Dodaj do ulubionych

kadrowe błagam o pomoc L4

25.05.12, 09:35
Pracowałam w pewnej firmie pół roku i dostałam wypowiedzenie, dwutygodniowe do 12 maja. Następnie od 14 maja pracuję przez agencję pracy tymczasowej. Jest to umowa o pracę tymczasową, cały etat, podpisywana co tydzień. Dziś miałam wypadek ( złamany nadgarstek) i nie będę mogła przez jakiś czas pracować. Umowę mam do niedzieli i wiem , że do niedzieli mogę być na L4 a co potem? Czy mogę dalej po wygaśnięciu umowy pozostać na L4? No i jeszcze wyczytałam takie coś:

Pracownik tymczasowy ma prawo do zasiłku chorobowego, opiekuńczego i macierzyńskiego. Pracownik nabywa prawo do świadczeń chorobowych po upływie 30 dni nieprzerwanego zatrudnienia. Okresy zatrudnienia sumuje się, jeżeli przerwa miedzy nimi nie przekroczyła 30 dni lub spowodowana była urlopem wychowawczym albo bezpłatnym."

Chodzi mi o te świadczenia chorobowe. Skoro przepracowałam w tej firmie 12 dni to rozumiem, że nie nabywam do nich prawa?
Obserwuj wątek
    • estragonka Re: kadrowe błagam o pomoc L4 25.05.12, 09:42
      dajesz zwolnienie, oni przekazuja to do zusu po zakonczeniu umowy. z tego co piszesz to masz okres wyczekiwania wiec dostaniesz zasilek. to byl wypadek w pracy?
      • jaa-too-jaa Re: kadrowe błagam o pomoc L4 25.05.12, 09:49
        Co to znaczy okres wyczekiwania? To nie był wypadek w pracy.
        • nenia1 Re: kadrowe błagam o pomoc L4 25.05.12, 09:57
          To te 30 dni.

Ale ty masz, sama również wklejasz odpowiednie przepisy:

"Okresy zatrudnienia sumuje się, jeżeli przerwa miedzy nimi nie przekroczyła 30 dni"
          • estragonka Re: kadrowe błagam o pomoc L4 25.05.12, 09:59
            nenia1 napisała:

> To te 30 dni.
            >

tak jest smile po zakonczeniu umowy kolejne zwolnienie dostarczasz juz do zusu i zus wyplaca Ci kase.
    • jaa-too-jaa Re: kadrowe błagam o pomoc L4 26.05.12, 06:30
      Dostarczyłam im wczoraj L4 a szefowa mi na to, że niby z jakiej paki ma mi wypłacać chorobowe skoro u nich przepracowałam 11 dni. Co robić w takiej sytuacji? Dostarczyć jej świadectwo pracy z poprzedniej firmy gdzie widnieje, że pracowałam do 12 maja i wtedy ona to zsumuje? Czy jeśli ona mi nie wypłaci, zus też nie będzie kontunuował bo nie będzie ciągłości? Może głupie pytania zadaję ale kompletnie na tym się nie znam. Mam 35, przepracowałam w swoim życiy 13 lat i NIGDY nie byłam na L4.
      • estragonka Re: kadrowe błagam o pomoc L4 26.05.12, 07:54
        przyniesc swiadectwo pracy poprzednie, poza tym wydrukowac to i pokazac

zus.pl/default.asp?p=4&id=429
        jak beda jeszcze jakies objekcje to grozic najpierw PiP-em, potem sadem.

jak masz przepracowane ponad 10 lat w zyciu i jestes na obowiazkowym ubezpieczeniu chorobowym to juz w ogole nie ma dyskusji.
      • jaa-too-jaa Re: kadrowe błagam o pomoc L4 26.05.12, 09:26
        Czyli dostarczenie świadectwa pracy z poprzedniej firmy może mi pomóc?
        • estragonka Re: kadrowe błagam o pomoc L4 26.05.12, 12:51
          jaa-too-jaa napisała:

> Czyli dostarczenie świadectwa pracy z poprzedniej firmy może mi pomóc?

tak, oczywiscie. przypilnuj tego zeby dokumenty potem razem ze zwolnieniem wyslali do zusu albo jesli zatrudniaja mniej niz 20 osob wydali Tobie po zakonczeniu stosunku pracy.
          • jaa-too-jaa Re: kadrowe błagam o pomoc L4 26.05.12, 13:04
            estragonka napisała:

przypilnuj tego zeby dokumenty potem razem ze zwolnieniem wysl
            > ali do zusu

W jaki sposób mam to przypilnować?
            • pade Re: kadrowe błagam o pomoc L4 26.05.12, 13:15
              zażądaj potwierdzenia, albo odbierz dokumenty i sama zanieś
              • jaa-too-jaa Re: kadrowe błagam o pomoc L4 26.05.12, 13:25
                pade napisała:

> zażądaj potwierdzenia, albo odbierz dokumenty i sama zanieś

Ale potwierdzenia, że co? Że zostawiłam u nich L4? Jakie dokumenty zabrać i dostarczyć do ZUSU. Przepraszam za natarczywe pytania i być może głupie jednak ja naprawdę jestem w tym całkowicie zielona sad.
                • estragonka Re: kadrowe błagam o pomoc L4 26.05.12, 14:19
                  jaa-too-jaa napisała:

> pade napisała:
                  >
                  > > zażądaj potwierdzenia, albo odbierz dokumenty i sama zanieś
                  >
                  > Ale potwierdzenia, że co? Że zostawiłam u nich L4? Jakie dokumenty zabrać i dos
                  > tarczyć do ZUSU. Przepraszam za natarczywe pytania i być może głupie jednak ja
                  > naprawdę jestem w tym całkowicie zielona sad.

zrob sobie ksero zwolnienia i niech Ci na nim pokwituja z data przyjecia. a po ustaniu stosunku pracy albo niech Ci pokaza dowod ze wyslali poleconym do zusu papiery albo niech Ci dadza do reki wink
                • pade Re: kadrowe błagam o pomoc L4 26.05.12, 14:58
                  Pracodawca nie wysyla zwolnienia do Zusu, wysyła je lekarz, tak więc Zus Twoje zwolnienie juz ma. Dostałaś Rmuę od poprzedniego pracodawcy? Jeśli tak, weź świadectwo pracy, rmuę i idź do zusu, tam Ci kawa na ławę wyłożą co musisz przynieść. Możesz być spokojnie na zwolnieniu po zakończeniu stosunku pracy.
                  Poczytaj;
                  www.infor.pl/prawo/artykuly/329147,kiedy_przysluguje_zasilek_chorobowy_po_utracie_zatrudnienia.html
                  a najlepiej idź do zusu, albo zadzwoń
                  • estragonka Re: kadrowe błagam o pomoc L4 26.05.12, 15:12
                    pade napisała:

> Pracodawca nie wysyla zwolnienia do Zusu,

ale zwolnienie ktore przyniesie pracodawcy bedac jeszcze na umowie to pracodawca wysyla do zusu razem z Z-3 badz wydaje jej te kwity
                    • pade Re: kadrowe błagam o pomoc L4 26.05.12, 15:41
                      tak, ale trzeba wziąć jeszcze pod uwagę, że zwolnienie musi trwać co najmniej 30 dni, żeby zus wypłacił zasiłek. Obawiam się, ze obecne zwolnienie autorki objemuje krotszy okres. Dlatego poradziłam, żeby wypytała w zusie.
                      • estragonka Re: kadrowe błagam o pomoc L4 26.05.12, 15:58
                        pade napisała:

> tak, ale trzeba wziąć jeszcze pod uwagę, że zwolnienie musi trwać co najmniej 3
                        > 0 dni, żeby zus wypłacił zasiłek. Obawiam się, ze obecne zwolnienie autorki obj
                        > emuje krotszy okres. Dlatego poradziłam, żeby wypytała w zusie.

a, to jasne, podejrzewam ze przy zlamaniu nadgarstka bedzie duzo dluzsze smile

do autorki - pytaj w razie czego, daj znac co pracodawca na swiadectwo powie
                        • pade Re: kadrowe błagam o pomoc L4 26.05.12, 16:19
                          jakoś mi umknął ten nadgarsteksmile
    • nikamika Re: kadrowe błagam o pomoc L4 27.05.12, 14:34
      bierz l-4 na dane tej firmy co teraz (co ostatnio pracowałaś) , pamiętaj że musi być ciągłość z l-4 (0 dni przerwy) , jak w twojej firmie nie będą chcieli przyjąć
      • lejdi111 Re: kadrowe błagam o pomoc L4 06.06.12, 06:56
        a jeśli w danej firmie przepracowało się 3 tygodnie i w tym jest dzień urlopu bezpłatnego to też nie ma przeszkody aby iść na L4 (oczywiście płatne)? Przerwa między zatrudnieniami wynosi 3 dni. A więc praca od 1.02.2012 do 13.05.2012. Następnie od 17.05.2012 i w tym 30.05 był urlop bezpłatny. Jak to się ma w takiej sytuacji? Czy przez ten urlop bezpłatny należy mimo wszystko przepracować te 30 dni?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka