Dodaj do ulubionych

co na zaparcie?

IP: *.* 27.06.01, 17:57
Co mogę wprowadzić do diety 6 miesięcznego maluch, by mu rozluźnić stolce? Skąd te zaparcia? Bardzo proszę o radę. Katarzyna
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: co na zaparcie? IP: *.* 27.06.01, 20:24
      Cześć Kasiu. Nic nie napisałaś czym karmisz Maleństwo. Może, jeżeli karmisz piersia, sprawdź swoją dietę. Może jadasz lub jadacie za mało owoców?Natomiast jeżeli chcesz, aby Maleństwo, szybko i łatwo, załatwiło sie, polecam czopki glicerynowe.BasiaMój Mały zaczął cześciej załatwiać się (od 6go miesiąca), gdy zaczęłam dawać Mu zupki jarzynowe.
      • Gość: guest Re: co na zaparcie? IP: *.* 27.06.01, 20:51
        Oprócz karmienia piersią dostaje soczki, desery owocowe, zupkę jarzynową i czasem kaszkę. Klopot w tym, że stolce ma dosyć twarde i strasznie krzyczy w czasie załatwiania. Pani doktór przepisała środek na przeczyszczenie, ale to nie załatwia sprawy. Poza tym mała źle się po nim czuła, więc go odstawiłam. I teraz szukam pomocy u innych mam...Basia napisała/ł:> Cześć Kasiu. Nic nie napisałaś czym karmisz Maleństwo.
        • Gość: guest Re: co na zaparcie? IP: *.* 28.06.01, 08:17
          Kasiu!Znam ten problem od podszewki. Moja Ola odkad pamietam nie mogla zrobic kupki. Kupka byla naczelnym tematem do rozmow obu babc i calej rodzinki. Jezeli dajesz synkowi kaszki sprobuj dac kukurydziana. U mnie dzialala. Kaszki ryzowe powoduja dodadkowe zatwardzenia. Do zupki jarzynowej w sloiczku dolewalam wody i zageszczalam kaszka kukurydziana-tez pomagalo. A przy dlugich zaparciach 1/2 czopka glicerynowego dla dzieci. Powodzenia. Z czasem sie wszystko unormuje.KasjaP.S. Aha...unikalam wtedy herbaty - tez sprzyja zatwardzeniom
    • Gość: guest Re: co na zaparcie? IP: *.* 27.06.01, 21:10
      Cześć Kasiu! Mój 5.miesięczny synuś też ma problemy z kupkami. Podaje mu wtedy starte jabłko, pomaga! Może pomoże także Twojemu maleństwu. Zaparcia mogą występować przy stosowaniu hemoferu, podobnie skutkuje marchewka. Powodzenia!
      • Gość: guest Re: co na zaparcie? IP: *.* 27.06.01, 21:25
        Agnieszka napisała/ł:> Cześć Kasiu! Mój 5.miesięczny synuś też ma problemy z kupkami.Starte jabłko - wypróbuję, ale ta marchewka... przecież jest nieomal we wszystkich słoiczkach! I pewnie stąd ten problem. Serdeczne dzięki za radę.
        • Gość: guest Re: co na zaparcie? IP: *.* 28.06.01, 08:15
          Dziewczyny na forum zdrowie był taki temat. Radzę tam zajrzeć, lub wpisac w wyszukiwarkę "zaparcie", albo "kupki".Na pewno znajdziecie coś interesującego :hello:
    • Gość: guest Re: co na zaparcie? IP: *.* 28.06.01, 10:37
      Owszem w zupkach jest marchewka, ale tu chodzi o sok z marchwi. Najlepiej z dobrej marchewki samemu obrać, sparzyć, zetrzeć na tarce i przez jałową gazę wycisnąć. Na początek wystarczy dać 1/2 łyżeczki od herbaty. Codziennie dawać o 1/2 łyżeczki więcej. SKUTKUJE. Oczywiście marchewka musi być ekologiczna.
    • Gość: guest Re: co na zaparcie? IP: *.* 28.06.01, 11:44
      Hm, na Hanię działa marchewka z jabłkiem Bobovity. Jak jakiś problem to dostaje słoiczek , a raczej tyle ile zje i następnego dnia jest widomy efekt. Ja czytałam , że twardy stolec typu plastelina to może być objaw alergii pokarmowej. Poza tym jeśli maluch ma problem ze zrobieniem kupki to chyba warto mu co jakiś czas podać Lakcid - to flora bakteryjna udrażniająca jelita - na recepteę. Powodzenia .Magda
      • Gość: guest Re: co na zaparcie? IP: *.* 28.06.01, 11:45
        Aha próbuj też dużo poić malucha czy to piersią czy zwykłą wodą mineralną - to rozrzedza kupki.
        • Gość: guest Re: co na zaparcie? IP: *.* 28.06.01, 13:44
          Dziękuję Wam serdecznie za rady, będę próbować. Mam nadzieję, że któraś poskutkuje. Wyczytałam gdzieś, że pomaga też burak z jabłkiem. Czy któraś z Was próbowała tego sposobu? Kasja - co miałaś na myśli pisząc o unikaniu herbaty - tzn. że Ty jej nie piłaś, tak? Nie wiedziałam, że może powodować zatwardzenia...Pozdrawiam Katarzyna.
          • Gość: guest Re: co na zaparcie? IP: *.* 28.06.01, 21:42
            Kasiu, mój syn ma zatwardzenie gdy najem (!!!) się czekolady.Jakiej firmy prodykty dajesz Maleństwu. Może zmień firmę. Ja karmię: BoboVitem i Hippem. Dodatkowo daję, ale w b. małych ilościach gdyż nie lubi, hermatkę Hippa ułatwiającą trawienie. Sama też mozesz ją pić. Moja znajoma daje swojwj Małej około 200ml dziennie i Ta załatwia się 3 razy na dzień.Basia
            • Gość: guest Re: co na zaparcie? IP: *.* 28.06.01, 22:17
              O rety !!!! Ja tak kocham czekoladę i jak sie dorwę to nie mogę przestać. Od jutra zacznę się odzwyczajać...A herbatkę kupię i będę próbować. Dziękuję Ci Basiu.A co się tyczy alergii, to fakt, coraz więcej dzieci je ma. Ja trzęsę się już od roku (zaczęłam gdzieś w połowie ciąży)próbując jednocześnie wypatrzeć jej objawy i modląc się by nic znaleźć. Pomijając alergie pokarmowe; w domu mam cztery psy, papugi, miałam też koty, a wszyscy znajomi na dzień dobry pytają czy mała nie jest uczulona?! Jak to dobrze, że ktoś potrafi spojrzeć na problem od innej strony...I jak dobrze, że są e-mamy.Katarzyna.
      • Gość: guest Re: co na zaparcie? IP: *.* 28.06.01, 21:37
        Dziewczyny, przestańcie z tymi alergiami. Wszędzie tylko alergie. A może to niestrawność? Może nowy produkt? Może więcej niż zwylke błonnika? Jest tyle innych możliwościBasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka