg
                          • ilhenny Re: Fotelik 9-36 kg 01.04.10, 22:41
                            Nie chcę narzucać jakiejś firmy, ale polecam 4* fotelik z isofixem chowanym,
                            żeby mógł się zapiąć również w Astrze. Dla szczuplaków sprawdza się Cybex
                            Solution X-Fix, może być również, Romer Kid ,i jeszcze kilka innych.
                  • mama.macka mc tobi czy nada się dla dziecka 01.04.10, 13:42
                    które ma rok i 4mce waży niecałe 9,5 kg i wzrost ok 78-80 cm? (taka pospolita
                    chudzinka) smile

• ilhenny Re: mc tobi czy nada się dla dziecka 01.04.10, 18:13
                      Do dziecka się nada, ale jeszcze samochód musi mieć długie pasy i
                      nie może mieć pionowej kanapy.
                      • mama.macka Re: mc tobi czy nada się dla dziecka 01.04.10, 19:19

mamy forda mondeo 1998, kiedyś montowaliśmy tobiego u nas od koleżanki i po
                        zamontowaniu zostawało jeszcze ciut pasa- jakieś max 20 cm zapasu- fotelik był
                        baardzo stabilny- sprawiał wrażenie że zintegrowany jest z siedzeniem-ani
                        drgnął więc wnioskuję po tamtej przymiarce ze pasuje do naszego mondziaka. teraz
                        chciałam dopasować do dziecka- st ad padło wcześniejsze zapytanie
                        jeśli się mylę w moim wywodzie z montażem to proszę o oświeceniesmile
                        • ilhenny Re: mc tobi czy nada się dla dziecka 01.04.10, 19:52
                          Nie mylisz się pasuje bardzo dobrze.
                  • wika1 Re: Fotelik 15-36 kg 01.04.10, 13:45
                    Miało być w przedziale 15-36kg czyli widzę że tu jest Recaro Monza i
                    np Romer KId Fix ( z Romera Kinga byliśmy bardzo zadowoleni). A jak
                    np wyglada róznica pomiędzy Monza a Young Plus czy starcza na tak
                    samo długo ?
                • bregula1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 01.04.10, 18:44
                  Ja wiem ze nie kupie jednego na 10 lat chodzi mi tylko o wygode bo jak pisalam
                  Mlody jest nie tyle wysoki co grubiutki 9 miesiecy i 11,5 kg, teraz to juz sama
                  nie wiem którysad
                  • tomczynskam Pytanie fotelik na 2 latka-15 kg wagi? 01.04.10, 20:51
                    Witam.
                    Proszę o podpowiedź odnośnie wyboru fotelika-obecnie synek jeździ Romer King
                    plus, ale fotel jest juz dla niego za niski.
                    Nie jestem jednak jeszcze przekonana do fotela 15-36 kg, zwłaszcza zapinanego
                    pasem samochodowym.
                    Oglądaliśmy z mężem romera kidfix 15-36 i jesteśmy skłonni go kupić.
                    Jakie ma Pan propozycje w tej sytuacji?
                    Mamy Opla Vectrę kombi.
                    Pozdrawiam.
                    • ilhenny Re: Pytanie fotelik na 2 latka-15 kg wagi? 01.04.10, 22:45
                      Za wcześnie na 15-36 kg, w fotelikach 9-18 kg głowa może wystawać do wysokości
                      oczu, więc myślę, że jeszcze do zimy pojeździ w Kingu.
                      • rockman1 Fotelik do Audi 80 B3 01.04.10, 23:04
                        Pozwolę sobię zapytać Pana o opinię. Wybieram między Recaro Young Sport a
                        Starlight SP - czy będą pasować do Audi 80 B3? Jeżeli nie to co innego może Pan
                        polecić w segmencie 9-36kg?

Dziękuję i pozdrawiam
                        • ilhenny Re: Fotelik do Audi 80 B3 01.04.10, 23:33
                          To ten sam fotelik z wskazaniem na Recaro, ze względu na bardzo dobrą tapicerkę.
                          Fotelik pasuje do B3.
                          • tomczynskam Fotelik dla dużego dwulatka 02.04.10, 08:37
                            Z tym jeżdżeniem do zimy będzie problem.
                            Syn ma w tej chwili 93 cm wzrostu i pasy są mu tak na styk, a główką jest na
                            równo z góra fotelika.
                            Czy popiera Pan kupno wózków 9-36 kg, czy jeśli coś jest do wszystkiego, to....smile
                            • ilhenny Re: Fotelik dla dużego dwulatka 02.04.10, 20:40
                              Jak najbardziej jestem za 9-36 kg, bardzo często wykorzystuję je dla dzieci,
                              które są wyższe, lub grubsze od innych . Na pewno nie nadają się, jako jeden
                              fotelik na cały czas użytkowania.
                              • free.groszek Co kupić? 02.04.10, 22:01
                                Córka niedługo wyrośnie z fotelika 0-9 na długość a waży dopiero 7400g, ma 10
                                miesięcy. Można kupić fotelik 9-13, czy lepiej 0-18? I jaki będzie pasował i do
                                Subaru Imprezy i do Seicento?
                                • gosia604 STM Starlight SP 9-36 kg 02.04.10, 22:21
                                  czy poleca pan ten fotelik?
                                  nie wiem czy ktos u nim pisal, ale watek jest tak długi...
                                  • ilhenny Re: STM Starlight SP 9-36 kg 03.04.10, 09:00
                                    Foteliki STM były już przerabiane wielokrotnie ,ale wiem że wątek jest nie do
                                    przejścia, chociaż poznałem szaleńców którym udało się to przeczytać od
                                    początku. Firma STM to upadła niemiecka firma produkująca średniej klasy
                                    foteliki, zastała wykupiona przez Recaro i wpompowano w nią duże pieniądze żeby
                                    dalej tworzyć foteliki. Fotelik STM Starlight to odpowiednik Recaro Young Sport,
                                    z tym że, w Recaro są zdecydowanie lepsze tapicerki, uważam iż aktualnie to
                                    właśnie Recaro ma najlepsze tapicerki na rynku. I największy problem przy
                                    zakupie fotelika STM na rynku jest bardzo dużo fotelików z przed kilku lat kiedy
                                    firma upadała i sprzedawała wszystko co miała i sprowadzono wiele fotelików poza
                                    dystrybucyjnych, dlatego nie warto kupować fotelika bez OFICJALNEJ GWARANCJI
                                    RECARO
                                    , STM są o 100 zł tańsze od Recaro uważam że nie warto oszczędzać bo
                                    jakość tapicerek Recaro rekompensuje wydatek. A co do samych fotelików 9-36 kg
                                    świetnie sprawdzają się jeśli mamy dzieci wyższe lub szersze niż standard, jako
                                    dyżurny fotelik dla kilku dzieciaczków i przejściówka między jednym a drugim. Na
                                    pewno bez sensu jest kupno jednego fotelika na 10 lat dla jednego dziecka.
                                    System rozkładania do pozycji spoczynkowej mimo iż jest o tak małym skoku
                                    sprawdza się bardzo dobrze.
                                    • ilhenny oni tego nie cztali 03.04.10, 16:55
                                      www.tvn24.pl/-1,1650675,0,1,pijana-mama-wiozla-corke-co-na-to-pijany-tata,wiadomosc.html
                                      • ilhenny Beat 05.04.10, 08:57
                                        Witam serdecznie!

Udało mi się trochę prześledzić wątek o wyborze fotelików i widzę, co zresztą
                                        łatwo zauwazyć, że Pana pomoc jest nieoceniona!

Mam pytania dotyczące fotelika z przedziału 9-25 (Casualplay Beat Fix)

-Dlaczego w sklepie powiedziano mi, że ma 4 gwiazdki w testach ADAC (w
                                        internecie znalazłam, że 3, rozumiem, że tam powinniśmy brac pod uwagę ogólną
                                        ocenę - czy to możliwe, że sprzedawca wybrał samą kategorię bezpieczeństwa?;
                                        przy okazji - czemu są tam dane o tym foteliku jako 9-18 a nie 25?))
                                        -Czy na pewno wersja FIX jest lepsza niż S; chodzi mi o to, że przy wersji bez
                                        isofix-a podają info o amortyzacji pasami -system evolution, której brak w tej
                                        niby lepszej wersji (jesli auto ma znaczenie - skoda fabia sedan)
                                        -Jak prawidłowo ustawić tam naciąg pasów (według ciężko chodzi pas regulacji i
                                        nie wiem według czego zmienić położenie TMS); czy w modelach 2010 są jakieś
                                        zaczepy podtrzymujące pasy przy wsadzaniu dziecka?)
                                        -Co oznacza, żeby nie używać isofix w grupie 2 (jak zamocowac fotelik gdy
                                        dziecko waży powyżej 15 kg)

Zalezy mi, aby 1,5 roczne dziecko (12 kg) mogło jak najdłużej ale i bezpiecznie
                                        jeździć w nowym foteliku - do czasu zmiany na podkładkę lub ostatni fotelik,
                                        najlepiej dopiero za min. 4 lata - stąd wybór przedziału 9-25, a nie 9-18.

(Planowałam 9-36 Recaro Young Sport, ale podobno wąski i nierealne, że starczy
                                        do końca, a przyznam, ż etaki fotelik by mnie satysfakcjonował najbardziej,
                                        zwłaszcza, że cena jest do 800 zł).

A może powinnam, według Pana rozsądnej oceny, zdecydować się na często polecane
                                        Romer King Plus lub MC Tobi/Priori ew. Chicco Key 1?

Bardzo proszę Speca o odpowiedzi i rozwianie moich wątpliwosci, ale także o radę
                                        co w moim przypadku będzie optymalnym wyborem.

Pozdrawiam (i życzę mokrego Dyngusasmile)
                                        Ewa

Fajny konkretny mail , ale brakuje maila zwrotnego i wzrostu dziecka.
                                        • pitu_finka Re: Beat 05.04.10, 12:01
                                          Dziękuje za informacje nt BeSafe do Scenica. Niedługo odbieramy
                                          samochód i wtedy chętnie zgłosiłabym się w sprawie jego montażu.
                                          Skąd Pan jest?

Mam jeszcze pytanie nt fotelika dla 3,5 letniej córki (102cm, prawie
                                          17 kg). Obecnie jeżdzi w Maxi Cosi Rodi. Czy w związku z zakupem
                                          nowego samochodu z isofixem warto rozważyć coś innego (z mocowaniem
                                          isofix)? Czy może przesadzić ją spowrotem do Tobiego, którego
                                          chwilowo odstąpiła młodszemu bratu (przynajmniej na wakacje -
                                          wybieramy się w dłuższą trasę i w Tobim lepiej jej sie śpi).

Dziękuję z góry za odpowiedź.
                                          • ilhenny Re: Beat 05.04.10, 21:48
                                            Metrowe dziecko nie zmieści się w Tobim. Jeśli masz zwykłego Rodi,
                                            to pewnie że lepiej kupić coś lepszego, ale jeśli masz Rodi XR, to
                                            nie warto. Jeśli chcesz więcej szczegółów to proszę o maila.
                                • ilhenny Re: Co kupić? 03.04.10, 08:39
                                  Napisz do mnie maila.
                                  • meg.26 Re:Rodi XR,Cybex Solution czy Casualplay Protector 06.04.10, 16:34
                                    Witam
                                    Ponownie proszę o poradę dotyczącą wyboru fotelika 15-36 kg. Do
                                    dotychczasowych moich ypów Maxi cosi rodi xr i Cybex solution
                                    doszedł jeszcze Casualplay Protector. Czy może Pan wyrazic swoją
                                    opinię o tym ostatnim foteliku?
                                    Czy któryś z tych fotelików powinnam wyeliminowac ze wględu na to że
                                    synek ma dpiero 2,5 roku (wagę i wzrost 3 latka)tzn czy któryś jest
                                    nieodpowiedni dla tak małego dziecka?
                                    Czy któryś z tych fotelików jest wybitnie przeznaczony dla dzieci
                                    szczuplutkich i nie nadaje się dla tych pulchniejszych (tak jak
                                    użytkowany przez nas tobi, którego synek bardzo szybko wyrósł)?
                                    Który z tych fotelików najlepiej (najdalej) rozkłada się do pozycji
                                    półleżącej (synek jezcze bardzo często zasypia w samochodzie i nie
                                    chcę żeby główka opadała mu do przodu)?
                                    Który z tych fotelików jest najpostszy i najwygodniejszy w obsłudze?
                                    Często jeżdże z dzieckiem sama i nie chcialabym mocowac się
                                    fotelikiem przy jego obsłudze.
                                    I jeszcze jedno pytanie: przy montowaniu Tobiego w seacie toledo
                                    miałam wrażenie że przez kształt tylnej kanapy nóżki dziecka są za
                                    bardzo w górze a brzuszek ma ściśniety? W Fordzie fusionie nóżki
                                    dziecka nie unosiły się do góry? Czy któryś z wymienionych wyżej
                                    fotelików pomoże zniwelowac tą wadę Toledo?
                                    Z góry dziękuję za odpowiedź.
                                    • ilhenny Re:Rodi XR,Cybex Solution czy Casualplay Protecto 07.04.10, 08:33
                                      Wybacz skrót, ale nie wyrabiam ostatnio.
                                      Zostają dwa Casualplay Protector i MC Rodi XR do przymiarki. Jak zobaczysz je na
                                      żywo rozwinę się z teorią, że są to niby foteliki od 3 lat.
                                      • jotka_k jaki fotelik 9-18 montowany tyłem na Isofix? 07.04.10, 11:36
                                        jak w tytule smile czy jest jakiś fotelik z grupy 9-18 montowany tyłem
                                        ale nie na pasach tylko na zaczepach Isofix ?
                                        cały czas waham się między zakupem Romera SafeFix Plus TT a jakiegoś
                                        fotelika montowanego tyłem ale nie mam zaufania do fotelików
                                        montowanych na pasach bezpieczeństwa, bardzo proszę o pomoc smile
                                        • c_a_j Re: jaki fotelik 9-18 montowany tyłem na Isofix? 07.04.10, 12:04
                                          ze sie wtracesmile , sprawdz BeSAfe
                                        • ilhenny Re: jaki fotelik 9-18 montowany tyłem na Isofix? 07.04.10, 21:23
                                          Besafe kilka modeli
                                          Fair G 0/1
                                          Recaro Polaric
    • mamaanta Re: wszystko o fotelikach samochodowych 07.04.10, 12:56
      Witam, mam prośbę o radę. Potrzebuję fotelika 15-36 dla prawie 4-letniego synka.
      116cm i około 20 kg - budowy średniej. Obecnie jeździ w cybexie solution x w
      maździe 6 i hondzie legend, ale ze względów logistycznych potrzebujemy drugiego
      fotelika do drugiego samochodu. Jestem z cybexa bardzo zadowolona odchylany
      zagłówek sprawdza się w 100%, regulacja wysokości to bajka a jedyny mankament
      fotelika to to, że dziecko się nieco zsuwa do przodu podczas snu (pupa przesuwa
      się do przodu). Nie mam porównania, być może w każdym foteliku tak się dzieje.
      Dlatego też waham się przed kupnem solution x fix, może inny model będzie
      bardziej odpowiedni? Cena do 800 zł.
      Pozdrawiam
      • mamaanta Re: wszystko o fotelikach samochodowych 07.04.10, 13:43
        Chciałam jeszcze dodać, że oprócz wspomnianego cybexa zastanawiam się nad kupnem
        Casualplay Protector fix.
        • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 07.04.10, 21:27
          Casualplay Protector dla większości dzieci jest lepszym rozwiązaniem, bo ma
          więcej możliwości regulacji.
          • mamaanta Re: wszystko o fotelikach samochodowych 07.04.10, 22:02
            Bardzo dziękuję za odpowiedź. A czy ewentualnie jakieś inne modele fotelików są
            warte rozważenia?
            • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 07.04.10, 22:13
              Każdy fotelik 4* jest godnym uwagi, bo do tej kwoty kupisz każdy. Tylko jak
              zaczniemy się znowu zagłębiać co tu wybrać i analizować każdy po kolei, to i tak
              dojdziemy do Protectora Isofix.
    • mysza007 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.04.10, 02:06
      Poproszę o radę, przekopałam już chyba wszystkie testy, porównania i opinie, teraz spytam eksperta:

fotelik 0-13kg, bez mocowania isofix, VW Bora. Dziecko-dziewczynka, raczej drobna, ma miesiąc i waży 3700.

z moich poszukiwań wyłoniłam trzy:
      1. Cybex Aton,
      2. Roemer Baby safe plus
      3. Maxi cosi cabrio

proszę o podpowiedź, który z nich będzie najbardziej bezpieczny. wiem, że Maxi cosi i Roemer mają dobre wyniki w testach ale z mocowaniem isofix. Jak to wygląda bez tego systemu. A może poleci mi Pan jeszcze coś innego czego nie wytypowałam sama?
      z góry dziękuję
      • mysza007 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.04.10, 02:44
        zapomniałam dodać, że posiadam wózek X-lander XA i fajnie by było gdyby fotelik się wpinał ale nie jest to dla mnie ważne, najważniejsze by fotelik był jak najbardziej bezpieczny.
        • mysza007 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.04.10, 02:47
          wiem też że Bora posiada isofix ale ze względów finansowych wolałabym bez bazy.
          przy okazji mam pytanie wiem, że nie poleca się stosowania fotelików "z drugiej ręki", a co z bazami isofix? czasem ożna kupić używaną ale boję się o niezawodność takiego elementu, czy słusznie?
          • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.04.10, 08:38
            Zostają Cybex Aton i MC każdy z aktualnych modeli, jest jeszcze Besafe.
            Wszystkie te foteliki montują się na X-landera i są to foteliki bardzo
            bezpieczne. Teraz tylko musisz odpowiedzieć, co jest najważniejsze cena, waga,
            czy komfort dziecka. Sam niedawno sprzedałem bazę i MC Cabrio za 500 zł z roczną
            gwarancją i napisałem oświadczenie, że urządzenia są bezwypadkowe. Foteliki 0-13
            mogą posłużyć nawet dla 4 dzieciaczków, warunek musi być to fotelik z oficjalnej
            dystrybucji, czyli w dniu sprzedaży rok produkcji musi być ten sam (wiadomo że w
            styczniu nie kupimy tegorocznych) ,a nie jak to często bywa z przed 3-4 lat. I
            całkowicie zaufane sprawdzone źródło że foteliki jest bezwypadkowy. Jeśli chcesz
            montować na isofix to samochód również musi być bezwypadkowy.
            • bursz co dla 6-latki? 09.04.10, 10:35
              Witam,
              nie przeczytałam wątku, nawet nie dałabym rady przejrzećsmile))Jesteśmy
              posiadaczami maxi cosi, ale jest już za mały. Co dalej podkładka,
              fotelik? jaki?
              Dzięki,
              pozdrawiam,jola
              • ilhenny Re: co dla 6-latki? 09.04.10, 19:30
                Besafe Izi Up X2
            • mysza007 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.04.10, 11:33
              dziękuję za odpowiedź, oczywiście bezpieczeństwo dziecka na pierwszym miejscu, na drugim komfort, na końcu cena choć też nie jest bez znaczenia. Nie mogę sobie w tej chwili pozwolić na kupno nowego fotelika MC z bazą. Spotkałam sie z opiniami, że MC bez bazy jest niebezpieczny w użytkowaniu i w testach wypada dużo gorzej. Wpinanie do wózka nie jest dla mnie priorytetem dlatego brałam pod uwagę także Roemera Baby Safe

mam jeszcze kilka pytań:

1. czy może Pan wymienione foteliki (MC Cabrio i Roemer Baby safe bez baz isofix oraz Cybex Aton) uszeregować pod względem bezpieczeństwa i komfortu jazdy oraz dostosowaniem do WV Bory.

2. Co Pan sądzi o Cybexie? nie znam tej marki, mało się o niej słyszy. Dodatkowo niska cena zastanawia mnie. czy wynika z gorszej jakości materiałów? gorszego wykonania, mniejszego bezpieczeństwa. jakoś pokutuje przekonanie, że im tańsze tym gorsze.

3. czy jest możliwość zakupu u Pana używanego MC z bazą?
              • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.04.10, 19:40
                Spokojnie możesz kupić Cybexa Atona, bardzo fajny fotelik, mam teraz ich wózek
                Callisto.
                MC Cabrio bez bazy jest 4*, jak byłby kiepski to bym go sam nie używała, a jak
                się cofniesz kilka miesięcy na tym wątku pisałem, w czym jeździ moja córka.
                Romer, nie wpina się do X-landera, którego ja nadal używam i jest za ciężki.
                Same odniesienia do sprzętów sprawdzanych osobiście.
                • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.04.10, 19:42
                  Jadę dzisiaj szkolić sprzedawców, więc przez kilka dni nie odpowiadam. Do wtorku.
                  • mysza007 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 13.04.10, 22:36
                    zdecydowałam sie na Cybex Aton ale mam jeszcze pytania:

1. czy są jakieś różnice w konstrukcji fotelików z kolekcji 2009 i 2010?
                    2. który z nich był badany w testach bezpieczeństwa?
                    3. generalnie - czy kolekcja 2010 różni się czymś od kolekcji 2009

Ceny obu kolekcji są porównywalne ale zastanawiam się czy np. testowany był model 2009, a w 2010 coś zmieniono i może nie być już taki bezpieczny, albo warto kupić model 2010 bo ma lepszy materiał tapicerki itp. czy mogę prosić o jakieś wskazówki?
                    • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 00:37
                      Atona 2010 nie ma jeszcze w Polsce i z tego co wiem, to nie będzie. Foteliki
                      jakie widziałem w Niemczech, były takie same, tylko inna kolorystyka. Jednak w
                      Cybex Solution X, dołożono warstwę zmiękczającą siedzisko. Może i w finalnym
                      Atonie są zmiany, zawsze to co pokazywane jest w prototypach na targach, różni
                      się od produktu finalnego. Tak samo jest z Pallasem, w którym zmieniono
                      regulacje. Jednak mimo wszystko nie ma tam zmian jakie miałyby wpływ na
                      bezpieczeństwo. Spokojnie można go kupić i używać.
                      • mysza007 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 00:53
                        znalazłam takie:
                        www.90n.pl/sklep/product/p/1204/cybex,aton.html
                        to chyba kolekcja 2010?

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20721;104/st/20071022/dt/-6/k/980a/preg.png[/img]%20%20[/url]
                        • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 09:27
                          To jest nowa kolekcja z 2010r, jednak zadzwoń i zapytaj czy mają.
    • damajandi Re: wszystko o fotelikach samochodowych 11.04.10, 22:16
      Witam
      Serdecznie proszę o radę odnośnie fotelika dla dziecka w wieku od 8 miesięcy,
      należącego do tych raczej z wysokich i niezbyt drobnych.
      Samochód to ford mondeo kombi z 2002 r. bez isofix. Preferuję jednak fotelik z
      isofix, ponieważ w ciągu kilku najbliższych miesięcy zamierzam zmienić samochód
      na nowszy (nie wiem niestety jeszcze jakiej marki), zapewne już z isofix. Co
      więc byłoby w miarę uniwersalnego?
      Wstępnie myśleliśmy o czymś z przedziału 9-18kg. Może chicco?
      Cena nie jest priorytetem, tylko bezpieczeństwo oraz wygoda dziecka.
      Z góry dzięki!
      • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 00:02
        Jeśli nie jest priorytetem cena, tylko bezpieczeństwo, to foteliki Maxi-Cosi,
        Romer, Besafe i kilka innych, ale nie Chicco.
      • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 00:09
        Jeśli nie jest priorytetem cena, tylko bezpieczeństwo, to foteliki Maxi-Cosi
        Romer Besafe i kilka innych ale nie Chicco.
        • damajandi Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 13:09
          a który wobec tego najlepszy byłby model dla nas?
          do mondeo kombi 2002r, dziecko po 8 mies, z masywniejszych raczej,samochod bez
          isofix ale docelowo bedzie z isofix, wiec i fotelik z isofix?dzięki
          • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 20:32
            O ile warto zainwestować w isofix w przedziałach 0-13 kg i 15-36 kg, tak przy
            9-18 kg nie walczę o foteliki isofixowe. Bo niby po co kupować fotelik droższy o
            kilkaset zł, który nie jest znacznie bezpieczniejszy. Do 900 zł można kupić
            Kinga ,Tobi, Comforta i kilka jeszcze fotelików, które różnią się systemem
            mocowania, a są równi bezpieczne. Dla dzieci większych poleca się Priori XP lub
            Priori Fix.
            • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 20:56
              Nowe forum
              Nowe forum
              forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
    • agnese1987 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 12.04.10, 14:12
      Witam prosze o rade w zakupie fotelika mamy pegeot 306 1.9D wersja sedan myslimy
      nad zakupem Baby Guard 9-25kg ale nie mamy jeszcze tak naprawde pewnosci ze to
      wlasnie ten fotelik kupimy. Mala ma 6miesiecy wiem mamy jeszcze troche czasu
      zwlaszcza ze ona chudziutkawink Prosze o rade i propozycje zakupu.
      • meg.26 Rodi XR czy Casualplay Protector 12.04.10, 23:29
        Witam ponownie. Widziałam oba foteliki na żywo i niestety nie
        zdecydowłam się na żaden z nich. Duża w tym zasługa osób z obsługi
        sklepu które chyba nie bardzo miały pojęcie co sprzedają. Casualplay
        bardzo mi się spodobał (wykonanie, świetna regulacja i wydaje mi się
        że lepiej dopasował się do tylnej kanapy w toledo). Nie otrzymałam
        jednak odpowiedzi od sprzedającego czy po odłączeniu pleców można go
        stosowac jako siedzisko-podkładkę dla starszych dzieci -
        analogicznie jak MC Rodi. Po rozmontowaniu pleców pozostał nam przy
        siedzisku aluminiowy pałąk.
        MC Rodi - trudniejsza regulacja i po doświadczeniach z Tobim boje
        się, że jeśli mój synek nadal będzie tak dobrze wyglądął jak teraz
        to za jakiś czas będzie mu znów za ciasno w tym foteliku ( wydaje
        się węższy od Protectora). Z drugiej strony MC Rodi rozmontowuje się
        do podkładki, tylko nie mając doświadczenia ze starszymi dziecmi
        zastanawiam się czy ta podkładka rzeczywiście jest potrzebna?
        • ilhenny Re: Rodi XR czy Casualplay Protector 14.04.10, 00:17
          Już trwają prace nad wprowadzeniem zakazu wożenia dzieci na podstawkach.
          Wszędzie na świecie stosowane są dla dzieci powyżej 7-8 lat i wtedy miało to
          sens. U nas jak zwykle dzicz i na podstawki sadza się 3 letnie dzieci, które nie
          mają najmniejszych szans na przeżycie wypadku. Większość producentów już teraz
          wprowadziło zakaz rozłączania oparcia od siedziska, a producenci jak Casualplay,
          Besafe, Maxi-Cosi poszło jeszcze dalej i technicznie ich foteliki są
          nierozbieralne i wystarczają do 150 cm.
      • lupa_87 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 13.04.10, 15:46
        Jakie w praktyce są najlepsze przedziały fotelików? 0-13 kg i co
        dalej? Dwa, jeden? Również w kontekście tego, że już nie wozi się
        dzieci na poddupnikach.
        • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 00:27
          Dalej jest 9-18 kg, później 15-36 kg. Mimo najlepszych tapicerek jakie oferuje
          rewelacyjny fotelik Recaro Young Sport, nie przetrwa 10 lat ciągłego
          użytkowania, więc lepiej kupić dwa. Fotelik takiego typu 9-36 kg, trzeba
          zostawić jako fotelik dyżurny, albo dla dzieci większych niż standard.
          • magie36 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 16.04.10, 19:43
            Witam, bardzo proszę o pomoc w wyborze fotelika dla mojego 4
            miesięcznego synka który jest dużym chłopcem, waży około 8 kg,
            wzrost około 75 cm, samochód nissan primera. Zastanawiam się nad
            kategorią fotelika i teraz nie wiem czy 0-13 czy 0-18. Dodam że
            bardzo dużo będą jeżdziła w mieście jak i w dłuższe trasy. Zależy mi
            na najbezpieczniejszym fotelikiem cena nie odgrywa znaczącej roli.
            • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 16.04.10, 20:46
          • t_wrobel123 Re: MAXI COSI 9-18kg - Który wybrać?????????? 27.04.10, 01:29
            Witam,
            Dwa pytania:
            1) Który z fotelików wybrać:
            MC Priori XP, MC Tobi czy MC PrioriFix.
            Pytanie być może naiwne, ale słyszałem mnóstwo opinii, ze Priori XP
            jest wystarczająco stabilny i nie ma potrzeby dodawać bazy ISOFix.
            Jeśli PrioriFix jest bezkonkurencyjny spośród w/w - prośba o
            informację.
            Synek 11,5kg, samochód - Focus 2008.
            2) dotychczasowe 0-13kg, które wykorzystywaliśmy, to MC Cabrio bez
            bazy. Jak wygląda kwestia uniwersalnej bazy do 0-13 i 9-18kg.
            Czy jeśli kupimy MC Pearl, to później tą bazę będzie można jeszcze
            wykorzystać do MC Cabrio (z myślą o drugim dziecku)?
            I jak się ma MC Pearl do PrioriFix?

Generalne pytanie - który spośród powyższych jest najlepszy.
            Chętnie poproszę o kontakt mailowy - jeśli to jest możliwe
            • ilhenny Re: MAXI COSI 9-18kg - Który wybrać?????????? 27.04.10, 09:23
              pisz maila
              faktycznie Priori XP można zamontować bardzo stabilnie
              nowa baza Maxi Cosi- FAMILY FIX posuje do Cabrio Fix,Pebble,Pearl
          • wierzba-13 15 - 36 kg Sunshine Kids?opinie prosze 10.05.10, 11:36
            potrzebuję fotelik z grupy 15-36. Widziałam w sklepie wiekszość
            modeli cybex, reecaro, rodi, ...itd. I w dalszym siągu nie wiem co
            wybrac, wszystkie są bardzo twarde. Ostatnio napotkałan na fotelik
            15 - 36 kg Sunshine Kids. Cena, testy, są ok.proszę o opinie,
        • 2005tina Proszę o opinię NANIA Racer SP 9 - 36 kg ? 27.05.10, 13:23
          Witam zastanawiam się nad kupnem fotelika, w testach fotelik firmy
          NANIA Racer SP, w testach wyszedł zadowalająco , jest tani. Czy
          ktoś posiada taki fotelik proszę o opinię ?
      • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 00:08
        To na pewno nie jest bezpieczny fotelik, bo tak napisał sprzedawca. Bezpieczny
        fotelik, to taki który w testach uzyskał minimum 3 gwiazdki i ceny zaczynają się
        od 500 zł.
    • mama_wojtusia2 Mocowanie bazy easy fix maxi cosi 13.04.10, 09:56
      Czy tą bazę można przymocować pasami?
      Mamy jeden samochód z iso a drugi bez... A bazę planujemy zakupić
      jedną smile
      • ilhenny Re: Mocowanie bazy easy fix maxi cosi 14.04.10, 00:21
        Nie, tylko na isofix, ale sam fotelik można zapiąć pasami i też jest
        bezpiecznie. Warto przeczytać instrukcję, jak napiąć pas samochodowy.
        • mama_wojtusia2 Re: Mocowanie bazy easy fix maxi cosi 14.04.10, 09:31
          dzięki smile
          czyli muszę kupić easy base. Ja jeżdżę coedziennie po 5-6 razy
          na krótkich trasach i z bazą będzie wygodniej wpiąć fotelik.
          • ilhenny Re: Mocowanie bazy easy fix maxi cosi 14.04.10, 20:14
            Jeśli już, to warto kupić FAMILY FIX, jest nie wiele droższa, a pasuje później
            do następnego fotelika. Z zasady nie zaleca się kupować używanych, jednak warto
            zastanowić się i znaleźć bezę z pewnego źródła. Często są one jeszcze na
            gwarancji, bo Poltrade oficjalny importer, daje na dwa lata.
            • mama_wojtusia2 Re: Mocowanie bazy easy fix maxi cosi 16.04.10, 11:13
              Myślałam o tym, ale w moim samochodzie nie ma isofix a family fix
              jest chyba tylko do iso...
              • todob1 Porównanie - zgłupiałem 16.04.10, 12:28
                Czy ktoś może podać czym kierować się przy niżej wymienionych modelach no
                oprócz porównania isofix a brak isofixu bo zgłupiałem... wszystkie mają 4* więc:
                -Casualplay protector fix
                -Concord transformer xt, livt evo pt, livt eco ??
                - cyber solution x fix
                -maxi cosi rodi xp
                - roemerkid fix, kid plus, kid lus 06
                jak szukać różnic ??
                I czy są może foteliki z tej grupy które można najbardziej wysunąć do poz. śpiącej.
                Dzięki i pozdro
    • agnese1987 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 10:13
      Ponawiam moje pytanie bo chyba mnie Pan pominal odpowiadajac...
      Mamy Pegeot 306 wersja 1,9D z 1995r. Myslimy nad zakupem Baby Guard 9-25 ale sie
      wahamy. Moze nam Pan cos doradzic?
      • lupa_87 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 10:39
        Ten wątek jest na prawdę niestrawialny. Dlaczego nie założy Pan
        osobnego forum. Przecież fotelik to równie ważny, a raczej
        ważniejszy temat od wózków.
        • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 20:18
          Wątek powstał żeby wsadzić kij w mrowisko, nawet mój nik, jest ostry. Pisałem
          już do gazety żeby oddali mi już istniejące forum, niestety bezskutecznie.
          Dzisiaj zakładam nowe forum fotelikowe.
      • anna-maria3 do agnese1987 14.04.10, 10:58
        A mnie się wydaje, że to jest odpowiedź na Twoje zapytanie
        forum.gazeta.pl/forum/w,583,102038711,110023007,Re_wszystko_o_fotelikach_samochodowych.html
        • agnese1987 Re: do agnese1987 14.04.10, 11:37
          Mi tez tak sie wydawalo ale wole sie upewnic...
        • i.da Maxi-Cosi Rodi AirProtect 14.04.10, 16:13
          Witam. A czy coś wiadomo o tym foteliku, Maxi-Cosi Rodi AirProtect?
          Na stronie producenta o nim przeczytałam, czy pojawią się wkrótce na
          polskim rynku?
          Muszę kupić dla syna (2 lata 8 miesięcy, prawie 18 kg, 104 cm
          wzrostu)fotelik i zdecyduję się chyba na MC Rodi, z przyzwyczajenia
          do marki bo teraz mamy MC Tobi i sprawdził się świetnie.
          Rozważam jeszcze cybexa ale ciężko mi podjąć decyzję bo bazuję
          jedynie na danych z internetu. Jeździmy oplem vectrą bez isofix. Od
          września synek będzie codziennie dojeżdzał do przedszkola (ok. 20 km
          w jedną stronę), kilka razy w roku dłuższe wyjazdy- po ok. 300 km.
          Mały lubi sobie pospać trochę w aucie.
          Jeśli można to proszę o utwierdzenie mnie, lub wskazanie jakiegoś
          innego fotelika?
          • ilhenny Re: Maxi-Cosi Rodi AirProtect 14.04.10, 20:37
            Wiem tylko, że będzie miał wypełnienie powietrzne i nie będzie można oddzielić
            siedziska od oparcia, reszta jak w Rodim XR.
    • smeagoul Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 17:42
      super ten air protect
      http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.maxi-cosi.com/ot-en/customcontent/1712&ei=X-HFS96QIpyXOM7DjKYP&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=2&ved=0CBoQ7gEwAQ&prev=/search%3Fq%3DMaxi-Cosi%2BRodi%2BAirProtect%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26hs%3D1ak%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official
      ciekawe jaka cena??
    • smeagoul Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 17:44
      MC
      air

ciekawe jaka cena??
      • i.da Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 18:13
        U naszych sąsiadów akurat promocjawink
        www.babystyle.cz/autosedacky-maxi-cosi/maxi-cosi-rodi-airprotect
        Cenowego szoku nie ma
    • aguska8009 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 21:25
      Witam!Proszę o radę, zamierzam kupić fotelik dla syna 9 miesięcznego, waga ok
      11kg, ok 80cm wzrostu do peugeota 206. Myślałam o Chicco Key 1 albo Maxi Cosi
      Tobi.Czy będą pasowały do mojego samochodu? Jaki ewentualnie inny fotelik Pan
      poleca.
      • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.04.10, 21:47
        nowe forum
        • bursz BeSafe Izi Up X2 15-36 kg 15.04.10, 20:37
          Witam,
          czy taki ma być, dla 6-latki?Czy ma Pan sklep? jaki jest koszt?
          www.ceneo.pl/3262108Dziękuję,
          pozdrawiam,
          jola
          • ibobas Re: BeSafe Izi Up X2 15-36 kg 16.04.10, 08:58
            Nowe forum
            Tak, to bardzo dobry fotelik, zwłaszcza dla większych dzieci.
    • todob1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 16.04.10, 12:40
      Czy ktoś może podać czym kierować się przy niżej wymienionych modelach no
      oprócz porównania isofix a brak isofixu bo zgłupiałem... wszystkie mają 4* więc:
      -Casualplay protector fix
      -Concord transformer xt, livt evo pt, livt eco ??
      - cyber solution x fix
      -maxi cosi rodi xp
      - roemerkid fix, kid plus, kid lus 06
      jak szukać różnic ??
      I czy są może foteliki z tej grupy które można najbardziej wysunąć do poz. śpiącej.
      Dzięki i pozdro
      • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 16.04.10, 14:11
        • magie36 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 16.04.10, 20:45
          Witam, bardzo proszę o pomoc w wyborze fotelika dla mojego 4
          miesięcznego synka który jest dużym chłopcem, waży około 8 kg,
          wzrost około 75 cm, samochód nissan primera. Zastanawiam się nad
          kategorią fotelika i teraz nie wiem czy 0-13 czy 0-18. Dodam że
          bardzo dużo będą jeżdziła w mieście jak i w dłuższe trasy. Zależy mi
          na najbezpieczniejszym fotelikiem cena nie odgrywa znaczącej roli.
      • bregula1 co wybrac? 19.04.10, 21:06
        Witam, mam jeszcze jedno pytanko okazalo sie ze nasz samochod
        Peugeot Partner ma isofix jaki w takim razie wybrac fotelik dla 10
        miesiecznego dziecka, 11,5 kg wagi i lubi sobie uciac drzemke w
        czasie jazdy? Zastanawialam sie nad: RAMATTI VENUS COMFORT 9-18kg ,
        CHICCO KEY 1 X-PLUS 9-18kg, MAXI COSI PRIORI. Jesli nie te to co Pan
        innego poleca?
        • ilhenny Re: co wybrac? 20.04.10, 20:42
      • krzysiowa_mama opel insignia i be safe izi kid x1 - prośba o opin 20.04.10, 09:37
        piszę z prośbą o opinię. Mamy opla insignię i musimu kupić do niego
        nowy fotelik. Mały waży prawie 10 kilo, ma 10 miesięcy i do tej pory
        (ostatnie 3 miesiące) jeżdził w Espiro Optima montowanym tyłem. Z
        fotelika byliśmy prawie zadowoleni - świetnie się montował w Hondzie
        Civic, ale jego podstawową wada jest to, że jak synek uśnie, to brak
        w foteliku oparcia dla głowy dziecka (po rozłożeniu do pozycji
        spoczynkowej) i mały jedzie zgięty jak rogalik. Po przeczytaniu
        opini i zapoznaniu się z wynikami testów fotelików zdecydowaliśmy
        się na izi kid x1 be safe isofix.
        Stąd moje pytanie - czy nadaje się do Insignii? czy Twoim zdaniem
        Ilheny wart jest swojej ceny? i ostatecznie - czy mozna liczyć, że
        syn będzie miał większy komfort jazdy w pozycji spoczynkowej?
        Z góry dziękuję za odpowiedź!
        • ilhenny Re: opel insignia i be safe izi kid x1 - prośba o 20.04.10, 20:43
    • ajusia7 bezpieczny 20.04.10, 22:33
      Witam czy ja tez mogę prosic Pana o opinię i poradę. Chcemy kupic
      bezpieczny fotelik dla naszego synka. W tej chwili ma 8 i pól
      miesiąca, waga przeszło 9 kilo, ale do nowego się przymierzamy bo
      szykuje się dłuższa droga w czerwcu. Samochód passat combi z '93r.
      Myśleliśmy o Tobim byliśmy w sklepie sprzedawca zachwalał,
      przymierzyliśmy do samochodu był nieruchomy, nasz smyk też wyglądał
      na zadowolonego, a ch i jeszcze testy tez niezłe wyniki.

Pozdrawiam fajnie że na forum jest "ktoś" z taką wiedzą i chęcia
      pomocy smile
      • ilhenny Re: bezpieczny 20.04.10, 23:54
        teraz tu jestem
        fotelik bardzo fajny, w takim zestawieniu jak Wasze, też będzie bardzo dobrze
    • arana85 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.04.10, 10:28
      bardzo prosiłabym o poradę, mam zamiar kupić fotelik z przedziału 0-18 i myślę
      nad fotelikiem Nextconfort lub Omega firmy RENOLUX. Mój maluszek zaczął 4
      miesiąc i do tej pory jezdzi w foteliku gracco 0-13 ale pasy robią się ciasne bo
      to duże dziecko (prawie 8kg). Proszę o poradę odnośnie modelu fotelika i który
      by lepiej pasował do Opla Corsy z 1994r. bo będę zmuszona zakupić przez internet
      gdyż w mej okolicy jest kiepski wybór fotelików i zawyżone ceny (Bieszczady). I
      jeszcze jedno: gdzie na necie można kupić dobry fotelik? lepiej na allegro czy
      innj stronie?
      • monai81 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.04.10, 22:08
        witam
        musze kupic ju nowy fotelik dla dziecka 8 miesiecznego, waga 8 kilo. jezdze
        peugotem 407, na fotelik moge przeznaczyc maksimum 400 zl. prosze o porade
        • wierzba-13 15 - 36 kg Sunshine Kids-opinie prosze 10.05.10, 12:35
          potrzebuję fotelik z grupy 15-36. Widziałam w sklepie wiekszość
          modeli cybex, reecaro, rodi, ...itd. I w dalszym siągu nie wiem co
          wybrac, wszystkie są bardzo twarde i w każdym coś mi nie pasuje.
          Ostatnio w jakimś samochodzie widziałam fotelik
          15 - 36 kg Sunshine Kids. Wizualnie przypadł mi do gustu. Odszukałam
          go na internecie. Cena, testy, są ok.proszę o opinie i radę czy on
          naprawdę jest taki fajny?
          • ilhenny Re: 15 - 36 kg Sunshine Kids-opinie prosze 15.05.10, 08:17
            • kachax Honda Civic '96, 5 drzwiowa 17.06.10, 19:50
              Nie dam rady przeczytać 1200 postów, litości!
              Kompletuję przed narodzinami dziecka, jakie foteliki bezpieczne, z
              atestami mogę zamontować w tym samochodzie?

Z przodu nie ma poduszki pasażer, tylko kierowca, z tyłu w ogóle
              brak poduszek, no ale nie mam kasy na nowy wóz.

Ucieszyłby mnie maxi cosi, bo pasuje do wózka który kupię.
              Bardzo poprosze o konkretną pomoc i z góry dziękuję.
          • agamamaoli Re: 15 - 36 kg Sunshine Kids-opinie prosze 17.06.10, 20:16
            My kupiliśmy Concord Lift Core,

www.emaluszek.pl/aaa_kj/concord/lift_core/f1.jpg
            Pierwsze wrażenia: bardzo wygodny, duże siedzisko, i co bardzo ważne dziecko nie
            poci się. Poprzedni mieliśmy Maxi Cosi i synek w ciepłe dni miał mokre plecy, w
            tym nie nawet w upały.
            • ilhenny Re: 15 - 36 kg Sunshine Kids-opinie prosze 24.06.10, 19:35
    • lapwing123 maxi cosi volvo s80 2005 08.06.10, 15:55
      czy możliwe jest, że pasy są za krótkie i nie da się poprawnie i bezpiecznie
      zapiac fotelika? co mozna z tym zrobic. teraz wiem, ze przed kupnem powinnam
      byla przymierzyc fotelik do samochodu- czego nie zrobilam
      • mona_roma78 Re:pytanie o fotelik 13.06.10, 08:19
        witam...mam pytanko do Ciebie który fotelik wybrać?samochód renoult
        megane combi,wiek dziecka 7m-cy(10kg),zależy mi żeby był
        wygodny,miękki,duży,i rozkładany do spania.Moimi typami jest Britax
        first class i king plus,ale nie bardzo znam różnice między nimi i nie
        wiem który byłby lepszy?czy może poleciłbyś mi jeszcze jakiś inny?z
        góry dziekuje za odpowiedźsmile
    • kachax do Hondy Civic 1.4, '96 rok 17.06.10, 19:51
      Nie dam rady przeczytać 1200 postów, litości!
      Kompletuję przed narodzinami dziecka, jakie foteliki bezpieczne, z
      atestami mogę zamontować w tym samochodzie?

Z przodu nie ma poduszki pasażer, tylko kierowca, z tyłu w ogóle
      brak poduszek, no ale nie mam kasy na nowy wóz.

Ucieszyłby mnie maxi cosi, bo pasuje do wózka który kupię.
      Bardzo poprosze o konkretną pomoc i z góry dziękuję.
      • ilhenny Re: do Hondy Civic 1.4, '96 rok 24.06.10, 19:36
    • republikagm prośba o radę ilhenny 28.06.10, 09:57
      poproszę o rade w sprawie zakupu fotelika.przeczytałem wiele postów i dalej mam
      wątpliwości.Córeczka ma 15 miesięcy ,około 80 cm wzrostu i 11 kg wagi.samochód
      to mazda 626 1996 rok.Chodzi mi o bezpieczny fotelik pasujący do tego auta.
      Czy istnieje dobry fotelik z tzw średniej półki do 600 zł?
      • setlersik prośba o radę do ilhenny 15-36kg 14.07.10, 22:16
        Witaj,
        stoimy przed wyborem fotelika dla córki: w grudniu skończy 4 lata, aktualnie
        15,5kg, 102cm - jeździ w Tobim.
        Stawiamy na maksymalne bezpieczeństwo i wygodę dziecka - nie mamy swojego typu i
        cena nie gra tu roli - na pewno Isofix. Fotelik będzie używany w Ford Focus 2009
        Combi (Isofix) oraz w Audi A4 Combi z 2000 (tu chcemy dokupić mocowanie).
        Bardzo będziemy wdzięczni za wskazówki.
        • dragonia Re: prośba o radę do ilhenny 15-36kg 15.07.10, 09:46
          Pozwolę sobie napisać swoje uwagi zanim ilhenny odpisze. Ja mam
          dwójkę dzieci które pod koniec października skończą 4 lata.
          szukaliśmy foteelików z isofixem i też stawialiśmy na
          bezpieczeństwo. Okazało się, że wśród fotelików z isofixem z grupy
          15-36 kg mających wysokie oceny (czyli 4 i 5 - przy czym 5 to nie ma
          w testach)w testach jest bardzo mały wybór. W ogóle nie rozważlaiśmy
          fotelików które miały ocenę 3. W zasadzie w grę wchodził tylko
          Concord transformer XT isofix (odpadł ze względu na wysoką cenę a my
          mielismy kupić dwa oraz nie pasował do jednego z naszych samochodów -
          dlatego Concordy koniecznie trzeba mierzyć do samochodu bo mogą nie
          pasować i jeszcze jedno fotelik był bardzo ciężki); Roemer Kidfix
          oraz Cybex Solution X-fix. W testach z wysokimi notami były
          jeszcze :casual play protector fix, hts besafe izi up x2, sunshine
          kids monterey booster - te odrzuciliśmy bo nie udało nam się
          namierzyć w sklepie stacjonarnym i nie mieliśmy możliwości
          zmierzenia. Ostatecznie wybraliśmy Cybexa, bo był lżejszy od Romera
          i miał regulowane ramiona. Jest jeszcze Cybex Free fix z oceną 4 z
          tego roku ale nie ma regulowanych bocznych osłon (ramion).

Także wybór w sumie był prosty dla nas.
        • ilhenny Re: prośba o radę do ilhenny 15-36kg 17.07.10, 15:05
    • blue_romka maxi cosi mobi czy 9-18? 10.07.10, 23:35
      Nie wiem, co kupić. Z jednej strony mówi się, że tyłem do kierunku
      jazdy jest najbezpieczniej, więc tu np. Maxi Cosi Mobi (9-25). Z
      drugiej strony mówi się, że im mniejsza rozpiętość wagowa fotelika,
      tym lepiej, więc 9-18. Nie da się tego pogodzić. Więc którą opcję
      wybrać? Dodam, że synek jest drobniutki. Wiem, że te duże foteliki
      mają wkładkę redukującą, ale ona podobno nie jest całkiem
      bezpieczna.
      • ilhenny Re: maxi cosi mobi czy 9-18? 17.07.10, 15:07
        • nikkkaa Taradycyjnie fotelik 15-36 :) 23.08.10, 10:51
          Witam !
          Bardzo prosze o pomoc. Jestem przed zakupem fotelika 15-36 kg.
          Mój synek 4 letni ( niemal) wazy juz ponad 17 kg i mierzy 100 cm.
          Posiadamy samochód citroen xsara picasso z 2008 r.
          Dziecko am chorobę lokomocyjną więc najlepiej by był to fotelik rozkładany do
          spania ( gdy spi to nie wymiotuje jak wiadomo, więc staramy się jeździć nocą)
          Teoretycznie mamy na dwóch skrajnych fotelach isofix, ale z racji mdłości synek
          jeździ na środkowym siedzeniu by miał szeroki widok przed sobą i by łatwo było
          mi w czasie drogi podawać mu torebkę ( hmm ;/)
          Dla starszego ( 6 latka)mamy cybexa solution plus - ale niestety w czasie snu
          leci mu główka do przodu.
          Chętnie skorzystam z każdej pomocy w szerokim przecież wyborze..
        • wiesiunia25 Fotelik do seicento:) 23.08.10, 20:16
          A ja mam takie pytanie czy fotelik Ramatti Venus Comfort pasuje do seicento?? A
          jak nie to jaki pasuje najbardziejsmile
          • krooowka RomerKingPlus - do kilku aut? 30.09.10, 22:29

Witam,

po przeczytaniu wątku jestem prawie zdecydowana na Romera King Plus, ale gnębi mnie jeszcze kwestia dopasowania do samochodów - w tej chwili jeździmy F. Mondeo, ale jest to auto firmowe, które za kilka miesięcy możemy zmienić. Poza tym już 2x się psuło i jako zamienne dostalismy wtedy VW Passata, a potem Nissana jakiegośtam wink - ale to nieistotne, bo nigdy nie da sie przewidzieć jakie zastępcze auto dostaniemy.
            Ponadto moi rodzice jeżdżą Seatem Leonem.

Córka ma 11 miesięcy i waży 11 kg. Jeździmy stosunkowo niewiele - w zasadzie nie więcej niż 2razy w tygodniu, dłużesze trasy nie więcej niż raz na kilka tygodni (córka nie znosi być unieruchomiona - czy to w foteliku, czy w wózku, czy w autobusie). Dlatego nie wchodzi w grę np. kupowanie dwóch fotelików do samochodu dziadków i naszego - czy Romer nada się do Mondeo i Leona? Czy bedzie ok ewentulanie do Toyoty Yaris (jeśli kiedyś taką kupimy)?

Będę wdzięczna za sugestie.
            pozdrawiam
            • samole1 Re: RomerKingPlus - do kilku aut? 03.11.10, 10:19
              też zastanawiam sie nad zakupem tego fotelika, koleżanka powiedziała mi że mozna go montować tyłem do kierunku jazdy czy to prawda bo nigdzie w instrukcjach obsługi nie mogę znaleźc tej informacji a jest to dla mnie ważne ze względów bezpieczeństwa (polecane i stosowane przez Szwedów)?czy ktoś się moze podzielić opinią na temat tego fotelika?????
              • samole1 Re: RomerKingPlus - do kilku aut? 03.11.10, 10:28
                P.S. zastanawiam sie też nad fotelikiem cybex pallas i ewentualnie romer king plus tylko nie wiem który wybrać , dodam że cybex jest uniwersalny w grupie 9-36 a romer 9-18 kg oba foteliki mają dobre oceny w testach i podobne ceny, no może romer troche tańszy ale czy lepszy? z kolei o uniwersalnych słyszałam, ze nie zawsze pasują wielkością do małych dzieci (gniotą je w okolicach karku bo są za duże)???, mój syn waży 11kg , ma 14 m-cy, ale na razie go wożę w foteliku od 0-13 chicco, czy warto dokupić opcję do tych fotelików isofix (około 200 zł różnicy)???proszę o opinię
        • magdulababula Re: pytanie do ilhenny 22.07.11, 14:52
          Zosia ma 13 miesiecy, waży 8,3kg, już sie nerwowo wierci w bebe confort 0-13 i pasy są już poniżej lini barkowej, dlatego szukam fotelika odpowiedniego dla niej i dla Renault Scenic 99r. oraz fiata punto 2011r. Najwiekszym problemem jest nowa umiejetnosc mojej corci- przekladanie rączek pod pasami i wychodzenie z nich. Pasy sa napiete chyba juz do granic. mam nadzieje ze w nowym foteliku wraz ze zmiana pozycji juz nie bede sie o to martwic. Prosze o rade: Chicco key 1 x-plus, MC priori, Romer king? Na droższe mnie nie stac.
    • mamuska_ania Re: wszystko o fotelikach samochodowych 22.10.10, 10:12
      Witam!
      Bardzo zaciekawiło mnie to forum poniewaz jestem przed kupnem fotelika.
      Napisze tak- nie mamy samochodu ktory przechodzil testy bezpieczeństwa,jeszcze do tego wiekowy i pewnie sie "zloży" przy każdym uderzeniu. Fotelik ktory chce kupic to Chicco key 2-3 lub Cybex solutions X. Nie moge sie zdecydowac. Moze kilka rad zeby mi bylo latwiej podjac decyzje. Dziecko ma 5 lat.
      • romanticca Jest forum zamiast wątku 03.11.10, 12:49
        "Ekipa doradcza" przeniosła się na forum:
        forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.htmlPozdrowienia
        • romanticca Re: Jest forum zamiast wątku 03.11.10, 12:52
          romanticca napisała:

> "Ekipa doradcza" przeniosła się na forum:
          > forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html

Poprawiony link - powinien działać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka