Dodaj do ulubionych

gdzie kupujecie mieszanki do chleba?

27.03.11, 15:34
ja wczesniej kupowalam na mieszanki.pl ale tego sklepu juz nie macrying gdzie proponujecie sie zaczepic?zeby oczywscie tanio wychodzilo?i zeby bylo duzo rodzajow chleba
Obserwuj wątek
    • aniaop Re: gdzie kupujecie mieszanki do chleba? 27.03.11, 15:41
      Wszedziesmile W Auchan ostatnio w promocji sa po 3.99. Lubie tez te z Almy, zwlaszcza chleb litewski, do ktorego dodaje sliwki suszone. Ale IMO najlepsze sa te z Lidla, zwlaszcza slonecznikowy!!! No i nie trzeba juz dodawac drozdzy suszonych...
      • ka_thy Re: gdzie kupujecie mieszanki do chleba? 27.03.11, 16:04
        W Auchan kupuję mieszanki Ekovity - są rewelacyjne. Nie tak dawno kupowałam po 3.69 więc jakaś marna ta promocja wink. Ale pewnie jak wszystko i one podrożały. Polecam chleb graham - ja piekę z tej mieszanki bułki-grahamki.
    • kropkaa Re: gdzie kupujecie mieszanki do chleba? 27.03.11, 15:44
      Sama piekę z mąki. Mam problem z mąką pszenną chlebową 750, zastępuję dość łatwą do dostania 650.
    • kanna Re: gdzie kupujecie mieszanki do chleba? 27.03.11, 19:23
      W LIDLu, koło 5 zł.
      • magda79pn Re: gdzie kupujecie mieszanki do chleba? 27.03.11, 19:32
        podobno w lidlu nie są w stałej sprzedaży... piszę podobno, bo nie byłam, nie chciało mi się specjalnie jechać i ryzykować że niczego nie kupię, ale przy okazji jak będę to sprawdzę, napiszcie gdzie one stoją? tam gdzie pieczywo?

ja kupuję mieszanki w aldim, nam smakują.
        • aniaop Re: gdzie kupujecie mieszanki do chleba? 27.03.11, 19:41
          magda79pn napisała:

> podobno w lidlu nie są w stałej sprzedaży... piszę podobno, bo nie byłam, nie c
          > hciało mi się specjalnie jechać i ryzykować że niczego nie kupię, ale przy okaz
          > ji jak będę to sprawdzę, napiszcie gdzie one stoją? tam gdzie pieczywo?

sa caly czas, ja kupuje raz w tygodniu. Stoja obok pieczywa.
          >
          > ja kupuję mieszanki w aldim, nam smakują.
          >

O wlasnie! Nigdy w zyciu nie bylam w tym sklepie a mam blisko. Chyba musze sie wybrac. Co jest tam jeszcze ciekawego?
          >
          • julka-4 Re: gdzie kupujecie mieszanki do chleba? 27.03.11, 19:56
            Teraz będę w lidlu po 3,99.
        • monika78kr bezglutenowe 27.03.11, 20:59
          a czy widzialyscie gdzies takie mieszanki bezglutenowe?
    • alexsc Re: gdzie kupujecie mieszanki do chleba? 27.03.11, 20:07
      jak miałam fazę chlebową to na bogutynmlyn.pl
      • zuzankas Re: gdzie kupujecie mieszanki do chleba? 27.03.11, 22:03
        ja też tu.
    • black.joanna Re: gdzie kupujecie mieszanki do chleba? 27.03.11, 22:51
      Mi te z Lidla nie wychodzą. (piekę w maszynie) Kupuję na Allegro u upieczchleb_pl . Dużo rodzajów chleba i jak na razie kupuję u nich.
      • magda79pn aniaop 27.03.11, 22:56
        szczerze mówiąc to w aldi nie ma NIC (byłam kilka razy w poznaniu, na raszynie, zawsze wieczorem i zawsze jakieś takie puste półki tam były... może rano jest inaczej - nie wiem) , kupuję tam tylko te mieszanki do chleba, czasem dzieciakom coś słodkiego (słodycze niemieckie - cos jak w lidlu)
        moim zdaniem to taki lidl ale gorzej zaopatrzony smile
        • magda79pn Re: aniaop 27.03.11, 23:01
          a jakie rodzaje są tych mieszanek w lidl?
          a aldim jest: słonecznikowy, dyniowy, wieloziarnisty i pełnoziarnisty, cena 4,19zł/kg i też dodaje się tylko wodę
          ja piekę w zwykłym piekarniku w foremce do babki smile
          • aniaop Re: aniaop 28.03.11, 08:55
            magda79pn napisała:

> a jakie rodzaje są tych mieszanek w lidl?

Slonecznikowy, wiejski, razowy/ciemny i ciabatta.
            Tez pieke w maszynie, z Lidla zreszta. Wychodza rewelacyjniesmile. Cena 4,99 za 1kg czyli na 2 chleby.

>>
            >
            • merich Re: aniaop 28.03.11, 10:16
              W tych mieszankach jest bardzo dużo chemii. Kiedyś też z nich piekłam chleb i po czasie stwierdziłam, że to bez sensu piec dla rodziny chleb z polepszaczami. Zrobiłam swój zakwas, co jest bardzo proste, a mąkę kupuję w młynie, chlebową typ 780, cena 1,6 za kilogram. Polecam, tanio i zdrowo.
              • kropkaa Re: aniaop 28.03.11, 11:16
                Podpisuję się. Swój zakwas to swój. Odkąd piekę chleby na łyżce zakwasu, bez drożdży, a wyrośnięte, że hej!, nie potrzebuję żadnych mieszanek i innych wymysłów.
                • magda79pn Re: aniaop 28.03.11, 11:29
                  a napiszcie jak się ten zakwas robi smile
                  • kropkaa Re: aniaop 28.03.11, 11:47
                    piekarniatatter.blogspot.com/2008/02/zakwas-zytni.html
                    Rady np. tu:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,77,123328478,123328478,zakwas_na_chleb_nie_rosnie_co_jest_nie_tak_.html
              • beata77_77 Re: aniaop 29.03.11, 10:18
                Podaj - jeśli możesz przepis na "swój" chleb, na zakwasie. Skąd masz zakwas i jak taki chleb robisz. Jestem nowa w temacie, myślę o pieczeniu chleba w domu, ale wolałabym piec go z naturalnych składników, a nie z gotowych mieszanek. Za wszelkie wskazówki będę wdzięczna.
                • kropkaa Re: aniaop 29.03.11, 12:31
                  Nie wiem, czy to do mnie, czy nie, ale napiszę.
                  Piekę chleby właściwie z dwóch blogów - Dorotus i Liski.
                  Od Liski głównie pt. "Chleb, mój ulubiony", od Dorotus większość chlebów na zakwasie.
                  mojewypieki.blox.pl/strony/Chlebynazakwasie.html
                  pracowniawypiekow.blogspot.com/
                  Są jeszcze blogi Tatter, Mirabbelki, cincin, ale nie jestem w stanie wypróbować nawet 10% wszystkich chlebów. Tym bardziej, że mniej więcej po przepisie wiem, czego się spodziewać.
                  Zakwas mam swój, robiony na żytniej 2000, niedługo mu pół roku stuknie, jest porządny, bo jestem w stanie na 20 g zakwasu upiec bochenek wyrośniętego chleba (nie dodając drożdży). Sama nie wymyślam przepisów, dużo zależy od idealnych proporcji, składania, czasu, temperatury - nie urządza mnie wymieszanie trzech mąk po dwie garście i danie tyle wody ile mąka zabierze.
                  Ostatnio zajadamy się Greckim.
    • clapton1985 Re: gdzie kupujecie mieszanki do chleba? 28.03.11, 10:30
      LIDL - najlepsze.
      • magda79pn Re: gdzie kupujecie mieszanki do chleba? 28.03.11, 10:59
        a skąd macie info że w lidlu będzie promocja na te mieszanki chlebowe? pytam po przejrzałam ofertę i takiej informacji nie znalazłam
        • magda79pn zastanawiam się jeszcze nad maszyną... 28.03.11, 11:45
          skoro taka maszyna (taka którą ja ogladałam, bo ta z lidla za 180zł to troszkę droga) piecze chleb ok 750g a ja piekę w piekarniku zawsze trzy chleby na raz, czyli ok 2kg to chyba taka maszyna do końca opłacalna dla mnie nie jest, co? ja mam te trzy chleby na ok 2 dni, a tak to musiałbym codziennie piec
          jedyny plus że nie trzeba mieszać i garować...
          • aleksandra1977 Re: zastanawiam się jeszcze nad maszyną... 23.03.14, 14:22
            ja mam maszyne Moulinex'a i traktuje ja w teraz jako maszyne do wyrabiania ciasta.
            Poczatkowo bylam zachwycona smakiem chleba upieczonego z mieszanki w tej maszynie, ale z czasem znudzil mi sie ten smak.
            Maszyna do pieczenia chleba stala sie u nas maszyna do wyrabiania i wyrastania ciasta (nie tylko chlebowego). Program wyrabiania i wyrastania ciasta trwa u mnie 1,5 godziny. Gdybym miala przez ten czas wyrabiac ciasto, to bym chyba padla. A tak moge sobie ten czas na cos innego przeznaczyc i miec pewnosc zawsze dobrze wyrobionego i wyrosnietego ciasta.
    • aleksandra1977 Re: gdzie kupujecie mieszanki do chleba? 23.03.14, 14:17
      nigdzie, choc rzeczywiscie zaczynalam od Lidla.
      Juz mi przeszlo, gdy odwazylam sie upiec chleb sama z przepisu. Korzystam z przepisow na blogu mojewypieki. Poczatkowo byly to bulki i chleby na drozdzach, z czasem przeszlam tylko chleby na te na zakwasie, zmieniajac przepisy o skladniki, ktore nam najbardziej odpowiadaja.
      Wychodzi i taniej, i zdrowiej.
      • kora711 Re: gdzie kupujecie mieszanki do chleba? 23.03.14, 19:58
        mój mąż piecze chleb
        z ręką na sercu mogę napisać ze ten kto skosztował naszego chleba mówi że lepszego nie jadł smile
        mam to szczęsćie ze w mojej miejscowości jest MŁYN
        jadę i kupuję 3 worki różnego rodzaju maki po 5 kg
        płacę 22,50zł ( !!!) za wszystkie .mam zapas
        mam mega dobry chleb i tani smile

dodam ze chleb jest pieczony na zakwasie w zwykłym piecu w formach (w żadnych maszynkach)

• kkk_k Re: gdzie kupujecie mieszanki do chleba? 25.03.14, 18:05
          A czy ktoś ma sprawdzone miejsce na zakup mąki (nie mieszanki) na chleb w mazowieckim?
      • olga727 Re: gdzie kupujecie mieszanki do chleba? 25.03.14, 20:30
        aleksandra1977 napisała:

> nigdzie, choc rzeczywiscie zaczynalam od Lidla.
        > Juz mi przeszlo, gdy odwazylam sie upiec chleb sama z przepisu. Korzystam z prz
        > episow na blogu mojewypieki. Poczatkowo byly to bulki i chleby na drozdzach, z
        > czasem przeszlam tylko chleby na te na zakwasie, zmieniajac przepisy o skladnik
        > i, ktore nam najbardziej odpowiadaja.
        > Wychodzi i taniej, i zdrowiej.
        Ja mam maszynę z Lidla,a chleb piekę w niej na drożdżach z tej książeczki załączonej do maszyny. Nigdy nie używałam gotowych mieszanek (choć nie powiem,żeby mnie nie kusiło wink )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka