Dodaj do ulubionych

Wkład czy gondola-dziecko z lutego

18.08.06, 11:56
Witam! Mam pytanie do doświadczonych mam. Rodzę pod koniec lutego i
zastanawiam się czy gondolę mogłabym zastąpić nosidłem dla niemowląt. Dziecko
będzie w nim jeździło wiosną i latem, a jesienią i tak przesiądzie się do
spacerówki. Oczywiście wiem, że noworodka należy układać płasko i na twardym
podłożu. Zamierzam kupić któryś z wózków Emmaljungi na duzych kołach. czy
któraś z Was korzystała z nosidła latem?
Obserwuj wątek
    • kropka1907 Re: Wkład czy gondola-dziecko z lutego 18.08.06, 12:12
      Mój synek urodził się w kwietniu (2005), miałam wózek z nosidłem, jeżdził w nim
      wiosną, latem i trochę jesienią (do spacerówki przesiadł się na początku
      listopada)Było ok, bałam się, że w nosidle będzie mu ciasno, albo, że latem
      będzie się przegrzewał, ale okazało się , że było w porządku. Nosidło miało
      usztywniane dno i coś w rodzaju "wbudowanego" materacyka. Teraz mały ma 16
      miesięcy, powiem tak: Gdybym nie mieszkała na 4 piętrze bez windy to kubiłabym
      normalną gondolę z podnoszonymi pleckami - na pewno jest to wygodniejsze dla
      dziecka, ma dużo miejsca. Ale jeśli ktoś musi zostawić wózek na dole i targać
      dzieciaczka ileś pięter w górę, to spacerówka z nosidłem jest idealnym
      rozwiązaniem.
      • angelika75 Re: Wkład czy gondola-dziecko z lutego 18.08.06, 12:52
        radze abys pochodzila po sklepach z wozkami bo teraz sa przerozne ja urodzilam w
        maju 2006 i nosidelko jest ok ale niewiem co bedzie za miesiac wszystko zalezy
        jakie urodzi sie dziecko moja miala 3150 gr i 54 dl ale strasznie rosnie polecam
        raczej gondole pamietaj ze w lutym marcu i kwietniu dziecko bedzie w
        kombinezonie to zajmuje tez duzo miejscaiswobode ruchow tez musi miec pozdrawiam
    • joasia1234 Re: Wkład czy gondola-dziecko z lutego 18.08.06, 12:53
      ja miałam z gondolą. Nie wiem co lepsze, oglądałam kiedyś program, w którym
      fizjoterapeuta wypowiadał się, że lepsze są wózki z gondolą (nie pamiętam
      dlaczegosmile ale zgadzam się z przedmówczynią, że taszczenie gondolki na piętro
      (ja na 2.) to katorga (ja mam deltima - 15 kg, a emmaljunga jest jeszcze
      cięższasmile Jeśli natomiast masz windę do dla wygody dziecka chyba lepsza
      gondolka. a moja mała też się urodziła pod koniec lutego, mrozy wtedy były
      okropnesmile
    • lucerka Re: Wkład czy gondola-dziecko z lutego 18.08.06, 13:25
      Syn urodzil sie w lutym i cala reszte zimy wozilismy go w takim usztywnianym
      wkladzie. Teraz pomyka w spacerowce. Z wkladu bylam b.zadowolona: z puchowym
      spiworkiem, stabilny i wygodny w uzyciu.
    • bonnie75 Re: Wkład czy gondola-dziecko z lutego 18.08.06, 13:26
      Rodzilam w styczniu i polecam z serca jednak gondole. A wozek Implast Driver
      4xL. Teraz Adas skonczyl 7 miesiacy i jezdzi juz w spacerowce, ale z gondolki,
      mimo wczesniejszych obaw, ze ten wlasnie model ma za waka i za krotka - bylismy
      bardzo zadowoleni.
      Dostalismy tez i nosidlo w prezencie, ktorego ani razu nie uzylismy.
      • anulaaa Re: Wkład czy gondola-dziecko z lutego 18.08.06, 14:18
        ja miałam wózek wielofunkcyjny z nosidłem i jestem zachwyconasmile
        a raczej byłam kiedy mała była malutkasmile
        znosznie i wnoszenie jej na 4 piętro nie było problemem a małeł było tak
        wygodnie w nosidle,że często spała w nim po spacerze jeszczesmile
        aha-rodziłam w grudniu-mała była duża i spokojnie się miesciła w kombinezonach w
        tym nosidle
        koło 4mca przeszłam na rozkładaną spacerówkę bo mała sie w nosidle mieściła ale
        nie chciała jeździć na płaskouncertain
    • maria70 Re: Wkład czy gondola-dziecko z lutego 18.08.06, 16:20
      witaj, my mamy emaljunga z wkąłdana gondola tj. na do spacerówki wkłada sie
      gondolke, ja jestem zadowolona, mała urodxila się 24 kwietnia, od 2 tygodni
      jestesmy w spacerówce bo mała jest duża, ale i tak jeśli mała urodzila sie nam w
      kwietniu to nie sądze abysmy zanlezli wózek z gondola , który wystarczylby na
      zime.Taka gondola jest dobra jeśli np, idziesz do lekarza - nie meczysz dziecka
      w foteliku tylko przekładasz do gondoli
      • mija74 Do marii70 18.08.06, 18:21
        Chciałam dopytać jaki dokładnie masz typ emaljunga i którego wkładu używałaś:
        Duo Lift czy Hard Lift? Czy cena wózka z wkładem zamiast gondoli jest niższa?
        Jeśli możesz to napisz ile kosztował. Z góry dziękuję i pozdrawiam!
        • maria70 Re: Do marii70 19.08.06, 20:58
          mamy emaljunge cerox combi z wkładem chyba lift, w marcu zapłacilismy za cxałość
          około 1700 zł.
          taki mamy wózek (no prawie, bo widze ze ma inne rozwiązanie hamulca i my mamy
          inny kolor)
          www.familyshop.com.pl/towar.php?id_tow=384&id_kol=5
          i taką gondolke
          www.familyshop.com.pl/towar.php?id_tow=354
          • ant26 Re: Do marii70 04.10.06, 21:48
            Witaj,
            zastanawiamy się nad wyborem, spacerówki-emaljunga cerox. Czy możesz
            skomentować wady i zalety tego wózka, czy nie jest zbyt wąski, czekam ze
            zniecierpliwieniem, dziękuję i pozdrawiam
        • maria70 Re: Do marii70 19.08.06, 21:02
          ale jestem inteligentna - odpisalam sama sobiesmile
    • dodkowska Re: Wkład czy gondola-dziecko z lutego 18.08.06, 18:37
      ja bym jednak wybrała gondolę słyszałam dużo złych opini na temat nosidełek ale
      to twój wybór
    • walentynaa1 Re: Wkład czy gondola-dziecko z lutego 18.08.06, 21:07
      Moje drugie dziecko urodziłam 17 grudnia 2005. Zima jak pewnie pamiętasz była
      dość sroga, a ja woziłam swojego malca w Emmaljundze we wkładzie nieorginalnym.
      Teraz cieszę się, że nie wydawałm pieniędzy na nowy wózek, albo na samą gondolę.
    • figrut Re: Wkład czy gondola-dziecko z lutego 18.08.06, 22:52
      Mam wózek wielofunkcyjny. Wkładu [nosidełka] w wózku nigdy nie używałam [młodsze
      dzieci są z maja i z czerwca], bo na moje to ciepłym latem w nosidełku jest za
      gorąco. Przydawało się jednak bardzo podczas jakiś wizyt towarzyskich, aby
      dziecko miało gdzie się przespać. Gdybym miała jeszcze raz wybierać, wybrała bym
      z wkładem, a nie z gondolą. Gondola jest ciut za ciężka, żeby ją ze sobą gdzieś
      taszczyć [córka miała wózek z gondolą].
    • babajaga50 Re: Wkład czy gondola-dziecko z lutego 18.08.06, 23:34
      jako jedyna odpowiadająca mam synka z lutego i wózek Emmaljunga. Używałam
      gondoli, jak zapewnie pamiętasz w tym roku były duże mrozy i niezłe opady
      śniegu. Gondola sie sprawdzała. Do spacerówki przeniosłam małego dopiero w
      lipcu,synek miał 5 miesięcy i raczej drobnej budowy (niecałe 7 kilo),
      oczywiście jeszcze sam nie siedzi i trochę mam z tym zachodu. Gdyby nie to że
      jest za gorąco i mały prawie nie śpi na spacerze to jeszcze jeździłby w
      gondoli. Dodatkową zaletą tego wózka jest przelotka do fotelika samochodowego.
      pozdrawiam.
      • keg Re: Wkład czy gondola-dziecko z lutego 18.08.06, 23:40
        tak, moja Żonka ma rację.
        taki adapter do fotelika samochodowego jest bardzo przydatny, zwłaszcza w
        czasie krótkich wyjazdów. mała parasolka też się tego trzyma.
        • lankal84 Re: Wkład czy gondola-dziecko z lutego 05.10.06, 10:00
          ja ogladalam program w ktorym fizykoterapeuta mowil ze dziecko do spacerowki
          nalezy przekladac jak najpozniej
          ja rodzilam w czerwcu wiec wozek musilam wybrac z duza gondola zeby dziecko
          moglo w niej przebywac cala zime
          obecnie Kacper ma 3 muieisace wzy juz grubo pona7 kg na mmiesiac przybywa okolo
          1300g wiec jest to taki kolosik smile
          Kacper ma wozek roan marita z pompowanymi kolami
          z wozka jestesmy bardzo zadowoleni jest w nim duzo miejsca i Kacper moze dzieki
          temu swobodnie sie rozlozyc
          te nosidlo hmmm to zaleyz jakiej wielkosci urodfzisz dziecko, jezeli lekarz
          przewiduje ze bedzie ono male to takie nosidelko spelni swoja funkcje u nas
          lekarz od razu mowil ze dziecko bedzie dlugie i duze wiec od razu nastawialismy
          sie na obszerna gondole
          moja rada jest taka idz do sklepu z wozkami zobacz kilka modeli zobacz te
          nosidlo i wyobraz sobie dziecko ubrane w ciepl kombinezon przykryte jeszcze
          kocem i czy bedzie mialo wygodnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka