slonko1335 23.07.09, 04:48 Są takie? czy tylko te z szerszych przedziałów mają swoje pasy? Acha chodzi mi o bezpieczne foteliki a nie jakieś "no name". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiola_wd Re: Fotelik 15-36 z własnymi pasami 23.07.09, 05:09 chyba nie ma takich fotelików, tylko te z przedziału 9-36 mają swoje pasy. Słonko, Ty też nie możesz spać w nocy, jak ja? Właśnie przeglądam Allegro i kupuję w końcu fotelik dla mojej chudzinki trzylatki - my wchodzimy właśnie w wielkość 9-18kg Moja gwiazda jest chyba najstarszym trzylatkiem (a nawet ponad bo ma 3 l i 4 m-ce dzisiaj) jeżdżącym w foteliku 0-13 - wczoraj jechała nim chyba po raz ostatni (już jest na styk od góry, fotelik montowany na bazie (MC cabrio) więc nogi nie były przyciskane pasami - może dlatego tak długo udało nam się pojeździć). Od piątku będzie miała Romera Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Fotelik 15-36 z własnymi pasami 23.07.09, 12:06 Wiolu spać mogę ale mój synalek mi skutecznie w tym przeszkadza, eh te ząbki..... Mamy dla Alki Romera i jest rewelacyjny, Szymek nam wyrasta z 0-13 i chciałam ją do większego przesadzić żeby bez sensu nie kupować drugiego 9-18 dla niego ale chyba będzie trzeba, bo do 15 kilo jej ciągle jeszcze brakuje niestety. Co prawda stwierdziłam, że na jesień jak już w grubszych ciuchach będzie to prawie na 15 się załapie ale to małe ciągle i pas samochodowy akurat na szyjce.... Cały czas nie mogę się zdecydować na te z przedziału 9-36... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Fotelik 15-36 z własnymi pasami 23.07.09, 08:40 Na 99% nie ma takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kakuba Re: Fotelik 15-36 z własnymi pasami 23.07.09, 09:43 spróbuj poszukać fotelików w nietypowym przedziale wagowym 9-36 kg to przykłady (co prawda z nie najwyższej półki, ale chodzi o przykład) Baby Dreams Jumbo Chicco Neptun Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Fotelik 15-36 z własnymi pasami 23.07.09, 10:50 Poszukać można, ale IMO to jest strata kasy. Dziecko raczej o 36 kg nie pojeździ w tym foteliku, więc tak czy siak 15-36 trzeba będzie kupić. Jeśli łapie się już na 15-36, to lepiej kupić taki + na przykład pasy do mocowania fotelika. Odpowiedz Link Zgłoś
kakuba Re: Fotelik 15-36 z własnymi pasami 23.07.09, 13:04 nie zgodze się, choć takie opinie często słyszałam w sklepach z fotelikami mam taki fotelik dla młodszego dziecka są pasy 'wewnętrzne', dla starszego te wewnętrzne się wymontowuje a dziecko z fotelikiem mocuje sie pasami samochodowymi i wtedy niczym sie nie różni od tego 15-36 kg, na koniec, dla nastarszych dzieci demontuje sie do samej podstawki/'poddupnika' - jak ja to mówię u nas sie spawdza Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Fotelik 15-36 z własnymi pasami 23.07.09, 13:18 A zasadniczo, to czym różnią się grupy 9-36 i 15-36, oprócz tych pasów? Czemu odradzają 9-36? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Fotelik 15-36 z własnymi pasami 23.07.09, 14:52 Wielkością - 9-36 są zazwyczaj krótsze i węższe. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Fotelik 15-36 z własnymi pasami 23.07.09, 22:07 owianka napisała: > A zasadniczo, to czym różnią się grupy 9-36 i 15-36, oprócz tych pasów? Czemu > odradzają 9-36? Dla mnie podstawowym problemem jest na przykład to, że gorzej wypadają w crash testach..... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Fotelik 15-36 z własnymi pasami 23.07.09, 14:51 W przypadku mojego dziecka nie było problemu pasowego - po prostu w pewnych momencie siedząc w foteliku miał głowę ponad nim. Nie mieścił się ze względu na wzrost. A zdecydowanie za młody był na poddupnik - poza tym ja średnio mam ochotę go do niego wsadzać. Teraz ma 8 lat, 135 cm wzrostu i ponad 30 kg wagi i nadal jeździ w foteliku (Concord Lift Evo). Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: Fotelik 15-36 z własnymi pasami 24.07.09, 07:24 Ja mam taki fotelik BebeConforta (nie pamiętam wersji - kupiony we Francji) - ma swoje pasy, demontowane też plecy. Niestety nie jest uchylny. I dosyć szeroki! Moja córka latała w nim śpiąc w trakcie jazdy. W pasach jeździła do 4,5 roku, teraz w pasie samochodowym. Fotelik nie ma KidFixa/Isofixa. Używam go na krótkie trasy, a w drugim aucie używałam fotelika 9-25 z Casualplay'a. Córka w nim jeździła do prawie 5 lat! Własne pasy, uchylny do spania, regulowana wysokość zagłówka. Ma on również opcję zapinania dziecka pasem samochodowym. Teraz czeka na syna... Jest jednak fotelik Recaro young sport chyba z wkładką dla młodszego dziecka (my mamy wersję Monza - rewelacja). I on ma przedział bodajże 9-36... może ten? Odpowiedz Link Zgłoś
greendorka991 Re: Fotelik 15-36 z własnymi pasami 24.07.09, 14:37 Jest taki to Recaro Monza Reha.Tylko cena powalająca,bo jest też z przeznaczeniem dla dzieci niepełnosprawnych.Stąd ta cena. Producent: Recaro Kategoria: 15-36kg Przeznaczenie: dla dzieci Opakowanie: 1 sztuka Recaro Monza Reha - fotelik rehabilitacyjny Nowoczesny, bezpieczny i funkcjonalny fotelik dziecięcy RECARO Monza Reha posiada ergonomiczne siedzisko zintegrowane z oparciem oraz boczne peloty pozycjonujące i stabilizujące, które można instalować w 3 różnych położeniach. Odpowiednio wyprofilowane oparcie dba o kręgosłup dziecka, a regulowana wysokość zagłówka pozwoli idealnie dopasować go do wzrostu dziecka. Zagłówek z płynną bezstopniową regulacją zapewnia bezpieczną pozycję głowy dziecka podczas snu - bezstopniowa regulacja uzyskiwana jest dzięki pompowanej poduszce powietrznej. Fotelik można ustawić w pozycji spoczynkowej. Mocowany jest trzypunktowym samochodowym pasem bezpieczeństwa, a w modelu Seatfix również za pomocą uchwytów ISOFIX. Tapicerka wykonana jest z przewiewnych, oddychających materiałów. Komfort siedzenia podnosi zastosowanie specjalnej wentylowanej pianki używanej w przemyśle samochodowym. Tapicerkę fotelika można zdjąć i wyprać w temperaturze do 30 st. Dodatkowo fotelik wyposażony jest w specjalną kieszonkę na odtwarzacz MP3, a także w zintegrowane z zagłówkiem głośniki. Szeroki wybór akcesoriów. Charakterystyka produktu: Głębokość siedziska: 30 cm (43 cm) Szerokość siedziska: przód: 27 cm, ty??: 24 cm (20 cm) Wysokość oparcia: 60 - 77 cm Wymiary (S*W*G): 48 x 66 x 42 cm Obciążenie: 15 - 50 kg Waga: ok. 6 kg www.autofoteliki.pl/img_komplety/duze/271.jpg innych tego typu niestety nikt nie posiada.Rozmiar 9-36 nie spełnia swojej roli. Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
inches Re: Fotelik 15-36 z własnymi pasami 24.07.09, 17:06 Mój synek jeździ w Concord Trimax. Jest od 9-36kg. Mamy taką tapicerkę X-Line a'la skóra. Jest świetna, żadnego brudu, plam itp. Faktem jest że foteliki z tego przedziału są trochę mniejsze. Mały ma 3,5 roku, jest sporym chłopcem i trochę jeszcze w nim pojeździ. W drugim aucie mamy Cybexa X-Solution 15-36 kg i właściwie teraz zaczął w nim jeździć a mamy go jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezniczka256 Re: Fotelik 15-36 z własnymi pasami 24.07.09, 22:40 jest jeszcze Britax: www.britaxusa.com/car-seats/frontier ale: nie ma isofixa, nie wiem, jak wypada w testach? (nie sądzę, aby miał ocenę bdb) WIęc po co przepłacać i kombinować, jeśli można taniej mieć fajny i bezpieczny fotelik 15-36? Odpowiedz Link Zgłoś