Dodaj do ulubionych

wyprawka dla noworodka.

21.02.06, 10:27
Rodzę w maju i nie bardzo wiem jaką wyprawkę kupic dla małego. Nie wiem czy
będzie juz ciepło (termin koniec maja). Podpowiedźcie majowe mamy co wam
najbardziej się przydało? Czy kupowałyście ciepłe śpiworki i czapeczki, czy
same cienkie bawełniane rzeczy. Ile i co najlepiej trzeba mieć na początek?
Obserwuj wątek
    • ewa_mama_jasia Re: wyprawka dla noworodka. 21.02.06, 10:55
      Informacje o wyprawkach są w różnych miejscach, proponuję poszukać i dostosować
      do własnych potrzeb. Informują w szkole rodzenia, na stronach sklepów z
      akcesoriami dziecinnymi, w pismach dla młodych mam, na tym forum ten temat też
      się parokrotnie pojawił.
      Pozdrawiam
    • mama_kotula Re: wyprawka dla noworodka. 21.02.06, 11:01
      Ja jestem wprawdzie mamą czerwcową, ale spróbuję pomóc.
      Z ciepłych rzeczy miałam polarowy dres z czapeczką, nie za gruby sweter i rożek
      z flanelową podszewką (nota bene rożek użyty tylko 2 razy).
      Resztę rzeczy kupiłam cienkie, z bawełny; co kupisz i ile, zależy od ciebie;
      odradzam rzeczy w rozmiarze 56, bo nie ponosi zbyt długo (ale uwaga, to zależy
      od dziecka, mój miniaturek nosił ten rozmiar przez prawie 3 miesiące).
      Przeważnie (tak przynajmniej wynika z postów na tym forum) sprawdzają się
      pajacyki rozpinane na całej długości i body z zapięciem kopertowym, ile? dużo,
      przekonasz się, że każda czysta rzecz się przydaje, gdy trzeba po raz czwarty
      przebrać ulewającego malucha smile))
      Ja miałam większość body z krótkim rękawem (preferuję zimny wychów smile)), parę
      cienkich bluz i rajstopek, akurat pajacyków i śpiochów programowo nie trawię,
      oba moje brzdące się w nich plątały smile
      Czapeczki cienkie i wiązane pod brodą.
      Na spacerach przykrywałam cienkim, ale ciepłym polarowym kocykiem, no, chyba,
      że było 20 stopni, wtedy wystarczył dres.
      Nie polecam: wiązanych koszulek (podwijają się, odsłaniając gołe plecy) i
      kaftaników.
      • dasia_p Re: wyprawka dla noworodka. 21.02.06, 11:27
        Właśnie zastanawiam się nad kupnem lekko ocieplanej kurteczkiz kapturkiem na
        lato. Mama mówi, że na chłodne dni sie przyda. myślałam też o ciepłym
        kombinezonie, ale to chyba przesada. Czekam na rady. Niuna urodzi się w
        czerwcu, z ciepłych rzeczy mam 2 sweterki i polarowy dresik. Aha zastanawiam
        się też nad kupnem cienkich sukieneczek na lato, takich przykrywających
        pampersa???
        • mama_kotula Re: wyprawka dla noworodka. 21.02.06, 11:34
          Sukieneczki są fajne smile)) mam kilka w rozmiarze 56, cudo, proste, bawełniane,
          bez żadnych ozdóbek smile aż mi żal komukolwiek oddać smile Spotkałam się z opiniami,
          że to niewygodne, ale moja młoda nie odczuwała różnicy między cienką luźną
          sukieneczką i podkoszulkiem. Aha, taka moja prywatna schiza - na pampersa
          uszyłam majteczki z miękką falbanką, bo nie lubię pieluch na wierzchu smile

Kombinezon proponuję polarowy, na spacery wieczorem, gdy będzie chłodniej.
    • figrut Re: wyprawka dla noworodka. 21.02.06, 12:17
      Najmłodszy urodził się 3 maja. Najczęściej używanymi rzeczami były: body z
      krótkim rękawkiem, body z długim rękawem, śpioszki bawełniane i z miki, jeden
      pajacyk z miki, jeden z polaru, czapeczka z rozciągliwej bawełny, rożek. Kurtka
      dla tak małego dziecka na lato to niewypał - położonemu dziecku zwija się w
      wałek pod plecami. W zupełności wystarczy polarowy kombinezon i ciepły, polarowy
      kocyk. Latem temperatury raczej nie spadają zbyt często poniżej 10 stopni ciepła.
    • gaba36 Re: wyprawka dla noworodka. 21.02.06, 12:36
      O liście, którą ja sobie zrobiłam pisałam na:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=586&w=36725026&a=36730401
    • szczuka Re: wyprawka dla noworodka-kaftaniki 21.02.06, 14:51
      witam,
      potwierdzam to, co napisała któras mama powyżej, Przeważnie (tak przynajmniej
      wynika z postów na tym forum) sprawdzają się pajacyki rozpinane na całej
      długości i body z zapięciem kopertowym - można takie kupić niedrogo i z bardzo
      dobrej bawełny w sklepie H&M albo Mothercare (tu już drożej). Ja natomiast nie
      odradzam rzeczy w rozmiarze 56, ponieważ wszystkie dzieci rodza się malutkie i
      ubranka rozmiaru 56 są w szpitalu za duże - mój synek miał 58 cm długości i
      miałam taki wlaśnie problem, podobnie jak inne mamy - bardzo przydały mi sie w
      szpitalu 2 pajacyki rozmiar 50-56, które wziąłam na wszelki wypadek.
      U mnie sprawdziły się w pierwszych tygodniach zwykłe kaftaniki zapinane
      kopertowo na napy, które kupiłam w sklepie "m jak mama" w Warszawie (mają tez
      swoja stronę internetową) po kilka czy kilkanascie złotych. Kupiłam takich
      kaftaników kilka, a potem dokupowałam, bo 3 razy dziennie je zmieniałam.
      Pozdrawiam, Anna
      • zaba19761 Re: wyprawka dla noworodka-kaftaniki 21.02.06, 23:37
        Ja bardzo lubię bawełniane, nie za grube body - z krótkim i długim rękawem,
        śpiochy i pajacyki, rozpinane na całęj długości. Kompletnie nie sprawdzają się
        ubranka zapinane np. z tyłu na 3 zatrzaski - wszystko musi się szybko zakładać
        i być praktyczne. Na razie mam duzo ubranek, ktore dostałam od przychodzących
        gości, ale jak już będę sama kupować - to : body, kilka koszulek, śpiochy,
        skarpetki, pajacyki, dresiki. Ale nie za dużo, bo z rozmiaru 56 i 62 dziecko
        szybko wyrasta. Rozmiaru 56 prawie nie zakładałam, choć mały mial wlasnie 56 -
        bałam się wcisakać rączki w te maleńkie kaftaniki - używałam od razu 62,
        natomiast śpichy były 56.
        Na pewno przyda Ci się jakiś dresik w rozm. 62 lub pluszowy grubszy pajacyk -
        na spacery na chlodniejsze dni. Bawełniane czapeczki. No i przykryjesz dziecko
        kocykiem jak by co - moim zdaniem nie musisz kupowac ciepłych rzeczy - nie
        warto dziecka przegrzewac.
    • jakw Re: wyprawka dla noworodka. 22.02.06, 16:45
      Kupowałam bawełniane (gł body z krótkim rękawkiem i pajacyki) + 1 ciut
      cieplejsza czapeczka i welurowy pajacyk w większym rozmiarze. Cieplejsze rzeczy
      przydały się dopiero pod koniec września. Spiworka nie kupowałam, poprzestałam
      na kocyku.
    • djenne Re: wyprawka dla noworodka. 22.02.06, 18:03
      ja bym odradzala wszystko co z polaru. kupilam na zimę kilka rzeczy z tego
      materialu i synek zle to znosil. bardzo sie w tym pocil. teraz mam wszystko,
      zgodnie z tradyjąsmile, bawelniane. uwazam, ze polar jest to przereklamowany
      material sztuczny jak poliester albo akryl. juz wiecej go nie kupie, a i tobie
      odradzam zwlaszcza ze urodzisz na lato, wiec grubiej tkane bawelny wystarczą. a
      dla alergikow ten polar to juz w ogole syf.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka