12.11.10, 08:57
czy wiecie jak to jest z tymi chrzesnymi czy ksiądz może się zgodzić zeby chrzesny był bez bierzmowania bo ja słyszałam że tak tylko musi wydać zaświadczenie bo właśnie ja nie mam kogo wziąść a mam siostrzeńca co nie ma jeszcze bierzmowania
Obserwuj wątek
    • kasia18kasia18 Re: chrzest 12.11.10, 09:16
      koleżanka bierze kuzynke która ma za 2 lata bierzmowanie-ksiądz się zgodził.wydaje mi się że to zależy od księdza
    • ola_mi Re: chrzest 12.11.10, 09:18
      wg Prawa Kanonicznego nie może.
      Pewnie wszytko zależy od księdza, ale nie wiem czy aż tak daleko się posunie, bo bierzmoanie jest sakramentem dojrzałości chrześcijańskiej (tak w opinii Kościoła, a co za tym idzie , to zycie pokazuje).
      I jeszcze tak kwoli uściślenia, dziecko nie musi mieć dwoje rodziców chrzestnych, więc może tylko weź chrzestna i tyle.

• gemmi18 Re: chrzest 12.11.10, 10:09
        A co to znaczy 'kwoli uściślenia' big_grin? Kwoli uściślenia mogłabyś mi wytłumaczyć...
    • domania80 Re: chrzest 12.11.10, 09:55
      Ksiądz musi wyrazić zgodę a w przypadku który był w mojej rodzinie, rodzice podpisywali oświadczenie że chrzestny w odpowiednim czasie przystapi do bierzmowania
    • gemmi18 Re: chrzest 12.11.10, 10:10
      A kim są owi chrześnibig_grin?
      • go-jab Re: chrzest 14.11.10, 05:59
        pani kochana (wiem, wiem zlosliwa malpa jestem) ale moze KWOLI wyjasnienia trzeba WZIASC poprawke na (prawdopodobny) rocznik autorki watku... i tak bardzo o tych CHRZESNYCH sie nie czepiac, co? big_grin
        • gemmi18 Re: chrzest 14.11.10, 08:26
          A skąd znasz rocznik autorki wątku?
          • go-jab Re: chrzest 14.11.10, 13:02
            bom zlosliwa i wiele zakladajaca... wymyslilam sobie ze berta88 urodzila sie w '88... ale pewnie sie myle... nic to, i tak juz do piekla ide... wink
    • swingwasp Re: chrzest 14.11.10, 00:44
      u nas ksiądz się nie zgodził choć też wpadłam na taki pomysł, nawet takiej opcji nie było. Pytaliśmy w 3 parafiach (stały meldunek z mężem mamy w różnych miejscach, próbowaliśmy w mojej i jego parafii, tam gdzie mieszkamy też się nie zgodzili)
      • monisia900 Re: chrzest 14.11.10, 16:00
        a osobiscie bylam taka chrzestna bez bierzmowania-ale to bylo ponad 20 lat temu. ale wtedy wystarczylo oswiadczenie ksiedza z mojej parafii ze akurat przygotowuje sie do bierzmowania. mialam miec bierzmowanie w ciagu roku szkolnego, a chrzstna bylam w wakacje poprzedzajace ten rok szkolny.
        • em.haa Re: chrzest 14.11.10, 18:25
          Ja bierzmowania nie mam, mój brat też nie a będzie chrzestnym.
          Po prostu ochrzczę dziecko u Ojców Franciszkanów- tam też miałam komunię bo moja parafia ówczesna to była banda debili i rodzice przenieśli nasza komunię do przemiłych Ojców Franciszkanów smile
          Zgromadzenie Zakonne Ojców Franciszkanów- brzmi świetnie smile
    • binkaa Re: chrzest 14.11.10, 20:37
      ja bylam ostatnio chrzestną
      co prawda bierzmowanie mam, ale i tak sie ksiądz o to nie pytał
      więc mogłam nie mieć wink
      • berta88 Re: chrzest 15.11.10, 08:15
        no zobaczymy jak to będzie czy u mnie ksiądz się zgodził chociaż dziewczyna teraz będzie chrzesną i zgodził się ksiądz będę musiała zapytać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka