Dodaj do ulubionych

polećcie dobre buty roz. 23

24.04.14, 09:35
Szukam dobrych butów w rozmiarze 23. Przy czym "dobre" jest kryterium zadanym przez rehabilitantkę... Mają mieć przeszytą część przy pięcie w trzech miejscach, tzn. z tyłu i po bokach. W tym miejscu mają być sztywne. Odpadają więc wszelkie trampki, tenisówki, itd. Potrzebne nam jest wszystko, tzn. kapcie, sandały i jakieś przejściówki wiosenno-jesienne. Dobrze, żeby miały certyfikat zdrowej stopy.
Rehabilitantka poleciła mi Aurelkę. Dzięki, Aurelkę już miałyśmy i ma tak sztywne podeszwy, że sorry... Poleciła też Renę Rzeszów, ale jak spojrzałam na ich stronę, to mi się odechciało. Mówiła też, że zdarzają się dobre Bartki. Bartki nie wyglądają super-zachwycająco, ale paskudne też nie są i się zastanawiam. Nie miałam w ręce, nie macałam i nie wiem czy zamawiać. Macie jakieś doświadczenia? Czy podeszwy są elastyczne? Czy dobrze trzymają stopę?
Widziałam gdzieś w sklepie, chyba w darbucie emele i wyglądały ok, ale spojrzałam tylko przelotem. Wiem, że były tu polecane, pytanie tylko czy spełniają kryteria rehabilitantki?
Muszę też dokupić wkładki na płaskostopie podłużne. Gdzie?
Obserwuj wątek
    • sonrisa06 Re: polećcie dobre buty roz. 23 24.04.14, 09:48
      Najpierw kup wkładki. Z wkładkami idzie się kupować buty, bo nie do wszystkich butów wejdą wkładki. Jeśli chodzi o dobre buty, (ja tez tylko takie kupuję) musza mieć sztywny zapietek dobrze trzymający pietę. Musi być taki, żeby nie dało go się zgiąć, ja jak szukam butów, to najpierw biorę but do ręki i "siłuję" się z zapiętkiem, jeśli nie dam rady go zgiąć, to znaczy, że zapiętek jest ok. Buty musza mieć też elastyczna podeszwę, taką zginającą się w 1/3 buta, a nie na środku. Bierzesz but do ręki i go zginasz i patrzysz, gdzie się zegnie. Podeszwa musi być elastyczna, ale nie taka, żeby buta zwinąć w rulon i rozwinąć.
      Jeśli chodzi o marki to ja bardzo lubię elefanten z deichmana, bartki też są fajne, ale nie sandały (są bardzo ciężkie). Z ecco miałam dobre sandałki, mrugały miałam bardzo dobre trzewiki i kozaczki. A jeśli chodzi o szmaciaczki to befado. Befado ma też bardzo dobre trzewiczki i balerinki skórzane.
      • dziuni-a1979 Re: polećcie dobre buty roz. 23 24.04.14, 09:53
        Jeśli chodzi do dobre sandałki ze sztywną piętą i elastyczną podeszwą to polecam bardzo te. Mój synek miał takie w rozmiarze 22, polecam.
        • faszyrka Re: polećcie dobre buty roz. 23 24.04.14, 09:58
          Kupiłam chyba ten sam model i szybko oddałam. Miał sztywną podeszwę i małej źle się w nich chodziło. A szkoda, bo są fajnie wentylowane i mają sztywny zapiętek. Sprawdzę jeszcze czy mówimy o tym samym modelu, ale mam wrażenie, że niestety taksad
          • dziuni-a1979 Re: polećcie dobre buty roz. 23 24.04.14, 10:03
            Jak dla mnie te butki mają bardzo fajną podeszwę, elastyczną i zginającą się jak należy. Jakbyś o tym modelu miała takie to byłabym bardzo zdziwiona.
            • dziuni-a1979 Re: polećcie dobre buty roz. 23 24.04.14, 10:04
              Ech za szybko wysłałam. Tutaj model dziwczęcy, hmmm trochę różowy. wink Ale podeszwa i zapiętek ten sam.
              • faszyrka Re: polećcie dobre buty roz. 23 24.04.14, 14:06
                Wycofuję się z mojej opinii o tym modelu. Pomyliłam go z jakimś innym. Rzeczywiście trochę różowebig_grin Jeśli nie znajdę nic innego ciekawego, to będę musiała zastanowić się nad tym różemsmile Dzięki za linka.
      • faszyrka Re: polećcie dobre buty roz. 23 24.04.14, 09:56
        Dzięki za odpowiedź. Zapiętek i podeszwa - wiem. Pierwsze kryterium rehabilitantki, drugie - mojesmile Rzeczywiście, mądrze będzie kupić najpierw wkładki.
        Tylko teraz tak: z Befado miałyśmy kapcie i rehabilitantka powiedziała, że są do kitu. Dodatkowo w Befado małej strasznie pocą się stopy. Elefanteny oglądałam i trzeba uważać, żeby się nie naciąć - nie wszystkie mają elastyczną podeszwę. A czy sandałki z ecco były z zapiętkiem? Możesz podrzucić link do konkretnego modelu? Mrugałę zaraz obejrzę, chociaż nie wiem, gdzie go mogę kupić stacjonarnie. Poszukam.
        • sonrisa06 Re: polećcie dobre buty roz. 23 24.04.14, 10:17
          tych ecco które ja miałam nie ma w tegorocznej kolekcji, znalazłam używane na allegro (aukcja nie moja) miałam je dwa lata z rzędu (dwie pary) bardzo mieciutka skóra i wkładka, elastyczna podeszwa i sztywny zapiętek
          allegro.pl/ecco-sandalki-stan-bdb-r-22-zalozone-5-razy-i4168531246.html
          i tak na marginesie, nie ma takiej firmy, która ma wszystkie buty rewelacyjne, zawsze się jakiś model nieudany trafi nawet wśród tych najlepszych
          a wkładki kupuje się w sklepie ortopedycznym, często są przy szpitalach/przychodniach
          • faszyrka Re: polećcie dobre buty roz. 23 24.04.14, 14:09
            No tak... nie wpadłam na sklep ortopedyczny, a to powinien być pierwszy tropsmile Mam nadzieję, że w takim sklepie będą tańsze niż w Aurelce, w której kosztują bagatela 70zł... Zajrzę do ecco, może będą mieli coś podobnego. Fajne te butkismile
            • natalek79 Re: polećcie dobre buty roz. 23 25.04.14, 00:33
              Nie pocieszę Cię - w ortopedycznym płacę za wkładki po 50zł. Też Aurelki wspominam okropnie.
        • tuszeani Re: polećcie dobre buty roz. 23 24.04.14, 10:40
          Z sandałów sprawdź Geox Elba, można je czasami znaleźć w dobrej cenie. Kryty sztywny zapiętek, otwarte palce, dobre dopasowanie do stopy i wentylowana podeszwa. Nam podeszły na tyle, że Młody miał po kolei 3 pary w kolejnych rozmiarach, teraz już niestety rozmiarówka się skończyła.
          Z adidasowatych polecam Geox Balu Boy (spokojnie mogą być dla dziewczynki), takie ażurowe z siateczkowym wykończeniem. Na przełom wiosny i lata rewelacyjne, teraz Młody je dociera jako kapcie w przedszkolu. Też z wentylowaną podeszwą.
          A z krytych wyższych bardzo nam pasuje Ecco Mimic na rzepy (są też na sznurówki).
          Co do kapci, to Młody raz miał Daniele i były świetne, bardzo wygodne i spełniające kryteria.
          • faszyrka Re: polećcie dobre buty roz. 23 24.04.14, 14:14
            Dzięki, podobają mi się buty, które polecasz. Będę szukała stacjonarnie, żeby pooglądać.
    • faszyrka Re: polećcie dobre buty roz. 23 24.04.14, 14:52
      Łeee nie sądziłam że ecco i geoxy dla dzieci są cenniejsze nawet niż te dla dorosłychuncertain

Możecie polecić sklepy internetowe sprzedające te marki w przystępnych cenach? A jest może sklep, który przyjmuje zwroty na zasadzie zalando albo c&a (długi termin i bezpłatnie)?
      • tuszeani Re: polećcie dobre buty roz. 23 24.04.14, 21:45
        Zobacz np. tu:
        paradopary.pl/sale?male=1&female=1&category[0]=13&category[1]=17&utm_source=freshmail&utm_medium=mailing&utm_term=sale&utm_content=24.04.2014&utm_campaign=majowka&page=3
        Widzę kilka modeli Ecco i Geox w niezłej cenie, ale dostawa niestety płatna (10zł).
        • sabina_online Re: buty DAWID :) 24.04.14, 21:53
          sklep z dużym wyborem buty dla dzieci smile
    • thank_you Re: polećcie dobre buty roz. 23 24.04.14, 23:30
      Wszystkie Twoje wymagania spełniają sandały Superfit Rocky. Na dodatek są skromne i ładne. Drugie w kolejce to Geox Elba, choć wzornictwo i podeszwa jest imho gorsza, ale na bezrybiu i rak ryba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka