Dodaj do ulubionych

Który Kindle?

08.02.14, 21:27
Mogę sobie wybrać ale jak nie muszę to nie będę naciągać na najdroższą wersję-choć jak rzeczywiście dużo lepsza to skrupułów mieć wielkich nie będęwink
Wiem, że chce Paperwhite. Ma ktoś porównanie miedzy tym pierwszym a tym drugiej generacji? Wersja z reklamami upierdliwa? co jeszcze powinien mieć Kindle i na co zwrócić uwagę?
Obserwuj wątek
    • tagliatele Re: Który Kindle? 08.02.14, 22:16
      Zakładam, że to porównanie i artykuły na swiatczytnikow.pl już czytałaś: swiatczytnikow.pl/porownanie-wersji-amazon-kindle-classic-touch-keyboard-i-paperwhite/
      i teraz pytasz o opinię użytkowników? Nie pomogę z Paperwhite bo od 2 lat korzystam z Kindle Touch i jestem bardzo zadowolona. Nie czytam po ciemku i tak, więc podświetlenie mi niepotrzebne. Gdybym kupowała teraz, pewnie kupiłabym "All new Paperwhite" bo cenowo mało się różni, choć jak widzę w porównaniu, Paperwhite nie mają opcji dźwięku. Nie korzystam z audiobooków ani syntezatora mowy, ani nie wgrywam muzyki na Kindle'a, ale może Ty byś chciała. Niestety Kindle Touch już nie jest dostępny. Mam opcję bez reklam kupowaną w amazonie.
      • lucka6 Re: Który Kindle? 08.02.14, 23:11
        ja też mam kindle touch, też go uwielbiam smile

czytam przy świetle i zupełnie mi brak podświetlenia nie przedszkadza wink
        • slonko1335 Re: Który Kindle? 08.02.14, 23:14
          Ja właśnie potrzebuję czytnik do miejsc słabo oświetlonych dlatego musi być paperwhite.
          • mama_pyzuni Re: Który Kindle? 09.02.14, 00:50
            Mam i Classica (przekazany ostatnio córce) i od roku Paperwhite.
            Oświetlenie jest super i tu nie mam wątpliwości, że warto za nie dopłacić. Ja już sobie nie wyobrażam, żeby podświetlenia nie mieć. Natomiast według mnie, biorąc pod uwagę wygodę użytkowania, ideałem byłby Paperwhite ze sterowaniem za pomocą przycisków jak w klasycznym modelu wink I to jest opinia z jaką już niejednokrotnie się spotykałam.
            Wersja z reklamami w ogóle nie jest uciążliwa, a nawet wprost przeciwnie, bo ja zmieniające się reklamy (a reklamy dotyczą tylko książek lub rzadziej usług Amazonu) traktuję jako urozmaicenie i fajne wygaszacze ekranu (bo tylko wtedy reklamę w zasadzie widać).
            Mąż ma Classica bez reklam i jego wygaszacze (kilka zmieniających się grafik) mi się nie podobają wink
            • afroddytta Re: Który Kindle? 09.02.14, 20:26
              Mam Paperwhite i podświetlenie to jest idealna sprawa, nawet po ciemku nie czytam wiele, ale w budynkach, przychodnich itp. to już jest nieco ciemno i podświetlenie jest przydatne. Ekran dotykowy jak dla mnie również niezbędny, natomiast wersja z reklamami w niczym nie przeszkadza.
              • slonko1335 Re: Który Kindle? 09.02.14, 21:14
                Znaczy są wersje z dotykowym i niedotykowym?
                • s_mag_s Re: Który Kindle? 10.02.14, 11:08
                  PW jest tylko z dotykowym, tu jestdość dokładne porównanie, co w którym modelu jest.
                • mama_pyzuni Re: Który Kindle? 10.02.14, 11:38
                  No właśnie nie ma, ale gdyby był to dla mnie byłby ideałem wink
                  • ciuchcia2 Re: Który Kindle? 10.02.14, 14:14
                    Czy w Kindlu jest możliwość wyszukiwania słów w danym e-booku?
                    Gdzie kupiłyście swoje kindle lub gdzie planujecie? Ja potrzebuję fv na firmę, więc z amazona chyba nie bardzo. Czy ktoś wie jak jest z gwarancją w przypadku zakupu np. w Euro rtv agd?
                    • dwellajna Re: Który Kindle? 10.02.14, 15:04
                      Oczywiscie, ze mozesz dostac z amazona fakture.
                      • tagliatele Re: Który Kindle? 10.02.14, 16:06
                        Ale chyba amazon.com, z którego można kupować kindle do Polski, nie wystawi faktury VAT tylko zwykły "invoice", amazon.co.uk wystawi, ale z UK nie można kupić Kindle. Ale do rozliczenia na firmę wystarczy "invoice".
                        • mama_pyzuni Re: Który Kindle? 10.02.14, 17:40
                          Dokładnie - Amazon.com nie wystawia faktury, nawet przy zamówieniu nie ma żadnej rubryki, żeby wcisnąć NIP, dlatego często kupujący radzą sobie tak, że w okienku na imię i nazwisko piszą dodatkowo nazwę firmy i NIP (pisz bez polskich znaków!)
                          tu fajny artykuł (przeczytaj też komentarze)
                          swiatczytnikow.pl/rozliczanie-zakupu-kindle-na-firme-kilka-kwestii-podatkowych/
                          • mama_pyzuni Re: Który Kindle? 10.02.14, 17:51
                            A co do gwarancji - pierwszy czytnik, który dostałam w prezencie kupowany był na allegro (wersja z reklamami, więc na pewno nie przeznaczony na rynek europejski), Po uruchomieniu zarejestrowałam go na swoje konto i nie było problemów z gwarancją (po 10 miesiącach użytkowania na ekranie zrobiła się skaza w postaci mini kleksa rozlanego atramentu), dostałam w ramach wymiany nowy czytnik.
                            Drugi (Paperwhite) kupiłam w Merlinie, ale akurat do tej pory działa bez zarzutu i nie miałam potrzeby go reklamować (wersja również z reklamami)
                            Dopiero trzeci (dla męża) kupiłam bezpośrednio w Amazonie.
    • dwellajna Re: Który Kindle? 09.02.14, 12:00
      PW I i tak chyba w tej chwili Amazon nie wysyla, wysyla tylko all new PW. Skoro chcesz Pw to nie ma tu pola do dyskusji, co Kindle powinien miec, co ma Pw wiadomo. Powinien miec jeszcze okladketongue_out
    • slonko1335 Re: Który Kindle? 12.02.14, 09:23
      Kindel już do mnie jedzie-nie mogę się doczekaćsmile Wybraliśmy nowego Paperwhite'a.
      • jorin Re: Który Kindle? 12.02.14, 17:23
        slonko1335, inni eksperci - gdzie kupowalyscie? jest szansa na jakas promocje cenowa? nagle poczulam sie skuszona wink
        • tagliatele Re: Który Kindle? 12.02.14, 21:29
          Najlepiej kupić bezpośrednio w amazonie. Tu masz insrukcję, gdybyś potrzebowała: swiatczytnikow.pl/przewodnik-jak-kupic-czytnik-kindle/
        • slonko1335 Re: Który Kindle? 12.02.14, 21:43
          Na necie w kilkunastu co najmniej miejscach znalazłam taniej niż na amazonie..Amazon w ogóle wysyła do Polski Kindla? bo kiedyś nie wysyłał. Mąż zamówił z Allegro, w sklepie jakimś netowym, który ma siedzibę w realu, jak przyjdzie i będzie wszystko w porządku to mogę Ci dać namiary gdzie, kosztował 5 stów..
          • mama_pyzuni Re: Który Kindle? 12.02.14, 22:30
            Amazon.com wysyła bezpośrednio do Polski, na pewno od dość dawna.
            Na plus dla zakupu tam jest na pewno gwarancja - przez rok od zakupu każdy drobiazg, skaza na ekranie, problem z baterią itp. jest ekspresowo rozpatrywany na Twoja korzyść - dostajesz nowe urządzenie. Czasem nawet po okresie gwarancji udaje się coś wynegocjować.
            Jest to też możliwe dla urządzeń kupionych z innych źródeł (oczywiście po zarejestrowaniu czytnika na koncie Amazonu), ale z pewnymi wyjątkami - jeśli sprzedawca oferujący czytniki w Polsce nabył je np. w Niemczech, to Amazon.com często umywa ręce od reklamacji i odsyła do amazon.de, który znowu dla pozytywnego rozpatrzenia reklamacji wymaga niemieckiego adresu wysyłkowego (wszystko zależy od podejścia konsultanta)
            Poza tym zakup w amazonie wcale nie musi być aż taki drogi, bo istnieje pewien sposób na odzyskanie części pieniędzy (w kwocie ok. 120 zł przy zakupie Paperwhite), tak więc sam czytnik wyniesie ok. 520 zł wink
            • slonko1335 Re: Który Kindle? 13.02.14, 08:57
              Kiedyś nie wysyłał konkretnie czytnika, potem jak wysyłali zwykły to nie wysyłali paperwhite a teraz nie sprawdzałam....Nie jest to duży problem bo mamy na miejscu rodzinę i mógł nam ktoś kupić no ale właśnie cena nie warta była według mnie kombinacji. Czytnik z opisu w aukcji podlega gwarancji Amazonu, obym nie musiała się przekonywać czy tak rzeczywiście jest.....
              • mama_pyzuni Re: Który Kindle? 13.02.14, 09:23
                Oj, myślę, że Kindle są wysyłane już od dobrych 2-3 lat. Może próbowałas włożyć do koszyka wersję przeznaczoną na rynek amerykański???
                www.amazon.com/gp/product/B00CTUKFNQ/ref=ox_sc_act_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=ATVPDKIKX0DER
                To jest link do Paperwhite dla wysyłki praktycznie na cały świat.
                A w ogóle Paperwhite to wersja wypuszczona na rynek dopiero trochę ponad rok temu (od stycznia 2013 wysyłają do Polski), faktycznie na samym początku po premierze nie wysyłali go, ale tak jest zawsze zawsze przy nowych modelach.
                No i życzę żeby faktycznie udało się obejść bez jakichkolwiek reklamacji! I żebyś zakochała się w czytniku tak jak ja w swoim wink (odkąd mam czytnik czyli od ponad roku przeczytałam tylko jedną książkę w wersji papierowej wink
                • slonko1335 Re: Który Kindle? 13.02.14, 09:33
                  Możliwe, że próbowałam ze złą wersją jak był tylko zwykły a z paperwhitem rzeczywiście od razu po premierze, bo potem zwykły wchodził a paperwhite-wtedy nowość nie, ale wtedy już zwykłego nie chciałam.
                  Coś mi się zdaje, że dość szybko będziemy kupować kolejny bo w domu więcej chętnych...już się nie mogę doczekać aż przyjdzie....
                  • slonko1335 Re: Który Kindle? 14.02.14, 09:50
                    Wczoraj dostałam maila od sprzedawcy, że czytnik wysłany i żebym pamiętała o zarejestrowaniu go na amazonie gdybym chciała korzystać z amazonowej gwarancji ale mogę także skorzystać z rękojmi u nich jakby było coś nie tak.
            • jorin Re: Który Kindle? 13.02.14, 23:02
              mama_pyzuni, czy moge prosic o zdradzenie sekretu odzyskiwania 100+ PLN za Paperwhite? Z gory dziekuje!!!
              • mama_pyzuni Re: Który Kindle? 14.02.14, 08:28
                swiatczytnikow.pl/amazon-oddaje-kase-za-vat-i-clo-za-kindle-czasami/
                przeczytaj - łącznie z komentarzami
                Nie ma 100% gwarancji, że zwrócą, ale nawet jeśli nie zrobią tego automatycznie, to warto napisać maila i się upomnieć.
                Ja przy zamówieniu ostatniego czytnika napisalam do nich na chacie (jakiś miesiąc po zakupie), najpierw konsultantka upierała się, że nie mam prawa do zwrotu, ale jak nastepnego dnia napisałam maila, że nie jestem zadowolona z obsługi, bo uważam, że mam prawo do zwrotu to bardzo szybko dostałam odpowiedź, że jutro pieniądze zostaną przelane na moją kartę płatniczą.
                W innych wpisach na swiecieczytników też często ten temat jest poruszany i baaardzo rzadko komuś nie udało się odzyskać tzw. Import Fees Deposit.
                • jorin Re: Który Kindle? 14.02.14, 16:30
                  dziekuje, teraz to juz przepadlam wink
    • jorin Okładka 26.02.14, 15:20
      Wyciagam watek, bo mam jeszcze prosbe - pytanie o okladke do Paperwhite... Czy doradzicie cos w tym temacie? Oryginalna okladka zabija cena, choc wyglada bardzo starannie, to jednak na razie dla mnie nie jest tyle warta.
      Chcialabym kupic cos dobrze wykonanego do 100 zl. Poki co znalazlam cos takiego i przeczytalam dobre opinie o okladkach Tuff-Luv, ale zakup jeszcze nie dokonany, wiec chetnie poslucham Waszych rad wink
      • tagliatele Re: Okładka 26.02.14, 15:26
        Nie wypowiem się niestety o twardych okładkach, bo takiej nie używam. Od 3 lat mam Kindle'a i do niego miękkie etui firmy BUILT NY z neoprenu tego typu: www.builtny.com/product/slim-neoprene-sleeve-for-kindle-fire-scatter-dot. Ostatnio uszyłam sobie sama podobny i teraz korzystam z niego. Twarde okładki wydają mi się ciężkie.
        Jedyny minus takiego etui jakie ma, to to, że w autobusie musisz Kindle'a wyciągnąć do czytania i coś zrobić z etui - ja je wkładam do kieszeni.
        A co do tych twardych, to zerknij na amazon.co.uk, bo może będą tańsze niż w PL, ale niestety tam też mnóstwo chińskiego badziewia.
        • agni71 Re: Okładka 26.02.14, 18:39
          ja do zwykłego Kindle (nie Paperwhite) mam cos takiego (nie dokładnie, ale w tym stylu). Sprawdza mi się bardzo dobrze od 2 lat. Nie trzeba Kindla wyciagac z etui do czytania, to byłaby dla mnie porażka.
          • eo_wina Re: Okładka 26.02.14, 21:13
            Z okładkami trzeba uważać. Ja mam do swojego kindle'a 5 nieoryginalną, ale łudząco podobną do oryginału amazonowego. Niestety, okładka blokuje mi dość mocno przyciski przewijania stron po lewej i korzystam tylko tych po prawej stronie sad Co do tych z magnesem. Mój kolega miał i nie poleca. Te magnesy ponoć wypadają i albo trzeba kleić, albo zostaje sie z dziura po magnesie.
            • agni71 Re: Okładka 26.02.14, 21:29
              Znalazłam etui najbardziej przypominające moje - kindle nie jest w ramce z otworami na przyciski do przewijania stron, tylko trzymany gumkami. Etui ma ok. 2 lat i na razie nic sie nie popsuło.

https://bystyle.biz/allegro/acesstore/tablet/105b.jpg

https://bystyle.biz/allegro/acesstore/tablet/105a.jpg

Na początek polecam, z czasem mozna wymienić na inny, jesli ten nie spełni oczekiwań.
      • s_mag_s Re: Okładka 27.02.14, 07:51
        Za radą jednego z użytkowników świata czytników nabyłam na ebayu za cirka 26 PLN najzwyklejszą okładkę do PW https://imgs.inkfrog.com/pix/sanhesun/HWC0085-3.jpg sprawdza się idealnie, kilka kolorów do wyboru, a na alledrogo kosztuje dwa razy tyle.

Oczywiście, jak zwykle odeślę do świata czytników, wady i zalety różnych ubranek, rady odnośnie zakupu opisane w zakładce okładki, ba - można się pokusić o zrobienie własnej okładkiwink.
        • jorin Re: Okładka 27.02.14, 09:48
          s_mag_s, nie farbuje?
          • s_mag_s Re: Okładka 27.02.14, 12:32
            Nie farbuje, moja ma kolor granatowy, więc raczej byłoby to na rękach widoczne, noszę wrzuconą do torebki tak, że ma styczność z innymi rzeczami, ale kolorem się nie dzieliwink.
            • eo_wina Re: Okładka 27.02.14, 12:45
              Ja mam właśnie taką, nawet w tym samym kolorze, ale w wersji bez magnesu. Sprawdzi się pewnie przy dotykowym Kindle'u, ale jak już wspominałam - mnie okładka dość mocno blokuje przyciski przewijania po lewej stronie sad
              • jorin Re: Okładka 27.02.14, 15:03
                Cena super, tez mysle o granatowej i chyba przejde do czynow wink
                • mama_pyzuni Re: Okładka 27.02.14, 22:54
                  A możecie podać linka do tych okładek??
                  Jeśli chodzi o okładki Tuff-Luv, to warto zamawiać bezpośrednio ze strony producenta - przesyłka do Polski gratis i wiele przecen:
                  tuff-luv.com/
                  • jorin Re: Okładka 28.02.14, 08:07
                    mama_pyzuni, kliknij prawym przyciskiem myszy na okladke i otworz link w nowym oknie wink
    • gaga-sie A co poleciłybyście dla 9-latka? 26.02.14, 21:28
      Zastanawiam się, czy to dobry pomysł, aby podarować kindle dziecku na prezent komunijny ( oczywiście skonsultuję z rodzicami). Zupełnie zielona jestem w tym temacie, dziecko lubi wszelkie gadżety elektroniczne oraz czytanie książek. Co poleciłybyście, uwzględniając nie bardzo skomplikowaną obsługę? Cena do 700 zł.
      • agni71 Re: A co poleciłybyście dla 9-latka? 26.02.14, 21:30
        Polecam, tylko dowiedz się, czy faktycznie dziecko sie ucieszy, i czy nie ma już. Jak masz taki duzy budżet, to załaduj mu na początek kilka ksiązek, bo samego Kindle'a classic kupisz za 100 dolarów.
        • gaga-sie Re: A co poleciłybyście dla 9-latka? 26.02.14, 22:58
          Myślę,że nie ma, ale z pewnością dyskretnie dopytam. Czyli ten classic w zupełności wystarczy?
          One są do kupienia w PL czy raczej na amazonie? Wybacz te pytania, ale ja nawet nie wiem, jak się ładuje te książki...Jak załapię temat, to pewnie sama się wkręcę, bo lubię czytać.
          • agni71 Re: A co poleciłybyście dla 9-latka? 27.02.14, 08:41
            Dla mnie wystarcza, ale nie miałam w ręku innych.

Mój kupiony był na Amazon.com właśnie za ok. 100 dolarów.

• slonko1335 Re: A co poleciłybyście dla 9-latka? 27.02.14, 09:02
            Przy budżecie który zakładasz kupiłabym paperwhita jednak-kupiłam niedawno za 500 złotych, więc ciągle sporo poniżej kwoty jaką chciałaś przeznaczyć....
            • jorin Re: A co poleciłybyście dla 9-latka? 27.02.14, 09:44
              Nie mam porownania do innych modeli, ale na paperwhite mozna czytac przy gorszym swietle i to byl powod, dla ktorego ja go wybralam.
              Dla 9-latka... pomysl swietny, gdy dziecko naprawde duzo czyta. Z drugiej strony, za kilka lat beda tansze / lepsze czytniki, a teraz pewnie podebraliby mu go rodzice wink. Jezeli chodzi o drozsze / skladkowe prezenty komunijne, jestem fanka play station / xbox'a lub gier na nie wink. Za to zazwyczaj dzieci marza o tabletach (albo quadach / kucykach wink)...
              • gaga-sie Re: A co poleciłybyście dla 9-latka? 27.02.14, 12:09
                Tablet ma, inne elektroniczne obiekty pożądania dostanie od licznej rodziny, również składkowe. Wiem,że na kindle raczej nikt nie wpadł. Chłopiec jest bystry, łapie się w elektronice, bardzo lubi czytać, więc zainspirowana Waszą dyskusją pomyślałam o takim prezencie. To podświetlanie podczas czytania może być atutem.
                Najwyżej wgram mu Biblię i będzie akcent religijnywink
                A jeszcze dopytam, na Merlinie jest oferta Paperwhite II bez reklam, 2 G ( 569 zł) i Paperwhite II 4 G za 599 zł. Czy te reklamy utrudniają użytkowanie? Jak oceniacie tą ofertę?
                • gaga-sie Re: A co poleciłybyście dla 9-latka? 27.02.14, 12:14
                  Aaa, i jeszcze takie są merlin.pl/elektronika/tablety-i-e-czytniki-e-czytniki/browse/category/208,16082.html Chodzi mi o jakiekolwiek odniesienie, nie muszę koniecznie tam kupować.
                  Co do ceny: 800 zł to składkowy prezent od dwojga gości, rozważam również opcję czegoś za ok.400 od jednej osoby.
                  • jorin Re: A co poleciłybyście dla 9-latka? 27.02.14, 15:07
                    gaga-sie, widzialam ta oferte na merlinie, ale ostatecznie po lekturze tego watku i wpisow na swiatczytnikow.pl zdecydowalam sie na zakup przez amazon. Przyznam, te 4 GB kusza, podobno to na rynek japonski... ale na prezent bralabym z amazon. Aha, przesylka doszla w 3 dniu roboczym od zlozenia zamowienia...
                    • gaga-sie Re: A co poleciłybyście dla 9-latka? 27.02.14, 21:08
                      Dziękuję Wam bardzo, naradzę się jeszcze, ale myślę, że to będzie fajny prezent.
    • teresska Re: Który Kindle? 27.02.14, 08:54
      Mam Paperwhite dwójkę i jestem bardzo zadowolona, wersja bez reklam. Kupowałam na amazonie w Stanach. Dla mnie super. Mój mąż też go bardzo chwali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka