Dodaj do ulubionych

zasilek macierzynski dla osoby wspolpracujacej

05.06.12, 11:24
witam,
mam problem z naszym kochanym ZUSem. Rok temu bylam jeszcze zarejestrowana w urzedzie pracy jako bezrobotna i zostalam przez UP skierowana na szkolenie zawodowe. Oznajmilam wtedy (i podpisalam oswiadczenie), ze po odbytym kursie w przeciagu nastepnych 6 miesiecy zaloze wlasna firme, a to szkolenie wlasnie mi po to potrzebne aby wystartowac. Dotacje na kurs otrzymalam, kurs ukonczylam i wtedy....dowiedzialam sie ze jestem w ciazy. Firme nadal chcialam otworzyc pomimo ciazy. Otworzyl ja moj maz ktory zajmuje sie pokrewnymi tematami. Poniewaz zawarlam z ZUS umowe, ze firme otworze, poprosilam meza, aby zarejestrowal mnie w swojej firmie jako osobe wspolpracujaca, pomimo zaawansowanej ciazy. Od poczatku dzialania firmy razem z mezem ja prowadzimy, mimo, ze dopiero po kilku miesiacach ja zostalam do niej oficjalnie wlaczona. Firma dziala, sa wystawiane rachunki, utrzymywane kontakty z kontrahentami, przelewy na konto. Firma dziala legalnie.
Dziecko urodzilam miesiac temu a poniewaz maz wlaczyl mnie do ubezpieczenia i oplacil za dwa miesiace kalendarzowe dobrowolne ubezpieczenie chorobowe, to wystapilam o zasilek macierzynski. Teraz mam kontrole z ZUS- co mnie wcale nie zdziwilo, bylam na nia przygotowana. Potrafie odbic kazda ich pileczke, gdyz faktycznie w trakcie ciazy pracowalam i zwyczajnie zasilek mi sie nalezy. Wiem ze ZUS to uparta instytucja, stad tez moje pytanie-
czy gdyby ZUS podwazyl moja dzialalnosc i odmowil wyplacenia zasilku macierzynskiego to zwroci zaplacone przez nas skladki? W teorii nie maja takiego prawa, bo jest na to regulacja prawna, ale praktyka zusowska czasami krzyczy o pomste, wiem to na wlasnym przykladzie, i dziwi mnie ze jeszcze ZUS istnieje. Juz raz sadzilismy sie z ZUS- sprawa pol na pol wygrana- troche ZUS troche my, ale nie chce juz sadzic sie z ZUSem, dlatego tez pytam, czy w razie gdyby ZUS odmowil wyplaty zasilku i po licznych naszych protestach podtrzymal swoje zdanie, to czy koniec koncow musi zwrocic zaplacone skladki? Bo jesli je zatrzyma, to czy nie oznaczaloby to ze jest prawnie zobligowany do wyplaty takiego swiadczenia, bo takie skladki sa formalnie na ich koncie zaksiegowane?
a i drugie pytanie- czy osoba wspolpracujaca z osoba prowadzaca dzialalnosc pozarolnicza moze w trakcie pobierania zasilku macierzynskiego dalej pracowac w tej firmie? dodam, ze nie mam podpisanej z mezem umowy, jest to praca na zasadzie umowy slownej (rowniez wiazacej), gdzie podstawa wynagrodzenia tez nie jest ustalona, a zysk jest wspolny?

( przepraszam za brak polskich liter- brzydkie przyzwyczajenie)
Obserwuj wątek
    • helena_5 Re: zasilek macierzynski dla osoby wspolpracujace 05.06.12, 11:41
      Ustawa się kłania i czytanie krok po kroku.

Z tego, co wiem, kobieta, która w dniu porodu podlegała ubezpieczeniu chorobowemu ma prawo do zasiłku macierzyńskiego. Jeśli Ci zasiłku odmówią, to uznają, ze nie podlegałaś wtedy ubezp. chorobowemu, więc przynajmniej składki chorobowe Ci powinni oddać. Co do reszty składek, to jeśli udowodnią fikcyjność "zatrudnienia", to może jest przepis pozwalający nie oddać innych składek "oszustce". ALE - ZUS musi działać zgodnie z prawem, od każdej decyzji możesz się odwołać, oni mają chyba 30 dni na pisemne wypowiedzenie się w sprawie, jak odmówią, to masz prawo iść do Sądu Pracy.

Co do pracy w trakcie pobierania macierzyńskiego - to znajdź przepis odnoszący się do osób współpracujących. Poderzewam, że raczej nie można. Ale po cichu mogłabyś pomagać.

Trzeba było DG jednak na siebie założyć - byłoby prościej i nie trzeba zawieszać DG jak się jest na macierzyńskim.
    • ib_k Re: zasilek macierzynski dla osoby wspolpracujace 05.06.12, 13:36
      > ...dowiedzialam sie ze jestem w ciazy. Firme nadal chcialam otworzyc pomimo cia
      > zy.

a co ciąż miała wspólnego ze zgłoszeniem firmy na twoje nazwisko?

Poniewaz zawarla
      > m z ZUS umowe, ze firme otworze

zawarłaś umowę z zus? a nie z up?

ze firme otworze, poprosilam meza, aby zarejestrowal mnie w swoj
      > ej firmie jako osobe wspolpracujaca,

ale jak napisałaś firmę założył mąż nie ty

nie rozumiem gdzie masz problem? boisz się że będziesz musiała zwrócić dotację do UP?

Od poczatku dz
      > ialania firmy razem z mezem ja prowadzimy, mimo, ze dopiero po kilku miesiacach
      > ja zostalam do niej oficjalnie wlaczona.

rozumiem że przez "włączenie" określasz fakt zgłoszenia ciebie do ubezpieczeń, do ZUS?

> czy gdyby ZUS podwazyl moja dzialalnosc i odmowil wyplacenia zasilku macierzyns
      > kiego to zwroci zaplacone przez nas skladki?

działalność nie jest twoja a twojego męża, ty jesteś osobą współpracująca przy jego DG, jeżeli ZUS stwierdzi fikcyjność twojej współpracy i chęć wyłudzenia zasiłku macierzyńskiego to możecie oczywiście odwołać się do sądu pracy, jeżeli tego nie zrobicie to twój mąż jako osoba odpowiedzialna za naliczenie i odprowadzenie za ciebie składek może wystąpić do zus o ich zwrot jako nienależnych, zakładając że nie masz żadnych zaległości w zus będą zwrócone na konto firmy męża

> a i drugie pytanie- czy osoba wspolpracujaca z osoba prowadzaca dzialalnosc poz
      > arolnicza moze w trakcie pobierania zasilku macierzynskiego dalej pracowac w te
      > j firmie?

tak, należy oczywiście zapłacić składkę zdrowotną

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka