Dodaj do ulubionych

zwolnienie dla ojca po porodzie

22.03.11, 13:47
Witam,
Przeczytałam kilka wątków na ten temat, ale wszystkie są co najmniej sprzed 4 lat, więc nie wiem czy coś się nie zmieniło.
Jestem w ciąży, termin mam na wrzesień i jestem osobą niepracującą. Mąż pracuje na umowę o pracę, ale z racji organizacji firmy sporą część urlopu musi wykorzystać na przerwę świąteczną w grudniu i przedłużanie długich weekendów. Chcielibyśmy odpocząć w wakacje jeszcze przed porodem i wtedy prawie nic nie zostaje na ten wrzesień.
Stąd moje pytanie. Czy mąż może dostać zwolnienie z racji mojego porodu, nawet jeśli nie będzie to cesarka i nie będzie żadnych komplikacji?
Czy ktoś się orientuje w temacie?
Obserwuj wątek
    • deodyma Re: zwolnienie dla ojca po porodzie 22.03.11, 13:51
      moj maz bral opieke na syna, gdy bylam w szpitalu w drugiej ciazy a ze mialam cc, maz dostal opieka na 10 dni na mnie od mojego gina.
    • kijek82 Re: zwolnienie dla ojca po porodzie 22.03.11, 14:04
      urlop ojcowski (kretyńskie słow-tacierzyński bleh) to tydzien, przysługuje każdemu świeżo upieczonemu tacie, od 1 stycznia 2012-2tygodnie. Jeśli mama pracuje może się zrzec częsci swojego macierzyńskiego na rzecz taty.
      Co do porodu - CHYBA trzeba wziąć zwykły urlop
    • kijek82 Re: zwolnienie dla ojca po porodzie 22.03.11, 14:06
      chyba to jest jako urlop okolicznosciowy (okolicznosci rodzinnesmile-po fakcie przedsawtic nalezy dokument, wczesniej o ile sie da powiadomic pracodawce. Nie wiem jaki jest wymiar,wiem,że na śluby pogrzeby itp.2dnismile

• jeza_bell Re: zwolnienie dla ojca po porodzie 22.03.11, 14:17
      Po cc mąż może dostać do 14 dni opieki na dziecko ze wzgl na Twoją niedyspozycję. Takie L4 wypisać ma prawo pediatra w rejonie lub ginekolog. Można poprosić o nie lekarza wypisującego ze szpitala.
      Jak jest w przypadku porodu sn- nie mam pojęcia.
      • mewa000 Re: zwolnienie dla ojca po porodzie 22.03.11, 14:31
        W przypadku porodu sn również przysługuje ojcu opieka-7 dni. Mąż dostanie odpowiednie papiery jak będziesz wypisywana ze szpitala
        • mewa000 Re: zwolnienie dla ojca po porodzie 22.03.11, 14:31
          Dodam, ze ja również nie pracuję, ale to nie ma znaczenia
    • julita165 Re: zwolnienie dla ojca po porodzie 22.03.11, 14:39
      Na pewno mu przysługuje 2 dni tzw. urlopu okolicznościowego + jakiś urlop "tacierzyński" tylko nie wiem jak długi i czy czasem nie jest tak, że jest to po prostu część urlopu macierzyńskiego o ile z tej części zrezygnuje matka
      • mala_muchomorka Re: zwolnienie dla ojca po porodzie 22.03.11, 17:06
        Dzięki wielkie za pomoc.
      • fasol-inka Re: zwolnienie dla ojca po porodzie 22.03.11, 18:58
        absolutnie tak nie jest - ten tygodniowy, a od 2012 roku dwutygodniowy urlop przysługujący ojcu nie jest w żadnym wypadku odebraną matce częścią urlopu macierzyńskiego
        • kijek82 Re: zwolnienie dla ojca po porodzie 23.03.11, 07:14
          JUZ napisałam-up
          MOŻNA dodać urlop matki do ojcowskiego w wybranym zakresie. O okoloicznscowym tez juz bylo
          • miska-moniska Re: zwolnienie dla ojca po porodzie 23.03.11, 08:04
            O matko..... zwolnienie każdy człowiek może dostać, nawet na katar albo kaca, zależy od lekarza. A jak tak się upiarasz to zapłać za prywatną wizytę i bedziesz miała upragnione zwolnienie. Urlop oolicznościowy - 2 dni w związku z urodzeniem dziecka, więc wiadomo, że musi być związany bezpośrednio z porodem. Tzw. tacierzyński - tydzień po urodzeniu dziecka, byle by się wyrobić przed jego pierwszymi urodzinami. Zapytaj swojego ginekologa czy mąż może dostac L4 i już. Skąd my to mamy wiedziec?
            • emily.1 Re: zwolnienie dla ojca po porodzie 27.03.11, 16:31
              Nie podoba mi się pytanie "skąd my to mamy wiedzieć?". Przecież od tego jest forum żeby pytać, bo teoretycznie skąd mamy wiedzieć jakie są odpowiedzi na prawie wszystkie pytania na forum. No z doświadczenia- naszego, siostry, koleżanki, szwagierki, ciotki... Mogłabym o wszystko pytać tylko lekarza (i o wiele rzeczy o których czytałam na forum pytam), ale wtedy forum to już by niczemu ie służyłowink)
    • coccinella2 Re: zwolnienie dla ojca po porodzie 23.03.11, 14:23
      z tego, co wiem, to ojcu przysługują dwa tygodnie urlopu tzw ojcowskiego z okazji narodzin dziecka , można go wykorzystać dopóki dziecko nie skończy roczku, więc my planujemy z mężem właśnie to wykorzystać zaraz po porodzie. A oprócz tego na pewno lekarz by dał zwolnienie w celu opieki nad Tobą czy dzieckiem, też to sie praktykuje. Tylko że lepiej może zapytac lekarza, żeby miec pewnośćwink powodzenia
      • peeska coccinella 23.03.11, 14:54
        Teraz jest tydzień, 2 tygodnie będą w 2012, tak jak piszą dziewczyny.
        • mewa000 Re: coccinella 23.03.11, 21:53
          Nie wiem jak jest teraz, ale rok temu, żeby ojciec mógł wybrać ten ojcowski, musiał złożyć podanie w pracy bodajże najpóźniej tydzień przed planowanym urlopem, tak więc nie wiem, czy facet jest w stanie wziąć sobie ten urlop od razu po urodzeniu dziecka
          • mewa000 Re: coccinella 23.03.11, 21:55
            Urlopu ojcowskiego pracodawca udziela na podstawie pisemnego wniosku pracownika. Wniosek powinien być złożony na 7 dni przed rozpoczęciem tego urlopu (art. 1823 § 3 k.p.).
            • marcik.f Re: coccinella 23.03.11, 23:57
              mój mąż dostał 14 dni wolnego z powodu opieki nade mną(rodziłam sn). A po upływie tego czasu wykorzystał swój urlop( 1,5 miesiąca).
    • czekolada85 Re: zwolnienie dla ojca po porodzie 27.03.11, 21:18
      2 dni okolicznościowego.
      2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem.
      14 dni z tytuł urodzenia dziecka tz "tacierzyński" (matka z niczego nie musi rezygnować)
      Jeśli cc 14 dni opieki nad Tobą.

Wiem, bo też kombinowaliśmy żeby mąż po porodzie mógł z nami posiedzieć w domu.
      No i się uzbierało 5 tygodni smile
      • quick-share Re: zwolnienie dla ojca po porodzie 28.03.11, 08:22
        wszystko fajnie tylko ten tacierzyński to póki co 7 a nie 14 dni
      • kijek82 Re: zwolnienie dla ojca po porodzie 28.03.11, 10:41
        urlop OJCOWSKI to 7 dni, od 1.01.2012-14.
      • na_talunia Re: zwolnienie dla ojca po porodzie 08.04.11, 11:01
        A czy te 14 dni po cc przysługuja każdemu ojcu (bez wzgledu na to czy związek jest formalny )?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka