Dodaj do ulubionych

Automat do chleba

21.03.11, 13:55
Mam pytanie do posiadaczek tego cuda....czy jestescie zadowolone?
Czy zrezygniowalyscie zupelnie ze sklepowego pieczywa?
Czy faktycznie upieczenie w tym czyms chleba to szast prast i wychodzi
gotowy chleb?
Czy jednak jest z tym troche zachodu?
Na co zwrocic uwage przy wyborze tej maszynki?
Jaki model polecacie?
Pozdrawiam
K.
Obserwuj wątek
    • kammik Re: Automat do chleba 21.03.11, 14:10
      Tak.
      Tak.
      Tak.
      Nie.
      Nie wiem.
      Wszystko jedno big_grin

Najbardziej automat przydaje się do wyrabiania i wyrastania ciasta, piec lepiej w piekarniku (kształt lepszy).
      • kocianna Re: Automat do chleba 21.03.11, 14:21
        Ja tak samo jak kammik.
        No, ze sklepowego pieczywa nie zrezygnowałam, bo ja nie piekę na zakwasie (tutaj bardzo ciężko zdobyć, w piekarni nie chcą dać), a żytni chlebek jednak dobry jest. Ale piekę coś codziennie, również bułki czy drożdżówki, tylko że wtedy piekę w piekarniku, a nie w maszynie.

A model - naprawdę WSZYSTKO JEDNO jaki. Ja mam maszynę z Lidla i jest OK.
        • kammik Re: Automat do chleba 21.03.11, 14:26
          Ale zakwas bardzo łatwo samemu wyhodować, a jak się boisz, że nie wyjdzie, to można kupić suszony.
        • feel_good_inc Re: Automat do chleba 21.03.11, 14:48
          > A model - naprawdę WSZYSTKO JEDNO jaki. Ja mam maszynę z Lidla i jest OK.

Tylko najlepiej taki z dwoma mieszadłami, bo takie z jednym często nie mieszają dobrze ciasta.
          No i potwierdzam to co piszą inni - mieszamy w maszynce, pieczemy w piekarniku.
          • kobietka776 Re: Automat do chleba 21.03.11, 14:53
            Super! Dziekuje za odpowiedzi!
            A z tym pieczeniem w piekarniku to chodzi
            tylko o kształt....?
            Kammik, a gdzie mozna kupic ten suszony zakwas?
            Jestem z Wawy.
            K.
            • feel_good_inc Re: Automat do chleba 21.03.11, 14:55
              kobietka776 napisała:
              > Super! Dziekuje za odpowiedzi!
              > A z tym pieczeniem w piekarniku to chodzi
              > tylko o kształt....?

Lepsza skórka, równomierniej wypieczony i nie ma dziur po mieszadłach.
              • daga_j Re: Automat do chleba 21.03.11, 21:05
                Zainteresowało mnie to, że pieczecie w piekarniku,czyli sama maszyna do chleba tylko Wam miesza składniki? Wrzucasz wszystko i włączasz "mieszanie" a potem wyjmujesz do innej blachy? - czy jeśli mam inny robot z mieszadłem do ciast (też drożdżowych) to nic mi nie da więcej maszyna do chleba? czy też ona robi jakieś pauzy w mieszaniu by rozczyn wyrósł, czy równie dobrze mogłabym tego przypilnować w innym mieszadle (robocie)?
                • feel_good_inc Re: Automat do chleba 22.03.11, 00:05
                  daga_j napisała:
                  > Zainteresowało mnie to, że pieczecie w piekarniku,czyli sama maszyna do chleba
                  > tylko Wam miesza składniki? Wrzucasz wszystko i włączasz "mieszanie" a potem wy
                  > jmujesz do innej blachy? - czy jeśli mam inny robot z mieszadłem do ciast (też
                  > drożdżowych) to nic mi nie da więcej maszyna do chleba? czy też ona robi jakieś
                  > pauzy w mieszaniu by rozczyn wyrósł, czy równie dobrze mogłabym tego przypilno
                  > wać w innym mieszadle (robocie)?

Robi przerwy i daje czas na wyrośnięcie.
            • lola211 Re: Automat do chleba 21.03.11, 15:04
              Kupic zytnia make razowa i samemu wyhodowac- to proste i nie ma IMo sensu placic kilkanascie zl za cos, co mozna wyprodukowac za grosze.Taki suszony zakwas widzialam w sklepie ze zdrowa zywnoscia.
            • kammik Re: Automat do chleba 21.03.11, 15:14
              Zakwas można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, kosztuje 3-5 zł www.samozdrowie.sklepna5.pl/towar/346/zakwas-zytni-suszony-natural-30g.html
              Widziałam też na allegro.
    • lola211 Re: Automat do chleba 21.03.11, 14:47
      Nie potrzeba tego ustrojstwa, by upiec pyszny chleb.
      Ja robie wlasnorecznie i pieke w piekarniku- gotowego pieczywa juz nie kupuje.
      Wlasnie zjadlam 2 kromki razowego orkiszowca, a rano uraczylam rodzine swiezymi bagietkami na zakwasie.
      • vibe-b Re: Automat do chleba 21.03.11, 15:27
        lola211 napisała:

> Nie potrzeba tego ustrojstwa, by upiec pyszny chleb.

Ale oszczednosc czasu i pracy jest niesamowita- zwlaszcza w perspektywie regularnego pieczenia.
        Dopiero po nabyciu maszyny zaczelam sie naprawde rozkoszowac wypiekami (chlebowymi).
        • vibe-b Re: Automat do chleba 21.03.11, 15:29
          Zapomnialabym- rewelacyjna przy pieczeniu w automacie jest funkacja ustawienia na kiedy chcesz chleb. I tak - wrzucam skladniki wieczorem kladac sie spac a rano gdy wstaje chleb sie wlasnie konczy piec. Pysznosci.
          • lola211 Re: Automat do chleba 21.03.11, 17:25
            Ok, kwestia potrzeb.Ja osobiscie mam wrecz lęk przed zagracaniem kuchni w rozne "konieczne" akcesoria, stad moze moje podejscie.
            Wypracowalam sobie juz schemat i chleb wrzucam do formy przed pojsciem spac, a rano wstawiam do piekarnika.
    • izabellaz1 Re: Automat do chleba 21.03.11, 14:57
      Świetny chleb wychodzi i w normalnym piekarniku.
      • asia.julka Re: Automat do chleba 21.03.11, 15:03
        Mam automat z biedronki i odkąd mam nie kupuje praktycznie pieczywa.
        Zakwas można faktycznie zrobić samemu.
        Mi jednak te chleby na zakwasie nie wychodziły. I piekę na drożdżach.
        • lola211 Re: Automat do chleba 21.03.11, 15:25
          > Mi jednak te chleby na zakwasie nie wychodziły. I piekę na drożdżach.

Chleb na drozdzach nie ma najwazniejszego- wlasciwosci zakwasu, bardzo pozytecznych dla organizmu.To wlasnie zakwas nadaje sens domowemu piekarnictwu.
          Ja zaczelam od razu od pieczywa na zakwasie i pierwszy chleb od razu mi wyszedl-trzymalam sie wszelkich wskazówek autora przepisu.
          Na twoim miejscu tak latło bym nie rezygnowalasmile.
    • imasumak Re: Automat do chleba 21.03.11, 15:20
      Mam, ale nie piekę w nim, a korzystam tylko z funkcji wyrabiania ciasta drożdżowego, bułek oraz chleba. Piekę natomiast w piekarniku.
      Automat firmy Clatronic służy mi już 5 lat i jak dotąd jest niezawodny.
      Pieczywa nie kupuję prawie wcale.
      • thaures Re: Automat do chleba 21.03.11, 17:44
        Mam, używam na święta, jak mają przyjść goście czy jak mi zabraknie pieczywa. Chleb robi się długo i przeważnie wolę iść do sklepu niż czekać, ale jest na pewno pyszny (mimo,że robię z gotowych mieszanek). Ponadto znalazłam w necie przepis na ciasto drożdżowe- wszystko się wsypuje od razu) i ciasto z automatu to jedyne ciasto drożdżowe,które robię i które mi wychodzi.
        Dla mnie ta maszyna jest za duża, plącze się w kuchni i ją wynoszę, a uważam,że rzeczy ,których nie ma pod ręką się nie używa, więc pewnie dlatego nie piekę chleba codziennie.
        • andaba Re: Automat do chleba 21.03.11, 17:56
          Własciwie to jezeli nie trzeba rozpalać w piecu chlebowym to jest szast prast, nawet bez automatu. Podejrzewam, ze mit o trudnosci pieczenia chleba z tego pieca sie bierze, ja nienawidzę smile
          • imasumak Re: Automat do chleba 21.03.11, 20:30
            Niby szast, prast, ale ciast w takim automacie wyrobisz jeszcze łatwiej smile
            A ja leniwa jestem smile
            • izabellaz1 Re: Automat do chleba 21.03.11, 20:43
              Mnie wyrobienie ciasta na chleb zajmuje 10 minut smile
              Długo rośnie ale rośnie sobie samo w ciepłym miejscu a wyrobienie go to chwila.
              • imasumak Re: Automat do chleba 21.03.11, 22:46
                Kobieto, mnie czasu nawet szkoda na wsypanie i wlanie ingrediencji do automatu, a co dopiero na wyrabianie tego wink.
                wobec tego chwalę sobie program nr 8 w moim automacie - wszystko wrzucam hurtem i po 90 minutach mam pięknie wyrośnięte ciasto, gotowe do pieczenia smile
                • hummer Chleb Ci rośnie 90 minut :) 22.03.11, 00:41
                  imasumak napisała:

> Kobieto, mnie czasu nawet szkoda na wsypanie i wlanie ingrediencji do automatu,
                  > a co dopiero na wyrabianie tego wink.
                  > wobec tego chwalę sobie program nr 8 w moim automacie - wszystko wrzucam hurtem
                  > i po 90 minutach mam pięknie wyrośnięte ciasto, gotowe do pieczenia smile

Znaczy się na zakwasie jest? smile

Nic dziwnego, że mnie wczoraj usuwali, jak się pytałem, czy Emamy potrafią gotować. smile

A chodziło o tę dietę.

www.wtwk-partynice.pl/dieta.asp

Zresztą reszta jest na forum, które moderujesz smile
                  • imasumak Tyle trwa program 22.03.11, 12:44

• gladys_g Re: Automat do chleba 21.03.11, 21:04
      1. Zadowolona
      2. Zrezygnowałam w 99% (1% na bułki do grzanek których czasem domaga się chop)
      3. szast prast i wychodzi. Wychodzi też: ciasto na pizzę, makaron, dżem, ciasto drozdżowe do bułek itp.
      4. zdefiniuj 'trochę' wink - trzeba mieć w domu składniki, pamiętać żeby nastawić chleb albo wieczorem albo żeby był gotowy na rano, trzeba albo wziąć na klatę że w chlebie od spodu będą dwie dziury po mieszadłach albo wyjmować mieszadła zanim zacznie piec albo uzywać maszynki do wyrabiania i wyrastania chleba a piec w piekarniku
      5. żeby 2 mieszadła miała - lepiej wyrabia ciasto
      6. ja mam moulinex home bread baquette czy jakoś tak podobnie - ma foremki do wypieku bułeczek, ale uzywam ich sporadycznie i w piekarniku. Jestem zadowolona, pierwsza maszynka mi zeszła po chyba 2 latach użytkowania i kupiłam taką samą tylko nowszy model - sprawdza się u mnie, chodzi raz - dwa razy w tygodniu.

jest niebezpieczeństwo że jak połkniesz bakcyla to nagle okaże się że masz w domu 20kg różnych rodzajów mąki i z obłędem w oczach przeglądasz internet w poszukiwaniu nowego rodzaju zakwasu albo przepisów wink
      • sole78 Re: Automat do chleba 21.03.11, 22:24
        A nie kruszy się Wam chleb z maszyny? Ja robiłam wg przepisów z książeczki do automatu i każdy, który upiekłam kruszył się strasznie. Jeżeli chodzi o zadowolenie z zakupu to nie umieram z zachwytu: chleby takie sobie, wydaje mi się, że przez te drożdże nie są takie zdrowe jak na zakwasie, no i jak wspomniałam kruszą się strasznie(może jakiś błąd ja popełniam), a do tego sama maszyna zajmuje dużo miejsca. Nie kupiłabym drugi raz, ale jak już mam to piekę raz za czas, bo duży plus to że się wsypuje produkty, a wyciąga gotowy chleb.
        • gladys_g Re: Automat do chleba 21.03.11, 22:36
          trzeba zakwasić. ja dodaję ocet winny czy jabłkowy albo sok z cytryny (ani jedno ani drugie nie jest wyczuwalne po upieczeniu) i chleb się nie kruszy.
          • imasumak Re: Automat do chleba 21.03.11, 22:51
            A ja w ogóle zrezygnowałam z pieczenia w automacie - piekę w piekarniku, automat służy mi do wyrabiania i rośnięcia ciasta. Od tamtej pory nie odnotowałam kruszenia.
    • yuka12 Re: Automat do chleba 22.03.11, 00:26
      Jestem zadowolona, zachodu nie ma, pieke teraz raz na dwa tygodnie, bo moje dzieci lubia chleb tostowy. Rewelacyjnie sie sprawdza przy robieniu bulek, nie umialam jednak tak dobrze wyrobic ciasta recznie. Wrzucam skladniki w okreslone kolejnosci, nastawiam i gotowe. Kuchnie mam niezbyt ciasna i maszyna (Morphy Richards, jedno mieszadlo) zajmuje kat, ktory i tak jest trudnodostepny chociaz na wierzchu. Dzieki temu nie zapominam, ze ja mam i z drugiej strony zupelnie mi nie przeszkadza na codzien. Pieke glownie z blogu Dorotus76, ale oprocz tego mam sporo przepisow z innych stron i ksiazek kucharskich. Chleb mi sie nigdy nie kruszy. Moze brak tluszczu?
      • izak31 Re: Automat do chleba 22.03.11, 08:54
        Ja mam automat i w zyciu by mi nie przyszło do głowy aby wyjmowac ciasto do pieczenia...automat ma ułatwiac zycie a nie utrudniac...
        Na swieta robilam chleb na zakwasie, zakwas sobie sama zrobilam. Nie wiem czy sie wiecej odwaze bo to troche ceregieli z tym jest. Mąka to nie moze byc pierwsza lepsza. musi być razowa zytnia typ 2000, do kupienia w sklepach ze zdrowa zywnoscia.
        • kammik Re: Automat do chleba 22.03.11, 09:51
          Mąka do zakwasu nie musi być razowa, skąd ten pomysł? Można użyć zwykłej żytniej, 720.
          • lola211 Re: Automat do chleba 22.03.11, 12:28
            Make typ 2000 mozna kupic w markecie, zadna tam zdrowa zywnosc.Tam kupuje sie za to maki eco albo miele ziarno na miejscu.
            Z zakwasem jest troche zachodu, ale bez przesady- on głownie sobie sam rosnie czy babelkuje, wrzucenie garsci maki i wlanie wody to przeciez zadne halo.Harmonogram prac natomiast jest potrzebny.
            No ale jesli nie zakwas, to ja nie widze sensu pieczenia w domu wcale.Prawdziwe pieczywo jest na zakwasie i zadne drozdze nie sa w stanie mu dorównac.
            • vibe-b Re: Automat do chleba 22.03.11, 14:10
              > No ale jesli nie zakwas, to ja nie widze sensu pieczenia w domu wcale.

Nie? A chocby dlatego, zeby byl bez konserwantow.
      • vibe-b Re: Automat do chleba 22.03.11, 09:56
        > Pieke glownie z blogu Dorotus76

moglabys podac linka?
        • gabi683 Re: Automat do chleba 22.03.11, 10:02
          vibe-b napisała:

> > Pieke glownie z blogu Dorotus76
          >
          > moglabys podac linka?
          >

mojewypieki.blox.pl/strony/Chlebynazakwasie.html
          • vibe-b Re: Automat do chleba 22.03.11, 11:39
            dzieki smile
            • yuka12 Re: Automat do chleba 22.03.11, 12:06
              Potwierdzam smile . Nie bardzo chcialam podawac link, bo wiem, ze wiele emam prowadzi swoje blogi kulinarne. Przyznam jednak, ze chociaz pieke od wielu lat, dzieki blogowi Doroty bardzo poprawilam swoje umiejetnosci. Nie tylko w pieczeniu bulek i chleba smile .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka