zmyslona2 28.04.10, 14:30 pomóżcie ustalić z jakimi kosztami dodatkowymi(podatek, rejestracja?) należy się liczyć przy kupnie auta używanego z autokomisu(niesprowadzanego)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
burza4 Re: kupno samochodu-koszty dodatkowe 28.04.10, 14:39 180 zł rejestracja (chyba że nie zmieniasz tablic), 2% od wartości w US jako podatek od czynności cywilnoprawnych. pilnuj ubezpieczenia - trzeba wypowiedzieć stare w ciągu 30 dni, inaczej będziesz zobligowana je kontynuować, a to może nie być korzystne. Odpowiedz Link Zgłoś
kkolaczyk1 Re: kupno samochodu-koszty dodatkowe 28.04.10, 14:39 oo to ja sie podlacze -moze ktos wie ile wychodzi utrzymanie samochodu nowego na miesiac? Odpowiedz Link Zgłoś
ninkka Re: kupno samochodu-koszty dodatkowe 28.04.10, 14:58 Mnie wychodzi tylko koszt paliwa. Raz w roku przegląd(koszt zależy od marki: Toyota ok 1000zł, Ford 350zł). Co jakiś czas trzeba dolać płyn do spryskiwaczy(ok. kilka zł), ja raz na rok wymieniam sobie pióra w wycieraczkach. Może jeszcze myjnia,.... Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: kupno samochodu-koszty dodatkowe 28.04.10, 15:52 ninkka napisała: > Mnie wychodzi tylko koszt paliwa. Raz w roku przegląd(koszt zależy od marki: > Toyota ok 1000zł, Ford 350zł). najmocniej przepraszam, ale za przegląd gwarancyjny nowego forda 6 lat temu płaciłam ponad tysiaka. Generalnie koszty przeglądów (w autoryzowanym salonie, bo traci się gwarancję) są horrendalnie wysokie i niewspółmierne do jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: kupno samochodu-koszty dodatkowe 28.04.10, 18:44 burza4 napisała: > ninkka napisała: > > > Mnie wychodzi tylko koszt paliwa. Raz w roku przegląd(koszt zależy od mar > ki: > > Toyota ok 1000zł, Ford 350zł). > > najmocniej przepraszam, ale za przegląd gwarancyjny nowego forda 6 lat temu > płaciłam ponad tysiaka. Generalnie koszty przeglądów (w autoryzowanym salonie, > bo traci się gwarancję) są horrendalnie wysokie i niewspółmierne do jakości. pierwszy przegląd mondeo 850 zł... dalaś się zrobić w bambuko... Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: kupno samochodu-koszty dodatkowe 28.04.10, 16:28 Ubezpieczenie, opony (raz na parę lat nowe, a każdej jesieni/zimy wymiana i wyważenie), przeglądy + wymiana oleju, filtrów, odgrzybianie klimy, zużywają się też akumulatory, hamulce, żarówki, etc., niektórzy muszą płacić za parkowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
karolinek Re: kupno samochodu-koszty dodatkowe 29.04.10, 19:34 > oo to ja sie podlacze -moze ktos wie ile wychodzi utrzymanie samochodu nowego n > a miesiac? zależy jaki samochód. Ja płacę 2500 OC+AC za 2letni samochód o pojemności 1lita. DO tego przegląd 1000zł. Czyli samych "stałych" opłat mam 300zł miesięcznie. Do tego co 2 miesiące myjnia za 60zł, czyli kolejne 360zł rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bbarbara Re: kupno samochodu-koszty dodatkowe 28.04.10, 14:56 od kupna samochodu na fakturę ( a zkomisu zapewne bedziesz ja miec) nie ma chyba podatku pcc Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: kupno samochodu-koszty dodatkowe 29.04.10, 15:23 bbarbara napisała: > od kupna samochodu na fakturę ( a zkomisu zapewne bedziesz ja miec) nie ma chyb > a > podatku pcc Dokładnie Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: kupno samochodu-koszty dodatkowe 28.04.10, 16:20 Koniecznie trzeba kupując taki samochód zrobić przegląd, powymieniać płyny, filtry, odgrzybić klimę, wymienić rozrząd, czasem kupić nowe opony, akumulator itp. Odpowiedz Link Zgłoś
julialila Re: kupno samochodu-koszty dodatkowe 28.04.10, 16:22 - jeżeli kupujesz przez komis lub od jakiejś firmy otrzymujesz fakturę VAT i jesteś zwolniona z PCC - jeżeli kupujesz na zasadzie umowy K-S płacisz podatek PCC (2% wartości samochodu w przeciągu 14 dni od daty zakupu) - masz 30 dni na wykupienie swojego OC + ewentualnie AC. - przerejestrowanie samochodu (180 zł. lub 245 zł.) - najlepiej po kupnie samochodu wymienić wszystkie filtry (chyba że poprzedni właściciel niedawno wymieniał), zobaczyć poziom olejów i zobaczyć w jakim stanie jest rozrząd (zależy od wieku auta) - raz do roku przegląd rejestracyjny. ok. 100 zwykły i ok. 160 dla aut z instalacją gazową Odpowiedz Link Zgłoś
sky.83 Re: kupno samochodu-koszty dodatkowe 28.04.10, 16:29 Aby można było tym autkiem w miare beziecznie sie poruszać i bez nerwów,że coś sie stanie poważnego to liczymy(tutaj przykład ostatniego mojego zakupu),auto ośmioletnie,120 000 km przebieg (prawdziwy): - wymiana rozrządu - 500zł - oleje,filtry,świece - 300zł - opony letnie komplet - 700zł - podatek i rejestracja - 550 zł - ubezpieczenie OC + NW - 330 zł(pełne zniżki) - klocki hamulcowe plus drobne rzeczy w zawieszeniu - 200 zł - przegląd rejestracyjny 100 zł A więc mamy razem 2680 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: kupno samochodu-koszty dodatkowe 28.04.10, 19:09 kupując sprawdzasz do kiedy ma ważne badania techniczne, najlepiej żeby było świeżo po nich i było wiadomo co i kiedy wymieniano, tablice rejestracyjne jeśli są z tego samego miasta to nie muszą być wymieniane (kupiłam na warszawskich blachach z ursynowa, rejestrowałam na bemowie i płaciłam jakieś groszowe sprawy bo zostawiłam stare numery), dopytaj się o to 2% PCC bo jeśli z komisu to być może jesteś zwolniona i oni to załatwią. Koszt OC i ewentualnego AC+NNW zależy od tego czy masz zniżki i w jakiej ubezpieczalni się ubezpieczasz - różnice są niekiedy kolosalne! U mnie za 10 letnie autko z małym silniczkiem OC i AC+NNW +AC szyby ok 1200zł (brak zniżek, tania ubezpieczalnia), Z PCC byłam zwolniona bo załatwił to sprzedający, Rejestracja - groszowe sprawy bo zostałam na starych blachach, Opony - kupiłam na zimówkach a gratis dostałam nówki letnie, - Auto ze świeżymi badaniami technicznymi - czyli nic nie musiałam płacić, po wymianie tego i owego czyli oleju, filtrów, klocków (rozrząd na łańcuchu więc się go nie wymienia). Tak więc na starcie aż tak dużo nie wyszło - po kilku miesiącach jednak musiałam sprowadzić oryginalne części i to trzepło po kieszeni (brak zamienników) 1800zł, po następnych kilku m-cach wymieniłam sprzęgło i tarcze hamulcowe+ klocki to już na zamiennikach (nie chińszczyzna) koszt z robocizną w zaufanym warsztacie nie ASO 1000zł, gratis olej w skrzyni biegów, za przegląd nic nie policzył i obiecał że w najbliższym czasie nic mi się już nie sypnie Wymiana opon z wyważeniem 60zł. (kupując auto dostałam gratis letnie nówki). Tak więc wszystko jest względne Jakkolwiek by nie było - przed zakupem warto sprawdzić auto w zaufanym warsztacie Odpowiedz Link Zgłoś
byakhee Czemu jeszcze raz rejestrowac? 28.04.10, 21:17 Nie mieszkam w Polsce, wiec nie jestem pewna jakie sa tu reguly. Ale czemu piszecie o rejestracji przy kupnie uzywanego? Odpowiedz Link Zgłoś
sky.83 Re: Czemu jeszcze raz rejestrowac? 29.04.10, 11:18 W Polsce najtańsza opcja rejestracji to wyrobienie nowego dowodu rejestracyjnego(jeśli auto jest na tablicach z tego samego powiatu).W przeciwnym razie trzeba wyrobić dowód+ tablice,czyli koszt 200 zł z groszami. Odpowiedz Link Zgłoś
zmyslona2 Re: kupno samochodu-koszty dodatkowe 29.04.10, 18:41 dzięki za wszystkie sugestie , samochód ma być kilkuletni, z małym przebiegiem ,z aktualną książką serwisową,nie zaden gruchot, także takie sprawy jak wymiana rozrządu(jak wiadomo co 60 tys. a nie koniecznie przy kupnie do wymiany jak ktoś sugerował) i inne tego typu nie powinny wchodzić w rachubę z tym podatkiem , że jak zakup z f-rą vat to nie płaci się nie wiedziałam, dzięki, będę pamiętać Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: kupno samochodu-koszty dodatkowe 29.04.10, 18:54 i tak go sprawdź przed zakupem. Książki serwisowe można podrobione kupić, liczniki przekręcić i ogólnie coś co wygląda cacy, może takie nie być. Ważne żeby autko miało tanie części albo zamienniki, bo jak coś się sypnie to bida z nędzą Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: kupno samochodu-koszty dodatkowe 29.04.10, 20:00 nie wyliczysz dokladnie, zawsze cos wyskoczy standardowe przeglady, olej, plyny ok 500 zl co kilka miesiecy wymiana opon, usluga 100-200 co sezon, plus same opony, to rzadziej ac, oc, nww u mnie ponad 1500 zl, w skali roku, ale platne co pol chyba myjnia 35-50 zl tankowanie ok 300 zl m-c, ale to diesel, a ja jezdze blisko, a jak razem czy dalej to sluzbowym starego wiec bez tego byloby duzo wiecej i szkody nieprzewidziane, np jak ci jakies bydle w szkode wejdzie, lusterko urwie albo zderzak uwali i ucieknie, tak mialam niedawno za rejestracje placilam 70 zl, bo zostawalam na starych tablicach jezeli na fakturze za auto mialas naliczony vat to podatku innego nie placisz (ja mialam zerowy, i tez nie placilam) grunt ze faktura vatowska apteczka, gasnica, zielona kamizelka to wszystkie koszty przy zakupie byly na szczescie i Swiety Krzysztof albo kon na dojechanie, zalezy komu bardziej ufasz Odpowiedz Link Zgłoś