Dodaj do ulubionych

Donos w US

20.12.09, 12:12
Mam pytanie, czy jest w ogóle możliwość aby skutecznie donieść do
urzędu skarbowego na osobe prywatna która nie prowadzi dzialalnosci
gosp. że czerpie dochody ze sprzedaży uslug i nie odprowadza
podatku? Czy urząd się takimi sprawami zajmuje?
A co np z tymi wszystkimi osobami prywatnymi ktore sprzedaja na
allegro? jesli ktos sprzedaje sobie uzywana bluzeczke i nie ma firmy
tio czerpie dochody i chyba powinien odprowadzac podatek tak czy
nie? A jesli ktos pisze jakies prace zalizceniowe np dla innych
studentow? Jak to urzad traktuje??
Obserwuj wątek
    • gracekelly17 Re: Donos w US 22.12.09, 20:56
      Jeśli ktoś na Ciebie doniesie do US to wtedy urząd może wszcząć postępowanie, ale dużo zależy od tego ile szczegółowych wiadomości znajdzie się w donosie ( dokumenty wpływów na konto, zamówienie przez maila itp).Jeśli handluje się czymś w sposób ciągły i donos będzie skuteczny ( szczegółowy, poparty dowodami jak pisałam wyżej) na tyle że US zacznie dokładnie wszystko sprawdzać to można mieć kłopoty...przy jednorazowych operacjach typu sprzedaż używanej bluzeczki luk książki - raczej nie ma się co martwić.
      • mamamijaaa Re: Donos w US 22.12.09, 22:31
        Wielkie dzięki. A czy urząd ma prawo zarządać od banku dostepu do
        historii operacji takiej osoby, która nie prowadzi firmy a więc jest
        osobą prywatną? Nie jest to niestety sprawa jednorazowa, chociaż
        przelewy nie miały tytułów sprzedaży.
        Czyli jak rozumiem urząd patrzy na dowody i czy gra jest warta
        świeczki?
        • gracekelly17 Re: Donos w US 22.12.09, 22:36
          Raczej tak.
          • lejdi111 Zazdrość czy zawiść? 23.12.09, 09:03
            • gracekelly17 Re: Zazdrość czy zawiść? 23.12.09, 12:16
              ???
              • maja45 Re: Zazdrość czy zawiść? 23.12.09, 19:08
                Urząd Skarbowy ma prawo żażadać od banku informacji na temat stanu
                konta podatnika,ale najpierw musi wszcząc postępowanie kontrolne
                wobec tegoż podatnika.W pierwszej kolejności zwraca się więc do
                samego podatnika z żadaniem ujawnienia historii rachunku,dopiero
                potem zwraca się do banku.Wszystko jednak musi się odbywać według
                procedur-jeśli procedury ze strony U.S nie są zachowane-bank odmawia.
                • mamcia_moncia Re: Zazdrość czy zawiść? 23.12.09, 23:21
                  Pytałam kiedyś o podobna sprawę koleżankę pracującą w Izbie
                  Skarbowej. Mówiła, że aby US tym się zajął, to muszą to być
                  udokumentowane wpływy na konto powyżej pewnej kwoty, dość sporej,
                  ale za Chiny nie mogę sobie przypomnieć ile to byłosmile
                  • agaro3 Re: Zazdrość czy zawiść? 26.12.09, 18:19
                    a u mnie na osiedlu jest sklep co nie ma kasy fiskalnej, poraz którys denerwuje
                    mnie to ze nie ma rachunku.............klientów mają mnóstwo!!!czy mozna tak??
                    • gracekelly17 Re: Zazdrość czy zawiść? 26.12.09, 20:05
                      Nie można...
                      • mamamijaaa Re: Zazdrość czy zawiść? 27.12.09, 20:06
                        Hm, no ok, ale jak daleko wstecz sprawdzają? I co? Tylko rachunek
                        bankowy? A jak to sprawdzą kiedy ja mam wiele i róznych przelewów o
                        roznych dziwnych tytulach np za usługę, korepetycje, przelew, pomoc
                        prawna, usluga medyczna itp. Przecież moge stwierdzic że to wymiana
                        finansowa pomiedzy mna a moimi znajomymi. Jak mi ktos ze znajomych
                        przeleje kase bo ma taką wolę to sie od tego podatek odprowadza?>
                        Chyba nie. W ciągu roku to raczej bylo trochę wiecej niz 3000 ale w
                        ciagu kilku lat to bardzo duża suma by urosła. Głównie zajmowalam
                        sie korepetycjami i pisaniem róznych prac dla studentów. Coś mi
                        grozi?
                        • mamamijaaa Re: Zazdrość czy zawiść? 27.12.09, 20:11
                          Aha jeszcze sie zastanawiam przecież urzad aby sprawdzic mi konto
                          musi je znać, a jak nie podam albo podam inne? Albo powiem że nie
                          mam? Chyba nie mają spisu po nazwisku kto gdzie ma jakie konto??
                          • gracekelly17 Re: Zazdrość czy zawiść? 27.12.09, 20:30
                            To wbrew pozorom bardzo łatwa informacja do uzyskania.
                    • bystra_26 sklep bez rachunków 13.01.10, 12:24
                      Chyba chodziło Ci o paragony fiskalne.

Nie każdy przedsiębiorca musi płacić VAT lub posiadać kasę fiskalną,
                      są od tego ustawowe zwolnienia np. zależne od obrotów. Ale rachunek
                      na wniosek klienta musi wystawić - jak nie robi tego, to możesz en
                      fakt zgłosić do US.
    • ona_37 Re: Donos w US 26.12.09, 22:06
      Wolna kwota od podatku przekracza 3000tys.
    • kirsza1 Re: Donos w US 09.01.10, 13:11
      a czy ktoś zajął by się w US, czymś takim:
      oczywiście była umowa z facetem co remontował mieszkanie, ma zarejestrowaną
      działalność
      mam jedną umowę z takim samym zakresem prac, co drugą, data ta sama, na jednej
      netto a na drugiej brutto
      tak mieszał, faktury nie ma ani na prace co zostały wykonane
      częściowo, ani na zaliczkę która dostał

czy jak to doniosę i dam im umowy, to dobiorą się mu do tyłka? co on musiałby
      mieć fakturę z moim podpisem tak? tego nie ma i mieć nie będzie
      Mam też dowody ze kasę mu dawałam, 4 tys zł i żadnej faktury na to

a czy mi US może coś zrobić? tzn ze teraz będę jakiś podatek płacić? VAT? kwota
      na jaka się z ni umawiałam to miała być kwota brutto i tak mam na umowie jednej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka