31.05.11, 12:50
witam,
znajoma poprosiła mnie o pożyczkę 4 000 pln na 1 m-c. Umówiłyśmy się, że nie chcę żadnych odsetek. Ale dla świętego spokoju wolałabym spisać umowę....teraz mam pytanie, czy korzystniejsza jest umowa czy podpisanie weksla?
Obserwuj wątek
    • sionasble Re: Pożyczka 31.05.11, 12:59
      dla pożyczkodawcy weksel
      • fabrizia Re: Pożyczka 31.05.11, 13:02
        a jaki to ma być weksel?
        • thom123 Re: Pożyczka 11.09.14, 18:13
          Profesjonalne doradztwo finansowe w zakresie pożyczek z BIK oraz bez BIK.
          20 banków i 15 parabanków w jednym miejscu. Decyzja do 2 godzin.
          Bez opłat, bez poręczycieli, bez zabezpieczenia.
          Każdy wniosek rozpatrujemy indywidualnie.
          Obsługujemy całą Polskę.

Zapraszam do kontaktu
          607 818 569
          email :pozyczka.kredyt@wp.pl
    • laaisa NIech znajoma nie zapomni rozliczyć się 31.05.11, 13:07
      z US z tej pożyczki jako dochodu . W tym przypadku ( umowa weksel) róznic nie widać ( nie było umowy na odsetki).
      • ceide.fields Re: NIech znajoma nie zapomni rozliczyć się 31.05.11, 13:24
        A po co ma zgłaszać to do US zakładając, że zwróci te pieniądze po miesiącu?
        • laaisa Re: NIech znajoma nie zapomni rozliczyć się 31.05.11, 13:32
          pożyczając pieniądze ( nie ważne kiedy będzie zwrot) nabywa korzyści. Zwolniona jest tylko rodzina. Oczywiście post jest na wyrost to i odpowiedzi adekwatne.
          • ceide.fields Re: NIech znajoma nie zapomni rozliczyć się 31.05.11, 13:40
            No i co z tego? Co cię obchodzi pożyczka między znajomymi?
            • papalaya Re: NIech znajoma nie zapomni rozliczyć się 31.05.11, 13:44
              parę miesięcy temu wpadła do nas znajoma kupująca coś do domu w sklepie niedaleko od nas, sama mieszka na drugim końcu miasta, pechowo zapomnieła portfela z pieniędzmi i kartami, pożyczyliśmy je 2000 zł na trzy dni do oddania po weekendzie

czy powinnam upomnieć ją aby zgłosiła to do US albo sama zadzwonić do US, aby sprawdzili czy to zgłosiła?
            • laaisa Re: NIech znajoma nie zapomni rozliczyć się 31.05.11, 13:46
              Mnie, nic. Prawo jednak stanowi inaczej.
              • papalaya Re: NIech znajoma nie zapomni rozliczyć się 31.05.11, 13:49
                w niektórych stanach USA prawo stanowi, że nie można grać w domino w niedzielę, za to można bić konkubinę, byle nie cześciej niż raz w tygodniu
                • laaisa Re: NIech znajoma nie zapomni rozliczyć się 31.05.11, 14:32
                  ale się uśmiałam. Niektórzy potrafią zrozumieć słowo napisane.
                  • papalaya Re: NIech znajoma nie zapomni rozliczyć się 31.05.11, 14:35
                    smiechem maskujesz absurd legalizmu posuniętego do bólu?
                  • iwles Re: NIech znajoma nie zapomni rozliczyć się 31.05.11, 14:37

czy pożyczkę z banku albo z zakładu pracy też zgłaszasz do US i płacisz podatek ?
                    • mancipi Re: NIech znajoma nie zapomni rozliczyć się 31.05.11, 15:32
                      iwles napisała:
                      > czy pożyczkę z banku albo z zakładu pracy też zgłaszasz do US i płacisz podatek

tego typu pożyczki nie podlegają obowiązkowi zgłoszenia. natomiast pożyczanie pieniędzy od rodziny czy znajomych tak, plus dodatkowo podatkowi-vide ustawa o podatku od czynności cywilnoprawnych (zawarte są tam również zwolnienia dot. rodziny)
                      • iwles Re: NIech znajoma nie zapomni rozliczyć się 31.05.11, 16:50

a nie pomyliło ci się z darowizną ?

możesz mi podac dokładny przepis, o którym piszesz ?
                        • iwles Re: NIech znajoma nie zapomni rozliczyć się 31.05.11, 16:56

no dobra, znalazłam, ale to nie w kodeksie cywilnym, tylko w ustawie o podatku.

Ha! i dziewczyna jest czysta, nie musi nic zgłaszać do US, bo obowiązkowi takiemu podlega się dopiero od kwoty powyżej 5 tysięcy złotych smile
    • volta2 Re: Pożyczka 31.05.11, 13:40
      zanim pożyczysz sprawdź, co możesz zrobić koleżance w razie nieoddania pieniędzy. może jakiś rzeczowy zastaw, albo co?
      moja koleżanka pożyczyła 15 tysięcy miała na to umowę, i nie obejrzała tych pieniędzy do dziś. ma za to kupę kosztów sądowych, adwokackich i z wygraną sprawą sądową wizytę u komornika, który nie ma z czego ściągnąć.

także z umową to ostrożnie. od pożyczania są instytucje finansowe, linie kredytowe w karcie i rodzina (w ostateczności). skoro dziewczę idzie do ciebie, to znaczy że jest raczej słabo u niej z płynnością. weksel powinien dać ci większe poczucie bezpieczeństwa, ale ja i tak bym nie pożyczyła.
      • fabrizia Re: Pożyczka 31.05.11, 13:57
        słowo się rzekło, kobyłka u płota ( ta kobyłka przylazła do biura, wiedząc, że dziś przelewam sobie pensję)...dam znać za m-c czy oddała smile

• mancipi Re: Pożyczka 31.05.11, 15:34
      przy pożyczkach powyżej 500 zł umowa powinna być udzielona na piśmie. weksel stanowi przede wszystkim zabezpieczenie a nie dowód zawarcia umowy. jest wygodny do dochodzenia roszczeń przed sądem, ewentualnie "puszczeniu" w dalszy obrót. na podstawie umowy tak samo dostaniesz orzeczenie sądu.
      • sionasble Re: Pożyczka 31.05.11, 15:37
        tylko weksel stanowi wartość samą w sobie a umowa nie
    • marekhs Re: Pożyczka 07.06.18, 20:36
      Pożyczka to musi być przemyślana decyzja, nie można nic w ciemno załatwiać. Ja korzystałam kiedyś z pożyczki AasaDlaBiznesu.pl potrzebowałam pieniędzy na rozwój biznesu. Polecam serdecznie tę firmę, ja nie miałam żadnego problemu wszystko załatwiłam bez wychodzenia z domu. Nic trudnego a szybko i wygodnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka