Dodaj do ulubionych

ikea, krzesło antilop

26.08.13, 21:22

w tym roku (nie pamiętam miesiąca, ale gdzieś w lutym, marcu) kupowałam krzesełko w ikei. Korzysta mi się z niego super. Poza "szelkami". Zapinają się na brzuszku córki i szczerze powiem w żaden specjalny sposób nie zabezpieczają jej - wstanie z krzesełka nie jest dla córki żadnym problemem.

ku memu zdziwieniu krzesełko, które jest w żłobku ma dodatkową szelkę między nóżkami...

czy ktoś może mi wyjaśnić o co chodzi?
Obserwuj wątek
    • awidyna Re: ikea, krzesło antilop 26.08.13, 21:58
      Właśnie zerknęłam na nasze i szelki między nogami nie ma. Jest ten plastik i to wystarcza. Szelek nie zapinałam bo kupiliśmy do krzesełka dodatkową podusię i mała siedziała od początku bez zachwiania. Jak na razie nie ma opcji żeby z niego wyszła sama. Mnie nawet ciężko się z tego krzesełka wyjmuje dziecko.
      • mayaalex Re: ikea, krzesło antilop 27.08.13, 10:07
        My tez mamy taka poduszke i antilop jest chyba jedynym krzeselkiem, z ktorego synek nie umie wyjsc smile a wyprobowalismy naprawde wiele modeli bo czesto jadamy w restauracjach wiec mielismy przeglad wiekszosci krzeselek dostepnych na rynku (o dziwo, czesto restauracje maja takie bardzo wypasione krzeselka - i zawsze sie wtedy ciesze, ze nie wydalismy kasy na bezsensownego grata).
    • muza24 Re: ikea, krzesło antilop 27.08.13, 10:12
      i wasze dzieci naprawdę nie próbują wstawać na krzesełku? ja mam chyba wyjątkowo ruchliwe dziecko jednak smile
      • puwen Re: ikea, krzesło antilop 27.08.13, 10:21
        Moja córka wytrzymuje na krzesełku jakieś 10 sekund, potem zaraz wstaje i najchętniej wychodzi i staje na tacce, a mnie się włos na głowie jeży! wink Też mam antilopa i jest pojedynczy pasek, który nic nie daje, tak więc trzeba bardzo uważać i nie można jej na sekundę zostawić samej w krzesełku.
        Ale raz u znajomych wsadziłam ją w krzesełko z pasami-szelkami, myślałam - będę miała chwilę spokoju wink - to gdy się zorientowała, że nie może wstać jak w swoim, to włączyła taką syrenę, że natychmiast ją z niego wyciągałam smile
      • awidyna Re: ikea, krzesło antilop 27.08.13, 11:31
        Nie ma opcji żeby sama wyszła. Siedzi przy samym blacie dzieki poduszce a w dół nie zjedzie bo między nogami plastik. Jak by nogi chciała dać wyżej aby wyjść to blokuje ją tacka. Ja mam problem ją wyciągnąc a czasem i wsadzić.
    • kindddzia Re: ikea, krzesło antilop 27.08.13, 12:47
      moja tez wylazi. podciaga kolanko, stawia pierwsza stope na siedzeniu, potem druga i juz gotowa do skoku. Ona w ogole juz nie siedzi w tym krzeselku ze zwisajacymi nogami, tylko jedna noge musi miec wlasnie do gory zadarta, oparta o siedzenie, jak taki luzak. Ale ma 13 miesiecy, jak miala 8, to tez nie widzialam takiej mozliwosci wink
    • panna.z.wilka Re: ikea, krzesło antilop 27.08.13, 13:36
      możesz dopasować długość paska robiąc supeł w odpowiednim miejscu pod siedziskiem. wtedy pasek będzie przylegał do dziecka i nie powinno ono dać rady wstać.
    • anjaka1983 Re: ikea, krzesło antilop 27.08.13, 14:19
      polecacie to krzesełko? ja właśnie chcę podjechać do ikei coś wybrać. trochę jestem w kropce, bo młody jeszcze niesiedzący, ale już papkojedzący, do tej pory karmiłam u mnie na kolanach, ale się już kręci straszliwie (ale nie dlatego że nie chce jeść, bo je chętnie). leżaczek odpada, bo jeszcze mi się zakrztusi.. czy skrzywdzę dzieciaka, jeśli będę go sadzać w krzesełku na te 15min?
      • lidek0 Re: ikea, krzesło antilop 27.08.13, 20:39
        W krzesełko wsadzasz dobrze siedzące dziecko, dla mnie innej opcji nie ma, nie rozumiem podpierania maluchów poduszkami
      • marcowa_aprilla Re: ikea, krzesło antilop 27.08.13, 21:03
        ja mam to krzesełko, jest fajne, proste i tanie, w przeciwienstwie do tych okropienstw jakie widzialam w sklepach, wielkie i w ochoebnych kolorach

moj tez nie siedzi ale sadzam go do jedzenia, bo nie usmiecha mi sie karmic na pollezaco w lezaczku, chce zeby od poczatku jadl z nami przy stole
        moj syn jest duzy i dzieki tej poduszce doookola siedzi stabilnie
        aha i ja mam trzy paski, wiec moze to kwestia roku produkcji?

i faktycznie te dzieci co potrafia wyjsc z tych krzeselek to drobinki? moj tam ledwo sie miesci smile wiec jakos nie widze opcji samodzielnego wyjscia, ale moze po prostu jest za maly w sensie za malo sprawny jeszcze
    • mamatin Re: ikea, krzesło antilop 27.08.13, 22:07
      ja to krzesło bardzo polecam. Córka wychowała się w nim jako 3 dziecko w rodzinie. Nigdy nie wypadła,krzesło sie nie złożyło,nie przewróciło. Pasów nie mieliśmy, jedynie gumową nibypoduszke do siedzenia, zapobiegajacą (chyba ) ślizganiu. Mała powierzchnia,bardzo łatwo utrzymac w czystości. Pozycja siedząca, a nie półleżąca jak w innych krzesłach. Jeśli dziecko wychodzi z tego krzesła, to znak,że trzeba zakończyć karmienie w krześlesmile
    • anjaka1983 Re: ikea, krzesło antilop 28.08.13, 18:17
      dziś kupiłam antilopa i ma szelkę też między nóżkami. może to wprowadzili jakoś niedawno
    • murwa.kac Re: ikea, krzesło antilop 29.08.13, 09:07
      nie ma lepszego krzesla niz antilop.
      proste, lekkie, niezagracajace miejsca.
      szybkie w umyciu, miesci sie w zmywarce (czesto tak tez je mylam)

nie wiem, na moje obserwacje nie ma mozliwosci, zeby dziecko w nim stanelo. jak pas jest skrocony maksymalnie i przylega do nozek - nie da sie po prostu.
    • a_lex Re: ikea, krzesło antilop 29.08.13, 09:18
      mam antilopa kupionego ok. 3 lata temu, ma zwykły pas biodrowy. córka, obecnie ponad trzyletnia - nigdy nie wstała z zapiętym pasem.
      dla drugiej córki kupiliśmy niedawno też antilopa (tamten jest u babci), jeszcze jest zapakowany, więc nie wiem, jakie ma pasy. ale na stronie ikei faktycznie wyraźnie widać, że pas jest też między nóżkami
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00069725/
      • muza24 Re: ikea, krzesło antilop 29.08.13, 10:28

no to ja chyba spróbuję mocniej córkę "przywiązywać".

a swoją drogą - skoro wprowadzili dodatkowy pas między nóżkami to chyba doszli do wniosku że "stara" wersja nie dostatecznie zabezpiecza dziecię.
    • karolka603 Re: ikea, krzesło antilop 29.08.13, 19:59
      Tez mam antylope i moja ma ten dodatkowy pasek. Bardzo fajne i tanie krzeselko, kupilam je za 12 funtow w ikea, a stare chicco za ok 50 funtow wyrzucilam na strych. Jest lekkie, latwo sie je myje, w tamtym chicco maly mi caly czas wychodzil (nie przypinalam pasami bo jak tylko przypielam to byl ryk, probowal sie wyrwac) w tym tez nie przypinam, ale maly nie da rady z niego wyjscsmile zaluje ze kupilam to chicco, bylo duze i zajmowalo tylko niepotrzebnie miejsce. Ta dodatkowa tacka kosztowala 4 funty ale jej nie wzielam, bo maly siedzi z nami teraz przy stole dosuniety.
    • neffi79 Re: ikea, krzesło antilop 29.08.13, 21:40
      ja kupowałam 2 krzesełka antilop w zeszłym roku. Jedno pod drugim w odstepie pół roku. Oba sa takie same, mają dwa otwory na pasy, pasy maja nieciekawą regulację ale jak juz się ustawi, to jest super.
      uważam że to jeden z najlepszych produktów Ikea, pierwsza córka 10 lat temu też się na nim wychowała, używaliśmy baaardzo długo. rewelacyjne do mycia i bezpieczne. No i wyjątkowo estetyczne. Duże i bajeranckie krzesło chicco poszło dawno w odstawkęsmile
    • plain-vanilla Re: ikea, krzesło antilop 05.09.13, 23:33
      Uzywalam tego krzeselka przy pierwszym dziecku i przy drugim. Moge tylko polecac. Pas biodrowy od razu wycielam nozyczkami i wyrzucilam do smieci. Zamontowalam szelki uniwersalne Canpola. Mlodsze dziecko w wieku 12 miesiecy potrafilo wyjsc z tego krzeselka i stac na tacy. Nie sadze, zeby sam pas biodrowy byl w stanie zapobiec takim akrobacjom.
    • calvi-nai Wycofane serie (???) 06.09.13, 08:40
      Kiedyś natknęłam się na komunikat, podsyłam link:
      www.meble.pl/aktualnosci,wazny-komunikat-ikea-wycofanie-krzeselek-dla-dzieci,12488.html
      www.tvn24.pl/biznes-gospodarka,6/ikea-wycofuje-krzeselka-jak-sprawdzic-czy-je-masz,196315.html
      Na temat ew. wady nie wypowiem się, bo antilopa nie posiadam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka