Dodaj do ulubionych

zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję!

11.01.15, 22:42
Już z dwa mies. wybieram i zdecydować się nie mogę.
Mam bardzo starą zmywarkę więc trudno ją porównywać z tymi, które są na rynku teraz. Wstępnie wybrałam takie modele (generalnie ze średniej pułki cenowej, wszytkie chyba dość ciche, klasa energetyczna A++ lub A+++)
www.mediamarkt.pl/lodz-galeria-lodzka/zmywarka-beko-din-5834,id-280687?utm_source=porownywarki&utm_medium=ceneo&utm_term=ceneo&utm_campaign=xml
(plusy to poziom hałasu- tylko 44dB, składane elementy w koszu dolnym, trzeci kosz na sztućce)
www.mall.pl/zmywarki-do-zabudowy/bosch-smv-53l50eu?v=658121&ceneo_spo=true
(plusy: światełko informujące o pracy zmywarki)
www.mediamarkt.pl/lodz-galeria-lodzka/zmywarka-beko-din-5932-fx30,id-954170?utm_source=porownywarki&utm_medium=ceneo&utm_term=ceneo&utm_campaign=xml&ceneo_spo=true
(plusy: jak w pierwszym zalinkowanym modelu)

Na pewno zmywarka musi być cichuteńka bo kuchnia jest otwarta na salon, powinno się do niej mieścić minimum 12 kpl. naczyń, myslę, że przydadzą się też składane elementy w koszu dolnym. Ne jestem jednak pewna czy dobrym wyborem jest trzecia szuflada na sztućce czy lepszy zwykły koszyk.

Zastanawiałam się jeszcze nad zmywarką z ikea
www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00279771/
Pomożecie?

Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 11.01.15, 22:51

podejrzewam ze 99% użytkowniczek forum ma bosche tak jak i pralki bo zasadniczo nic innego nie jest tu polecane wink ja w ubiegłym roku wymienialam 11-letnią AEG która padła.wyboru wielkiego wśród 45cm z odkrytym panelem nie było a i cenowo miało być tanio wiec mamy beko.w porównaniu do poprzedniej to jest praktycznie nieslyszalna wink pięknie domywa a korzystam właściwie z jednego niespełna godzinnego programu . Czy polecam to nie wiem bo za krótko ja mam ale na pewno kupilabym po raz drugi .
      • aneta347 Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 11.01.15, 23:13
        ja od kilku lat jestem w gronie tych 99 % tongue_out wink
        --
      • mojalenka Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 13.01.15, 20:39
        To ja należę do tego 1% smile Pralkę mam dziadostwo czyli Samsunga ale zmywarkę sobie bardzo chwalę. Hotpoint Ariston - zmywa bardzo dobrze, suszy jeszcze lepiej, dużo programów.
        Co do modelu to w cenie do 1400 na pewno coś znajdziesz, oni tylko numerki zmieniają i jakieś nowości dorzucają.
        Teściom wybraliśmy już na 2 mieszkania Hotpointy i są również bardzo zadowoleni. Co do Bosha nie wypowiem się bo nie znam za bardzo ich produktów, jakoś nie po drodze mi z nimi smile

Julita
        Blog Parentingowy Moja Lenka
    • patatajowa Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 11.01.15, 22:53

pÓłki....
    • kropkaa Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 11.01.15, 23:56
      Szuflada i to zdecydowanie! Na ematce ost. była dyskusja, jakbyś chciała się upewnić.
      Nie pomogę w wyborze, bo sama mam bajerów od groma i ciut, ciut, ale naprawdę są przydatne. Składane części w koszykach, zmiana wysokości, wyświetlacz na podłodze etc. Program eco trwa 3 h 15 min., ale zużywa 6 albo 8 l wody (nie pamiętam dokładnie, chyba to drugie raczej), A+++.
    • faszyrka Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 12.01.15, 10:31
      Bierz Boschasmile Mam i polecam. I wcale nie wybrałam pod wpływem forum smile Dodatkowa szuflada na sztućce jest super. Teraz wszystkie są domyte. Składane elementy w koszach też się przydają (np. po imprezie mam dużo talerzy - rozkładam i cały dolny kosz wypełniam talerzami, a w normalnym codziennym użytkowaniu składam i myję tam garnki). Regulowana wysokość górnego kosza przydała się o tyle, że maksymalnie go obniżyłam, bo nie wszystko się tam mieściło. Zresztą nadal się nie mieści i to jest jedyna wada tej zmywarki. Nie mieszczą się tam wysokie kieliszki. Za to w dolnym koszu można układać wysokie dzbanki, patelnie odwracać rączkami do góry i miejsca jest na to dość. Światełko informujące o zakończonej pracy też się przydaje. Nie trzeba nasłuchiwać czy to już koniec i zastanawiać się czy może jeszcze suszy. Na panelu wyświetla się czas potrzebny na zmywanie przy danym programie. Jeżeli w trakcie zmywania otworzysz zmywarkę, zobaczysz ile czasu zostało do końca. Każdy z programów można skrócić o połowę - przydaje się często, choć jest średnio ekonomiczne uncertain Mój model z niewiadomego powodu nie dosusza naczyń i po otwarciu muszę część z nich wycierać ścierą uncertain Poza tym jest super i nie zamieniłabym na żadne Beko, Electroluxa czy inny szajs wink
    • szmytka1 Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 12.01.15, 11:17
      Mam bosha, średnia połka, 45 cm, ale już tkai 5-letni chyba. Oto wada: skraca programy! Nieistotne jak ma prać 3 h ale przy programie półgodzinnym to juz jest wada, bo nie domywa. NIe mam programu godzinnego, albo wspomniene pól godziny albo myje i myje godzinami, a w połowie jest i tak juz czyste i za ten cas by z powodzeniem wykonała 2 'kursy'. wiem, bo dokaladam często coś w trakcje. Także jak brać to taką, która ma program 1 h.
      • pakipsi Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 13.01.15, 09:15
        mam zmywarkę Bosha 45 cm - uwaga - 19 lat! w środku wygląda jak nówka sztuka, nigdy się nie zepsuła, zmywam przeciętnie 3 razy w tygodniu, kiedyś rzadziej używałam, jak dzieci były małe, teraz chłopaki podrośli i dużo jedzą, więc więcej talerzy do mycia smile
        albo trafił mi się niezatapialny egzemplarz, albo kiedyś po prostu produkowali mało a dobrze; teraz duży popyt i produkcja masowa, a więc już jakość nie ta sama
      • afro.ninja Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 13.01.15, 10:30
        Moze ci sie programator zepsul? Mnie facet od naprawy powiedzial, ze jesli otwieram zmywarke w trakcie mycia, musze koniecznie zresetowac program. Wczesniej nigdy tego nie robilam, ale po naprawie jednak uzywam tej opcji.
        • szmytka1 Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 13.01.15, 20:59
          nie zepsul się, bo miala tak od początku a na fachowych forach wyczytałam, ze to typowe dla bosha i się zdarza czesto w pewnych modelach. Nie wymagajcie zebym teraz wyszukała jaki mam model big_grin jak otwieram w czasie mycia i zamykam nie dzieje się nic, program sam się poprawia dodając np kilka minut a jak szybko otworzyłam i zmalknelam nie dzieje sie nic, instrukcja tego nie zabrania.
          • patatajowa Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 13.01.15, 21:04
            a po co sie zaglada do zmywarki w czasie pracy? bo ze przez pomyłka/odruchowo to rozumiem.
            • szmytka1 Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 13.01.15, 21:45
              a bo wypiłam kawę i postanowiłam dołożyć filiżankę, bo znalazłam gdzies jakieś sztućce, bo zjadlam w miedzyczasie śniadanie i chcę talerz dołożyć, bo koniecznie potrzebne mi coś co siedzi akurat w zmywarce, a na końcu z ciekawości co się tam tak nieraz tłucze wink Powodów mam mnóstwo big_grin Używam programu takiego około 130 minut bo ten co powinien trwać pół h, jeśli trwa krócej to nie umyje wszystkeigo, w tym czasie zaglądam bankowo jak myje w dzień, jak nastawiam na noc to nie. No i jak mąż nastawi jak mnie nie było, to muszę po nim poprawić bo on nie umie dobrze załadować i nie domyte są naczynia albo stoją gary z wodą w środku po otwarciu.
    • dag_dag Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 12.01.15, 14:50
      Ja mam zabudowaną Boscha, uwielbiam!
      • snor-snow Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 12.01.15, 20:13
        ja zmieniałam miesiąc temu na samsunga, z szufladą na sztućce i .... jestem zachwycona, choć podeszłam do tego z pewna dozą niesmiałości i to naprawdę bomba- mieści dużo, chodzi cichutko, światełko świeci jak jest właczona więc nie otwieram przez pomyłkę...
        polecam gorąco
        • aajn2 Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 12.01.15, 21:01
          Miałam beco i wymieniłam na boscha. Bosch dużo cichszy, prawie nie słychać go i zmywa dużo lepiej niż beco... Kupiłam boscha z niższej półki...
    • mruwa9 Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 12.01.15, 22:32
      bosch z nizszej polki zawsze bedzie lepszy od szajsowatego, najbardziej wypasionego beko,
    • afro.ninja Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 13.01.15, 10:27
      Z ciekawosci, jak stara masz zmywarke? smile

Ja tez mam bosha, siostra i brat tez maja bosha. Mnie i siostrze zmywarki po kilku latach sie zepsuly i trzeba bylo zaplacic 250 zlotych od sztuki za naprawe. Brat ma najmlodsza, wiec pewnie wszystko przed nim, zmywarka ma piec lat.
      Moja zmywarka ma 10 lat, zepsula sie dwa lata temu. Moim zdaniem zmywarka jest bardzo cicha, nie mam drzwi do kuchni, wiec stad moja opinia. smile

Jakabym miala kupowac zmywarke, a patrze pod katem programow, wpadla mi w oko zmywarka samsunga.
      • grudniowa.mama Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 13.01.15, 11:17
        Nie będę oryginalna, tez mam Boscha smile 3 szuflada na sztućce i światełko pokazujące że zmywarka pracuje to fajne ułatwiacze życia - nie wyobrazam sobie w tej chwili zmywarki bez tych opcji.Mam otwartą kuchnie i zmywarke słychać - może nie jakoś bardzo uciazliwie ale nie ma co na stawiać się ze będzie bezszelestna.Aha, fajnie jeszcze jak zmywarka ma zabezpieczenie odcinające dopływ wody gdy cos się dzieje np z wężem - w boschu to się nazywa Aquastop.
    • ashleenc Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 13.01.15, 19:18
      mam boscha i z nieznanych mi przyczyn nie domywa osadów po herbacie
      • kropkaa Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 14.01.15, 10:35
        Za słabe tabletki, może?
        • ashleenc Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 14.01.15, 20:35
          Wypróbowałam chyba wszystkie możliwe tabletki, pan od napraw też poległ.
    • monitka_m Re: zmywarka! pomóżcie proszę bo oszaleję! 13.01.15, 20:46
      Ja zdecydowałam się na Beko ze względu na darmową możliwość przedłużenia gwarancji do 5 lat.
      tu jest informacja jakie modele to obejmuje:
      programatorbeko.pl/gwarancja-5-lat/regulamin
    • czarna.perla Dzięki 14.01.15, 10:47
      Dziękuję za wszytkie opinie. Ktoś pytał jaką mam stara zmywarkę. Mam własnie BOscha, który ma minimum 12 lat, zmywarka jest z drugiej ręki u mnie 6 lat, a wczesniej co najmniej tyle samo służyła u męza w pracy. Bosche z 3 szufladą są bardzo drogie, prócz tego modelu
      www.saturn.pl/lodz-port-lodz/zmywarka-bosch-smv58l70eu,id-982387
      niestety nie mogę NIGDZIE znaleźć opinii o tej zmywarce, internet na ten temat milczy.
      • femme111 Re: Dzięki 14.01.15, 23:05
        Tez mam boscha smile nie patrząc w linki z opisu od razu polecam bosch. Jakiś czas temu kupowałam lodówkę. Podobała mi sie beko ale facet powiedział,ze to tureckie i jeśli chodzi o Turcje to poleca i owszem ale tylko wyjazd tam na wakacje smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka