Dodaj do ulubionych

Herlitz Smart czy Midi?

13.04.14, 13:59
Przeanalizowałam dziesiątki wypowiedzi, przeczytałam setki informacji i.... nadal nie wiem:
Herlitz Smart czy Midi???

Pomóżcie. Mam wysokiego 7-latka (właściwie teraz ma 6,5), ma 130 cm, jest dość szczupły, waży 25 kg. I nie wiem, po prostu nie wiem.
Wg informacji oba mają tą samą pojemność 13 litrów, ale różne wymiary:
Smart ma wymiary: wys. 38 cm, szer. 30 cm, głeb. 21 cm
Midi: wys. 38 cm, szer. 37 cm, głęb. 22 cm

Trochę mnie dziwi, że różnica w wymiarach szerokości duża (30 w Smarcie i 37 w Midi), a tyle samo pojemności.

POMÓŻCIE!!!

I jeszcze jedno, czy warto teraz kupowac, czy lepiej poczekać? Kiedy są najlepsze ceny? Gdzie kupować?
Obserwuj wątek
    • upartamama Re: Herlitz Smart czy Midi? 16.04.14, 12:13
      Ja się zdecyduję na smart. Mo 6 latek ma 118 cm i waży 16 kg. Mierzyliśmy w smyku i pasował idealnie. Zamówię oczywiście przez allegro bo w smyku 100 zł drożej.
      • monia111175 Re: Herlitz Smart czy Midi? 17.04.14, 06:40
        A na allegro najtaniej wychodzą?
        Też muszę kupić i nie wiem czy czekać.
        • upartamama Re: Herlitz Smart czy Midi? 17.04.14, 13:20
          Model transformers na allegro z przesyłką 162 zł smyk 269 zł. 107 zł różnicy a do najbliższego sklepu mam 20 km więc napewno kupię na allegro. Też nie wiem czy już czy czekać
          • naataaliaa7 Re: Herlitz Smart czy Midi? 11.08.14, 20:29
            Najtańszy model transformersa znalazłam na internecie za 156,50
        • zaba133 gdzie najtaniej ?> 28.07.14, 09:59
          podbijam, czy ktoś widział w marketach, jakieś promocje itp ?
          • melka2006 Re: gdzie najtaniej ?> Real, Auchan i Selgros 13.08.14, 09:14
            szukając Midi dla chłopca ( 128 około 23 Kgsmile- mamy w domu dla córki 2 rok i posłuzy jeszcze w 3 klasie-znalazłam takie oferty: Auchan 157 zł i Real 159zł. W Szczecinie wszędzie jest tylko wersja dla dziewczyn sad W Selgrosie 199 zł. Natomiast przy okazji widziałam Smart'a W AUchan i Realu po 137 bodajże( były i dla dziewczyn i dla chłopców), a w Selgrosie po 110zł
    • sabek81 Re: Herlitz Smart czy Midi? 17.04.14, 08:02
      Ja dla mojej 6 latki 117cm , 21,5 kg zamowilam herlitz compact z zeszlorocznej kolekcji, ze wzgledu na wzorsmile,i jest ok, lekki i porzadny , zamawialam przez allegro w marcu razem z piornikiem zaplacilam 135 zl.
      • sonrisa06 Re: Herlitz Smart czy Midi? 17.04.14, 10:07
        Moim zdaniem dopiero teraz pod koniec pierwszej klasy moja córka dobrze wygląda ze swoim tornistrem. Ostatnio ją mierzyłam i ma 124 cm wzrostu, a tornister (herlitz mini) ma wymiary: wysokość 34, szerokość 26 i głębokość 21. Nie wyobrażam sobie córki w większym tornistrze(do drugiej klasy też z nim pójdzie).
        Moja rada - mierzcie dzieciom tornistry przed zakupem, żeby nie wyglądały jak żółwie, albo ślimaki z domkami na plecach. Wybierajcie jak najmniejsze tornistry, bez sensu nosić powietrze.
        • upartamama Re: Herlitz Smart czy Midi? 17.04.14, 13:21
          Ja przymierzyłam mojemu smarta i leży idealnie. 6 latek 116 cm/19 kg.
          • sonrisa06 Re: Herlitz Smart czy Midi? 17.04.14, 14:28
            upartamama napisała:

> Ja przymierzyłam mojemu smarta i leży idealnie. 6 latek 116 cm/19 kg.

To moja córka przed pierwszą klasą była 2 cm wyższa od Twojego syna, wagę miała podobną, ale w smarcie wyglądała komicznie. Przede wszystkim był za szeroki. Najlepiej było to widoczne kiedy stała przodem - widać było, że tornister jest szerszy niż plecy, a nawet szerszy niż barki, wystawał po bokach.
            • upartamama Re: Herlitz Smart czy Midi? 17.04.14, 14:44
              Jeszcze raz oglądam zdjęcia. Nigdzie mu nie wystaje ale zdjęcia i mierzenie było w kurtce wiosennej. Ja go kupię bo dobrze na nim wygląda. Ten
              • sonrisa06 Re: Herlitz Smart czy Midi? 17.04.14, 14:52
                Może jako chłopiec jest szerszy w barach smile ja mojej córce mierzyłam na koszulkę z krótkim rękawem, wyglądała tragicznie. W klasie mojej córki większość dzieci ma za wielkie plecaki/tornistry.
                Mnie się bardzo podobają plecaki topgal, ale wszystkie takie wielkie sad może w 3 kl uda się kupić.
                • monia111175 Re: Herlitz Smart czy Midi? 17.04.14, 23:38
                  A smart jest najmniejszy?
                  Ponoc nasze 6 latki mają mieć jedną książkę hihi i moze mini wystarczysmile
                • upartamama Re: Herlitz Smart czy Midi? 18.04.14, 11:25
                  Pokazałabym ci jak mój wygląda w smart ale nie umiem tu wstawić zdjęcia z komputera
                  • monia111175 Re: Herlitz Smart czy Midi? 18.04.14, 13:04

• nataliam2 Re: Herlitz Smart czy Midi? 17.04.14, 23:36
      Ja kupiłam mojemu MIDI i jestem zadowolona.
      Syn jest niski, szczupły ale plecak leży idealnie.
      Dlaczego wybrałam taki? Bo jest większy smile i faktycznie uważam, że dobrze zrobiłam bo dużo u nas w szkole do plecaków pakują. W głównej kieszeni nosi książki ( bliżej placów) w mniejszej zeszyty i piórnik. W kieszonkach z boku kanapki w drugiej sok. A mała z przodu zostaje na strój na gimnastykę.
      Sprawdź może, który jest lżejszy, bo ostatnio jak ważyłam plecak syna po powrocie ze szkoły to ważył 6 kg (tyle było prac domowych, że pani dała im wszystkie książki). Syn waży 22 kg.
    • szafa_zebry Re: Herlitz Smart czy Midi? 18.04.14, 20:47
      Byłam dzisiaj w smyku, był tylko MIDI i wydał mi się strasznie szeroki. Mój to szczuplak i szeroki nie jest.

I wlasnie zamowilam na agito.pl (167 zł z darmową przesyłką do paczkomatów, tylko trzeba zapłacić przelewem, a nie on-line - doliczają 4 zł).

I kupiłam jeszcze piórnik do kolekcji. Za 24 zł smile

www.agito.pl/herlitz-tornister-smart-boys-kosmos-11351004k-2617-966680.html
      www.agito.pl/herlitz-piornik-31cz-smart-mix-ii-kosmos-11352481k-2617-965403.html
      Mam z głowy.

Nie wiem tylko czy dla mojej 4,5 latki też kupić już. Idzie do zerówki szkolnej (ma 116 cm i wazy niecale 17 kg). Czy poczekac rok. Ale boje sie, ze bedzie awantura, ze brat ma a Ona nie. Tylko te dziewczece sa rozowe albo fioletowe. I jeden model czerwony ale sredni sad Jakby malo bylo innych kolorow - wkurza mnie to.
    • kamcia2003 Re: Herlitz Smart czy Midi? 18.04.14, 22:31
      My mamy Midi dla bieżącej trzecioklasistki (138cm i 28kg) a Smarta dla przyszłorocznej pierwszoklasistki (7 lat, 125cm i 22kg).

Porównując obydwa stwierdzam, że dla Twojego syna zdecydowanie lepszy będzie smart :o)
      • gosialuty Re: Herlitz Smart czy Midi? 22.04.14, 12:43
        Tak trochę z przymróżeniem oka, jaki powinien być rozmiar plecaka z uwagi na darmowy podręcznik który ma być ( jaką będzie miał postać, czy będą dodatkowe materiały do niego)?
        • szafa_zebry Re: Herlitz Smart czy Midi? 13.05.14, 11:57
          Zatem tornister Smart przyjechał i... dla Syna 130 cm jest OK, ale dla dziewczynki 116 cm jest za duży. Ale Ona dopiero pójdzie za rok do I klasy, zatem ma jeszcze rok by podrosnąć. Wzory dla dziewczynek wkurzające, różowe i fioletowe i 1 czerwony. Czy nie ma innych kolorów? Poczekam, może za rok będą inne...
          • anmaszy Re: Herlitz Smart czy Midi? 13.05.14, 12:49
            gdzie kupowałaś? z nowej kolekcji?

Myślicie że lepiej kupować teraz? Czy jest szansa że będą tańsze lub gorzej - droższe?
            • monia111175 Re: Herlitz Smart czy Midi? 13.05.14, 13:54
              ja ciągle sie czajesmile
              na allegro sa za 159 i potem 165 bodajże
              a na wyprzedazach w sierpniu/wrześniu-ile mogą kosztować-dużo mniej niż 159????
              orientuje sie któraś
              • sarakinka Re: Herlitz Smart czy Midi? 25.06.14, 20:26
                No gdzie w sierpniu wyprzedaże. Przede wszystkim to będą braki najbardziej chodliwych modeli i nikt nie robi wyprzedaży w najbardziej gorącym okresie sprzedaży. Z tego co się orientuję Herlitz przyjmuje od handlowców zwroty towaru więc jeśli są wyprzedaże to sporadycznie. Kupowałam na prezent w ferie zimowe i ceny były na allegro wyższe niż teraz, czyli smart 189 zł, teraz widzę że już są nowe modele ale nie wiem czy kupię dla syna 6 latka, najchętniej bym w ogóle mu na plecy nie zakładała tornistrów.
                • els.ol Re: Herlitz Smart czy Midi? 28.07.14, 10:25
                  W Selgrosie Herlitz Smart za 110zł
                  • zaba133 Re: Herlitz Smart czy Midi? 28.07.14, 14:05
                    a czy wiesz może czy wszystkie modele są dostępne ( akurat poszukuję w Krakowie), szukam czerwonego z sarenką
                    • els.ol Re: Herlitz Smart czy Midi? 28.07.14, 14:20
                      Nie mam pojęcia, info mam z ich gazetki, zadzwoń na halę zapytaj. Może połączą z działem i odpowiedzą.
    • usmiech144 Re: Herlitz Smart czy Midi? 28.07.14, 10:16
      My kupiliśmy midi i bardzo polecam. Jak macie możliwość to radzę przymierzyć oba, na plecach nie ma aż takiej różnicy. A w użytkowaniu już kilka osób potwierdziło że jednak lepiej mieć pełne plastikowe dno ( w smarcie są tylko podstawki). Jeszcze jedna różnica to kieszonki ( w smarcie są na rzepy a w midi na ekspres), koleżanka mówiła że przez to że są tylko rzepy, bidon z piciem potrafi wylecieć. Aa i jeszcze szelki, różni się mocowaniem od dołu. Ja kupiłam na all ale z odbiorem i dałam 245 zł chyba smile pozdrawiam
    • sikooorka Ile waży Herlitz Smart ? 08.08.14, 13:12
      Czy ktoś może sprawdzić na domowej wadze?
      U sprzedawców na allegro podane są różne wartości: od 730g do 950.
      Na facebooku herlitz zignorował moje pytanie.
      Pomożecie?
      • akusia77 Re: Ile waży Herlitz Smart ? 08.08.14, 13:37
        po południu zważę tornister. My też kupiliśmy midi, bo spód tornistra wydaje się być porządniejszy
        • sikooorka Re: Ile waży Herlitz Smart ? 09.08.14, 10:25
          I jak?
          Znalazłaś może czas żeby zważyć? smile
          • elsaga Re: Ile waży Herlitz Smart ? 09.08.14, 12:23
            Hej, też ostatnio zastanawiałam się czy wybrać SMART czy MIDI, nie ukrywam że ważnym kryterium przy wyborze tornistra była jego waga. Najbardziej dokładne parametry tornistrów były w sklepie, w którym w końcu dokonałam zakupu po potwierdzeniu telefonicznym ich wagi i wymiarów. Przez telefon dowiedziałam się, że sami ważą i mierzą produkty więc wpisana waga jest wagą realną.
            Wczoraj przyszedł do mnie SMART smile Zważyłam go i moja waga pokazała, że waży 910g czyli 5g mniej niż jest na ich stronie. MIDI jest 100g cięższy - waży 1010g.
            Tutaj masz link do SMARTa: eplecaki.pl/178-herlitz-smart
            i do MIDI: eplecaki.pl/179-herlitz-midi
            • sikooorka Re: Ile waży Herlitz Smart ? 09.08.14, 14:23
              Dziękuję smile
    • zanetta-1 Re: Herlitz Smart czy Midi? 08.08.14, 22:03
      w e leclerku smarta kupiłam za 119 zł
      • pati1707 Re: Herlitz Smart czy Midi? 08.08.14, 23:31
        Ja właśnie przed chwilą zamówiłam Smarta.Mierzyliśmy oba i Midi okazał się za szeroki dla mojego siedmiolatka.A tak z ciekawości był może Transformers w Leclerc ?
        • monika_irl Re: Herlitz Smart czy Midi? 09.08.14, 09:59
          dla moich 5,5 latków, którzy zaczynaja szkole we wrzesniu kupilismy smart'y.
          Plecaki wielkosciowo i wagowo sa idelane.
          • olga727 Re: Herlitz Smart czy Midi? 09.08.14, 17:25
            "Nasz eleMENtarz" :Zgodnie z przyjętą specyfikacją techniczną będzie on miał następujące wymiary: format: 205 x 280 mm (szer/wys); objętość: od 80 do 90 stron; […]
      • zanetta-1 Re: Herlitz Smart czy Midi? 10.08.14, 21:07
        w e leclerk byly czarne z jakimś stworkiem, z motorówką i ze statkiem pirackim
    • lucyjkama Re: Herlitz Smart czy Midi? 11.08.14, 20:36
      A może Belmil
      allegro.pl/kasetonowy-tornister-403-13-belmil-gwarancja-2-lat-i4495180654.html
      Ponoć świetna jakość a rozmiarowo chyba wypada między smartem a midi.
    • guciaczek00 tornister 24.08.14, 15:02
      zanetta - a w którym leclercu kupowałas Smarta? Bo ja byłam już pierwszego dnia sprzedazy ale były tylko statki pirackie i szare pająki…. Myslałam, że we wszystkich jest tylko taki wybór...
    • mamalusi Re: Herlitz Smart czy Midi? 25.08.14, 09:50
      W innym wątku wyczytałam to napiszę jeszcze raz, żeby nie umknęło: w kauflandzie do 27.08 smart po 120 zł, kupiłam wczoraj dziewczęcy z biedronką, cena super, bo w realu 199, w Piotrze i Pawle 210, a w selgrosie prawie 160- z tym, że nie było ani sztuki
      • guciaczek00 Re: Herlitz Smart czy Midi? 25.08.14, 09:51
        Super, dziekuję za podpowiedź. A czy pamietasz jakie wzory chlopięce były w Kauflandzie? Moze jeszcze coś tam znajdę.
        • mamalusi Re: Herlitz Smart czy Midi? 25.08.14, 09:58
          tygrys był na pewno, córka mówi, że jeszcze z samochodem
          chłopięcych było dużo
          z dziewczęcych wspomniana biedronka i księżniczka (ta co siedzi na grzybie) były tylko po jednym, kupowałam w Poznaniu
          aha- nie było ich na stoisku, tylko na końcu alei z rzeczami szkolnymi, już myślałam, że nie ma ich wcale także trzeba się rozejrzeć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka