19.11.14, 15:37
no i zgłupiałam...
dziewczyny nie mamy w domu ani jednej takiej walizki z rączka na kółkach bo jakoś do tej pory nie wdziałam potrzeby.... Pojechalam dzisiaj do tkmaxuw celu nabycia i...wyszłam z niczym, ilośc mnie przerosła i zupełnie nie wiedziałam na co zwracać uwagę...
Pierwsze moje pytanie-to czy lepiej kupić taka materiałową, meiką czy taką sztywną plsatikową? no i wielkość...jedną kupię dużą na rodzinne wyjazdy(a może lepiej wiećje mniejszych?) ale jaką dla dziecka na tygodniowy wyjazd na przykład?
No i zabiła mnie jakaś pani która stwierdziła żebym nie brała z czterema kółkami bo bez sensu i dwa wystarczają-ja nawet nie zwrórciłam uwagi ile toto ma kółek..na co jeszcze powinam zwracać uwagę przed zakupem takich walizek...
Obserwuj wątek
    • liveveb Re: Walizki 19.11.14, 16:05
      Temat rzeka....
      Pytanie do czego potrzebujesz tych - tej walizki...
      Jeśli latasz tanimi liniami - to jak najlżejsza i taka mieszcząca się w granicach bagażu podręcznego jest idealna. I teoretycznie w taką powinnaś zmieścić rzeczy dziecka na tydzień.
      Jeśli lecisz czarterem do Egiptu - kup coś, czego nie będzie Ci żal.
      I do pakowania rodzinnego polecam worki próżniowe - mega oszczędnośc miejsca.
      Ja preferuję materiałowe na 2 kółkach smile
    • dwellajna Re: Walizki 19.11.14, 16:08
      Jak ostatnio przegladalam walizki w tk, to nie widzialam jakichs oszalamiajacych okazji. Ceny dosc normalne jak za te marki i klasy walizek.
      Mnie sie lepiej sprawdzily walizki materialowe, plastikowe te sredniej klasy potrafia pekac, rysowac sie, ciezej w nich na wyjezdzie przechowywac rzeczy, bo otwieraja sie w polowie (to tak pod katem dziecka), materialowe otwieraja sie przewaznie "normalnie".
      Na co jeszcze warto zwrocic uwage? na wymiary, jesli walizka ma sluzyc jako kabinowka (czasem te opisywane jako kabinowki, nie spelniaja wymogow wielu linii), na wage.
      W zyciu nie kupilabym walizki na 2 kolkach - po pierwsze, taka na 4 kolkach "jedzie sama", moge miec zajete rece, a walizke przepchnac kolanem z miejsca na miejsce, stabilnie stoi. po drugie, jesli jedno lub 2 kolka nawala - na przyklad w polowie podrozy - to zostaje jeszcze jedna para.
    • aurinko Re: Walizki 19.11.14, 16:09
      Mam tylko jedną walizkę, ale uwielbiam ją, firmy Carlton. Jest bardzo dobrej jakości, można ją trochę powiększyć dodatkowym zamkiem, ma specjalne zamknięcie "TSA". Koła są ciche jak na kółkowe walizki, ciągnę ją po schodach i nic nie pękło, nie przetarło się, ogólnie to jakoś jej nie szanuję, a ciągle wygląda jak nowa. Rozmiar kabinowy, do samolotu na podręczny wchodzi, na weekendowy wyjazd idealna (nawet z córką na weekend się spakowałyśmy wink ). Taką tylko czarną mam
      https://equip.pl/data/gfx/pictures/medium/1/7/17571_1.jpg?699427
    • mazia_m Re: Walizki 19.11.14, 16:13
      Znawca ze mnie żaden, ale użytkuję od lat 7 poliwęglanowe puccini, kupiłam komplet 3. Są super, kawał świata widziały i nic im nie jest. Rzeczywiście mają kółka z jednej strony, z dwóch bez sensu, bo ciągniesz je w pochyle (czy to po polsku? big_grin ). Materiałowej nie kupowałabym, czuję się lepiej z twardą smile
    • slonko1335 Re: Walizki 19.11.14, 17:06
      Na niektórych walizkach był napis cabine-znaczy, że jest wielkości którą można zabrać do samolotu jako bagaż podręczny? Nie latam samolotami-panicznie sie boję ale zdarza się męzowi(jednak wtedy bagaż jednoosobowy) czy polecimy kiedyś gdzieś cała rodziną nie wiem na chwilę obecną to dla mnie niewyobrażalnewink Dotychczas podróżowaliśmy autem/autokarem albo na krótsze wypady pociągiem-teraz jadę sama z dwójką dzieci(6 i 8,5) pociągiem na tydzień zimą i stąd wyszła walizka z rączką. Nie wiem czy jedną dla naszej trójki wiekszą, czy jakieś mniejsze dla dzieci też, no i jaka wielkość dla młodej na tygodniowy wyjazd na obóz czy zieloną szkołę.
      • gosjana Re: Walizki 19.11.14, 18:07
        Na tygodniowy wyjazd dla dziecka kup rozm M czyli średnią, kilka dni temu kupiłam córce, która jeździ na obozy sportowe właśnie ten rozmiar i jest idealna, Zamówiłam z poliwęglanu, akurat te mi się najbardziej podobałysmile
      • mazia_m Re: Walizki 19.11.14, 18:13
        kabinówka to ta najmniejsza, starcza na weekend dla jednej osoby smile

nie masz opcji, żeby sobie wysłać bagaż kurierem do hotelu? nie trzeba się z tym tłuc, czeka w pokoju na rozpakowanie smile jedyna rzecz, o której trzeba pamiętać, to żeby mieć ze sobą list przewozowy, żeby dało się ją wysłać z powrotem bez komplikacji big_grin
        • slonko1335 Re: Walizki 19.11.14, 18:24
          Mamy wynajęte mieszkanie-przed nami ktoś inny je wynajmuje na swój pobyt-wiec nie bardzo ale generalnie pomysł jest niezły na przyszłość...
          • 1ewok Re: Walizki 19.11.14, 18:45
            Wg. mnie tylko na 4 kółkach - można ją pchać w pionie, a nie ciągnąć pochyloną. Szczególnie dziecku może być ciężko utrzymać pochyloną walizkę.
      • kornnella Re: Walizki 19.11.14, 19:20
        "Na niektórych walizkach był napis cabine-znaczy, że jest wielkości którą można zabrać do samolotu jako bagaż podręczny? "

Można o ile mieści się prawie co do cm do wymogów danej linii . Lepiej najpierw rezerwacja, sprawdzić co dopuszczalne i potem kupić.
        Mamy takie i takie tzn twarde i miękkie. Syna lubie pakować w twardą, bo rozpina się na pół. Z jednej strony ma np: góry z drugiej doły, ona ma 4 kółka i sam sobie pcha. My pakujemy się najczęściej w miękkie poszerzane, mamy Samsonite są super i na lata.
    • sonrisa06 Re: Walizki 19.11.14, 20:06
      Mnie się marzą walizki z Samsonite. Mam jedną torbę Samsonite, dużą, bardzo pakowną, eksploatowana od lat bardzo intensywnie i wygląda jak nowa. Przeżyła już dwie walizki, które dość szybko się rozleciały. Walizki oczywiście były tanie i marketowe. Ja tych twardych (plastikowych?) walizek nie lubię, zawsze kupowałam te miękkie, ale to chyba kwestia gustu.
    • kara_gitara Re: Walizki 19.11.14, 22:54
      Ostatnio kupiłam w Fashion House komplet walizek Puccini (seria ABS O1) - w ramach promocji kosztowaly połowę ceny wyjściowej, widocznej na stronie. Mam nadzieję, że będą się sprawdzać tak jak walizki mazia_m. Postawiłam na komplet (wzięlam od razu trzy) z czterami kółkami. Tych czterech kółek brakowało mi szczególnie w tanich liniach, zdecydowanie łatwiej się takie prowadzi pomiędzy rzędami.

Do tej pory miała walizki przypadkowo kupowane na różne okazje - zdecydowanie najlepiej sprawdza się materiałowa Roncato!
      • slonko1335 Re: Walizki 20.11.14, 07:37
        Ile zapłaciłaś żebym wiedziała na jakie kwoty zwracać uwagę? tak sobie właśnie myślę, że chyba komplet trzech w różnych rozmiarach byłby najsensowniejszy..
    • slonko1335 Re: Walizki 20.11.14, 07:41
      chyba bardziej do mnie przemawiają te miekkie ale w sumie się nie upieram a taki komplet?:
      wittchen.strefamarek.allegro.pl/wittchen-komplet-walizek-na-kolkach-56-3-31x-9.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka