Dodaj do ulubionych

Pneumokoki

23.02.07, 18:52
Jak to jest z tą szczepionką na pneumokoki. W jednych źródłach piszą, że
kosztuje ono 45zł w innych 250-300zł. Skąd taka rozbierzność???
Obserwuj wątek
    • gorgolka Re: Pneumokoki 23.02.07, 19:01
      jest dwóch różnych producentów, z tym że ja słyszałam że kosztuje jedna ok 300
      a druga ok 70 zł
      • gryzelda71 Re: Pneumokoki 23.02.07, 21:17
        Poczytaj
        www.pneumokoki.pl/index.php
        • gorgolka ale mnie sie wydaje 23.02.07, 22:06
          że ten artykuł jest tzw sponsorowany, jednostronny, a nie obiektywny.

Zaleca 3 dawki szczepionki, ale już nie wspomina że jeśli dziecko skończyło 2
          rok życia to wystarcza 1 dawka (a to 3 razy mniejszy koszt)

poza tym słowa nie ma że istnieje inny rodzaj szczepionki na pneumokoki,
          podawany po 2 roku życia i znacznie tańszy. I równie skuteczny, choć niektórzy
          twierdzą że niby mniej skuteczny.
          • pesteczka5 Re: ale mnie sie wydaje 23.02.07, 22:49
            Bo to dwie różne szczepionki, a nie tylko różne firmy. Róznią się składem,
            wskazaniami, skutecznością, zakresem wieku, w którym można je stosować. Ta, o
            której jest tak głośno, to ta droższawink
            • gorgolka Re: ale mnie sie wydaje 23.02.07, 23:07
              a czy ta tańsza faktycznie jest mniej skuteczna?
              • mama_kasi_ha Podobno tak... 24.02.07, 23:55
                Siostra, ktora jest pracownikiem firmy farmacutycznej zrobila dla mnie wywiad i
                prevenar, ta drozsza, jest zdaniem specow, lepszy niz pneumo 23- ten tanszy.
                Sama cena nasuwa skojarzenie.
                Ja szzcepilam 1 dawka Prevenaru, za ok.10 tyg. nastepna, ostatnia ( bo teraz
                Kasia biedaczka chora jest).
                Pa
                • weronka77 Re: Podobno tak... 25.02.07, 01:13
                  Ja dwa razy prevenar i placiłam jak za woływink ta inne jest juz po 2 roku zycia
                  i stad ta cena taka niskawink
                  • mama_kasi_ha Re: Podobno tak... 25.02.07, 15:35
                    Ja tez dwa razy Prevenar bede robic- jak za woly i jednego zubra normalnie wink
                    Coz, jak mus to mus
                    • pomme Re: Podobno tak... 25.02.07, 15:45
                      mnie lekarz powiedział,że ta szczepionka na pneumokoki jest na taki szczep tej
                      choroby który nigdy nie wystepuje, to tak jakby na zółtaczke typu C podać
                      szczepionke typu A. Jednym słowem jego zdaniem pieniądze wyrzucone w błoto.
                      Dodam ze lekarz ten oprócz prywatnej praktyki jest lekarzem na pediatrii w
                      szpitalu.
                      • dzidzia_ch hmmm 25.02.07, 16:12
                        gdyby to nawet byla prawda to wole "wyrzucic pieniadze w bloto" ale zrobie
                        wszystko zeby Ola nie zachorowala na sepse czy zapalenie opon mozgowych
                        bede szczepic Lalunie jak skonczy 18 miesiecy na pneumo i magnikokoki
                        pediatra powiedziala mi ze warto!a ufam jej bardzo
                        • mama_kasi_ha Popieram, Dzidzia :-) 25.02.07, 23:13
                          Po pierwsze wole zrobic wszystko aby Kasie ochronic przed skutkami powiklan
                          wywolanych dwoinka zapal. pluc tudziez dwoinka zapal. op. mozg.- rdzeniowych
                          (menigokoki), a po drugie to lekarz, chocby nawet najlepszy, klinicysta z
                          praktyka, naukowiec, badacz itp. nie jest w stanie stwierdzic jaki szczep moze
                          atakowac np. za pol roku, czy rok. To takie szarlatanstwo. Teraz ludzie szybko
                          sie przemieszczaja,setki km, mieszaja sie miedzy soba, a mikroby razem z nimi i
                          to co dzisiaj wydaje sie komus nie byc patogenem zagrazajacym na danym
                          oobszarze, szer. geograf., za "chwile" moze sie takowym stac.
                          Ja do szczepien, na patogeny ktore moga wywolac min. posocznice,dolozylam juz
                          dawno temu HIB i bardzo sie ciesze, bo hemophilus zbiera niezle zniwo wsrod
                          dzieci.
                          A na pewno warto na meningo- neisvac c- skoro ktos uwaza, ze na pneumokoki
                          niekoniecznie trzeba. Wolny wybor. W P-ce posocznice czesciej powoduja wlasnie
                          meningokoki. Na B nie ma niestety szczepionki, ale chociaz na C warto, bo jest
                          II co do czestosci wystepowania.
                          No i nie zapominajmy, ze jest cos takiego jak bron biologiczna, a w dobie
                          niepokoju na swiecie...
                          Pozdr
                          Pozdr
                      • iwek33 Re: Podobno tak... 25.02.07, 17:52
                        Ja też uzyskałam takie informacje od bardzo dobrego pediatry, i niestety nie
                        jest to tak,że zaszczepione dziecko NIGDY nie zachoruje na sepsę..
                        • iwek33 Re: Podobno tak... 25.02.07, 17:53
                          Ta wypowiedź miała się wkleić po wypowiedzi Pomme.
                          • monika_wroclaw Re: Podobno tak... 25.02.07, 18:16
                            mamo_Kasi_ha to żaden mus big_grin

Ja tam też żadnego nie szczepiłam na pneumokoki i szczepić nie mam zamiaru...
                            • mama_kasi_ha Re: Podobno tak... 25.02.07, 23:22
                              Moniko_Wroclaw mialam na mysli, ze mus dla mnie. Mus odnosnie placenia za
                              szczepionki, skoro sie na nie decyduje. Normalna konsekwencja wink. O to mi
                              chodzilo.
                              A same szczepienia, faktycznie zaden mus wink. Twoj wybor i odpowiedzialnosc.
                              Jak kazdej z nas
                        • mama_kasi_ha Re: Podobno tak... 25.02.07, 23:19
                          To wiadomo. Zadna szczepionka nie uchroni Malucha na 100% przed sepsa, bo
                          musialyby byc tez szczepionki na grzyby, wirusy, a nawet pasozyty! Wszystko co
                          jest mikroorganizmem, moze spowodowac "totalne zapalenie organizmu" (jak mawial
                          u nas prof od mikrobiologii ad sepsy), ale skoro mozna 3 najczestsze powody
                          wystapienia posocznicy u dzieci wyeliminowac, czy chociaz zmniejszyc sile
                          razenia, to chyba warto. Wiadomo, kazdy robi po swojemu. Ja zaszczepilam. Z
                          pelna swiadomoscia plusow i minusow. Dla porownania- nigdy nie zaszczepie na
                          grype, bo to bez sensu.
                          Pozdrawiam
                          • ariadna14 Re: Podobno tak... 26.02.07, 15:00
                            Mamo Kasi widzę, że Twoja córeczka jest tylko o 14 dni młodsza od mojej, dawno
                            ją szczepiłaś? A którą szczepionką?
                            • mmala6 Re: Podobno tak... 26.02.07, 15:31
                              Teoretycznie to wlasnie na grype powinno sie szczepic dzieci a nie na pneumo.Bo
                              to na grype jest o wiele latwiej sie zarazic i powiklania moga byc rownie
                              grozne jak przy pneumo.Byc moze to kwestia tego,ze pneumokoki to cos 'nowego' a
                              grypa to taka 'znana', co wcale nie oznacza ze niegrozna.Na grype jednak nie
                              szczepie ani siebie ani dziecka, nad pneumokokami dlugo sie zastanawialam i w
                              koncu po kolejnym zapaleniu ucha zaszczepilam.
                              Ja zaszczepilam Pneumo 23 (50zl, Wroclaw) jak syn skonczyl 2 latka.Chodzi do
                              zlobka,czesto ma katar i dwa razy mial zapalenie ucha, jest wiec w grupie
                              ryzyka.Gdyby do zlobka nie chodzil to z pewnoscia bym nie szczepila.
                              • mama_kasi_ha Re: Podobno tak... 27.02.07, 23:31
                                Nad grypa to sie teraz tez zastanawiam, bo sama przechodze ja ciezko jak nigdy,
                                maz i Kasia lepiej. Za rok zobaczymy. Spytam w stacji sanitarno- epiedemiolog.
                                Sasiad, lekarz, mowi, ze na grype szczepic, to paranoja, bo obecnie jest az 8
                                szczepow, szczepionka na 1. Szansa niewielka na trafienie. Za rok zdecyduje.
                                Ja tam jej nie lekcewaze bo powiklania moga byc (choc sporadycznie) gorsze niz
                                po zachorowaniu na np. pneumokokowe zapal. pluc. No i ta wszechobecnosc grypy
                                daje do myslenia. Jednak ja sie w zyciu o dwoinkach tyle naczytalam, ptrace
                                pisalam, ze tak zdecydowalam. Ten lekarz mowil jeszcze, ze tak na prawde lepiej
                                na meningokoki zaszczepic niz na pneumo, bo powiklania o ktorych glosno w
                                mediach sa wlasnie najczesciej przez meningokoki typu B lub C.
                                Pozdrawiam
                            • mama_kasi_ha Ariadna 27.02.07, 23:24
                              To juz niedlugo 2 urodzinki smile. My 17.03. Szczepilismy Kasie niedawno. 7.02.
                              Prevenarem. Kupowalam za 260 zl. Jeszcze tylko 1 dawka a potem menigokoki.
                              Pozdrawiam
    • koma.edziecko Re: Pneumokoki 26.02.07, 16:17
      Ja będę szczepić tą tańszą bo Oliwka wczoraj skończyła dwa latka.
      Teraz przy bilansie szczepię na Hib a potem Pneumokoki.
      Napewnmo nie będę szczepić na wszystkie jakie można, ostatnio jak byłam
      prywatnie u pediatry Pani doktor wypisała szczepień za ok 1000zł a to już
      pszesada,nie będę napewno szczepić na ospę uważam że 200zł za tą szczepionkę
      to przegięcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka