Dodaj do ulubionych

Jaki wózek jest najlżejszy?

26.04.05, 11:48
Chodzi mi o wózek-kombajn, czyli gondole przekształcaną w spacerówkę. Nie
pytam o inne zalety, na razie interesuje mnie WAGA, czy raczej lekkość
używanych przez Was wózków. Mieszkam na I piętrze bez windy i nie chciałabym
wyrabiać sobie ramion ciężarowca przy każdym spacerze. Na razie w ofertach
producentów nie widziałam niczego poniżej 12-13 kg.
Ale może ktoś mi coś poleci?

CZekam na odpowiedzi,
pozdrawiam,
dazzle
Obserwuj wątek
    • elza78 Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 26.04.05, 12:09
      ja jestem w tej samej sytuacji i wiesz co, poddalam sie z patrzeniem na ten
      parametr, wez pod uwage to ze dziecko szybko rosnie i tak czy inaczej nawet
      jesli ten wozek bedzie wazyl 8 kilo sam to z dzieckiem bedzie wazyl 13 kilo a
      po pol roku jeszcze wiecej i i tak go sama na to pietro nie wniesiesz...
      nie mowie zeby kupowac grzmota wazacego dwie dyszki, ale takie w granicach 13
      kilo to sa juz lekkie wozki (mowie o wozkach w normalniej cenie)
      • elza78 Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 26.04.05, 12:11
        ooo wiesz co jest fajne, jesli wozek ma latwo montowana sztywna gondole ktora
        mozesz niesc wraz z dzieckiem, wtedy jakos sobie mozna poradzic jeszcze w
        jednej lapie gondola, w drugiej stelaz...
        a montujesz wszystko na dole, no chyba ze znosisz po kolei smile
        • pimpek_sadelko Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 26.04.05, 12:17
          nie wiem czy to prawda, ale moja kolezanka mowi, ze driver 4xl wazy ok 8 kg.
          nie pytalam w sklepie o wage, bo mi to rybka ( mam duza winde i pierwsze
          pietro), ale chyba kumpela wie co tachasmile
          • kahna_m Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 26.04.05, 12:40
            Inglesina Magnum
            Gondola przerabiana na spacerówke - 5kg
            do tego stelaż
            Allum - 6,3 kg
            Ergo Bike - 8,7 kg
            Ergo Cross - 8,3 kg
            Razem ( w zależności od zestawu ) 11,3 kg - 13,7 kg
          • dazzle Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 26.04.05, 12:44
            W Smyku Implast Driver 4 xl miał wagę (z gondolą) wypisaną jak byk: 13 kg. Może
            doliczali dziecko smile)))
            • pimpek_sadelko Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 26.04.05, 12:50
              dazzle napisała:

> W Smyku Implast Driver 4 xl miał wagę (z gondolą) wypisaną jak byk: 13 kg.
              Może
              >
              > doliczali dziecko smile)))

albo gondole i spacerowkesmile
              chyba ze kolezanka wagi nie czuje. kawal baby z niejsmile
      • dazzle Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 26.04.05, 12:46
        no wiem, masz rację... ale jak powiedziałam o wyborze wózka, to od razu się
        posypały właśnie rady co do wagi - tak jakbym, qrde, mogła kupić wózek o wadze
        5 kg!!!! A nawet Emmaljunga, za astronomiczne w Warszawie pieniądze, nie waży
        mniej. no to szukam tego cudu, co to ma wszystko, kosztuje 5 złotych i waży 5
        kilo...
        • pimpek_sadelko dazzle 26.04.05, 12:51
          5 kg i za 5 zl to ziemniaki w moim sklepiebig_grinDDDDD
          • dazzle Re: dazzle 26.04.05, 13:01
            Wiesz, najbardziej mnie wkurza, że jak już coś wybiorę, to natychmiast zjawi
            się 10 życzliwych osób, które mnie poinformują o nietrafności mojego wyboru, o
            tym, że gdybym tylko ICH zapytała, to wybrałabym NAJLEPSZĄ możliwą opcję, itd.
            itp. Mówię komuś - Dorjan- bo to, to i tamto. Słyszę DORJAN???? A co to za
            firma? Skąd Ty to wzięłaś? I słyszę Srutek-Filutek jest najlepszy, bo: waży
            tyle (ile Dorjan), ma to, to i to (co Dorjan), no i kosztuje 5 złotych. No to
            się pytam - gdzie to można kupić. I słyszę, że, rozumiesz, w jakimś Pcimiu, na
            targu, używany i 4 lata temu. No i SZLAG MNIE TRAFIA!!!! A ja nie wysupłam na
            wózek w ostatniej chwili ostatnich pieniędzy, więc chcę ten zakup mieć
            zaplanowany. No to sobie mogę. Planować...
            • pimpek_sadelko Re: dazzle 26.04.05, 13:17
              no cos Ty! a sama rozumu nie masz? ja zapytalam o drivera, jednym sie podobal
              innym nie. a chrzanie to, ja uwazam, ze ten wozek u mnie sie sprawdzi. realizuj
              swoje oczekiwania a nie innych.
              • elza78 Re: dazzle 26.04.05, 14:24
                hehe swieta racja, trzeba patrzec przede wszystkim na siebie smile
                zawsze wsrod doradzajacych znajda sie osoby ktorym cos nie pasuje, ale kupujac
                wozek dwufunkcyjny nie unikniesz pewnych wad wynikajacych z jego konstrukcji
                przystosowanej i do spacerowy i do gondolki... mnie z opinii interesuja zwykle
                te ktore dotycza bledow w konstrukcji wozka bo jesli 3 mamy na 5 mowia ze
                wozek prawie zlozyl sie z dzieckiem w trakcie jazdy to znaczy ze jest to
                urzadzenie obarczone jakims bledem konstrukcyjnym i nalezy rozwazyc inny
                wybor smile
                poza takimi "wadami konstrukcyjnymi" oczywiscie trzeba ocenic inne zalety i
                wady uzytkoew (waga, kola za male, za duze, pompowane, niepompowane, alufelgi i
                tym podobne) ale kazdmu "pasi" co innego... jednak dobrze wiedziec co moze nas
                czekac w eksploatacji smile i tak nie bedzie nigdy tak zeby bylo w 100% ok smile
                a ciocie i babcie niech sobie gadaja co chca smile w koncu najwiecej jezdzic
                bedziesz ty smile
            • kika_kika Re: dazzle 26.04.05, 14:01
              JA mam dokładnie ten sam priorytet - ale też zwracam uwagę na inne sprawy i
              wybór padł na Deltim fokus lub na mikrus alusprint. Waga z gondolą ok 12kg. Ja
              wybieram opcję z dużymi pompowanymi kołami bo... sposób mojej koleżanki mi się
              spodobał: dzieciaka w gondoli w jednej łapie a stelaż z zakupami wciągała po
              schodach drugą łapą i tak doczłapywała na 3 piętro. Zresztą... na 1 pietro to
              można oblecieć 2x - raz z gondolą z dzieckiem a drugi raz ze stelażem.
              Cenowo te wózki tez nienajgorzej wyglądają bo z fotelikiem do samochodu,
              gondolą i spacerówką kosztują ok. 1000-1200zł.
    • ewitak25 Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 26.04.05, 13:20
      Jeśli szukasz lekkiego wózka to pompowane koła odpadają. Może zastanów się nad
      lekką spacerówka do której wpina sie gondolę np. Peg Perego Atlantico (8,9 kg)
      lub Pliko P3 (8kg) + gondola Navetta (nie znam wagi). Gondoli będziesz używać
      tylka kilka miesięcy a spacerówka Ci zostanie. Niestety, plastikowe kółka nie
      nie zapewniają tak dobrej amortyzacji jak gumowe. Kiedyś na tym forum czytałam,
      że dziewczyny wciągają po schodach wózki, nawet te ciężkie na pompowanych
      kołach.
      • lolalilu Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 26.04.05, 19:31
        zgadzam sie - pompowane koła = większa waga. Ja mam stelaż bebe confort Trophy
        (waga 7,6kg) słada się świetnie - jedną ręką. Dobrze się nosi. Do tego bardzo
        łatwo nakładana gondola - nie wiem ile waży. Też mieszkam na pierwszym piętrze.
        Stelaż trzymałam w samochodzie, gondolę z dzieckiem wnosiłam do domu.
      • lolalilu Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 26.04.05, 19:32
        z opinią o plastikowych kołach się nie zgodzę - przynajmniej w odniesieniu do
        naszego wózka... koła są z gumowego tworzywa i są super.
    • baziaczek Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 26.04.05, 15:47
      Inglesina Magnum alum - 11,3 kg
      Peg Perego Converse Caravel - ok 9 kg
      Peg Perego P3 Parmette - 9,4 kg
      Peg Perego A3 Parmette - dopiero wejdzie do sklepów - waga też coś koło 9 kg
      Graco Quatro deluxe - 11 lub 12 kg
      Poza tym większość rozkładanych na płasko spacerówek z wkładem.
      Ja mam Inglesinę Magnum alum - jest ok.
      • dazzle Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 26.04.05, 16:23
        szkoda, że nie są tańsze... wszystkie ponad 2000 zł. za luksus trzeba płacić,
        co?
        • bdysko Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 29.04.05, 10:41
          Moja córka urodziła się w styczniu. Zaczęłam od polskiego wózna za ok. 500 zł z
          wkładem. Był wielofunkcyjny, ale ciężki coś pomiędzy 11 a 12 kg (pomiar na
          wadze domowej).
          Po roku - bez żalu rozstałam się z nim i wiosną kupiliśmy spacerówkę
          bebecomfort za jakieś 350 zł. W sumie niecały tysiąc. Więc może nie warto się
          upierać przy wielofunkcyjnym firmowym wózku, za 1500-2000 zł, który waży tak
          dużo i wiązać się z nim co najmniej na dwa lata.
          Z własnego doświadczenia wiem, że gdy tylko dziecko dorasta do spacerówki, to
          mama jest już tak umęczona dźwiganiem, że z radością kupuje jak najlżejszą
          parasolkę, która waży 5-6 kilo zamaist wzmiankowanych 12.
          W obu opcjach i tak przez pierwszy okres - conajmniej 12 miesięcy dźwigasz
          pełny wypas, bo dziecko małe i śpi na dworze słodko.
          Dodam jeszcze, że wyłącznie głeboki wózek się nie sprawdza - bo 6 miesięczny
          dzidziuś robi się ciekawy świata i chętnie sobie siedzi w wózeczku.
          Życzę udanych zakupów
          Basia
      • kahna_m Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 26.04.05, 17:56
        Magnum 1200 - 1500
        P3 Pramette - 1600
        Graco - 1100
        calineczka.pl/sklep/product_info.php?cPath=63_47_81&products_id=1147
        calineczka.pl/sklep/product_info.php?cPath=63_47_81&products_id=3194
        calineczka.pl/sklep/product_info.php?cPath=63_47_176&products_id=1792
        calineczka.pl/sklep/product_info.php?cPath=63_31_119&products_id=3034
    • apolka Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 29.04.05, 11:01
      Powiem tyle, mam drivera 4xl, waży ok. 13 kg (bez dziecka wink) i szczerze
      mówiąc, nawet gdyby ważył te 5 kg mniej to ja bym go na górę po schodach nie
      tachała, moje zdrowie jest ważniejsze i duuużo droższe! Poza tym, na początku,
      chciaż dziecko małe i lekkie to po pierwsze: kobieta zawsze jakoś tam
      pozszywana, "niedogojona" w środku jeszcze ..., nie ma się co szarpać, po
      drugie dziecko: delikatne, kruche, jego szarpać (wnosząc wózek, "na biodrze"
      np.) też nie uchodzi.
      Co ja robiłam (mieszkając wówczas na drugim piętrze?). Dopóki siły na dobre nie
      wróciły dzwoniłam do sąsiadów wink i pomagali smile), zawsze wychodziłam na spacer
      sama a wracałam z mężem (umawialiśmy się po pracy) więc z powrotem on się
      męczył. Gdy siły wróciły to zwyczajnie wynosiłam z mieszkania osobno gondolę i
      stelaż (w domu zawsze wózek stał złożony), i co półpiętro znosiłam jedno i
      drugie, może i dłużej to trwało, ale nie męczyłam się, nie tryskałam, dziecko
      miało komfort i tyle.
      A Ty i tak zrobisz jak zechcesz wink
      • annakol1 Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 29.04.05, 14:44
        tez mam implasta co prawda 3 xl
        ale moze i wazy z gondola 12 kg ale cfiezki jest jak cholera
        ja go nie jestem w stanie wniesc nawet na 3 schodki
        jestem po cc i nawet mi nie wolno
        w takich wypadkah wciagam wozek po schodach albo zjezdzam po schodach
        ten wozek napewno nie nadaje sie do noszenia
        ja mam winde wiec to juz onna sytuacja
        • apolka Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 29.04.05, 15:14
          A gdzie ja napisałam że taszczę cały wózek?! Gondola z dzeickiem osobno, stelaż
          osobno. Z drugiego piętra.
          • annakol1 Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 29.04.05, 21:08
            alez ja pisalam tylko o moich doswiadczeniach
            bron boze nie pilam do Ciebie smile

nioslam kiedys moja gondole za uszy i ona jest wg mnie zle wywazona, bo cala
            sie przechylala w jedna strone.
            • apolka Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 02.05.05, 08:08
              To się zgadza, ja zawsze wnosiłam gondolę "w objęciach wink"
    • indiaaa Re: Jaki wózek jest najlżejszy? 29.04.05, 21:31
      Wózek firmy Wychamet model Breaker 11 kilo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka