Dodaj do ulubionych

Macierzyński i ojcowski a zus

07.07.10, 16:06
Jestem na urlopie macierzyńskim i złożyłam pracodawcy dokumenty jakie potrzebne są do ZUSu aby otrzymywać zasiłek, m.in. odpis skrócony aktu urodzenia dziecka. Mąż chce wykorzystać przysługujący mu tygodniowy urlop ojcowski, zaniósł do pracy podanie i ksero aktu urodzenia syna; usłyszał od pracodawcy, że ma dostarczyć oryginalny odpis skrócony aktu urodzenia dziecka. Czy firma bądź ZUS mają prawo wymagać drugiego aktu urodzenia, przecież chodzi o to samo dziecko? Z USC dostaliśmy 3 szt., jeśli oba zakłady pracy wezmą po jednym, to zostaje tylko jeden np. do becikowego, a potrzebny chyba będzie jeszcze m.in. do chrztu.
Czy ktoś był w podobnej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Macierzyński i ojcowski a zus 07.07.10, 16:32
      A do wzgladu nie wystarczy ZUS-owi? Jak nie, to zawsze mozecie w USC wystapic o
      kolejny egzemplarz (kosztuje grosze).
      • edit_83 Re: Macierzyński i ojcowski a zus 07.07.10, 17:24
        No nie takie grosze, z tego co czytałam to 1 szt odpisu kosztuje 22zł, może to
        nie są jakieś wielkie pieniądze, ale małe też nie są.
        A co do ZUS-u to też mnie to zastanawia...
    • aga.tekila Re: Macierzyński i ojcowski a zus 07.07.10, 17:27
      my dorobiliśmy od razu 3 kiedy braliśmy 3 bezpłatne, do zakładu prac mojego i
      męża dawaliśmy oryginały, do becikowego wzięli kserówkę, do kościoła wgląd w
      oryginał a tak to kserówkę. nie pamiętam do czego jeszcze dawaliśmy oryginały
      ale pamiętaj, że zawsze możesz wziąć dodatkowe egzemplarze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka