Dodaj do ulubionych

działalność gospodarcza a macierzyński

14.01.04, 12:00
Założyłam własną DG. W ciągu roku-dwóch lat zamierzamy powiększyć rodzinę.
Mam pytanie: czy ktoś może mi powiedzieć ile wyniósłby mój zasiłek
macierzyński? Jak go ZUS oblicza? Płacę jak większośc najmniejsze składki na
ZUS ale słyszałam, że macierzyński oblicza się od składki zdrowotnej??? To
prawda?
Pozdrawiam. Aneta
Obserwuj wątek
    • saramara Re: działalność gospodarcza a macierzyński 14.01.04, 15:51
      Macierzynski oblicza się od podstawy składki na ubezpieczenie chorobowe nie
      zdrowotne. Składka na ubezpieczenie chorobowe jest dobrowolna, ale mozna ją
      płacić w wiekszej wysokości mając na względzie plany powiększenia rodziny.

ineta napisała:

> Założyłam własną DG. W ciągu roku-dwóch lat zamierzamy powiększyć rodzinę.
      > Mam pytanie: czy ktoś może mi powiedzieć ile wyniósłby mój zasiłek
      > macierzyński? Jak go ZUS oblicza? Płacę jak większośc najmniejsze składki na
      > ZUS ale słyszałam, że macierzyński oblicza się od składki zdrowotnej??? To
      > prawda?
      > Pozdrawiam. Aneta
    • maadzik3 Re: działalność gospodarcza a macierzyński 15.01.04, 09:44
      Zasilek macierzynski to 100 % podstawy skladki na ubezpieczenie chorobowe.
      Jezeli wiec placisz skladke od 60% przecietnej pensji jak wiekszosc to taki tez
      bedziesz miala zasilek. Aha, w ciazy nie trzeba miec pol roku placonej skladki,
      zeby dostac zasilek chorobowy.
      Magda
      • jagonia Re: działalność gospodarcza a macierzyński 15.01.04, 16:30
        maadzik3 napisała:

> Zasilek macierzynski to 100 % podstawy skladki na ubezpieczenie chorobowe.
        > Jezeli wiec placisz skladke od 60% przecietnej pensji jak wiekszosc to taki
        tez
        >
        > bedziesz miala zasilek.

Tylko, ze wydaje mi się iż przy DG od tej podstawy odejmuje się jeszcze
        zaliczkę na podatek dochodowy... Wtedy to będzie np: 60% przecietnej pensji -
        19% podatku = kwota do wypłaty. Ale pewne nie jestem - może ktoś wie na 100%
        jak to jest?

> Aha, w ciazy nie trzeba miec pol roku placonej skladki,
        > zeby dostac zasilek chorobowy.
        > Magda

Magdo, tez tak słyszałam w ZUS, ale nie mogę znaleźć żadnej podstwy prawnej...
        Możesz mi wskazac jakieś materiały źródłowe dostępne w sieci? No ile wystarczy
        płacić chorobowe w ciąży, aby miec zasiłek chorobowy i czy jednoczesnie jest
        też mecierzynski?

Jagoda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka