Dodaj do ulubionych

Reklamacja – poczta list polecony

04.11.13, 19:39

No i stało się… Pierwszy raz od ponad 10 lat kupowania i sprzedawania na allegro, siostra wysłała do mojego synka listem poleconym czerwonego Angry Birds z tesco i książkę z audiobookiem Ciekawski George. Minęły ponad dwa tygodnie i list nie doszedł.
Sprawdzałam na poczcie, po numerze przesyłki na stronie poczty i nic. Minęły już ponad dwa tygodnie, więc na to, że się odnajdzie już nie liczę. Tylko teraz się zastanawiam czy jest jakaś szansa odzyskania chociaż części pieniędzy ze te rzeczy?
Sprawdzałam, że wg nowych przepisów, listem poleconym można wysyłać tylko dokumenty i czasopisma. Czy macie jakieś doświadczenie w temacie reklamacji, ale w tym roku, bo w ubiegłym było inaczej.
Co mam napisać w reklamacji, żeby odzyskać chociaż część kwoty wydanej na w/w przedmioty (ok.50zł.)? Czy mogę napisać, że w liście była książka? Czy można wysyłać książki listem poleconym? Jeżeli tak to czy mogę napisać, że w książce była płyta? Płyt chyba nie można wysyłać listem poleconym? Czy wspominać o maskotce, czy lepiej nic nie pisać?
Będę wdzięczna za każdą pomoc.
Obserwuj wątek
    • zana781 Re: Reklamacja – poczta list polecony 04.11.13, 20:05
      Jak zlozysz reklamacje to byc moze, ze list sie znajdzie,ja mialam tak 2 razy, skladalam reklamcje i listy docieraly do adresatow.
      • deeds Re: Reklamacja – poczta list polecony 04.11.13, 20:18
        Miałam podobną sytuację, czekałam kiedyś 2 tygodnie na list polecony. Listonosz nie zostawił awizo, ale przesyłka leżała na poczcie pośród listów niedoręczonych. Pani powiedziała mi, że listonosz nie ma obowiązku nosić przesyłek, które wyglądają jak paczka a są wysłane listem poleconym. Najbardziej wkurzyło mnie to, że można było zostawić chociaż awizo cokolwiek, ze jest to u nich. Sprawdź na poczcie może i Twoja przesyłka tam zalega. Pozdrawiam
        • little-15 Re: Reklamacja – poczta list polecony 04.11.13, 20:35
          Była już na mojej poczcie dwa razy, ale przesyłka nigdy nie dotarła na moja pocztę. Poszłam sprawdzić, bo też miałam listonosza, który nie nosił nawet awizo, obecny nie nosi dużych listów, ale chociaż awizo nosi, co jest już dla mnie dużym sukcesem.
          Fajnie by było gdyby po złożeniu reklamacji przesyłka się odnalazła, ale nie zmienia to faktu, że musze coś w reklamacji napisać i boje się, że jak napiszę „maskotka + książka z płytą” to mi napiszą, że takich rzeczy wysyłać nie wolno więc szukać nie będą.
          • emma6666 Re: Reklamacja – poczta list polecony 04.11.13, 20:44
            Zapewne masz numer nadania, sprawdz na śledzeniu gdzie utknęła.
            • aurinko emma 04.11.13, 20:52
              przecież autorka wątku napisała w pierwszym poście "Sprawdzałam na poczcie, po numerze przesyłki na stronie poczty i nic. "
              • little-15 Re: emma 04.11.13, 21:21
                To jest list więc na śledzeniu nie można sprawdzić gdzie utknęła, ponieważ jest tylko informacja gdzie została wysłana i czy ją już odebrano. W przypadku śledzenia paczki można sprawdzić krok po kroku gdzie jest.
                Potwierdzam to co pisałam wyżej – sprawdzałam, na śledzeniu jest tylko urząd nadania, waga przesyłki, dzień i godzina nadania.
                • aleksandra1977 Re: emma 04.11.13, 22:30
                  wysyłam codziennie kilkanascie przesyłek. Róznych. W tym przesyłki polecone i bardzo często zdaża się tak, że status, który widać na stronie poczty (w przypadku przesylki poleconej) jest niemiarodajny do tego, co faktycznie dzieje się z tą przesyłką. Pytałam na poczcie, o co chodzi, że akurat zdaża się to przy przesyłkach poleconych, a nie zdaża się przy paczkach. Odpowiedziano mi, że wynika to z tego, że nie zawsze wprowadza się status przesyłki poleconej na każdym etapie jej drogi po wysłaniu i może być tak, że jedynym statusem, jaki widać na stronie poczty jest data nadania z numerem i wagą przesyłki.
                  Zanim napiszesz reklamację zadzwoń na infolinię poczty, tj. tel. 801 333 444 lub 43 842 06 00 (w godz. 8-20, w dni robocze), podaj numer przesyłki i dzień jej nadania. Możliwe, że uda się ustalić więcej szczegółów dotyczących tej przesyłki.
    • maggi9 Re: Reklamacja – poczta list polecony 04.11.13, 20:58
      Jeśli listami można wysyłać tylko papiery i czasopisma to wpisz a raczej niech siostra wpisze w reklamacji, że były czasopisma. 4 czy 5 czasopism np Twój Styl to jest ok, nawet ponad 50zł. a siostra ma w ogóle ten kwitek nadania? Bo bez niego nie ma reklamacji.

Poza tym na przyszłość - lepiej takie rzeczy paczką wysyłac i tyle.
      • little-15 Re: Reklamacja – poczta list polecony 04.11.13, 21:15
        Tak, siostra ma kwitek nadania.
        Ja wysyłam i odbieram dużo przesyłek więc bardziej się na tym znam a siostra spakowała wszystko w kopertę, wypisała kwitek nadania listu i wysłała a potem zadzwoniła do mnie, że wysłała prezent. Nikt na poczcie się nie pytał co wysyła i nie zaproponował, że może lepiej paczką a było przecież widać, że to nie dokumenty, bo maskotka jest dość gruba i miękka. Dopiero po fakcie uświadomiłam siostrę, że może być problem z reklamacją. Też myślałam, żeby napisać, że czasopisma, ale one dość dużo ważą a w systemie widnieje waga przesyłki poniżej 350g.
        • maggi9 Re: Reklamacja – poczta list polecony 04.11.13, 21:20
          No ale możesz przecież wysyłać czasopisma zagraniczne jedno albo dwa. One są zazwyczaj drogie. Ja bym tak wpisała. A, że maskotka? A może była dodatkiem do czasopisma?

No ale może faktycznie poczekaj aż przyjdzie ktoś, kto faktycznie reklamował ostatnio zagubiony polecony bo ja reklamowałam ale kilka lat temu - kasa bez problemu została zwrócona. Tylko, że istnieje jeszcze taka ewentualność, że na jednej poczcie ktoś załatwił tak a u siostry może będzie wspak - jak to z PP, wiadomo.
          • little-15 Re: Reklamacja – poczta list polecony 04.11.13, 21:27
            Dzięki za wpis, widzę, że myślimy podobnie, bo jedyne co mi do głowy przychodzi to żeby wpisała, że w liście był Vogue…
            • maggi9 Re: Reklamacja – poczta list polecony 04.11.13, 21:35
              Ale nie, po co? Niech wpisze czasopisma i cześć. Po co to wyszczególniać itd?
              Jak mi zaginął list wpisałam tylko "biżuteria" bo w środku była faktycznie biżuteria ale nie pisałam jaka, jakiego koloru itd. Nooo chyba, że będą wypytywać to wtedy można dodac/dopisać. Ale tak na początku to się nie bawić w dokładne spowiedzi.
              • little-15 Re: Reklamacja – poczta list polecony 04.11.13, 21:52
                A widzisz… dobrze, że piszesz. Jak byłam na poczcie to wzięłam z ciekawości taki druk reklamacji i chyba za bardzo przejęłam się rubryką „zawartość przesyłki, rodzaj opakowania, ewentualnie wartość i kolor poszczególnych przedmiotów” dopiero teraz zwróciłam uwagę na słowo „ewentualnie”.
                Chociaż z drugiej strony wolę dopracować szczegóły, bo boje się, że jak siostro pójdzie i zaczną ja dopytywać to jeszcze spanikuje i coś „chlapnie”.
                • didith.b Re: Reklamacja – poczta list polecony 04.11.13, 22:50
                  Reklamacje można składać po 14 dniach ROBOCZYCH! od nadania.
                  Wpisz w reklamacji- książka(można listem wysyłać) lub czasopisma i już, kwotę oblicz tak- kwota za list polecony (samo polecenie bez priorytetu) 2,20x 50 i taka maksymalna kwota odszkodowania się należy- pisz maksymalną to taką może dostaniesz- ja dostałam. No to chyba będzie Ci się opłacało to zagubienie wink
                  • patatajowa Re: Reklamacja – poczta list polecony 05.11.13, 08:08
                    scena z wczoraj z poczty: "-prosze to jako polecony tylko taki najtanszy.-to priorytet moze być?-tak,chyba tak.... " tongue_out
                    w druku reklamacyjnym wpisz ksiazke najlepiej.
                    a z ciekawosci-rzucili gdzies właśnie do tesco angry birds?
                • patatajowa Re: Reklamacja – poczta list polecony 05.11.13, 08:09
                  no wlasnie, uscislijmy-to sistra sklada na swojej poczcie reklamacje.najlepiej wczesniej ustalic wspołnie co było w srodku wink
                  • little-15 Re: Reklamacja – poczta list polecony 05.11.13, 12:03

Maskotka kupiona w połowie września, siostra miała z nią przyjechać na urodziny, ale plany się zmieniły to postanowiła wysłać, żeby było...... SZYBCIEJ

Dziękuję za wszystkie wpisy, dam znać jak sprawa się zakończyła.
                    • little-15 Re: Reklamacja – poczta list polecony 05.11.13, 12:10

Scena z poczty, teściowa wysyła list:
                      - List polecony
                      - Nie priorytet?
                      - A musi być priorytet?
                      - No jak Pani chce, żeby na pewno doszła….
                      • plum1000 Re: Reklamacja – poczta list polecony 05.11.13, 13:10
                        Litlle, ja skladaam reklamacje jakoś w maju.
                        Wyslalam spodenki listem pol.ekon, i nie doszedl.
                        Zlozylam reklamację- wiedzialam ze zmienily sie przepisy i w formularzu napisalam że w przesylce były ważne dokumenty i ksiązka.
                        Kwote jaka żądałam wpisalam 100zl ,( rzeczywista wartosc była niższa).
                        Przesylki nie znalezli- 100zl + 5,95 za koszt wysylki listem poleconym oddali.
                    • kobieta_jakubowa Re: Reklamacja – poczta list polecony 23.12.13, 23:22
                      I jak się historia pocztowa zakończyła?
                      Ja wysłałam tshirt poleconym priorytetem w dniu 18.12 i do dziś nie dotarł jeszcze.
                      Na infolinii mówią, że to pewnie przez okres przedświąteczny.
                      Mam dzwonić jutro.
                      • erty02 Re: Reklamacja – poczta list polecony 23.12.13, 23:37
                        spokojnie, moja przesyłka utknęła 17.12 na nadawczym WER, zero informacji o dalszych jej losach aż do dzisiaj, już myślałam, że zaginęła
                        dziś pocztowy dostarczył list choć status przesyłki pozostał niezmieniony
      • plum1000 Re: Reklamacja – poczta list polecony 05.11.13, 13:13
        maggi po co ma pisac ze byla tam taka a taka gazeta? po prostu ma wpisac ze wysylala ważne dokumenty lub ksiązke--nikt nie pyta co za ksiazka czy co za dokumenty.
        • maggi9 Re: Reklamacja – poczta list polecony 05.11.13, 14:11
          A czy ja twierdzę, że ma wyszczególniać? Napisała, że było lekkie. Można wpisac książkę lub czasopismo. Tak, żeby miało ręce i nogi i było zgodne z regulaminem. Przecież nie wpisze, że była tam płyta chodnikowa bo raz, że za ciężkie dwa, że z reklamacji pewnie nici.
          Odkąd składałam reklamację może się przepisy zmieniły i trzeba mocno wyszczególnić co, ile, i jakie rzeczy były w liście.
    • ladyjane Re: Reklamacja – poczta list polecony 05.11.13, 13:24
      Tak, tak. Słynna usługa poczty polskiej pt. List polecony gabaryt B. Jak mnie poinformowała Pani z okienka nie ma szans dostać cokolwiek w przypadku zgubienia przesyłki. Paczka - tak. List polecony gabaryt B (czyli też "paczka", bo suma boków musi być równa lub mniejsza 90cm). Pytam się miłej pani jak się taka paczka może zgubić, gdy jest rejestrowana, to przecież nonsens, że między punktem A a punktem B paczka wyparuje? To powiedziała mi, że mam wysyłać jak mi się podoba, ona mnie uprzedziła, ehh.
      A i jeszcze jedna sprawa, gabarytów B listonosz nie ma obowiązku przynieść do adresata... wtf?

To co to za usługa, gdzie przesyłki giną, a listonosz z obowiązku jest zwolniony..... paranoja jak dla mnie...
      • maggi9 Re: Reklamacja – poczta list polecony 05.11.13, 14:15
        no to pojechali z tym gabarytem B. Gabaryt B jest nawet wtedy, gdy list ma grubośc większą niż 2cm. Cała masa książek i czasopism jest przeciez takiej grubości i co wtedy?

Poza tym fakt, że listonosz nie ma obowiązku nosić duzych poleconych. Tylko nie rozumiem jak to się ma do gabarytu B? Ostatnio wysyłałam polecony wielkości pocztówki, leciutki jak piórko ale gruby bo 3-4cm. Oczywiście za wysyłkę skazowali jak za zboże ale rozumiem, że listonosz tez nie miałby obowiązku tego dostarczyć pod drzwi bo w końcu gabaryt B...logika pocztybig_grin
      • little-15 Re: Reklamacja – poczta list polecony 05.11.13, 14:30
        "List polecony gabaryt B. Jak mnie p
        > oinformowała Pani z okienka nie ma szans dostać cokolwiek w przypadku zgubienia
        > przesyłki."

Moja przesyłka była gabaryt B, czyli nie dostanę odszkodowania?
        • ladyjane Re: Reklamacja – poczta list polecony 05.11.13, 16:13
          Tak mnie poinformowała pani na poczcie. Ale mogła sama być źle poinformowana...
          • patatajowa Re: Reklamacja – poczta list polecony 05.11.13, 17:11
            co za bzdury.
            niektóre panie na poczcie u siebie ja uswiadamiam w kwestii regulaminow ich własnych wink
            • afroddytta Re: Reklamacja – poczta list polecony 05.11.13, 18:27
              Dlatego m. in. z wyżej wymienionych powodów przerzuciłam się na kuriera, koszt praktycznie ten sam (raz płaciłam 12 zł, za wielkie paczki 14 zł), a przede wszystkim i ja i odbiorca z domu ruszać się nie musimy i co likwiduje dodatkowe koszta mogę spakować w cokolwiek i obwinąć strechem i paczka jest, a nie za każdym razem dokupywać kopertę bąbelkową. Choć na samego listonosza narzekać nie mogę.
          • didith.b Re: Reklamacja – poczta list polecony 06.11.13, 11:27
            Dostanie odszkodowanie- za każdy polecony jest odszkodowanie. Bzdury na poczcie pani mówiła...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka