kocical 18.02.10, 14:30 Witam proszę napiszcie kobitki ile wynosi wymiar czasu zasiłku na drugie dziecko i jak się oblicza wysokość zasiłku ( kwotę ) ile się otrzyma Dzięki i Pozdrawiam ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marleneo Re: zasiłek macierzyński ??? 18.02.10, 14:34 czas - 20 tygodni, od stycznia br jakieś dwa dodatkowe przysługują chyba. Kwota - średnia z ostatnich 12 mcy, jeśli pracujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kocical Re: zasiłek macierzyński ??? 18.02.10, 14:37 tak pracuję czyli tyle co wypłata? Odpowiedz Link Zgłoś
marzenie70 Re: zasiłek macierzyński ??? 18.02.10, 14:53 a czy trzeba składać jakis wniosek o macierzyński w zakładzie pracy? jak wygląda procedura? może wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
marleneo Re: zasiłek macierzyński ??? 18.02.10, 15:35 Kocical - mniej więcej tyle co wypłata marzenie70 napisała: > a czy trzeba składać jakis wniosek o macierzyński w zakładzie pracy? jak wygląd > a > procedura? może wiecie? Trzeba złożyć wniosek w zakładzie pracy. Ja składałam, jak już trochę doszłam do siebie po porodzie. Przecież wiedzą, że rodzisz Odpowiedz Link Zgłoś
zefirek1612 Re: zasiłek macierzyński ??? 18.02.10, 17:53 jestem 3 dni przed porodem, już na początku lutego złożyłam wniosek o urlop macierzyński z przewidywaną datą porodu. Można to załatwić wcześniej bo od terminu wyliczonego masz +/- 2 tyg a na dwa tygodnie przed porodem możesz już być na macierzyńskim,ale mnie szkoda było tych 2 tyg więc jako przewidywaną datę porodu wpisałam datę o dwa tyg odległą od przewidywanego terminu porodu. A co, przecież mogę urodzić wcześniej, nie A kwota zasiłku macierzyńskiego to 100% wynagrodzenia miesięcznego(tego co masz na umowie). Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.marta Re: zasiłek macierzyński ??? 19.02.10, 12:18 To 100% wynagrodzenia, o ile masz taką sama pensję przez ostatnie 12 miesięcy. W innym wypadku liczy się średnią z ostatnich 12 miesięcy. Wyjątkiem może byc np. sytuacja, kiedy ktoś dopiero zaczął pracę albo wrócił po urlopie wychowawczym i dostał jedną pensję. Wówczas to rzeczywiście jest automatycznie 100% tej pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
ladyann77 Re: zasiłek macierzyński ??? 18.02.10, 19:39 Powiedzcie, jakie warunki trzeba spełnić, żeby dostać ten zasiłek. Ja urodziłam 4 mce temu i pierwsze słyszę o zasiłku macierzyńskim. Odpowiedz Link Zgłoś
ladyann77 Re: zasiłek macierzyński ??? 18.02.10, 19:43 Cholercia, myślałam, że chodzi Wam o jakiś jednorazowy zasiłek z tytułu urodzenia dziecka . Cofam poprzedniego posta, sorki za bałagan Odpowiedz Link Zgłoś
iwonagos Re: zasiłek macierzyński ??? 19.02.10, 23:20 trzeba przede wszystkim być zatrudnionym w ciąży, nie ważne czy na czas określny czy nieokreslony. Odpowiedz Link Zgłoś
xeniaczek999 Re: zasiłek macierzyński ??? 19.02.10, 13:13 Urlop macierzyński na jedno dziecko od 2010 roku trwa 22 tygodnie( 20 tygodni urlopu podstawowego + urlop dodatkowy w wymiarze 2 tygodni. Wysokość oblicza się na podstawie zarobków z ostatnich 12 miesięcy(100%wynagrodzenia) tak jak w przypadku L4.Po urodzeniu dziecka przekazuje się informację do zakładu pracy, a potem dostarcza ksero aktu urodzenia i podpisuje wniosek.Przynajmniej w moim przypadku tak jest, dowiadywałam się o potrzebne dokumenty już kilka miesięcy temu(jestem w39 tc) i w moim zakładzie tak właśnie to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
malyduszek Re: zasiłek macierzyński ??? 19.02.10, 22:18 Urodziłam w lipcu zeszłego roku. Nie składałam i nie podpisywałam żadnego wniosku, po porodzie mąż zawiózł do pracy akt urodzenia dziecka i tam kadrowa go skserowała. Urlop należy się każdej osobie zatrudnionej na umowę o pracę. Umowę miałam do końca sierpnia, więc 1 miesiąc płacił zakład pracy, a później dostałam dokumenty do ZUSu, tam podpisałam wniosek o zasiłek macierzyński i dostawałam przez resztę czasu. W moim przypadku nie należy się urlop wychowawczy - tylko na umowę na stałe. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_nyc Re: zasiłek macierzyński ??? 19.02.10, 23:21 a jak to wyglada w przypadku osoby prowadzacej dzialalnosc gospodarcza. Zusy place regularnie ten wyzszy bez ulgi. W chwili obecnej zatrudniam pracownikow wiec moja firma nie przynosi mi dochodu jak zus wyliczy mi zasilek macierzynski. Odpowiedz Link Zgłoś
katiusza1981 Re: zasiłek macierzyński ??? 22.02.10, 15:07 Wydaje mi się, choć mogę się mylić, że wyliczą ci tak, jakie byś miała wynagrodzenie w zależności od opłacanych składek (jeśli płacisz minimalne składki, to równowartość minimalnej pensji). Osobom prowadzącym działalność gospodarczą przysługuje jedynie urlop macierzyński, nie przysługuje zaś urlop wychowawczy. Najlepiej jakbyś to sprawdziła na jakimś portalu prawnym. Odpowiedz Link Zgłoś
marleneo Re: zasiłek macierzyński ??? 22.02.10, 15:52 www.maly-zus.pl/aktualnosci/aktualnosci-maly-zus/dzialalnosc-gosporadrcza-kobiet.html Odpowiedz Link Zgłoś
helena_5 zasiłek a DG 24.02.10, 13:20 Urlop macierzyński i wychowawczy przysługuje tylko jak się pracuje na umowie o pracę. Osoba prowadząca tylko DG i nie pracująca na etacie może mieć prawo do zasiłku macierzyńskiego. Warunkiem jest objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym w dniu porodu - nie ważne ile miesięcy płacisz składkę chorobową, wystarczy jedna. Płacisz oprócz obowiązkowych ZUSów też składkę chorobową? Bo bez niej nawet najwyższy ZUS nic Ci nie daje. Wysokość zasiłku macierzyńskiego jest liczoba jako średnia z podstaw do skłądki chorobowej z ostatnich 12 miesięcy (jak masz ciągłość) lub tylu składek ile od ostatniej przerwy w ich płaceniu masz do dnia porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
zeusowa Re: zasiłek macierzyński ??? 01.03.10, 16:23 witam, jestesm zatrudniona na pełny etat na czas nieokreślony. teraz na macierzyńskim-za luty świadczenie przyszło o jakieś 180zł mniejsze niż do tej pory - co może być tego przyczyną? czy ilośc dni w m-cu ma znaczenie? - luty krótszy więc może dlatego mniej kasiorki...? Odpowiedz Link Zgłoś
m_o_k_o Re: zasiłek macierzyński ??? 01.03.10, 16:53 zeusowa napisała: > witam, > jestesm zatrudniona na pełny etat na czas nieokreślony. teraz na > macierzyńskim-za luty świadczenie przyszło o jakieś 180zł mniejsze > niż do tej pory - co może być tego przyczyną? czy ilośc dni w m-cu > ma znaczenie? - luty krótszy więc może dlatego mniej kasiorki...? Tak ma wielkie znaczenie ile m-c ma dni ! Podstawa dzielona jest przez 30 i mnozona przez ilość dni m-ca. Dla przykładu: 1 dzień chorobowego = 60 zł m-c mający 31 dni * 60 = 1860 m-c mający 28 dni * 60 = 1680 różnica = 180 zł brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
zeusowa Re: zasiłek macierzyński ??? 01.03.10, 20:59 dzięki za odpowiedz... w sumie to szkoda że 180 złociszy mniej wpłyneło...ale jak tak musi być to trudno - dzięki raz jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś