Dodaj do ulubionych

Prezenty dla 2-letniego chłopca

21.10.10, 13:33
Mam problem z prezentami świątecznymi dla synka W styczniu skończy 2 latka. Chciałabym kupic mu coś co posłuży dłużej. Jest dzieckiem bardzo ruchliwym, energicznym. Może któraś z Was podpowie co kupić takiemu szkrabowi?
Obserwuj wątek
    • patir23 Re: Prezenty dla 2-letniego chłopca 21.10.10, 13:42
      ja tez sie borykam z tym...ja planuje garaz lub kolejke Tomka...
      • aga.1977 Re: Prezenty dla 2-letniego chłopca 21.10.10, 14:10
        Polecam klocki duplo, wciagaja cala rodzine w zabawe, my oszalelismy na ich punkcie.
        Jest tez tansza alternatywa do drogich dosc duplo - klocki jixin. Klupilismy synkowi remize z tej firmy i o ile helikopter oraz autko sa ok to ludziki tragedia, widac niestety roznice, glowka lata, nie wpinaja sie dobrze, lapki tez ledwo sie trzymaja, sa kiepsko wykonane. Same klocki - bardzo srednie, piny po pol roku sie powyginaly tak ze nie da sie ich dobrze polaczyc z innymi. Drzwi i okna ze sciany wylatuja, plytki nie sa rowne. My obeszlismy problem kupujac na allegro uzywane duplo elementy strazy, zjezdzalnie, pare czerownych klocow i mamy naprawde fajny zestaw. Ja drugi raz po jixina raczej nie siegne bo wole wydac wiecej a miec to na dluzej. Moja bratanica ktora ma obecnie 17 lat ma w domu wiele zestawow duplo i powiem tak - wygaldaja wspalanie, ludki jak nowe, klocki wpinaja sie bez zarzutu. Ale jak kto woli no i na co kogo stac. Dobrym pomyslem je kupno uzywanych duplo! Ja tez tak robie i dzieciaki sa zadowolone.

Innym pomyslem sa fajne puzzle dla dwulatka:
        www.kidsiaki.pl/Maxim_Puzzle_Co_to_Zwierzeta-19.html
        Naprawdwe ladnie wykonane.

albo gry firmy Granna:
        www.kidsiaki.pl/Granna_Memo_Zabawki-498.html
        A moze jakas ciastolina? Farby do malowania lapkami?

Pozdrawiam
    • agulek.3 Re: Prezenty dla 2-letniego chłopca 21.10.10, 14:53
      Mój synek dokładnie dzień przed mikołajkami kończy 2 lata,więc jestem w temacie (a mam jeszcze starszego chłopca),więc i doświadczenie się ujawnia smile). A tak poważnie to w tym wieku sprawdzają się świetnie drewniane układanki,takiego typu :
      allegro.pl/ukladanki-drewniane-puzzle-z-uchwytami-21-wzorow-i1278801032.html
      to tylko przykład,jest tego całe mnóstwo w sklepach internetowych.
      Klocki lego duplo,tyle że to niestety drogi pomysł. Książeczki dla maluchów,u nas powodzeniem cieszą się szczególnie z klapkami -okienkami. Tory i ciuchcie to też przednia zabawa. Jeśli lubi auta to może jakiś garaż.
      A może taki bujak:
      allegro.pl/little-tikes-konik-kon-na-biegunach-bujak-gratis-i1275699604.html sama teraz mocno się nad nim zastanawiam.
      Narzędzia do majsterkowania, zestaw małego doktora, znikopis,jakieś duże auto np. z wadera -cuda można z nim robić i dużo wytrzymuje.
      U nas hitem tak około 2 lat u starszego była QUERCETTI MOZAIKA :
      allegro.pl/quercetti-mozaika-fantacolor-junior-16-kart-kurier-i1273803380.html, z tej firmy są jeszcze inne fajne zabawki więc polecam. Życzę wielu pomysłów i udanych zakupów.
    • isiak33 Re: Prezenty dla 2-letniego chłopca 21.10.10, 15:00
      Witam
      Nie wiem jakim budżetem dysponujesz, polecam Matę Tessell (szukaj w google mata tessell). Pozdrawiam
      • pitu_finka Re: Prezenty dla 2-letniego chłopca 21.10.10, 18:36
        Super te puzzle Tessell!
        • puellae_2007 Re: Prezenty dla 2-letniego chłopca 21.10.10, 19:56
          Jeszcze raz dziękuję za opinię. Puzzle Tessel mamy i faktycznie jest to super sprawa.

Jeśli chodzi o budżet to będzie go sporo, z tym, że nie chciałabym jednej zabawki tylko kilka żeby "wystarczyły" na dłużej.

Ciastolinę mamy i to od kilku miesięcy,młody świetnie się nią bawi, jest kreatywny. Bardzo lubi instrumenty, mamy drewniane cymbałki, marakasy, bębenek, flet itp.

Zastanawiam się nad farbami do malowania palcami,chociaż rysowanie kredkami średnio go jak na razie kręcismile

Wszelkie propozycje nadal mile widzianesmile
          • jolakl Re: Prezenty dla 2-letniego chłopca 21.10.10, 21:16
            Jako mama energetycznego 2-latka z całą odpowiedzialnością polecam Ci taki motorek: allegro.pl/jezdzik-motorek-enduro-maxi-super-cena-zielony-i1256635293.html. Kupiliśmy go synkowi na drugie urodziny i jest to absolutny strzał w 10-tkę. Motorek jest bardzo fajnie wykonany, plastik jest dobrej jakości. Ujeżdża na nim zarówno 2-latek jak i jego 6-letni brat. Obaj zachwyceni. Polecam, bo to super zabawka za niewielkie pieniądze.
            • jolakl poprawny link 21.10.10, 21:17
              allegro.pl/jezdzik-motorek-enduro-maxi-super-cena-zielony-i1256635293.html
          • maaszymka Re: Prezenty dla 2-letniego chłopca 22.10.10, 23:05
            > Zastanawiam się nad farbami do malowania palcami,chociaż rysowanie kredkami śre
            > dnio go jak na razie kręcismile

Bo kredki są trudniejsze wink Farbki jak najbardziej, mogą też być mazaki- ale takie z grubą końcówką co mało wysiłku a efekt widać. Mój prawie 3 lata i jakoś nie bardzo lubi kredki- jeśli już to świecowe bambino z carsami albo mamy pastele. Przy drewnianych trzeba włożyć więcej wysiłku- zazwyczaj cieńsza linia i słabsze kolory. No i uciapać wszystkiego wkoło nie można smile
            acha i kolorowanki wodne też się sprawdzały
    • maaszymka Re: Prezenty dla 2-letniego chłopca 21.10.10, 22:21
      Mój na 2 urodziny dostał kolejkę drewnianą z ikei. Do dziś się nią bawi i w listopadzie na 3 urodziny tez pewnie dostanie jakiś dodatek do kolejki. Fajna sprawa bo jak ma dostać jakąś nagrodę albo babcie nie wiedzą co kupić to zawsze kolejny element do zestawu się przyda smile Z "dwulatkowych" prezentów śmieciara z wadera okazała się być również trafionym prezentem i pociąg elektryczny- tego to ja nie lubię ale młody uwielbia.
      Jak masz sporo miejsca w mieszkaniu to laufrada możesz kupić smile
      Duplo jak najbardziej.
      U nas był szał na puzzle z carsami i wszystko co z carsami. Carsy do dziś mu się nie znudziły wink
    • alkara Re: Prezenty dla 2-letniego chłopca 21.10.10, 22:30
      U nas hitem ostatnio są ciuchcie Tomka te na magnesy (młody widział takie u swojego kolegi) więc na pewno dostanie swoje i może do tego jakieś dodatki, na 2 latka doStał parking poziomowy WADERA - super zabawa, do tego parę autek z bajki AUTA, teraz planujemy jeszcze MAŃKA Z LAWETĄ bo szaleje za wszelkimi dziwnymi pojazdami.
      Na pewno spodobały by mu sie wszelkie śmieciarki, autobusy, tramwaje itp.
      Z zabawek po siostrze sprawdzają się: kasa sklepowa, wszelkie gary do gotowania i wózek - służy do przewozu piłek bądź autek.
      • sylmaj Re: Prezenty dla 2-letniego chłopca 22.10.10, 07:10
        Ja swojemu 2-letniemu chrześniakowi kupuję to
        allegro.pl/big-serwis-samochodowy-stacja-benzynowa-jezdzik-i1250106810.html
        on większość dnia szaleje na jeździku i motorze i wiecznie twierdzi że brakuje mu benzyny i jedzie tankować do szafy, więc będzie teraz miał prawdziwą stację. Poza tym mój Kuba to miłośnik Tomka i ma całą kolekcję kolejek głównie magnetycznych, uwielbia je
        • krasulas Re: Prezenty dla 2-letniego chłopca 22.10.10, 18:50
          Mój też styczniowybig_grin
          Mamy sporo zabawek po siostrze - puzzle, klocki edukacyjne, układanki, więc takie prezenty u nas odpadają...
          Ja planuję laufrada, rowerek 3kołowy (szukam dobrej użwyki Kettlera lub Magica). Oczywiście to sumasumarum wszystkch prezentów - dziadki, my, chrześni...
          Myślę też o kolejce - mój typowy samiec - piła, auta, samoloty i jazda BobbyCarem.
          Dzisiaj oglądałam wspomnianą kolejkę w Ikei i jedno mnie niepokoi - otóż mój Smark uwielbia rzucać czym popadnie...a klocki ciężkie
          Co to jest ciufcia Tomka na magnesy?
          • patir23 Re: do krasulas 22.10.10, 19:37
            jaka ta kolejka jest ? masz jakis link tez jestem na etapie albo kolejki drewnianej albo tomka albo...garazu. bo to automaniak smile)))
            • krasulas Re: do krasulas 22.10.10, 21:22
              to jest ten zestaw LILLABO

www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30064359
              Całość - dodatkowe tory, wagony, tunel to koszt ok. 150zł

Nie wiem na ile jest to warte zakupu.
              Wogóle nie jestem kumata w temacie ciufci, torów itp
              Może wypowie się jakaś doświadczona mama, czy inwestować w drewnianą wersję kolejowo-torową czy metalową?

Pamiętam, że rok temu również Tchibo miało w ofercie ciufcię - ale...

Aha! Mamy Tonkę 3tory zjazdowe dla aut - Młody w tym zakochany! Korzystamy oczywiście z innych autek podczas zabawy. Może garaż dokupić?
              • patir23 Re: do krasulas 22.10.10, 21:25
                forum.gazeta.pl/forum/w,583,117732134,117755556,Re_Kolejka_Tomek_blagam_o_pomoc_doswiadczone_mam.html
                tu cos moze byc
                • patir23 Re: do krasulas 22.10.10, 21:28
                  forum.gazeta.pl/forum/w,566,117841566,117841566,kolejka_drewniana_dla_3latka.html
                  i tutaj... jak sie na cos zdecydujesz to daj znac...moj to zakochany w tym tomku to moze mu sprawie ale chcial ostatnio garaz myslalam o FP ale niew wiem. w grudniu 2,5 roku skonczy
                • krasulas Re: do krasulas 22.10.10, 21:29
                  allegro.pl/playskool-potrojna-zjezdzalnia-tonka-sklep-i1270192597.html
                  to dokładnie już posiadamy
                  i dopiero teraz widzę ile autek można dokupić, lawetę itp
                  o!
                  pomysł nawet dobry!
      • martas_sa Re: Prezenty dla 2-letniego chłopca 22.10.10, 18:38
        a jak wyglada ten Tomek na magnesy ???
        • patir23 Re: Prezenty dla 2-letniego chłopca 22.10.10, 19:35
          wydaje mi sie ze to te lokomotywy ktore posiadaja z przodu i z tylu taki magnes do ktorego mozna przyczepiac inne wagony i lokomotywy ktore maja tez te magnesy...my mamy takiego tomka ktory posiada wlasnie te magnesy. czyli zamiast laczyc na inne zaczepy wagon laczysz je na magnes. moj ma z zelaza taka lokomotywe tomka jest nie do zdarcia jedynie farba odprysnac moze lae tak to jest super.
        • maaszymka tomek na magnesy 22.10.10, 20:57
          wygląda tak w wersji drewnianej allegro.pl/tomy-zestaw-startowy-tomek-i-rozyczka-od-ss-i1267459397.html Troche drogawy jak na te kilka elementów.
          Do plastikowych torów Tomki wyglądają tak allegro.pl/thomas-tomek-learning-curve-lokomotywa-thomas-m-i1274966176.html
          • maaszymka Re: tomek na magnesy 22.10.10, 20:59
            ten drugi do drewnianych chyba też pasuje allegro.pl/tomek-i-przyjaciele-thomas-and-friends-drewniany-1-i1266963241.html
            • patir23 Re: tomek na magnesy 22.10.10, 21:08
              my mamy wlasnie tego tomka jest niezniszczalny...
              • maaszymka Re: tomek na magnesy 22.10.10, 21:31
                A do kolejki, z ikei, biedronki, tesco itp pasuje?
                • patir23 Re: tomek na magnesy 22.10.10, 21:37
                  z tego co wyczytalam na temat kolejek a czytam i sledze duzo to tak ikea pasuje do tesco i pozostalych i w tym jest plus...a macie kolejke drewniana?
                  • maaszymka Re: tomek na magnesy 22.10.10, 21:46
                    Tak mamy drewnianą z ikei+ biedronkową + różne elementy tesco. Tomka dotąd nie kupowałam bo sie bałam, że może nie pasować. Jakiegoś Tomka kiedyś kuzyn przyniósł i nie pasował.
                    A i stacyjkowo by się też jakieś pasujące przydało wink
                    • patir23 Re: tomek na magnesy 22.10.10, 22:03
                      czy taka kolejka moglaby zachwycic 2,5 latka? bo juz sama sie nie moge zdecydowac czy drewniana czy Take Along Tomka...a na marginesie masz moze jakies doswiadczenie z garazem? moze macie jakis?
                    • patir23 Re: tomek na magnesy 22.10.10, 22:06
                      moze na swieta beda jakies kolejki w biedronce drewniane...nie chce na pierwszy rzut kupowac wypasionej i drogiej bo nie wiem czy by sie zainteresowal. chociaz aby tomek po torach jeździl to pewnie kazda mu sie spodoba.
                      • maaszymka Re: tomek na magnesy 22.10.10, 22:51
                        My pierwszy zestaw kupiliśmy w ikei- coś ok 49 zł, a za chwilę w biedronce były przed mikołajem chyba po 59 - więcej autek było- w tym startowym z ikei chyba tylko jedna lokomotywa. Potem to już most sobie zażyczył, lokomotywę na baterie, wagoniki ze zwierzakami. W tesco są fajne pojedyncze elementy. A ostatnio znowu ikea bo tunel też potrzebny.
                        2,5 latek powinien się bawić. Mój dostał na 2 latka i cały czas się bawi. Ostatnio 4,5 letnia chrześnica po zabawie u nas męczyła rodziców o kolejkę i tez z ikei wzięli startowy- a mi odpada problem z mikołajem smile
                        A i 6 letni kuzyn też zawsze o kolejkę pyta, tak że zabawka pokoleniowa- tato też się bawi wink
                        Garażu nie mamy tylko parking 3 poziomy i to robi za garaż, a u baci z wadera drogę + parkig. Też się bawi- zwłaszcza u babci bo w domu nie ma smile Garaże najczęściej sam sobie buduje z klocków lub mama robi z pudełek. Te pudełka chyba fajniejsze niż normalny garaż bo można różne bramy robić w zależności od zamówienia kierowcy smile)
                    • martas_sa Re: tomek na magnesy 22.10.10, 22:42
                      a do tego zestawu co bedzie pasowac ??? te na magnesy wagoniki beda pasowac ???
                      allegro.pl/zestaw-dworzec-kolejowy-tomek-i-przyjaciele-i1276999158.html
                      • maaszymka Re: tomek na magnesy 22.10.10, 22:56
                        O ile dobrze jeszcze widzę, to w tym zestawie są właśnie te na magnesy.
                        Ja jutro chyba z kawałkiem toru do sklepu pójdę i posprawdzam te wagoniki smile)
                        • patir23 Re: tomek na magnesy 23.10.10, 08:22
                          to napisz czy sie nada taki tomek na magnes na te tory drewniane mozliwe ze kupie mu wkoncu taka drewniana tylko juz bym chciala jakis bardziej rozbudowany model a jak nie to moze kupie taki startowy i juz. a ten parking to jaki macie? z wadera moze? zadowolona jestes? bo mowia ze te waderowskie garaze parkingi sie sypia.
                          • maaszymka Re: tomek na magnesy 23.10.10, 23:16
                            W poniedziałek po południu wybieram się na zakupy to poprzymierzam. W sumie wystarczy zmierzyć rozstaw kół w tomku i porównaś do reszty.
                            Parking u babci jest mochtoys dokładnie taki allegro.pl/garaz-parking-2-poziomy-mochtoys-i1256633882.html i jak nie lubię ich zabawek to ten jest ok. Ten parking to po 6, 5 letnim kuzynie i nadal cały a chłopaki dosyć często dość ostro się z nim obchodzą. W domu też mamy z mochtoys ale mniejszy i jakiś taki chyba gorszy- zobaczymy bo z miesiąc ma, jak dotąd cały.

co do kolejek to chyba najlepiej wyjdzie startowy z tesco ( biedronka pewnie przed mikołajem) + dodatkowe akcesoria. Te z ikei mają tory jednostronne- znaczy to wyżłobienie jest z jednej strony a z drugiej gładki- biedronkowe i tescowe dwustronne i łatwiej się na początku mojemu układało te biedronkowe. Ikea ma tez końcówki plastikowe - na początku obawiałam się czy nie powypadają ale trzymają sie dobrze,a biedronkowe są całe z drewna. No i te z ikei ciaśniej wchodzą- dla starszego może lepsze ale 2 letnie dziecko może mieć problemy z powciskaniem. Tesco i biedronka są luźniejsze i łatwiejsze do ułożenia. Mój na początku te z ikei zostawiał dla mamy a budował z biedronkowych. Teraz już mu bez różnicy ale myślę, że sama ikea na początek mogłaby zniechęcić do układania.

A jak już się o ikei rozpisałam to takie coś też jakoś 1,5 roku miał dostał i do dziś się bawi www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/57212295
                            a do tego zawsze leci i pewnie w końcu mu kupię, tylko z miejscem już u nas krucho uncertain www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80100251
                            • patir23 Re: tomek na magnesy 24.10.10, 10:39
                              to juz mi sie sytuacja duzo rozjasniła smile a pamietasz ile kosztowała taka biedronkowa kolejka i ile elementów?
                              • maaszymka Re: tomek na magnesy 26.10.10, 23:04
                                Kosztowała- o ile dobrze jeszcze pamiętam 59 zł. Części coś około 40- lokomotywa, 3 wagoniki, drzewka, znaki i chyba 2 ludziki. Ilości torów nie pamiętam i nie zliczę bo wymieszane.
                                Tomka nie zmierzyłam bo zapakowany tak, że nie da rady wyciągnąć- jeden wagonik na magnes ok 40 zł kosztuje uncertain myślałam, że trochę tańsze będą. Kupię dopiero jak ktoś może rozstaw kół poda bo drogawe trochę. A synu i tak już się na stacyjkowo przerzucił wink
    • patir23 Re: Prezenty dla 2-letniego chłopca 22.10.10, 19:50
      allegro.pl/interaktywna-bramka-dla-dzieci-swiatlo-dzwiek-bb72-i1272128722.html
      moze taka bramka dla pilkarza
      • marzena_gabi Puzzle Tessel 24.10.10, 14:00
        gdzie to cudo można zakupić???
        • isiak33 Re: Puzzle Tessel 27.10.10, 00:21
          Witam
          Napisałam na priv
    • fishi81 Re: Prezenty dla 2-letniego chłopca 30.10.10, 18:37
      Dla 2 letnich dzieci zawsze polecam kreatywną muszelkę BILIBO poza tym zawsze można kupić rowereksmile
      • niebioska Re: Prezenty dla 2-letniego chłopca 30.10.10, 22:47
        fishi, uzasadnij swoją wypowiedź smile.
        konkretnie chodzi mi o zalety muszli bilibo, bo chodzi mi już długo po głowie, ale nie jestem w 100% przekonana. na filmie dzieciaki świetnie się bawią, ale one mają kilka muszli... ja kilku nie kupię...
        poza tym zawiodłam się już na piłce babal, a głównie na jej jakości sad.
    • majkusia08 Re: Prezenty dla 2-letniego chłopca 15.05.18, 15:45
      Aby o tym napisać musiałaś odkopać wątek sprzed 8 lat?!
    • joagraba Re: Prezenty dla 2-letniego chłopca 15.05.18, 16:34
      O, a lily_123 wchodzi na forum co jakiś czas żeby napisać jak bardzo jest zadowolona z produktów Chicco. Zauważcie, że to wyższy poziom spamu.
      Nawet zdjęcia wrzuca, tak jest zadowolona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka