Dodaj do ulubionych

MAXI-COSI PRIORI czy CHICCO ZENITH??

03.10.03, 00:01
Bardzo prosze poradzcie, ktory wybrac. Bylam zdecydowana na maxi cosi priori
ale kiedy poszlismy ogladac do sklepu moj maz stwierzdil, ze absolutnie
chicco wyglada lepiej jest wygodniejszy bo szerszy ma mocniejsza i bardziej
miekka tapicerke. Ja natomiast zdziwilam sie, poniewaz spodziewalam sie, ze
priori duzo bardziej odchyla sie do spania. Nasz bobas ma 8 miesiecy. Utalia
Obserwuj wątek
    • monad2 Re: MAXI-COSI PRIORI czy CHICCO ZENITH?? 03.10.03, 19:48
      Nasza Matyldzia właśnie w tym wieku przesiadła się do priori i jest super. Było
      na forum o chicco, któraś dziewczyna opisywała jak przy wypadku ten dinks do
      regulacji pasów strasznie pokiereszował dziecku szyję, a było to jedyne
      obrażenie jakie dziecko miało. Spróbuj poszukać przez wyszukiwarkę. Nam ta
      informacja wystarczyła, żeby chicco wyeliminować na wejściu. A maxi cosi bardzo
      polecano nam w sklepie jako najbezpieczniejsze na rynku (dodatkowe
      zabezpieczenia z boku główki). Mała śpi często w aucie i nie zauważyłam, żeby
      odchył był za mały, a mamy za sobę dwukrotną podróż po 800 km. A tapicerkę
      wiele razy czyściłam i jest ok (mamy łączoną z welurem czarną w beżową kratkę).
      Pozdrawiam Monika
      • utalia Re: MAXI-COSI PRIORI czy CHICCO ZENITH?? 03.10.03, 22:35
        Dzieki Moniko, no troche mnie przestraszylas tym wypadkiem "w chicco"
        My teraz tez mamy maxi cosi city i jestesmy bardzo zadowoleni. Ale czy Matyldzi
        nie jest ciasnawo zwlaszcza zima, bo priori jest dosyc waski?
        • monad2 Re: MAXI-COSI PRIORI czy CHICCO ZENITH?? 04.10.03, 11:47
          My używamy go od lutego więc ciepłe kurtki przetestowane przy maleństwie takim
          jak Twoje, zupełnie nie widzę tu problemu wąskości. Co prawda nasza niunia jest
          szczupłym bączkiem, ale pytaliśmy o tą szerokość kupując i to jest ponoć
          złudzenie. Te inne foteliki mają wizualnie inne rozwiązanie ale nie różnią się
          szerokością. Myślę że skoro jest przewidziany do 18 kg to chyba z głową. Życzę
          udanego wyboru i daj znać co zdecydowaliście. A przypomniało mi się że mój mąż
          jechał ostatnio z kolegą, którego mały miał ponad 3 lata i miał priori, mówił
          że spokojnie się w nim mieścił
          pozdrowionka
          • mysiam Re: MAXI-COSI PRIORI czy CHICCO ZENITH?? 05.10.03, 10:10
            WItam,mamy od wczoraj Priori -było testowanie -wycieczka za granicę...Michał ma
            7,5 miesiąca,ale wagę słuszną -9,2kg.Też zasyanawiałam się który wybrać -padło
            na maxi-cosi.Zreszta za namowa pani w sklepie zamocowaliśmy oba w aucie i Misio
            testował .Moje dziecko też jest "misiowate" i zależało mi na szerokim foteliku -
            Wczoraj "zapakowaliśmy go w zimowej kurteczce i było o.k.
            polecamy-super mu się spało
            • agnysek Re: MAXI-COSI PRIORI czy CHICCO ZENITH?? 06.10.03, 11:07
              ja też polecam priori, nie będe potwarzac tego co poprzednicy bo fotelik jest
              naprawde super, mamy go od roku, był juz prany i naprawde wiem ze wart był
              wydanych pieniedzy
    • dorotadu Re: MAXI-COSI PRIORI czy CHICCO ZENITH?? 06.10.03, 12:11
      a do jakiego wieku (mniej wiecej) starcza ten fotelik?
      opis,że do 18 kilo jest trochę nieprecyzyjny. Perspektywa wymiany fotela po
      1,5 -2 latach jest trochę niepokojacasad
    • jakel Re: MAXI-COSI PRIORI czy CHICCO ZENITH?? 06.10.03, 12:34
      Ja również zastanawiałam się, który wybrać. Mam Chicco. Jestem zadowolona.
      Wybrałam go, bo właśnie wydawało mi się, że jest szerszy w środku, a mniej
      miejsca zajmuje w samochodzie. Może rzeczywiście to tylko złudzenie. Myślę, że
      nie można się sugerować opisanym powyżej wypadkiem, gdzie dziecko dostało
      obrażeń. Nie wiadomo jak by było, gdyby dziecko jechało w Maxi. Ustawienie
      pasów oraz zabezpieczenie przed otarciem w obu fotelikach jest takie same. EJ
      • monad2 Re: MAXI-COSI PRIORI czy CHICCO ZENITH?? 06.10.03, 17:31
        Tu się nie zgodzę chicco mają regulację "na pasie" przy ramionku dziecka, a
        maluszki mają je przy szyjce. Priori ma regulację między nóżkami, przeciska się
        dinks i pociąga a wtedy oba pasy się luzują lub zaciskają.Swietny patent bo w
        zależności od grubości ubioru można to b. łatwo regulować. Jeszcze tylko bebe
        confort ma taki patent i to ponoć odgapiony od maxi-cosi.
        A waga do 18 kg to wiek między 3-4 lata.
        • utalia MAXI-COSI PRIORI czy CHICCO ZENITH?? do monad2 06.10.03, 23:40
          Monad
          A jak wyglada w takim razie regulacja szelek w chicco, bez dynksa bo na to nie
          zwrocilam uwagi? Wiem o jaki Ci dynks chodzi bo taki sam mamy w maxi cosi city.
          Utalia
          • amadores Re: MAXI-COSI PRIORI czy CHICCO ZENITH?? do monad 07.10.03, 12:15
            Witaj od lutego tego roku jestesmy posiadaczami fotelika chicco zenith i
            jestesmy zadowoleni - fotelik jest tak naprawde bardzo duzy moja córeczka
            jezdzi w nim wygodnie. Szelki maja specjalne nakładki, mieciutkie i nie ma
            szansy na otarcia czy zadrapania. Jesli chodzi o regulacje dlugosci szelek, to
            trzeba przycisnac taki metalowy dynks w fotelikku i pociagnac za szeleczki. Nie
            umiem tego dobrze opisac, ale jest to bardzo proste i mozna w zasadzie zrobic
            to jedna reka. Tapicerka bardzo solidna, nie ulega zabrudzeniu i fotelik po
            dosc intensywnym uzytkowaniu wyglada naprawde swietnie!
        • marta_i3 Re: MAXI-COSI PRIORI czy CHICCO ZENITH?? 07.10.03, 14:42
          Monad, tu się z Tobą nie zgodzę, foteliki chicco mają różną, zależnie od
          modelu, regulację pasów. Te najtańsze, chyba model Jet mają rzeczywiście
          regulacje w klamrze na pasie. Ale modele Shuttle i nowszy Zenith maja regulację
          w foteliku między nóżkami.
          My od półtora roku uzywamy Shuttle i jestem zadowolona.
          Marta
          • marylo Re: MAXI-COSI PRIORI czy CHICCO ZENITH?? 07.10.03, 14:58
            Czy możecie wskazać mi miejsce gdzie najtaniej w Warszawie kupić fotelik maxi
            cosi piori?Amoże w sklepie internetowym byłoby taniej?
            • agni71 Re: MAXI-COSI PRIORI czy CHICCO ZENITH?? 07.10.03, 22:13
              marylo napisała:

> Czy możecie wskazać mi miejsce gdzie najtaniej w Warszawie kupić fotelik maxi
              > cosi piori?Amoże w sklepie internetowym byłoby taniej?

Nie wiem, gdzie najtaniej. Ja swoj kupilam w sklepie na Dzwigowej, bo dawali
              rabat 10% przy zakupie gotowka. warto podzwonic po sklepach i popytac o ceny i
              rabaty, bo podobne rabaty (5-10%) daja tez w innych sklepach, tylko trzeba sie
              upomniec. Pamietam, ze wcale taniej nie bylo na Ostrobramskiej, rowniez w
              Swiecie dziecka ceny byly wyzsze. Moze w Pako na Chelmzynskiej?

aga
      • kaazka Re: MAXI-COSI PRIORI czy CHICCO ZENITH?? 14.10.03, 12:31
        ja rowniez stoje przed wyborem fotela, Shuttle lub Priori gdyz mozna je
        montowac pasem biodrowym, dzieki czemu zmiescilyby sie na tylnej kanapie
        jeszcze 2 osoby (mam nadzieje), nastepcy tych modeli czyli Zenith i Priri XP
        nie maja juz mozliwosci montowania na srodkowej kanapie

Powiedz, czy wykorzystujesz podnozek zamontowany w chicco, czy to dobry patent?
        • marta_i3 Re: MAXI-COSI PRIORI czy CHICCO ZENITH?? 20.10.03, 13:16
          Kazka, wczoraj w sklepie oglądałam fotelik Zenith i można go przymocować pasem
          biodrowym. Specjalnie to sprawdzałam. Jego stelaż jest bardzo podobny do
          stelaża Shuttle, tylko nie ma tego wyciąganego podnóżka.
          Marta
    • utalia Re: MAXI-COSI PRIORI czy CHICCO ZENITH?? 08.10.03, 00:07
      Dziekuje wszystkim za rady ale coraz trudniej podjac mi decyzje. Utalia
      • utalia konstrukcja rurki metalowe czy mocna bryla ?????? 08.10.03, 16:47
        Jeszcze dodatkowe pytanie czy zwrociliscie uwage na sama konstrukcje fotelikow-
        jeden (maxi cosi) ma dosyc mocna bryle z plastiku a w chicco od tylu widoczne
        sa metalowe rurki za to sama plastikowa bryla wydaje sie byc bardzo "licha". Co
        o tym sadzicie?
        • marta_i3 Re: konstrukcja rurki metalowe czy mocna bryla ?? 09.10.03, 11:35
          W tej kwesti to chyba musieliby się wypowiedzieć technolodzy i konstruktorzy.
          Bo nasze opinie wydawane na oko nie są tu miarodajne. Grubość skorupy czy
          jej "lichość" wg naszej oceny nie świadczy o bezpieczeństwie fotelika. My,
          rodzice mozemy się wypowiadać o praktyczności używania fotelika w sensie wygody
          dla dziecka i rodziców, możliwości prania i trwałości tapicerki, ceny i miejsca
          zakupu. Nawet opinie typu "znajomi mieli wypadek i w tym foteliku nic się
          dziecku nie stało" należy traktować z dystansem bo przecież wypadek wypadkowi
          nie równy.
          Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru
          Marta
      • milva0444 Re: MAXI-COSI PRIORI czy CHICCO ZENITH?? 13.10.03, 06:56
        Witam!
        Dopiero dzisiaj zauważyłam dyskusję na temat i ...My rozważaliśmy opcje
        BebeConfort-Iseos lub MaxiCosi-Priori.Padło na MaxiCosi(choć jeszcze nie
        kupiliśmy), bo bezpieczny-głównie boczna ochrona głowy i łatwa regulacja-
        wajcha, a nie pokrętło położenia siedziska, poza tym podobno Priori jest
        wyższy o 5 cm od Iseosa (Cosmos też jest krótszy) czyli teoretycznie może
        starczyć na dłużej.
        Co do ceny to w slepie internetowym Bobokomis(z Wawra) można kupić tanie
        wersje Tapicerki Priori XP w cenie sklepowej Priori-"zwykłego" czyli ok.680zł
        Niestety Bobokomis ma właśnie 4 tygodniową przerwą w działalności-do 15
        listopada.
        Pozdrawiam Aneta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka