pzl8 23.08.06, 09:35 kto ma,poleca,ewentualnie odradza jeśli już, to które warto sobie sprawić, gdyż zastanawiam się nad kupnem stolnicy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magia Re: naczynia Tupperware 23.08.06, 09:51 Stolnice - te zwijana warto. A mam i polecam bardzo zestaw do ciasta drozdzowego: - miska www.tupperware.pl/images/B11.jpg - shaker www.tupperware.pl/images/D10_rdax_136x200.jpg - nozyk www.tupperware.pl/images/J06_rdax_200x52.jpg i mam do tego oczywiscie odpowiedni przepis - jak zrobic ciasto bez wyrabiania. Zadaj to pytanie na forum kuchenne - bo tu raczej NTF. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=124 Odpowiedz Link Zgłoś
mama1970 Re: naczynia Tupperware 23.08.06, 23:18 Ja również bardzo polecam miskę do ciasta drożdżowego. Jestem leniem kuchennym, a w tej misce ciasta robi się szybko i zawsze wychodzą. Druga rzecz, to shakery (do robienia ciasta drożdżowego nadaje się ten większy). Moja mama jest zachwycona pojemnikiem na tort. Często wyjeżdżamy na weekendy, w związku z czym żywność przewożę w różnych zamykanych pojemnikach. Absolutnym hitem są butelki antykolkowe dla dzieci. Rzeczywiście w największe upały soki w nich nie fermentowały. Teraz będę kupowała kubek niekapek, też jest podobno niezły. Ze stolnicy nie korzystam, bo mi się odkleja od stołu. Ważne jest, aby nie dać się ponieść emocjom i nie kupować wszystkiego jak leci, bo to dość droga sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: naczynia Tupperware 24.08.06, 11:29 > Ze stolnicy nie korzystam, bo mi się odkleja od stołu. POd stolnicę wkładam mokrą ściereczkę i nic mi się nie przesuwa. A sama stolnica jest świetna. Odpowiedz Link Zgłoś
mama1970 Re: naczynia Tupperware 25.08.06, 23:42 Podaję Wam przepis, ale ja go dostałam od sprzedającej po pokazie. Dziwne, że Wam go nie zaproponowano. Składniki na ciasto: 3,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka lekko podgrzanego 3 jajka 5 dag drożdży szczypta soli 1/2 szkl. cukru 1 paczka cukru waniliowego 5 łyżek oleju można dać 5 dag rodzynek, ale ja nie daję Kruszonka 1 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki margaryny można dać 10 dag wiórek kokosowych (też nie daję) składniki na kruszonkę połączyć, schłodzić w lodówce. Schłodzone ucierać na ciasto na tarce o grubych oczkach. Sposób przyrządzania ciasta: Do miski wsypać 3,5 szkl. mąki i szczyptę soli. Do shakera dodać pozostałe składniki, roztrzepać i wylać do miski z mąką. Zamieszać parę razy (nie wyrabiać!) i nałożyć pokrywkę i odessać powietrze. Odstawić w ciepłe miejsce (ja daję do ciepłej wody). Jak pokrywka odskoczy (za pierwszymn razem trzeba czekać nawet do 30 min. albo i dłużej) znowu wymieszać ciasto parę razy i zamknąć pokrywkę i odessać powietrze. Powtórzyć to 3 lub 4 razy. Wylać na blachę posmarowaną masłem i bułką tartą (czasami zamiast bułki daję wiórki kokosowe), posypać kruszonką i piec w temp. ok. 200 stopni. Nie wiem jak długo, trzeba sprawdzać. Do ciasta można dać owoce lub rabarbar. Pyszne jest z truskawkami. Mam nadzieję, że mnie nie pogonią za ten przepis tutaj. Życzę sukcesów i smacznego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sszalwia ciasto bez wyrabiania 24.08.06, 21:27 Dostałam od ciotki miskę, ale nie mam przepisu Czy mogłabym prosic na mail gazetowy? Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
molaj magia... 24.08.06, 21:36 ... a możesz podzielić się tym przepisem też mam tą miskę , jak na razie to tylko sąsiadka korzysta z niej robiąc parowce. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: magia... 26.08.06, 12:08 Przepis jest tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35951&w=47219711&a=47224674 Odpowiedz Link Zgłoś
iberka re: 25.08.06, 19:08 a ja kupiłam miskę do ciasta drożdżówego ,bo tak pięknie wyrosło i pyszne było na prezentacji....a w domu, po 45 minutach machania na zmianę z koleżanką ciasto nie wyszło iza Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: re: 26.08.06, 12:07 Jakiego machania, ta miska sluzy wlasnie zamiast machania Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: re: 26.08.06, 13:40 na prezentacji prowadząca pokazywała jak należy miską kręcić aby wszystko się wysmieszało, nam wymieszało sie dopiero po 45 minutach a i tak się nie udało Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka200377 Re: re: 26.08.06, 14:09 ja tez mam taka miske i mam przeis ze trzeba zakrecic nia 20 razy i ma ciasto samo rosnac. ja jednak mieszam w misce skladniki lyzka tak byle jak zeby tylko sie połaczyły zamykam i dobiero wtedy nia krece. ciasto rosnie jak zwariowane i super wychodzi. ostatnio zapomnialam zakrecic te 20 razy a i tak wyszło przepyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: re: 26.08.06, 19:22 Co przekombinowujecie Ja mieszkam skladniki tym specjalnym nozykiem tylko tyle, zeby sie polaczyly i przykrywam. Pierwsze "puff" jest po ok 4min, dalsze dwa po 15-30min. I do pieca. Odpowiedz Link Zgłoś