Dodaj do ulubionych

proszę o radę: dot chust

10.12.11, 13:06
witam,
niedługo urodzę swoje 3 dziecko i poważnie zastanawiam się nad kupnem chusty. wcześniej czegos takiego niepotrzebowałąm, no ale teraz chyba będzie to konieczne. nie wyobrażam sobie chodzić z fotelikiem samochodowym od przedszkola do szkoły i tak w sumie kilka razy dziennie. a gondola nie zmieści mi się w toyocie yaris. smiledlatego przez kilka miesiecy chciałabym skorzystać z tego. przegladałam strony i jest mnóstwo różnych chust w różnych cenach. i nie wiem, naprawdę nie umiem podjac decyzji.
Chciałabym zeby była wygodna i praktyczna w zakładaniu. proszę o zdanie głównie tych mam które chust używały i czy jest to naprawdę coś w co warto zainwestować. pzdr
Obserwuj wątek
    • milou_milou Re: proszę o radę: dot chust 10.12.11, 13:09
      Zdecydowanie warto, polecam forum chusty.info
      tam na bazarku mozna kupic chuste uzywana, tansza, juz miekka (zlamana)
      jesli chcesz nowa, polecam girasol, albo didymos.
    • attiya Re: proszę o radę: dot chust 10.12.11, 13:19
      wyszukiwarka forów się kłania
      forum chusty poszukaj
      • muszczek77 Re: proszę o radę: dot chust 10.12.11, 14:06
        Ja bardzo polecam, my mamy tkaną Lennylamb, ale jak ma być szybko i wygodnie to chyba lepiej elastyczną. I tak jak piszą dziewczyny - poczytaj na forum chusty.info...
      • b.bujak Re: proszę o radę: dot chust 11.12.11, 16:38
        forum.gazeta.pl/forum/f,44603,Kawalek_szmaty_chusty_i_.html
    • noemi29 Re: proszę o radę: dot chust 10.12.11, 14:27
      W naszym przypadku chusta to był jeden z najlepiej wykorzystanych "gadżetów" okołodziecięcych.
      Naprawdę warto! Ja miałam elastyczną chusta.pl, na dzień dobry chustę typu kieszonka, bo bałam się, że nie będę umiała wiązać, ale niepotrzebnie
      Również odyłam do forum nt chust.
    • mruwa9 Re: proszę o radę: dot chust 10.12.11, 16:34
      troche OT- pomysl o wozku z serii Travel System (fotelik wpinany do stelaza lub do samego wozka, jak ma np. Graco). Jesli odwozac/odbierajac dzieci ze szkol i przedszkoli kazdorazowo bedziesz musiala wyciagac z fotelika spiace niemowle i pakowac do chusty, oboje z dzieckiem dostaniecie cholery. Zwlaszcza zima. Fotelik (ze spiacym w srodku uzytkownikiem), ktory szybko i sprawnie mozna wyjac z samochodu, wsadzic do wozka, jest w takich sytuacjach zbawieniem, bardzo ulatwia zycie.
    • moofka Re: proszę o radę: dot chust 10.12.11, 20:08
      mruwa racje ma i dziewczyny racje maja
      travel system z klikiem jest super jak ci dziecko zasnie
      ale i chusta jest niezastapiona
      warto kupic dluga wiazana - ale "prawdziwa" markowa - nie jakies przescieradla tanie na alegrze
      ostatnio przyjaciolce dla nowego dziecka kupilam nati (sama mialam dlugie rapalu - dosc twarde i sztywne, ale dobrze nosza)
      i sie ta nati zachwycilam - jest mieciutka bardzo i wiaze sie bardzo latwo od pierwszego razu

• merlotka30 Re: proszę o radę: dot chust 10.12.11, 20:16
      chusta cudo, wspaniale wspominam, choc i teraz zdarza mi sie malego zamotac, na plecach.
      Ja mam babilonie, gruba, przemowilo do mnie, ze starcza na wieksza rozpietosc wagowa malucha, ale teraz mysle, ze kupilabym najpierw elastyczna, bo latwiej ja opanowac dla nowicjuszki.
      Ja debiutowalam jako matka i motajaca wiec stres podwojny wiec tak naprawde nosic zaczelam jak mlody mial juz kilka miesiecy, a w takiej elastycznej, mieciutkiej od razu i zdaje sie krotszej, moglismy zaczac wczesniej.
    • kropkaa Re: proszę o radę: dot chust 11.12.11, 01:07
      Używałam Hoppediz - zwykła - długa, prosta, nie elastyczna. Miałam już złamaną. Najlepsza na świecie - polecam z całego serca. Wcześniej miałam taką niby kołyskę, na jedno ramię, kółkowa się to chyba nazywa - badziew jakich mało. Używałam też nosidełka, tak na szybko - gdy np. trzeba było przejść z samochodu do domu.
      Co do inwestycji. Ja miałam od przyjaciółki, także nie musiałam płacić 100% ceny. Popytaj - dużo ludzi kupuje, potem się okazuje że to nie dla nich i leży w szafie. A chętnie się by pozbyli.
    • magata.d Re: proszę o radę: dot chust 11.12.11, 11:15
      Ja bym się na twoim miejscu zastanowiła. Chusty sa fajne, ale nie u każdgo sie sprawdzają. U nas sie nie sprawdziła, ja nie przepadałam za jej wiązaniem (a mąż nie cierpiał i nie chciał sie nauczyć), a mały tez nie za bardzo lubił być w chuście. Kupiliśmy nosidło ergonomiczne i wszyscy je pokochaliśmy, ale oczywiście dopiero od jakiegoś 6 miesiąca dziecka. Ale dla Ciebie ważniejsze jest to, jak sobie będziesz z tą chustą radzić. Masz do załatwienia parę spraw i co, za każdym razem wysiadasz z samochodu, motasz się w chustę, wyjmujesz śpiące dziecko z fotelika, wkładasz w chustę, wracasz i znów to samo. Wydaje mi sie, że maleństwo tego może nie polubić, Ty zresztą też. Według mnie najlepszym rozwiązaniem (my tak zrobiliśmy) byłoby dla Ciebie kupienie małego wózka spacerowego ze stelazem, do którego wepniesz fotelik. Maly stelaż łatwo sie złoży i schowa do bagaznika ( a spacerówka przyda sie później, jak dziecko podrośnie). Wysiadasz, szybko wyjmujesz stelaż, wkładasz dziecko (nie budząc go) w foteliku i idziesz.
    • joxanna Re: proszę o radę: dot chust 11.12.11, 12:22
      To trochę też zależy od dziecka. Moje drugie chustę uwielbiało i ja razem z nimsmile, nosiłam bardzo dużo. Ale moje trzecie chusty nie lubiło. No, nauczyłam go (przemocą) dać się nosić, bo czasem to koniecznie, ale nie podobało mu się, więc raczej jeździł wózkiem.

Ja natomiast przy trzecim (w zasadzie już przy drugim) zrezygnowałam z gondoli i dziecko od urodzenia jeździło płaską spacerówką. Spacerówkę łatwo się prowadzi, łatwo wnosi po schodach do przedszkola / szkoły, mieści się w bagażniku i nie trzeba nosić. I oczywiście starszaki można przyczepić z obu stron. W ogóle nie wyciągałam fotelika z samochodu.

A nawet muszę powiedzieć, że z dwójką starszych u boku (wtedy 4,5 i 2,5 roku) było mi trudniej z chustą, bo jakby nie widziałam obu stron chusty jednocześnie, musiałam w kółko kręcić głową, no i brakowało ręki na zakupy, czy sprzęt na plac zabaw, czy coś tam.
      • niektorymodbija Re: proszę o radę: dot chust 11.12.11, 18:49
        Przygoda z chustowaniem przede mna, ale jestem pelna zapalu i zaopatrzylam sie juz w "szmatke". Obawiam sie nieco moich dwoch lewych rak, wiec poszlam na latwizne i wybralam chuste elastyczna. Jednoczesnie nie chcialam wydawac majatku, bo faktycznie, kto wie czy u nas sie sprawdzi? Po przeczesaniu forum chustowego zakupilam wiec na allegro polska chuste Pentelka i jak na razie jestem zadowolona - cena przystepna, lalke udalo mi sie zamotac i nie wyglada na to, zeby wypadala big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka