Dodaj do ulubionych

fotelik dla malucha

05.03.13, 13:31
czy ktoś może mi coś napisać na temat fotelika caretero diablo XL???? zastanawiam się nad kupnem bo nie jest mega drogi a wygląda dość porządnie smile
Obserwuj wątek
    • dialam Re: fotelik dla malucha 05.03.13, 13:45
      ja ci powiem, że szukając fotelika patrzę na testy, a potem na cenę, potem wybieram kilka i przymierzam do nich dziecko
      nie patrz na wygląd, tylko pojedź do sklepu stacjonarnego i przymierz dziecko, zeby miec pewnosc, ze bedzie dobry dla dziecka smile
      poza tym za bezpieczenstwo dziecka jestem w stanie zaplacic wiecej, dla mnie glownym wyborem jest bezpieczny fotelik, no i dobre bezpieczne foteliki mozna dostac czasem w dobrych cenach na promocjach smile
      spojrz na testy tego diablo - ja bym go nie brala, nie wazne czy sasiadka bylaby zadowolona, bo jest tani
      • ablacim Re: fotelik dla malucha 05.03.13, 13:58
        to, że fotelik wygląda na porządny wcale nie świadczy o tym, że taki jest. Firma Caretero to raczej dość kiepskiej jakości foteliki. Rozumiem, że może wychodzi taniej, ale zastanów się, czy warto narażać dziecko. Moim zdaniem lepiej kupić dobry fotelik i tańszy np. wózek niż odwrotnie, bo to kwestia życia i zdrowia dziecka.
        Warto zwrócić uwagę na testy bezpieczeństwa i nie ma znaczenia, czy dziecko jeździ okazjonalnie czy codziennie - wypadek może się zdarzyć zawsze i wtedy dobry fotelik=zdrowe/żywe dziecko.
        Najlepsze są foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy (tak powinno się przewozić dziecko jak najdłużej się da - ja woziłam starszaka do 3,5 roku i gdyby nie to, że zaczęła mu się wtedy choroba lokomocyjna, to woziłabym jeszcze dłużej). Oczywiście niektórzy uważają takich rodziców za nawiedzonych, ale ja przynajmniej mam pewność, że moje dzieci są maksymalnie bezpieczne.
        Może i ten caretero wychodzi taniej, ale większego fotelika używa się dobrych kilka lat, więc warto kupić fotelik a nie produkt fotelikopodobny.
      • newbaby17 Re: fotelik dla malucha 05.03.13, 14:21
        dzięki za radę, słyszałam że te bez crasch testów też mogą być dobre i nie koniecznie to jest najważniejsze ale faktycznie pojedziemy się przymierzyć smile)). A można wiedzieć czym się jeszcze sugerowałaś przy zakupie fotelika oprócz testów?
        • gloria-victis Re: fotelik dla malucha 05.03.13, 14:28
          proponuje zapytac na tym forum
          forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
          i podac przy tym marke i rocznik samochodu
          • gie-oska82 Re: fotelik dla malucha 05.03.13, 14:43
            zgadzam sie z poprzedniczkami...testy sa wazne a nie wyglad i cena...bo tu chodzi o bezpieczenstwo dziecka...nie napisalas nic na temat dziecka ile ma lat ile kg?? nie napisalas rowniez ile chcesz przeznaczyc na fotelik??Bo rozumiem ze chodzi o fotelik 9-36kg tak???Lepiej kupic juz uzywany fotelik z wiadomego zrodla niz no name...

I tak z ciekawosci kto Ci powiedzial ze foteliki bez testow tez sa bezpieczne??
            • newbaby17 Re: fotelik dla malucha 05.03.13, 16:56
              chodzi mi o to że Diablo XL wygląda porządnie tak solidnie a nie o to że jest ładny. Córka ma 1,5 roku, chciała bym się zmieścić w 400 zł . A u nas w Bielsku caretero jest dosyć popularną firmą mają też wózki i krzesełka do karmienia
        • dialam Re: fotelik dla malucha 05.03.13, 16:37
          wiesz, bez crash testu nikt ci nie powie, czy jest bezpieczny czy nie, bo niby na jakiej podstawie?
          poza tym, nawet foteliki otrzymujace bardzo dobre noty w kategorii bezpieczenstwa, moga nie spelniac swych funkcji, jesli sa np. zle zapiete, wiec zakup drogiego fotelika jeszcze niczego nie gwarantuje, ale to juz osobny temat - najlepiej obejrzec sobie filmiki w sieci, to czlowiek od razu zmienia swiatopoglad na wlasciwy
          ja zdecydowalam sie na fotelik w kat. 9-18kg, choc na poczatku chcialam 9-36, ale stwierdzilam, ze za te 3-4 lata jak moje dziecko podrosnie do wiekszego fotelika, moga byc na rynku lepsze foteliki niz w tej chwili, bezpieczniejsze
          poza tym musisz fotelik dopasowac do auta, dlatego najlepiej pojechac do dobrego sklepu stacjonarnego, gdzie pracownik nawet ci wmontuje fotelik, a ty bedziesz mogla ocenic, czy dziecku jest wygodnie etc.
          ja tez zwracalam uwage na to, by mial isofix
          i tak jak ktos pisze - mozesz odkupic fotelik od kogos zaufanego, zebys miala pewnosc, ze nie bral udzialu w wypadku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka