Dodaj do ulubionych

Reklamacja w Smyku a zwrot koszt. przesyłki?

16.11.12, 16:42
Jak to jest? Odesłałam im kurtkę (właściwie jeszcze z metkami, nieużywaną na zewnątrz) w ramach reklamacji, miała źle wszyty zamek który się za każdym razem zacinał. Zaznaczyłam na tym ich formularzu, że wolę zwrot pieniędzy niż nowy produkt, podałam nr konta. Czy jeśli uznają reklamację, to odeślą mi równowartość samej kurtki czy również koszt wysyłki do nich? Zgodnie z przepisami należy mi się również przesyłka, ale czy smyk.com robi to z własnej woli czy trzeba mailowac i dzwonić?
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: Reklamacja w Smyku a zwrot koszt. przesyłki? 16.11.12, 16:51
      no własnie- zgodnie z jakim przepisem nalezy sie ten zwrot za wysyłke reklamowanego towaru-przy założeniu zereklamacja zostanie uznana na korzysc klienta?
      na Halens.pl w regulaminie maja info ze "Koszty związane z odesłaniem towaru reklamowanego ponosi Klient."
      jesli ktos wie tez poprosze info na jakiej podstawie moge sie domagac od nich zwrotu tego kosztu? reklamacje na pewno uznają bo dostałam rzecz nie w tym rozmiarze który zamawiałam wink
      • kroliczyca80 Re: Reklamacja w Smyku a zwrot koszt. przesyłki? 16.11.12, 16:57
        Chyba to:

Art. 566. [Naprawienie szkody] § 1. Jeżeli z powodu wady fizycznej rzeczy sprzedanej kupujący odstępuje od umowy albo żąda obniżenia ceny, może on żądać naprawienia szkody poniesionej wskutek istnienia wady, chyba że szkoda jest następstwem okoliczności, za które sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności. W ostatnim wypadku kupujący może żądać tylko naprawienia szkody, którą poniósł przez to, że zawarł umowę, nie wiedząc o istnieniu wady; w szczególności może żądać zwrotu kosztów zawarcia umowy, kosztów odebrania, przewozu, przechowania i ubezpieczenia rzeczy oraz zwrotu dokonanych nakładów w takim zakresie, w jakim nie odniósł korzyści z tych nakładów.
        • patatajowa Re: Reklamacja w Smyku a zwrot koszt. przesyłki? 16.11.12, 21:02
          króliczyca ,jakos mi to nie pasuje do tej sytuacji....
          pogooglałąm troche i wszedzie pisza ze "warto sie domagac" "klient moze sie domagac" zwrotu za przesyłke w ramach uznanej reklamacji towaru. nie pisza jednak czy jest to prawo konsumenta.to chyba na zasadzie" jak jest wystarczajaco upierdliwy i zdeterminowany to moze cos wywalczy"..wink
    • klara_0204 reklamacja vs. niezgodność towaru z umową 16.11.12, 17:19
      Niestety kupujacy ie potrafią rozróżnić odpowiedzialności sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru z umową od odpowiedzialności gwaranta wynikającej z udzielonej na towar gwarancji.

GWARANCJA
      Przede wszystkim decyduje treść umowy pomiedzy nabywcą a gwarantem (warunki gwarancji zawarte w regulaminie itp.). W razie braku takich postanowień zastosowanie mają przepisy kodeksu cywilnego o nieodpłatności naprawy/wymiany.

TOWAR NIEZGODNY Z UMOWĄ
      Tę sytuację reguluje ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej - doprowadzenie do stanu zgodnego z umową jest dla konsumenta nieodpłatne.

Warto zatem tam, gdzie to możliwe powoływać się na niezgodnosć z umową a nie na umowę gwarancyjna, która zwykle jest mniej korzystna niż przepisy ustawy.
      • kroliczyca80 Re: reklamacja vs. niezgodność towaru z umową 16.11.12, 17:43
        SMyk na odrocie faktury zamieścił formularz zwrotu i/lub gwarancji. Wiem, że nie będzie robił problemu z oddaniem pieniędzy, nie wiem jednak jak wyegzekwować zwrot za przesyłkę. O ile nie oddadzą sami z własnej woli, w co wątpię.
    • ju_mi Re: Reklamacja w Smyku a zwrot koszt. przesyłki? 16.11.12, 17:57
      Niestety nie wiem jak w Smyku, ale kiedyś odsyłałam rzecz do Merlina (co innego zamawiałam, a co innego przysłali). Pieniądze zwrócili na kartę, którą było płacone, a koszt przesyłki zaliczyli na moje konto u nich - kwotę ze znaczków mogłam wykorzystać na zakupy.
      • klara_0204 Re: Reklamacja w Smyku a zwrot koszt. przesyłki? 16.11.12, 18:22
        Ale są 3 powody odesłania:
        1. zwrot w ciągu 10 dni od zakupu (w przypadku umów zawartych na odległość)
        2. odesłanie w trybie gwarancji (warunki określa pewnie regulamin)
        3. odesłanie towaru jako niezgodnego z umową.
        W jakim trybie odesłałaś tę rzecz? bez ustalenia tego nie dam rady Ci pomóc.
        • patatajowa Re: Reklamacja w Smyku a zwrot koszt. przesyłki? 16.11.12, 20:56
          droga klaro róznice miedzy gwarancja, niezgodnoscia a prawem do odstapienia rozumiem smile
          i wiem ze jezeli odsyłam bo rzecz mi sie nie podoba to koszty ponosze ja.
          prosiłam o przepis na podstawie którego mogę się ubiegac o zwrot kosztów odesłania-pomyłka ze strony sklepu-przysłali nie ten rozmiar który zamówiłam. na stronie mają info jak podałam-sa dosc duzym i znanym sklepem, który mysle nie moze sobie pozwolic na robienie klienta w balona zamieszczajac na stronie www taki a nie inny regulamin.
          jesli jednak robia w bambuko wink to chciałm wiedziec na jaki przepis sie powołać zadajac zwrotu kosztów odsyłanego towaru.
          • slonko1335 Re: Reklamacja w Smyku a zwrot koszt. przesyłki? 16.11.12, 21:08
            Tu jest fajnie wszystko opisane:
            forumprawne.org/prawa-konsumenta/57401-poradnik-konsumenta-przeczytaj.html
            • slonko1335 Re: Reklamacja w Smyku a zwrot koszt. przesyłki? 16.11.12, 21:11
              tu są przepisy też konkretne podane:
              porady.legeo.pl/pytania/5251/zakup-na-allegro-i-towar-niezgodny-z-opisem-kto-ponosi-koszty-odeslania
          • klara_0204 patatajowa 16.11.12, 22:09
            art. 4.1 ustawy o szczegolnych warunkach sprzedaży konsumenckiej: "Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania." w powiazaniu z art. 8 ust. 1 tej samej ustawy, który stanowi, iż jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy.
    • kroliczyca80 smyk odpisał 24.11.12, 14:04
      Miły smyk.com napisał do mnie maila, że reklamację rozpatrzył pozytywnie i odda (do 14 dni) pełną kwotę zakupu wraz z przesyłkąsmile Smyk trzyma klasęsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka