glory77 25.04.11, 11:09 poradźcie, czy warto inwestować w coś takiego? czy chomiki chętnie korzystają z tych bajerów? Na co zwrócić uwagę przy wyborze klatki, a w zasadzie centrum rozrywki Na allegro kolorowy zawrót głowy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sonrisa06 Re: klatka dla chomika :) 25.04.11, 13:47 Jako dziecko miałam chomiki. W klatce miały tylko domek i kołowrotek. Żaden nie chciał w tym kołowrotku biegać. Ale może na takie leniwe chomiki trafiłam. Musiałam za to w paru miejscach zadrutować klatkę, bo chomiki przeciskały się między pręcikami i uciekały. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: klatka dla chomika :) 25.04.11, 14:05 tez miałam w dzieciństwie chomiki i trzymałam je w akwarium - jest to higieniczniejsze niż klatka, bo z akwarium nie wylatują trociny czy co tam innego masz jako wyściółkę. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: klatka dla chomika :) 25.04.11, 16:44 mielismy chomika bardzo krotko, mial podobna klatke ale nie potrafil jeszcze wchodzic do tych tuneli ( byl mlody chomiczek) chociaz po kratkach chodzil jak szalony. Powiem Ci ze koszmarem bylo to to umyc w srodku tych tuneli, one skladaja sie z dwoch polowek, ktore ciezko otwierac i zamykac - fakt ze czesto nie trzeba bylo tego czyscic w srodku przy malym chomiku. Akwarium nie polecam, z powodu malej wentylacji w srodku i braku mozliwosci wspinania sie po scianach Jezeli chcesz kupic bez ogladania osobistego, to kup jak najmniej "bajerow" , kolko dla chomiczka obowiazkowo, bo uwielbiaja w tym biegac ( w nocy !!!) . Wiem ze mozna pozniej dokupic rozne akcesoria, moze wiec narazie poznajcie "osobowosc" zwierzaka i w miare jego zainteresowan cos dokupicie. My narazie zakochani jestesmy w naszych swinkach morskich Odpowiedz Link Zgłoś
mamamilochy Re: klatka dla chomika :) 25.04.11, 17:25 mam chomiczka i taką zwykła klatkę z kołowrotkiem i pięterkiem. Chomik korzysta z kołowrotka zwłaszcza nad ranem. Taka klatka z tajemnym przejściem to fajny gadżet, ale nie musi być aż tak rozbudowana. Pop;atrz na trochę skromniejszą. Aha i jeszcze jedno chomik mając klatkę z pręcików wspina się po niej, a po akwarium nie i siedząc w akwarium szybciej się przeziębia, i jest wrażliwszy na przeciągi po wyjęciu go przez dzieci. Bo w akwarium żyje w takiej szklanej klatce. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: klatka dla chomika :) 25.04.11, 17:25 my mamy myszoskoczka (różni się od chomika tym, że ma ogon oraz tym, że żyje w dzień a nie w nocy), niemniej jednak dla mnie to taki sam 'szczur' jak chomik. Klatkę mamy podobną, trzypiętrową, bez bajerów choć pewnie mała by lubiła się przeciskać. Mamy kołowrotek-obowiązkowo, załapała po tygodniu, domek i jakieś drewienka z dziurami do gryzienia i przeciskania się. Kup też kulę do biegania 'luzem'. Fajna sprawa. A nie lepiej iść do sklepu zoologicznego? musisz na allegro? Odpowiedz Link Zgłoś
agach77 Re: klatka dla chomika :) 25.04.11, 18:17 Moje chomiki 3 szt. posiadają taką klatkę z tymi rurkami, niektóre w tych rurach robią sobie mieszkanko a drugie toaletę. Jest z tym trochę kłopotu trzeba całą konstrukcję wyjmować i myć w gorącej wodzie. Po dość długiej obserwacji chomików stwierdzam, że najczęściej siedzą, kręcą się na kołowrotku. Odpowiedz Link Zgłoś
verika Re: klatka dla chomika :) 25.04.11, 19:13 Miałam troszkę mniej skąplikowaną klatkę, ale: hitem była "karuzela" - mój pół nocy na niej spędzał miał takie schodki, gdzie pod nimi była kryjówka - tam sobie zrobił miejsce do spania, miał też w klatce takie plastikowe lusterko, obowiązkowo była codziennie "toaleta" przy nim tzn. mył się, a załatwiał się do pojemnika plastikowego - kubeczka, poprostu tam wchodził, robił siku i tylko 2x na dobę opróżniałam ten pojemnik. Super,że tak się nauczył, bo właściciwe nie śmierdziało z jego klatki i dzięki temu można było rzadziej zmieniać trociny. Moja klatka miała jeszcze taką butelkę, zakończoną takim a"la smoczkiem i on z tego pił wodę )) Ale karuzela obowiązkowo Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: klatka dla chomika :) 26.04.11, 08:46 Od czasów dzieciństwa miałam wiele chomików i kilka klatek dla nich. Akwarium jest higieniczne ale ciężkie i przez to niewygodne do mycia. Klatki mające dużo drucianych prętów (jak na fotce) nie zatrzymują zapaszków, dla chomika też mało przyjazne bo tworzą mu się przeciągi. Mnóstwo tuneli ciężko myć. Klatka nie musi być super wypasiona, najważniejsze żeby była DUŻA. Można wtedy chomikowi wkładać różne zabawki i zmieniać je co jakiś czas. Kółko jest obowiązkowe. Moje chomiki latały niemal całe noce w swoich kółkach. Ja władam co jakiś czas tekturową rolkę po zużytych ręcznikach papierowych i już jest super atrakcja dla gryzonia. Polecam klatkę najprostszą, DUŻĄ, tanią, łatwą do mycia, zatrzymującą zapaszki (bo niemal cała plastikową). Mam aktualnie taką: www.zoohandel24h.pl/Szablon/Zdjecia/alexbrazowy1.jpg Na allegro ma ją kilku sprzedawców, są w różnych kolorach. Odpowiedz Link Zgłoś