Dodaj do ulubionych

alimenty kontra komornik

08.03.12, 08:57
miałam alimenty na dziecko płacone przez komornika, często brakowało np, 25-lub nawet 1,5zł.Ja przez rok to chyba tylko raz dostałam pełną kwotę , ale sie nie przejmowałam, bo były.Teraz ojciec dziecka nie zapłaci bo nie pracuje-powiedzmy.W lutym dostałam na konto niecałe 1/4 alimentów.
Chodzi mi o komornika-powiedział mi, że nie wyda mi zaświadczenia za zaleganie, bym mogła otrzymywać alimenty z funduszu, bo to, że w lutym tak mało, a miesiąc wcześniej brakowało ok.1,5, to on z lutego doliczy do stycznia i wyjdzie , że w styczniu będzie całość, i jeżeli teraz znowu coś wpłynie to nie da mi zaświadczenia.
Ja nie mam więc alimentów.
Kiedy więc może mi komornik wystawić zaświadczenie do MOPS-u.
Obserwuj wątek
    • dziewczyna_z_naprzeciwka_1 Re: alimenty kontra komornik 08.03.12, 10:26
      Są komornicy i komornicy sad
      Nie jestem pewna, ale wystarczą 3 miesiące niepełnej kwoty, że się starać o zaliczkę alimentacyjną. Bardzo prawdopodobne, że w momencie kiedy zaczyna płacić MOPR to oni przejmują dług i odsetki . Komornikowi wyschnie źródełko i dlatego woli sam prowadzić sprawę. Złóż pisemny wniosek o zaświadczenie o stanie egzekucji alimentów. Wydaje mi się, że musi ci takowy wystawić. Jak pójdziesz do MOPR-u to ci powiedzą czy jest szansa.
      • pusi06 Re: alimenty kontra komornik 08.03.12, 17:22
        komornik mi nie chciał wystawić zaświadczenia.Powiedziano mi, że po prostu jeśli coś wpłynie, a może bo przecież są zwroty za rozliczenie się z podatku, to mi doliczą do rat poprzednich i znowu będę czekać.
        • dziewczyna_z_naprzeciwka_1 Re: alimenty kontra komornik 14.03.12, 08:00
          pusi06 napisała:

> komornik mi nie chciał wystawić zaświadczenia.Powiedziano mi, że po prostu jeśl
          > i coś wpłynie, a może bo przecież są zwroty za rozliczenie się z podatku, to mi
          > doliczą do rat poprzednich i znowu będę czekać.

Jak coś wpłynie to niech ci wypłaci zaległości z odsetkami.
          Napisz wniosek. Złóż go. Niech Ci da odpowiedź na piśmie. Zobaczymy czy wtedy napisze to samo.
          Swoją drogą dowiedz się w MOPR-ze.
    • wegatka Re: alimenty kontra komornik 22.03.12, 22:33
      Komornik absolutnie działa niezgodnie z przepisami. Żebyś mogła dostawać świadczenia z funduszu alimentacyjnego, musisz mieć zaświadczenie potwierdzające bezskuteczną egzekucję w ostatnich dwóch miesiącach, a takowa ma miejsce wtedy, gdy ojciec dziecka nie płacił w tym okresie alimentów w pełnej wysokości. Nawet jeśli co miesiąc zalega tylko złotówkę, to już egzekucja jest bezskuteczna, a Ty jak najbardziej masz prawo starać się o świadczenia z FA. I nie jest prawdą, że komornik będzie stratny, jeśli MOPS przejmie wypłatę pieniędzy, bo nadal musi prowadzić egzekucję i ma prawo naliczać koszty egzekucji. Ty natomiast, pobierając takie świadczenia (kwotę zasądzoną na wyroku ale nie większą niż 500 zł miesięcznie na dziecko), nie będziesz mogła jednocześnie przyjmować żadnych pieniędzy od komornika ani od dłużnika, ponieważ od momentu wydania przez MOPS decyzji przyznającej świadczenia z FA, komornik w pierwszej kolejności będzie musiał spłacać zadłużenie wobec MOPS-u.
      Tak naprawdę to już dawno powinnaś ten wniosek złożyć, a komornikowi nic do tego. Jeśli dłużnik co miesiąc zalega, to zwyczajnie masz takie prawo . Dziecku przecież nie powiesz, żeby zaczekało na jedzenie do czasu, gdy tatuś może wpłaci coś do komornika. A świadczenia będziesz dostawać regularnie. No i przy okazji tatusiowi się do tyłka dobiorą, bo w tej chwili niepłacenie alimentów już nie jest tak bezkarne, jak kiedyś.

Możesz sobie poczytać o zasadach przyznawania prawa do świadczeń z FA tutaj:

www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/fundusz-alimentacyjny/
      Szczególnie Ci będzie pomocna Ustawa z dnia 7 września 2007 roku o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2009 r. Nr 1, poz. 7, z późn.zm.) - możesz ją sobie wydrukować z powyższej strony (Prawo). Przeczytaj komornikowi zwłaszcza to:

Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

2) bezskuteczności egzekucji - oznacza to egzekucję, w wyniku której w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych; za bezskuteczną egzekucję uważa się również niemożność wszczęcia lub prowadzenia egzekucji alimentów przeciwko dłużnikowi alimentacyjnemu przebywającemu poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, w szczególności z powodu:

a) braku podstawy prawnej do pojęcia czynności zmierzających do wykonania tytułu wykonawczego w miejscu zamieszkania dłużnika,

b) braku możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą;

3) dłużniku alimentacyjnym - oznacza to osobę zobowiązaną do alimentów na podstawie tytułu wykonawczego, przeciwko której egzekucja okazała się bezskuteczna;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka