Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenia dziecka

07.12.11, 12:18
Dla niektórych was to pewnie błaha sprawa, ale ja pierwszy raz się z tym stykam i nie wiem co jak i z czym. A dokładniej:
Obecnie jestem zarejestrowana w UP jako bezrobotna (odbywam staż do końca grudnia). Co miesiąc w UP podbijam legitymację, na początku roku przypisałam do swojego ubezpieczenia syna (zrobiono to na miejscu w Urzędzie). Wydano mi zaświadczenie, iż syn jest ubezpieczony na mnie, podczas wizyt u lekarzy pokazuję to + moją legitymację.

Po nowym roku będę miała podpisywaną umowę o pracę. Wyrejestruję się z Urzędu, ubezpieczać mnie będzie pracodawca (odprowadzając składki do ZUS'u oczywiście).

Ale co z dzieckiem? Czy trzeba je zgłosić do ZUS'u, czy wystarczy, że pracodawca wyda zaświadczenie, podobne do tego co mam z UP? Czy jeszcze jakoś inaczej? W miarę możliwości proszę o pokierowanie krok po kroku i z góry dziękuję wam za pomoc.
Obserwuj wątek
    • asiaiwona_1 Re: Ubezpieczenia dziecka 07.12.11, 12:22
      zgłaszasz pracodawcy, że ma twoje dziecko dopisać do ubezpieczenia. Nie wiem czy jeszcze wydają książeczki dla członków rodziny (coś mi się obiło o uszy że już nie). jeśli nie, to dostaniesz zus-rmua i na jego podstawie możesz chodzić z dzieckiem do lekarza.
    • klubgogo Re: Ubezpieczenia dziecka 07.12.11, 12:30
      Zgłaszasz u pracodawcy, oni zgłaszają w zus i wydają Ci legitymację członka rodziny ubezpieczonego.
      • thea19 Re: Ubezpieczenia dziecka 07.12.11, 19:31
        legitymacji juz jakis czas nie ma - pracodawca co miesiac daje druk rmua
        • klubgogo Re: Ubezpieczenia dziecka 07.12.11, 20:48
          Tak? A u nas są.
          • lykaena Re: Ubezpieczenia dziecka 07.12.11, 20:57
            Jak masz to masz i używasz aż się skończy.
            Jak pracodawca ma jeszcze puste książeczki to też Ci wyda i podbije.
            Ale jak nie ma to nowych już nie wydają.
            Dziecko zgłaszasz do ubezpieczenia, a dowodem na to jest twój RMUA
            • lykaena Re: Ubezpieczenia dziecka 07.12.11, 20:58
              Aha RMUA razem z drukiem ZCNA(czy jakoś tak) - tym na którym zgłaszasz dziecko.
    • jkk74 Re: Ubezpieczenia dziecka 07.12.11, 12:37
      nie wiem czy już czy od nowego roku - ale trzeba mieć deklaracje zgłoszeniową potwierdzającą zgłoszenie dziecka do ubezpieczenia rodzica... oprócz tego aktualne RMUA...
    • kota_marcowa Re: Ubezpieczenia dziecka 07.12.11, 20:39
      Legitymacji już od dawna nie ma. Dostajesz druk ZUS ZCNA, na którym dziecko jest wpisane do ubezpieczenia i u lekarza pokazujesz to i RMUA, które dostajesz co miesiąc od pracodawcy. U dzieci pełnoletnich potrzebna jest tez podbita legitymacja szkolna bo podchodza pod ubezpieczenie do 26 r.ż. pod warunkiem, że się uczą.
      A i taka ciekawostka o której często rodzice nie wiedzą, jeżeli dziecko ubezpieczone u rodzica podejmuje legalną pracę wakacyjną np. to pracodawca odprowadza składki i jak ta pracę zakończy, to rodzice muszą dziecko zgłosic jeszcze raz od nowa.
      • ib_k Re: Ubezpieczenia dziecka 07.12.11, 20:50
        kota_marcowa napisała:

> Legitymacji już od dawna nie ma.

wyjaśnienie, jeżeli ktoś ma legitymację (pracowniczą, rodzinną) to jak najbardziej jest ona ważna, należy jedynie potwierdzać w niej ( o ile jest miejsce) aktualny stan ubezpieczenia
        • kota_marcowa Re: Ubezpieczenia dziecka 08.12.11, 00:50
          > wyjaśnienie, jeżeli ktoś ma legitymację (pracowniczą, rodzinną) to jak najbardz
          > iej jest ona ważna, należy jedynie potwierdzać w niej ( o ile jest miejsce) akt
          > ualny stan ubezpieczenia

Nie, no chodziło mi o to, że od dawna już się legitymacji nie wyrabia, jak ktoś ma starą, to pewnie, że będzie ważna póki starczy miejsca na pieczątki, mea culpa, wyraziłam się nieprecyzyjniesmile
          • kota_marcowa Re: Ubezpieczenia dziecka 08.12.11, 00:52
            Moja to mi wystarczy chyba do emerytury bo ostatnią pieczatkę to mam chyba z 2007 rokubig_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka