Dodaj do ulubionych

znowu fotelik - pasy

IP: *.* 26.03.03, 12:54
Mam pytanie zwiazane z mocowaniem pasow samochodowych w fotelikach dla dzieciakow o wadze 9-36kg bez pasow pieciopunktowych. A dokladnie chodzi mi o to czy pasy samochodowe sa w jakis sposob zaczepiane o fotelik coby dzieciak z niego nie uciekl. Moja mala ma juz skonczone 17 mcy i wazy 10.5kg poniewaz bardzo rzadko podrozujemy samochodem chcialbym kupic fotelik ktory posluzy przez dlugie lata, a takie bez wlasnych pasow bezpieczenstwa wydaja mi sie lepiej dopasowujace sie do wzrostu malucha. Normalnie pasy samochodowe mozna od siebie odwodzic, wiec chcialabym sie dowiedziec czy ich umocowanie uniemozliwia czmychniecie dzidziusia z fotelika. Bardzo prosze o opinieGuska
Obserwuj wątek
    • Gość: Pianka Re: znowu fotelik - pasy IP: *.* 26.03.03, 18:44
      Nie wiem czy dobrze Cię rozumiem,ale w takim foteliku przypinasz dziecko pasem samochodowym, więc teoretycznie jak jest bardzo przedsiębiorcze to faktycznie może się uwolnić. Może są jakieś dodatkowe zabezpieczenia ale w naszym nie było. Pozdrawiam
      • Gość: Guśka Re: znowu fotelik - pasy IP: *.* 26.03.03, 18:54
        Właśnie o to mi chodziło.dziekuje bardzomoże jakieś mają...
        • Gość: Agusek Re: znowu fotelik - pasy IP: *.* 27.03.03, 09:19
          My kupiliśmy fotelik PLAY 9-25 kg, jest porządny, ma pasy pięciopunktowe, jest mocowany do fotela pasami bezpieczeństwa. Pięciopunktowe pasy są "demontowalne, i jak dziecko podrośnie i wyroścnie z "wypinania się" w trakcie jazdy, można po prostu z nich zrezygnować, a fotelik razem z dzieckiem jest wtedy przypinany pasami bezpieczeństwa ( mam nadzieję, że jasno to wyjaśniłam). 25 kg to ok 6 lat. Później kupię podstawkę. Fotelik ma dużą zaletę dla małego dziecka - wygodnie się w nim śpi (pupa podnosi się wysoko), a moja Ala usypia po 5 min w samochodzie :). I głowa wtedy nie lata bezwaładnie na boki ani nie zwisa.POzdrawiam i polecam. PS.cena niestety wysoka - my płacilińmy w zeszłym roku 580 zł.PozdrawiamAgnieszka
    • Gość: Marta_I Re: znowu fotelik - pasy IP: *.* 27.03.03, 12:36
      Gusiu, polecam Ci fotelik firmy Renopol. Posiada własne pasy pięciopunktowe, które po jakimś czasie można zdemontować i przypinać dziecko pasem samochodowym. Dodatkowo jest mechanizm umożliwiający niewielką regulację nachylenia fotelika. Zaletą jest cena - coś ok 250 złotych. My kupowaliśmy ten fotelik w Poraju k. Częstochowy ( tel 034-314 65 56)ale myślę, że jeżeli zadzwonisz to podadzą Ci namiary na najbliższy sklep.PozdrawiamMarta
    • Gość: Wodniczka Re: znowu fotelik - pasy IP: *.* 27.03.03, 23:05
      Gusiu,Po piwerwsze polskie prawo o ruchu drogowym wyraźnie mówi, że tak małe dzieci trzeba przewozić w foteliku wyposażonym we własne pasy. Po drugie moje doświadczenia kierowcy z dwójką dzieci mówią tyle, że nawet czterolatek, kiedy uśnie, może się wysunąć spod pasów samochodowych (tego właśnie doświadczyłam). Rozumiem twoją chęć oszczędności, ale... życie dziecka jest bezcenne i skoro decydujemy się na samochód oraz na dziecko, to musimy to wkalkulować. Ale jest takie trochę pośrednie rozwiązanie. Fotelik FIxMax, ten z własnymi pasami. Ja swój kupowałam już ponad rok temu. Wtedy kosztował ok 420 zł oraz podstawka ok. 80 zł, która jest bezcenna do przewożenia mniejszego dziecka. Wtedy fotelik się nieco pochyla. Kiedy dziecko podrośnie i się wzmocni (i nie waga jest tu miernikiem) usuwamy podstawkę. Po kilku latach demontujemy fotelik i mamy samą podstawkę pod pupę. Sądzę, że jest to jedyne rozsądne rozwiązanie. Ja sama kupowałam jednak najpierw fotelik 9-18 kg, który ma własne pasy i regulację pochylenia.PozdrawiamAnia
      • Gość: Guśka Re: znowu fotelik - pasy IP: *.* 28.03.03, 09:55
        Z tym polskim prawem nie wiedzialam. Skoro fotelik z atestami od 9 kg dopuszczony do sprzedazy, to pomyslalam ze moze akurat warto go kupic. Zreszta troche mnie to dziwi, bo moj Pulpi wprawdzie ma 17 m-cy i wazy te 10.5 ale to raczej chuderlaczek, wiec maluszki "odpowiednia" wage moga osiagnac duzo wczesniej i teoretycznie do fotelika sie nadaja, ale jak takiego maluszka ulokowac w doroslym foteliku to juz nie wiem. Wlasciwie to nie bylam przekonana do tego rodzaju fotelikow dla Niunia, tyle ze ostatnio naogladalam sie w internecie tyle tego ze ho ho i postanowilam zapytac o te pasy. Tak rzadko jezdzimy, ze Sknerus Mc Kwacz sie we mnie odezwal :( No ale skoro 4 latek potrafi sie wysunac to nie ma nawet o czym mowic.dziekuje bardzo za odpowiedzii pozdrawiam Guska
        • Gość: Guśka Re: znowu fotelik - pasy IP: *.* 28.03.03, 09:55
          Z tym polskim prawem nie wiedzialam. Skoro fotelik z atestami od 9 kg dopuszczony do sprzedazy, to pomyslalam ze moze akurat warto go kupic. Zreszta troche mnie to dziwi, bo moj Pulpi wprawdzie ma 17 m-cy i wazy te 10.5 ale to raczej chuderlaczek, wiec maluszki "odpowiednia" wage moga osiagnac duzo wczesniej i teoretycznie do fotelika sie nadaja, ale jak takiego maluszka ulokowac w doroslym foteliku to juz nie wiem. Wlasciwie to nie bylam przekonana do tego rodzaju fotelikow dla Niunia, tyle ze ostatnio naogladalam sie w internecie tyle tego ze ho ho i postanowilam zapytac o te pasy. Tak rzadko jezdzimy, ze Sknerus Mc Kwacz sie we mnie odezwal :( No ale skoro 4 latek potrafi sie wysunac to nie ma nawet o czym mowic.dziekuje bardzo za odpowiedzii pozdrawiam Guska
          • Gość: olaz Re: znowu fotelik - pasy IP: *.* 28.03.03, 14:34
            Ja dla swojego 2,5 latka (14 kg) kupiłam właśnie fotelik 9 - 36 kg. Najpierw taki fotelik kupilismy dla starszego dziecka (4 latka - 18 kg) i po sprawdzeniu że jest wygodny i dziecko jest stabilnie umocowane w pasach zdecydowaliśmy się na zakup i dla młodszego. Nasz fotelik Bebe Confort Hipsos ma specjalne przelotki do prowadzenia pasa samochodowego dla starszych dzieci a dla maluchów jest jeszcze specjalna klamra do mocowania naramiennej części pasa na odpowiedniej do wzrostu malucha wysokości, która przy okazji trzyma pas na sztywno tak że nie ma możliwości odwodzenia go przez dziecko. Oczywiście starsze dziecko może wyplątać się z pasów z równa łatwością jak odpiąć klamrę w foteliku z własnymi pięciopunkotowymi pasami. Na to jest tylko jedna rada tłumaczyć i jeszcze raz tłumaczyć no i konsekwentne przestrzeganie zasady, że pasy zawsze mają być na swoim miejscu. Pozdrawiam i życzę udanego wyboru OlaPS. Moim maluchom nie raz zdażało się już spać w fotelikach z pasami samochodowymi ale jeszcze nigdy pasy im się nawet nie poluźniły nie mówiąc o zsunięciu może to zależy też od rodzaju fotelika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka