Dodaj do ulubionych

Zuźka D. Zołzik - pytanie

11.09.10, 10:46
Chciałabym poczytać z moją siedmiolatką o przygodach Zuźki. Stąd moje pytanie. Od czego zacząć? Czy jest tu jakaś kolejność chronologiczna, mająca wpływ na zrozumienie kolejnych części, czy wszystkie tytuły o których czytam stanowią odrębne elementy, nieodwołujące się do poprzednich? Czy nie mam problemu, żeby rozpocząć od części : Zuźka D. Zołzik pierwszakiem czy raczej sięgnąć po wcześnoiejsze tytuły?
I jeszcze: mam w domu również czterolatkę. Czy Zuźka może ją też zainteresować czy raczej nie?

Wiem, że być może forum książki dziecięce i młodzieżowe byłoby odpowiedniejsze na takie pytania, ale tam mogę tylko podczytywać, a odpowiedzi na to, co mnie nurtuje nie odnalazłam.
Z góry dziękuję za pomocsmile
Obserwuj wątek
    • monix123 Re: Zuźka D. Zołzik - pytanie 11.09.10, 11:06
      Najlepiej kupić zbiór:
      allegro.pl/zuzka-d-zolzik-i-przyjaciele-tw-barbara-park-i1188622338.html
      tam zaczyna się od rozpoczęcia zerówki.
      Na wiosnę wyszła druga część tych opowiadań:
      Zuźka D.Zołzik powraca.
      Wtedy jest chronologicznie wink
      ale tak naprawdę każda książeczka osobno jest osobną historią, więc teoretycznie osobno czytac można.
      My Zuźkę pierwszy raz czytaliśmy z 5 latką. W Zuźce jest zakochana. Teraz mając 6 lat z przyjemnością kończymy czytać cz 2.
      Nam sie bardzo podoba.
      ale czy spodoba się 4 latce, to się okażewink Zależy od dziecka.
      • mama_misi Re: Zuźka D. Zołzik - pytanie 11.09.10, 19:07
        Zuźkę zaczęliśmy czytać jak mała miała 5 lat. Pokochała ją od razu smile Teraz ma lat 7 i co jakiś czas wraca do niej i za każdym razem śmieje się tak samo. My nie czytaliśmy w jakimś większym porządku ale zaczęliśmy od przygód Zużki jako uczennicy klasy 0
    • anka_hanka Re: Zuźka D. Zołzik - pytanie 11.09.10, 20:42
      My czytałyśmy też jak córka miała 5 lat - nie po kolei, zresztą za każdym razem ma się wrażenie że książka zaczyna się tak jakby była to pierwsza część - coś tak jak z Franklinem. Myślę że i 4 latce - młodszej siostrze też się spodoba.
      • kaarinka Re: Zuźka D. Zołzik - pytanie 12.09.10, 11:04
        Dziękuję za cenne podpowiedzi. Zaczynamy zatem naszą przygodę z Zuźkąsmile
        • lullanka07 Re: Zuźka D. Zołzik - pytanie 12.09.10, 12:32
          Zuzke kupowalam mojemu wtecy chyba 4 letniemu synowi i byl nia zachwycony.
          wg mnie mozna zaczac od dowolnego tytulu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka