Dodaj do ulubionych

Kurtka czy kombinezon

29.10.03, 21:14
Jestem mamą 11-miesięcznego ruchliwego chłopczyka, który bardzo nie lubi,
pewno jak większość dzieci, ubierania w cokolwiek. I w związku z tym
zastanawiam się, czy lepiej kupić mu na zimę kombinezon, czy może komplet
kurtkę + spodnie. Tamtej zimy był bardzo malutki ale i tak koszmarem było
wkładanie go w kombinezon, a z drugiej strony wcale nie jestem przekonana
czy kurtka + spodnie bedą łatwiejsze. Proszę o radę doświadczone emamy.
Kasia
Obserwuj wątek
    • aniamode Re: Kurtka czy kombinezon 29.10.03, 21:30
      Cześć!

Pierwszy kombinezon mojej córki był jednoczęściowy.
      Natomiast drugi to był komplet kurtka + spodnie typu ogrodniczki.

Uważam , że dla chodzącego dziecka ta druga wersja jest odpowiedniejsza.
      Nie tylko ze względu na to , iż taki kombinezon łatwiej się zakłada , ale
      także dlatego , że dziecku jest w nim chyba wygodniej.Ma większą swobodę
      ruchów.

Pozdrawiam , Ania mama Julii
      • edytka73 Re: Kurtka czy kombinezon 29.10.03, 21:55
        Witam, ja też jestem za spodniami (takimi małymi narciarkami na szelkach) i
        kurtką. Wieksza mobilność dla dziecka, a z ubieraniem - chyba łatwiej nałożyc
        dwie kończyny i potem kolejne dwie niż wszystkie jednoczesnie wink. Ed.
    • magolcia Re: Kurtka czy kombinezon 30.10.03, 10:24
      Moja niunia ma 16 miesięcy i właśnie jesteśmy na etapie szukania ubranka na
      zimę - koniecznie dwuczęściowego. Według mnie ma następujące plusy: w sklepie,
      czy w samochodzie można łatwo rozebrać z kurtki - dziecko zostaje w spodniach;
      szelki przy spodniach są regulowane, co jest bardzo istotne w sytuacji, gdy
      takie ubranie ma służyć przez około cztery miesiące - wiem, że córcia nie
      wyrośnie, a nie muszę kupować za dużego "na zapas". No i mam wrażenie, że
      dziecko np. kucając (na spacerze non stop jest coś ciekawego na ziemismile
      swobodniej się czuje w dwuczęściowym stroju - nic nie ciągnie. A tak wogóle,
      to "doroślej" niunia wygląda w takim stroju smile))
      Ja znalazłam fajny komplet Wójcika ("kwiat pomarańczy") - dobre rozwiązanie to
      dokupienie polarkowych spodni - na cieplejsze dni zamiast tych ocieplanych.
      Pozdrawiam
      Magda
    • marudzik Re: Kurtka czy kombinezon 30.10.03, 10:59
      Moje dziecko w tym wieku miało kombinezon jednoczęściowy i nie było to idealne
      rozwiązanie, chociaż był łatwy do zakładania (nawet nogawki rozpinały się).
      Wady: nie dało się częściowo rozebrać dziecka (zdjąć tylko kurtkę) albo zabrać
      samej kurtki gdy wyjeżdża się samochodem do sklepu czy znajomych (kiedy na
      zewnątrz dziecko jest tylko chwilę, a w samochodzie za ciepło na taki ubiór).
      Teraz mamy już komplet kurtka+spodnie i to jest to, przynajmniej na wiek 21
      mies. Ubieranie kompletu chyba jest trochę łatwiejsze. Jednak mogę się mylić,
      bo moje dziecko zmieniło się i lubi ubierać się w swój nowy 2-częściowy
      kombinezon.
      Marudzik
    • e.beata Re: Kurtka czy kombinezon 30.10.03, 13:33
      Na spacerki, do samochodu dwuczęściowy.
      Ale na śniegowe szaleństwa polecam kombinezon. Można się tarzac do woli.
      W sklepie jak było ciepło rozpinałam kombinezon i wyjmowałam łapska na wierzch.
    • agab51 Re: Kurtka czy kombinezon 31.10.03, 06:11
      ja w tym wieku jeszcze zdecydowała się na jednocześciowy kombinezon. zresztą
      wbrew pozorom dużo łatwiej i sprawniej się go zakłada. dopiero dla starszego
      dziecka kupiłabym kurtkę i spodnie, a nawet dwa, a to z tej prostej przyczyny,
      że dziecko coraz starsze jest coraz bardziej ruchliwe i nie ma mocnych brudzi
      ciuchy na potęgę. możesz też kupić jednoczęściowy kombinezon i kurteczkę ( ja
      tak właśnie zrobiłam dla swojego dziecka), gdy jedno brudne będzie w praniu to
      i tak nie będziemy mieć problemu z wyjściem na spacer.
      • pysia-2 Re: Kurtka czy kombinezon 31.10.03, 12:21
        Ja uwazam ze tylko dwuczesciowy. Kupilam taki rok temu, kiedy maly mial 7 m-cy
        i w tym roku jeszcze w nim chodzi. Jest znacznie wygodniejszy i praktyczniejszy
        niz jednoczesciowy.
    • katarzynad29 Re: Kurtka czy kombinezon 31.10.03, 21:33
      Dzięki dziewczyny, chyba zdecyduję się na komplet dwuczęściowy. Pozdrawiam.
      Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka