Dodaj do ulubionych

Choroba matki na macierzyńskim

30.11.11, 11:03
Może będziecie wiedzieć... Jestem teraz na macierzyńskim, opiekuję się dwoma synami: 1,5-rocznym i l 3-miesiecznym. Coś mnie powaliło, ledwo zipię, w nocy miałam gorączkę 38,5C. Nie wyobrażam sobie opieki nad dziećmi w tych warunkach, a tym bardziej spacerku, który by im się przydał, żeby w tych bakteriach nie siedzieli.
Mąż dziś poszedł na urlop, ale zastanawiam się, czy mógłby pójść na L4 nade mną (bo w końcu koniec roku i urlopu za wiele nie ma).
Obserwuj wątek
    • din-din Re: Choroba matki na macierzyńskim 30.11.11, 16:51
      Jak najbardziej mąż może wziąć L4 w celu sprawowania opieki nad chorą żoną - Twój urlop macierzyński nie ma tu nic do rzeczy. Natomiast pozostaje kwestia lekarza, który zdecyduje czy faktycznie sprawowanie takiej opieki jest konieczne i wystawi L4. Tak czy siak prawnych przeszkód nie ma.
      • misskaffee Re: Choroba matki na macierzyńskim 30.11.11, 22:27
        Jak ja byłam chora a mąż nie mógł już wziąć zwolnienia na opiekę nade mną (wziął po cc), to mój lekarz wystawił zaświadczenie, w którym napisał, że nie choroba i gorączka sprawiają, że w danym terminie nie jestem w stanie samodzielnie sprawować opieki nad dzieckiem. Takie zaświadczenie mąż złożył w kadrach razem z jakimś kwitem z ZUS-u. I to wystarczyło, żeby został w wyznaczonych dniach w domu.
    • pagaa Re: Choroba matki na macierzyńskim 01.12.11, 13:11
      może dostać zwolnienie do 14 dni, lekarz musi wydać zaświadczenie, że wymagasz opieki i wystawić zwolnienie na tej podstawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka