Dodaj do ulubionych

Skrobia kukurydziana

12.07.11, 09:25
Dlaczego u nas tak ciężko kupić skrobie kukurydzianą? Jedynym sklepem, gdzie ją bez problemu dostaję, jest sklep ze zdrową żywnością. Pytałam się w sklepach spożywczych, Delimie - nigdzie nie ma. Jak jestem w Czechach to taką skrobię dostanę prawie dosłownie wszędzie. Dlaczego u nas jest z nią taki kłopot? Czy oprócz sklepów ze zdrowa żywnością Wam udało się ją gdzieś dostać? W Almie jest?
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Skrobia kukurydziana 12.07.11, 09:42
      jest na Allegro, do wyboru do koloru.
      ja sie nie dziwie ze u mnie nei ma bo ja mieszkam w niewielkim miescie, u nas nawet glupie krewetki mozna dostac tak w dwóch, moze trzech sklepach big_grin
    • koralik12 Re: Skrobia kukurydziana 12.07.11, 09:43
      Ja wszędzie widzę mąkę kukurydzianą.
      • jjod Re: Skrobia kukurydziana 12.07.11, 09:47
        Mąka to nie to samo, co skrobia.
        • koralik12 Re: Skrobia kukurydziana 12.07.11, 09:51
          ???? A czym sie różni?
          • feel_good_inc Re: Skrobia kukurydziana 12.07.11, 10:21
            koralik12 napisała:
            > ???? A czym sie różni?

Mąka kukurydziana to ziarna mielone w całości. Skrobia kukurydziana to sama skrobia wypłukana z ziaren.
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: Skrobia kukurydziana 12.07.11, 10:38
              eee czyli ma dodatkowo bialko i blonnik .to chya dobrze i godzi sie z dukanem... czym on motywuje , zer ma byc skrobia kukurydziana a nie co innego ? czasem guru diet troche sie myla jak niejaki m montignac, ktory polecal fruktoze jako lepsza od cukru nie wiedzac chyba jakie szkody czyni organizmowi
              • feel_good_inc Re: Skrobia kukurydziana 12.07.11, 10:56
                japanunieprzerywalempanieposle napisała:
                > eee czyli ma dodatkowo bialko i blonnik .to chya dobrze i godzi sie z dukanem..
                > . czym on motywuje , zer ma byc skrobia kukurydziana a nie co innego ?

Niczym szczególnym tego nie motywował. Najprawdopodobniej chodziło o to, że czysta skrobia zagęszcza skuteczniej od pełnej mąki, więc można jej dać mniej.

> czasem g
                > uru diet troche sie myla jak niejaki m montignac, ktory polecal fruktoze jako l
                > epsza od cukru nie wiedzac chyba jakie szkody czyni organizmowi

Wtedy chyba jeszcze nie przeprowadzono tych badań nad fruktozą. Swoją drogą ma to głębokie podłoże ewolucyjne - w większości stref klimatycznych owoce występują w obfitości bardzo krótko, więc stymulowanie obżarstwa i odkładania tłuszczu przed ciężkimi czasami miało jeszcze 100 czy 200 lat temu bardzo pozytywny wydźwięk.
    • izabellaz1 Re: Skrobia kukurydziana 12.07.11, 10:24
      Właściwie to nie szukałam jej nigdy poza sklepami ze zdrową żywnością więc nawet nie wiem czy jest w moich osiedlowych "normalnych" sklepach big_grin
      • jjod Re: Skrobia kukurydziana 12.07.11, 10:38
        Ja się pytałam i nie ma jej nigdzie, dosłownie nigdzie. Tylko sklepy ze zdrową żywnością. Nie byłam w Almie, może tam jest. Natomiast w Czechach jest prawie wszędzie.
        Własnie teraz widze, że na Allegro jest wybór.
        • feel_good_inc Re: Skrobia kukurydziana 12.07.11, 10:58
          jjod napisał:
          > Ja się pytałam i nie ma jej nigdzie, dosłownie nigdzie. Tylko sklepy ze zdrową
          > żywnością. Nie byłam w Almie, może tam jest. Natomiast w Czechach jest prawie w
          > szędzie.
          > Własnie teraz widze, że na Allegro jest wybór.

Równie dobrze możesz kupić skrobię ziemniaczaną, pod względem dietetycznym niczym się nie różnią. Dukan pisze o kukurydzianej z bardzo prostego powodu - jest ona we Francji dużo bardziej popularna.
          • mabami Re: Skrobia kukurydziana 12.07.11, 12:22
            No właśnie, ponoć skrobia ziemniaczana nawet lepsze parametry ma, a że Dukan jej nie zna (tak jak ogórków kiszonych) - dlatego nie poleca jej w swojej diecie. Ja skrobie kukurydzianą kupiłam w leclercu, w realu nie mieli. A jak mi się skończy to nie będę zawracać sobie głowy i będę kupować ziemniaczaną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka