Dodaj do ulubionych

zwrot allegro

22.12.13, 11:02

czy zwracając towar jestem zobowiązana do wysłania pisma odstąpienia od umowy, czy wynika to z przepisów prawa??
Obserwuj wątek
    • women1984 Re: zwrot allegro 22.12.13, 11:24
      dodam jeszcze że wysłałam pismo odstąpienia od umowy mailem, ale sprzedający odpisał mi, że respektują ich dokumenty na piśmie. Zwracałam już kilka rzeczy na allegro, ale nigdy nie spotkałam się z takimi zasadami i wysłałam tylko towar z paragonem a ich dokument mailem. Czy mogą mi nie zwrócić pieniędzy dopóki nie dostaną pisma pocztą??
      • cali.staa Re: zwrot allegro 22.12.13, 13:09
        I tak mają 14 dni na zwrot środków, więc jeśli już wysłałaś towar, doślij listem dokumenty, albo jeśli dopiero wysyłasz - dołącz. Czy mogą czekać do dosłania pisma nie wiem, ale jak będą chcieli przeciągnąć, to i tak kasę wyślą 14-stego dnia od otrzymania zwrotu.
    • florentynka-krk Re: zwrot allegro 22.12.13, 14:37
      Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny jasno mówi, że:
      "Art. 2.1.Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy."
      Skoro na piśmie to należy przekazać fizyczny dokument sprzedawcy i podpisany przez konsumenta (sama jak zawierasz umowę na piśmie to chcesz mieć na to "papier"). Orzecznictwo sądowe też jest jasne, że na "piśmie" oznacza na fizycznie istniejącym nośniku papierowym.

Oprócz tego konsumenci często nie zdają sobie sprawy, że urzędy skarbowe kwestionują firmom prawo do wyksięgowania sprzedaży w dokumentach księgowych jeśli nie mają pisemnego oświadczenia o odstąpieniu od umowy wraz z paragonem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka