Dodaj do ulubionych

e-deklaracje - pomocy

09.03.11, 10:27
Chciałam wypełnić PIT 37. Wszystko ok, ale nie mogę nigdzie znaleźć załącznika PIT 0. Niby jest napisane, że załączniki dołączane są automatycznie do PITu, ale u mnie się nie załączył i nie mogę nigdzie go znaleźć.
Poza tym w zeszłym roku byłam na macierzyńskim. I nie wiem gdzie mam wpisać dochód czy w pierwszą rubrykę (należności ... i zasiłki pieniężne z ubezpieczenia społecznego wypłacane przez zakład pracy) czy w ostatnią (inne źródła niewymienione...).
I ostatnie. Na końcu e - pita 37 jest rubryczka, aby wpisać przychód za 2009 rok. Czy wpisuję tam ten przychód z poz. 39? I po co im to wogóle?
Obserwuj wątek
    • miliwati Re: e-deklaracje - pomocy 09.03.11, 10:43
      iwonag25 napisała:

> Chciałam wypełnić PIT 37. Wszystko ok, ale nie mogę nigdzie znaleźć załącznika
      > PIT 0. Niby jest napisane, że załączniki dołączane są automatycznie do PITu, al
      > e u mnie się nie załączył i nie mogę nigdzie go znaleźć.

Przecież jest w instrukcji wyraźnie napisane - wpisać "1" w kratkę z liczbą dołączanych załączników PIT-O. (Jak dołączasz więcej to wpisujesz oczywiście większą liczbę). Numeru tej kratki nie pamiętam, ale jest dość oczywista. Gdzieś przy końcu.

> Poza tym w zeszłym roku byłam na macierzyńskim. I nie wiem gdzie mam wpisać doc
      > hód czy w pierwszą rubrykę (należności ... i zasiłki pieniężne z ubezpieczenia
      > społecznego wypłacane przez zakład pracy) czy w ostatnią (inne źródła niewymien
      > ione...).

A to nie wiem.

> I ostatnie. Na końcu e - pita 37 jest rubryczka, aby wpisać przychód za 2009 ro
      > k. Czy wpisuję tam ten przychód z poz. 39? I po co im to wogóle?

Wpisujesz tam to, co miałaś jako sumaryczny przychód. Rubryka jest wyraźnie podpisana, nie pamiętam numeru. A po co im to jest? A po to żeby koleżanka w pracy nie wypełniła dla jak PITa za Ciebie z jakimiś śmiesznymi danymi. Bo tej liczby to ona raczej nie będzie znała.
    • iwles Re: e-deklaracje - pomocy 09.03.11, 10:44

1. właściwy PIT i wszystkie potrzebne ci załączniki trzeba wybrać na początku i zatwierdzić. Jeśli tego nie zrobiłaś wejdź w Plik/"dołącz/odłącz deklarację/załączniki" i wtedy dodaj zalącznik
      2. a kto ci wypłacał macierzyński? jeśli zakład pracy wpisujesz w rubryke pierwszą, jeśli ZUS to rubryka 2
      3. twój dochód z 2009 roku jest potrzebny zamiast podpisu elektronicznego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka